E-mailCímlap

Vissza


ADSL

Könyvajánló - ...

FreeHand 10, a telitalálat

Honlap-tervrajz gyorsan...

Virtuális hangszerek

OKI 7400

Szépítsünk táblázatot ...

3D a multimédiában

Melyiket válasszam?

OSX akták I.

ArchiCAD-alapú DB CAD

AppleNews

 WWDC 2001

Az Apple idén is a már hagyományosnak számító helyszínen, a kaliforniai San Joséban, a Szilikonvölgy fôvárosában tartotta éves fejlesztôi találkozóját, a WWDC konferenciát. Az Apple rendszerint a fejlesztôk és a műszaki-tudományos fehasználók érdeklôdésére számot tartó újdonságok bemutatását idôzíti a WWDC megnyitójára, melyet már harmadik éve a cég élére visszatért Steve Jobs, tulajdonos-elnök-igazgató félisten tart. Idén sem történt ez másképp: megjelent a Mac OS X kiszolgáló változata, valamint a 17” képátmérôjű LCD monitor, ami szintén elsôsorban a professzionális felhasználók érdeklôdését kelti majd fel.

Az új 17”-os Apple Studio Display kompromisszumot kínál a szélesvásznú, 22”-os változat mérete, és a 15”-os ára között. Ezzel a képernyôvel az Apple lett az elsô gyártó, akinek teljes monitorválasztéka tisztán digitális tecnológiára épül. Hagyományos képcsô csak az iMac modellekben marad még egy kis ideig.

Érdemes tudni, hogy a mostantól kapható Mac OS X Server szoftver csak távolról téveszthetô össze a NeXT elemekre még sokkal erôsebben támaszkodó, eddigi Mac OS X Server csomaggal. A sors és a marketing furcsa fintora, hogy teljesen azonos névvel két eléggé különbözô termék formálja a Mac kiszolgálók történelmét. Az új Mac OS X Server látszólag azonos a „hétköznapi” felhasználók számítógépére kerülô Mac OS X operációs rendszerrel, de kiegészül az AppleShare IP szoftver szolgáltatásaival, továbbá több nyílt forráskódú kiszolgáló programmal (pl: Samba) – melyek elsôsorban a keresztplatformos támogatást javítják, és tovább lettek fejlesztve a hálózati adminisztrációs szolgáltatások is, mint például a NetBoot és az IP szűrés.

Apropos: mostantól minden újonnan gyártott Mac gépre elôre telepítik a Mac OS X változatot is a hagyományos 9.x mellé, hogy az ártatlan felhasználóknak módja és lehetôsége legyen megismerni és megszeretni a jövô operációs rendszerét.

A rendezôk változatos esti programokkal igyekeztek a vendégek kedvében járni – ami komoly figyelmesség San Joséban, az irodák és irodaépítkezések városában. Volt vetélkedô a vendégek és az elôadók csapata között, kultikus Star Trek vetítés, kerti-party Cupertinoban, az Infinite Loop Campus belsô kertjében valamint mindenki kedve szerint megragadhatta a lehetôséget, hogy más fejlesztôkkel beszélgessen hajnalig a medence partján, vagy megszökjön egy kis kirándulásra a San Francisco öbölbe.

A konferencia talán legnagyobb meglepetése, hogy a meglepetések teljesen elmaradtak. A fô üzenet, hogy a régóta várt új operációs rendszer végre tényleg megérkezett – most már elsôsorban a fejlesztôkön a sor, hogy programjaikat összehangolják a Mac OS X új technológiáival. Az elôadások döntô többsége is ehhez adott részletes útmutatást. Ahogy Jobs mondta: „A vonat elhagyta az állomást, most van az utolsó pillanat, hogy a fejlesztôk még felugorjanak rá.”


