E-mailCímlap

Vissza


ADSL

Könyvajánló - ...

FreeHand 10, a telitalálat

Honlap-tervrajz gyorsan...

Virtuális hangszerek

OKI 7400

Szépítsünk táblázatot ...

3D a multimédiában

Melyiket válasszam?

OSX akták I.

ArchiCAD-alapú DB CAD

AppleNews

 


OSX Akták I.


Elmúlt immáron bô két hónap a MacOS X hivatalos megjelenése óta, lassan gyűlnek a javítások és a tapasztalatok is a rendszerrel kapcsolatban. Az viszonylag hamar kiderült, hogy még az edzettebb Macintosh-felhasználók is kerülhetnek olyan helyzetbe, amelyben az eddig bevált módszereik nem, vagy máshogy működnek. Néhol nagyon is szembetűnô a különbség a régi és az új rendszer között, ám az esetek jó részében az ezekbôl a különbségekbôl adódó problémák áthidalhatóak.

Az egyik legszembetűnôbb változás, hogy eltűnt az asztalról a kuka, igaz ott van a Dockban, de ez azért mégsem az igazi. Nagyon zavaró tud lenni, hogy állandóan más és más helyen van, attól függôen, hogy hány elem van a Dock-ban. Szerencsére ezt a gondot orvosolja a TinkerTool nevű kis programocska, amely szabadon letölthetô az internetrôl (http://www.bresink.de/osx/TinkerTool.html). A program természetesen nem csak ennyit tud, bár valószínűleg ez a legtöbbet használt funkciója. A kuka másik nagy betegsége, hogy eddig a lezárt elemeket is viszonylag egyszerűen lehetett üríteni, ha az ember az Alt gomb nyomva tartása mellett próbált megszabadulni a felhalmozódott szeméttôl. Sajnos ez a lehetôség ilyen formában megszűnt, és roppant bosszantó tud lenni, amikor például 3000 állományt akarunk törölni, és kedvenc operációs rendszerünk unos-untalan közli, hogy ez vagy az a file nem törölhetô. Jelen állás szerint ilyen esetekben az eddigi MacOS-ektôl teljesen idegen Terminal programot hívhatjuk segítségül, bár nem teljesen világos, akkor most elôre- vagy visszafejlôdtünk.

Ez a program szolgál arra, hogy a rendszernek mindenféle érthetetlen nyelveken utasításokat adjunk. (Ha jól emlékszem annak idején egy Apple nevű cég 1984-ben pont azzal keltett feltűnést, hogy az általa kínált számítógépek grafikus felülettel rendelkeztek, és nem kellett nehézkes, a felhasználótól idegen parancsokat gépelgetni) Mindenesetre a „sudo rm -rdf ~/.Trash/*” parancs a jelszavunk ellenôrzése után mindent megkísérel kiirtani a kukából, függetlenül az ott tartózkodó elemek státuszától.A Terminal program egyébiránt a gép Utilities könyvtárában rejtôzködik. Ha sokat használja az ember, akkor kicsit nehézkes újra és újra elôvenni, de szerencsére a Finder ablakainak fejléce használható amolyan könyvjelzônek. Egyszerűen csak rá kell dobni a Terminal ikonját, és máris mindig kéznél lesz.

A rendszer beállításai azonban már nem érhetôek el ilyen egyszerűen. A régebbi rendszereknél megszokott volt, hogy a beállítótáblák bármelyike egy mozdulattal elérhetôvé vált az Alma menübôl. Ez a lehetôség most szintén megszűnt, bár egy kis trükközéssel hasonló funkcionalitást érhetünk el a Dockon keresztül. A Dock ugyanis szerencsére képes mappákat is fogadni, és az egér hosszabb noszogatására „felpattanó” menüben tudatja az adott dosszié tartalmát. Nincs tehát más tennivaló, mint a System/Library mappában lakozó Preferences mappát a Dockra kitenni. Igaz, a megoldás esztétikailag korántsem tökéletes, de a célnak megfelel.


Sajnálatos módon van pár olyan funkció, ami teljesen eltűnt, így például hiányoznak a Finderben a címkék (Labels), és néhány roppant bosszantó szokása is támadt a rendszernek. Mind közül talán az egyik legrosszabb, hogy bizonyos szituációkban a Finder egy-egy dokumentumot teljesen ötletszerűen más más programmal nyit meg. Elôfordulhat például, hogy egy StuffIttel tömörített állományt nem a rendszerhez tartozó, és az OSX alatt natív módban futó Expander 6-os verzióval nyit meg, hanem elôkerít egy, a lemezen szunnyadó, régebbi verziót. A régebbi verziók meg nincsenek az új rendszerre felkészülve, tehát vagy lefagynak, vagy – és ez a jobbik eset – „csak” a 9-es rendszer alól próbálkoznak a feladat végrehajtásával. Ha pedig még nincs betöltve a Classic környezet? Akkor természetesen a felhasználó idegeit nem kímélve elôször azt kell betölteni. Ilyenkor nincs mit tenni, a Get Info ablakban kézzel be kell állítani a programhoz tartozó alkalmazást, a probléma általában ezzel megoldódik.

Van viszont ennek a Get Info ablaknak is egy óriási hiányossága, méghozzá az, hogy egyszerre csak egy lehet belôle. Talán helytakarékosságból, talán más, a földi halandók számára ismeretlen okból, ha ez az ablak nyitva van, akkor az éppen kijelölt elem adatait mutatja. Így elsô hallásra ez nem is tűnik olyan borzasztónak, de így igen nehéz két különbözô file adatait összehasonlítani.

Folytatás következik.

Taracque

taracque@applecorner.hu

A lap tetejére