E-mailCímlap

Vissza


ADSL

Könyvajánló - ...

FreeHand 10, a telitalálat

Honlap-tervrajz gyorsan...

Virtuális hangszerek

OKI 7400

Szépítsünk táblázatot ...

3D a multimédiában

Melyiket válasszam?

OSX akták I.

ArchiCAD-alapú DB CAD

AppleNews

 


A Kajima az ArchiCAD-alapú DB CAD-re építi jövôjét


Japán egyik legnagyobb építôipari vállalata, a Kajima gyökeres változtatásokat vezetett be projektjei tervezésében és koordinálásában. Az átalakulás alapja a Graphisoft közreműködésével kifejlesztett DB CAD, amely az épület integrált adatbázisát magában foglaló Virtuális Épület™ koncepción alapul.

A DB CAD a CAD információt együttesen kezeli az építészeti tervezés (ArchiCAD®), a fűtés, szellôzés és légkondicionáló rendszerek (HVAC), valamint a szerkezettervezés adataival. Ahhoz, hogy a Kajima a CAD információkat egy épület elkészültének legkülönbözôbb szakaszaiban mindvégig használhassa, át kellett térnie a hagyományos 2D-s CAD-rajzokról egy 3D-s modellezésen és intelligens objektumokon alapuló megoldásra.

„Egyértelműen az ArchiCAD-re esett a választásunk, mivel ez az egyetlen olyan megoldás, amely megfelel az új, integrált rendszerünknek” – mondta Yukio Sano, a Kajima Építészeti és Épületgépészeti részlegének igazgatója.

Az ArchiCAD-ben létrehozott 3D-s objektumadatok számtalan attribútummal precízen leírnak minden egyes épületelemet, és költségszámításra alkalmazhatók a teljes tervezési, majd az építési folyamat során.

„Tervezôink egyszerűnek és hatékonynak tartják a munkát az ArchiCAD építészeti objektumaival és a háromdimenziós modellel, mivel minden szükséges rajzot, illetve interaktív ajtó- és ablakkonszignációt a program automatikusan generál számukra” – magyarázta Toru Takagaki, a részleg fôosztályvezetôje. „Ahhoz, hogy más CAD szoftverekkel ugyanezeket az eredményeket érhessük el, igen sok bonyolult műveletet kellene elvégeznünk” – fűzte hozzá Hiroshi Tamai, műszaki vezetô.

A Kajima egyúttal rámutatott az ArchiCAD rendkívül megbízható, rugalmas és információvesztés nélküli kommunikációs képességére minden közismert CAD-formátummal. Ennek köszönhetôen a többféle CAD terméket is alkalmazó Kajima biztonsággal importálhat más szoftverekbôl örökölt adatokat az ArchiCAD intelligens DWG beillesztô eszközének segítségével. Az a tény, hogy a Graphisoft élen jár az IFC kompatibilitásért tett erôfeszítések terén is, egyértelműen jelzi a cég elkötelezettségét az ágazaton belüli együttműködés iránt.

A DB CAD-rendszert a Kajima tokiói székhelyű gyártási központja már alkalmazza. Terveik szerint az idei pénzügyi évben mintegy 30 projektet dolgoznak ki a szoftverrel, amely a tokiói iroda összes projektjének egyharmadát teszi ki. A jelenleg közel 50 fôt foglalkoztató csoport létszáma az elkövetkezendô években 250–300 fôre emelkedik.

A gyártási központ az épülettervezéssel kapcsolatos valamennyi feladatot egyetlen szervezetbe egyesítve kívánja növelni hatékonyságát. „Ezzel az új rendszerrel várhatóan mintegy 25 százalékkal csökkenthetjük a külsô erôforrások bevonásához kapcsolódó költségeket, ezenkívül jelentôs költségmegtakarítást érhetünk el az építési projektek egyéb folyamataiban is” – mondta Manabu Takagi, a gyártási központ vezetôje.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a Kajima az ArchiCAD-et tartja a legjobb megoldásnak tervezôi számára” – mondta Nobuhiro Hara, a Graphisoft japán leányvállalatának igazgatója. „A Kajima az új paradigma úttörôje, amelyet a többi építôipari vállalatnak követnie kell, hogy növelhesse versenyképességét”.

A Kajima tervei szerint 2003-ra minden leányvállalatánál bevezeti a DB CAD-et. További információ a www.graphisoft.com/nikkei_article.html címen található. Graphisoft

GRAPHISOFT

www.graphisoft.hu

A lap tetejére