Új iBook modellek

Az Apple bemutatta az új iBook modelleket, az oktatási és otthoni piacok számára készült teljes körű szolgáltatásokkal felruházott mobil számítógépek közül a legkisebbet és legkönnyebbet. Az alig 1,8 kg tömegű iBook osztályában az elsô 1.024x768 képpont felbontású, 12,1”-os TFT képernyôt tartalmazza, valamint rendelkezik például FireWire kapuval a digitális kamerákhoz történô egyszerű csatlakoztatás érdekében, és akár 5 óra mobil üzemidôt is biztosít.

Kedvezô ára is segít abban, hogy jól illeszkedjen napjaink digitális életstílusába. Az új iBook a választás lehetôségét is kínálja: egyaránt rendelhetô CD-, DVD- vagy CD-RW meghajtóval, illetve az új DVD-ROM/CD-RW „Combo” egységgel, mely egyaránt lehetôvé teszi CD-k készítését, és DVD filmek lejátszását. Az új iBook modellek egyaránt elôre telepítve tartalmazzák az iTunes szoftvert, a világ legjobb és legkönnyebben használható digitális zenedobozát, valamint az iMovie 2 szoftvert, a legnépszerűbb és legbarátságosabb videoszerkesztô programját. Az 12,1” átmérôjű új képernyô annyi képpontot jelenít meg, mint általában a nagyobb, 14’’-os változatok szoktak.

„Az új iBook csodálatosan pici, könnyű, de mindazokat a varázslatos trükköket tartalmazza, amit az Apple termékektôl elvárhatunk,” – mondta Steve Jobs, az Apple elnök-igazgatója. – „Az iMovie, iTunes és iTools segítségével az új iBook a korábbi változatok hihetetlen sikerére épít, de már jól illeszkedik eljövendô napjaink digitális életstílusába is.”

Minden új iBook modell 500 MHz-es PowerPC G3 processzort tartalmaz, és kétszer akkora beépített tárat, tárbôvítési lehetôséget és háttértárat kínál, mint a korábbi modellek. Az új iBook 75 dkg-mal könnyebb, mint az elôdei, de még masszívabb, úgyhogy könnyedén szállítható táskában és hátizsákban is. A diákoknak és otthoni felhasználóknak készült iBook maszszív testén nincsenek kiálló ajtók, és nincsenek kapcsok, lábak sem, melyek letörhetnének.

Az új iBook egyebek között ezeket a remek tulajdonságokat hordozza:

 • 500 MHz-es PowerPC G3 processzor, 256 kByte hátoldali másodszintű gyorsítótárral;
 • tűéles 12,1”-os TFT LCD képernyô, 1.024x768 képpont felbontással;
 • CD, DVD-ROM, CD-RW vagy DVD-ROM/CD-RW „Combo” meghajtó;
 • 64 vagy 128 MByte beépített tár, 640 MByte-ra bôvíthetô;
 • egy FireWire- és két USB kapu;
 • AGP 2x Rage Mobility 128 videó processzor 8 MByte SDRAM tárral;
 • 10/100Base-T Ethernet és 56 kbps modem;
 • teljes méretű billentyűzet;
 • VGA és kompozit videokimenet;
 • beépített AirPort antennák;
 • beépített mikrofon és sztereó hangszórók. Az új iBook május végén több konfigurációban kerül az üzletekbe.

 • OKI a 2000. pénzügyi évben

  Az Oki már 1992 óta képviselteti magát a magyar piacon, önálló jogi személyű magyar társaságként 1997-tôl van bejegyezve. A magyar piacon kívül irodájuk még kiszolgálja Romániát, Bulgáriát, Macedóniát, Jugoszláviát, Horvátországot és Szlovéniát is. A 2001. március 31-ével záródó pénzügyi évben az értékesítésük nettó árbevétele 1,482 millió Ft volt, aminek 47 százaléka exportértékesítésbôl, 53 százaléka belföldi értékesítésbôl származott. Nettó árbevételük 2000-ben 62 százalékkal növekedett az 1999. év árbevételéhez képest.

  Az 2000. évi terveikben 50 százalékos forgalomnövekedést irányoztak elô az 1999. évi teljesítéshez viszonyítva. Ezzel szemben 62 százalékos forgalomnövekedést értek el!

  Ez az eredmény a következôkbôl épül fel:

  Különösen sikeresnek mondható az irodai lapnyomtatók piacán elért részesedés. Ezen a területen nemcsak megerôsítették a pozíciójukat, hanem látványosan fejlôdtek a konkurens gyártókkal szemben. Az új irodai „desktop” nyomtatócsalád csakúgy, mint a színes nyomtatóik új kategóriákat jelentenek felhasználóik és a versenytársaik számára is.

  A 2000. évben a magyar piacon átszervezték az értékesítési csatornát, amelynek eredményeképpen nagyobb lett a bizalom az Oki-val szemben és ez hatékonyan segítette értékesítési tevékenységüket. Az export piacaikon a 2000. év a gazdasági és politikai stabilitás éve volt. Ennek köszönhetôen az összes országban nôtt a forgalmuk, kiemelendô ezek közül Bulgária, Románia és Horvátország. Szervezeti felépítésüket tekintve jelenleg 10 fô az Oki Systems (Magyarország) Kft. munkatársainak létszáma.

  A 2001. évben a feladat az elôzô idôszak eredményeire alapuló további építkezés. Az Oki Data Corporation (az Oki Magyarország anyavállalata) a következô stratégiai célokat tűzte ki célul maga és az összes Oki-leányvállalat elé:

 • Megtartani és lehetôség szerint növelni a pozíciókat a mátrixnyomtatók piacán.
 • Növelni a piaci részesedést az irodai asztali nyomtatók piacán.
 • A színes lapnyomtatók vezetôgyártójává elôlépni.

  Magyarországon már rendelkeznek olyan referenciákkal, amelyek a további értékesítést segítik. Az eddigi piaci kapcsolataikat kívánják hatékonyabban kihasználni, bôvíteni, és a piacon lévô, még kiaknázatlan területeket és lehetôségeket céljaik elérése érdekében a legoptimálisabban felhasználni. A 2000. pénzügyi évben a legkiemelkedôbb Oki-vásárlók voltak:

 • Kereskedelmi és Hitelbank Rt.,
 • OTP Bank Rt.,
 • Magyar Posta Rt.,
 • Oktatási Minisztérium – Írisz-Sulinet projekt.


  Megjelent a FileMaker 5.5

  A FileMaker Inc. (az Apple 100 százalékos tulajdona) kiadta a FileMaker nevű adatbáziskezelô legújabb 5.5-ös változatát. A verzió legnagyobb újdonsága hogy a program immáron képes a MacOSX natív (Carbon) környezetében futni.

  Forrás: AppleCorner


  Drágulnak az üres CD lemezek

  A PCWorld szerint a nyár folyamán jelentôsen emelkedhet a CD-R lemezek ára. Elsôsorban a magas szabadalmi díjak (amit manapság nem minden cég fizet), valamint az óriási kereslet miatt várható nagyfokú drágulás.

  Forrás: PCWorld


  AirPort Handspringhez

  Az Intel bejelntette a Handspring kézíszámítógépekhez készített AirPort kompatibilis hálózati kártyáját. A kártya a Handspring számíógépek SpringBoard csatlakozójába dugható, és IEEE 802.11b szabványnak megfelelô hálózati elérést biztosít, maximum 11Mbit/sec sebességgel.

  Forrás: HWSW


  Újraéled a Newton?

  Az Apple álláshirdetései között szerepel egy igen különös pozició. Processzorok fejlesztéséhez keresnek projektvezetôt, aki egy új nagy teljesítményű processzor fejlesztésén fog munkálkodni, új Apple számítógépek részére.

  Forrás: MacNN


 • A lap tetejére