E-mailCímlap

Vissza


ADSL

Könyvajánló - ...

FreeHand 10, a telitalálat

Honlap-tervrajz gyorsan...

Virtuális hangszerek

OKI 7400

Szépítsünk táblázatot ...

3D a multimédiában

Melyiket válasszam?

OSX akták I.

ArchiCAD-alapú DB CAD

AppleNews

 


Melyiket válasszam?


Az új G4-esek tesztje eltéréseket mutat a grafikus kártyák teljesítményét illetôen. A Macworld Expón akkora felhajtást csaptak a fémes-fényes PowerBook-ok és az OS X megjelenési idôpontja körül, hogy közben szinte fel sem tűnt a hír: az Nvidia GeForce 2 MX grafikus processzora felkerült a PowerMac G4-esek konfiguráció-listájára. Ez pedig azt jelenti, hogy új G4-es tornyunkhoz ezentúl az Nvidia GeForce 2 MX, az ATI Radeon AGP vagy a jó öreg ATI Rage 128 Pro grafikus kártyák bármelyikét választhatjuk.

De honnan tudjuk, melyik kártyával járunk a legjobban? A Macworld laboratóriuma kemény grafikai akadályversenyen mérte össze a három kártya erejét.

A táblázatból elsô pillantásra kitűnik, hogy a 3D-s játékok szerelmeseinek a Radeon és a GeForce kártyák hasonlóan jó Quake 3-as teljesítményt nyújtanak – eredményeikkel porig alázva a régebbi Rage 128 Pro-t. De a 2D-s számok már egészen másról árulkodnak. Bár a Microsoft Office dokumentumok görgetése során nem sok különbség mutatkozik a három kártya között, a PDF görgetési és a Commotion video-áteresztôképesség tesztekben a GeForce 2 MX igencsak lemarad a két ATI kártya mögött.

Mindhárom kártya el van látva VGA és ADC-csatlakozóval is, de mindhárom kártya esetében egyszerre mindig csak az egyik csatlakozót használhatjuk. A GeForce és a Radeon 32MB videomemóriát tartalmaz. Az NVIDIA SDRAM-ot (synchronous data RAM) használ, míg a Radeon az újabb és gyorsabb DDR-RAM-ot (double data rate RAM). A Rage 128 Pro, amely a 466MHz-es G4-esek szabványos „menetfelszerelése”, 16MB SDRAM-mal rendelkezik.

A legjobb eredmények vastagon szedve
  Adobe Acrobat Microsoft Word Microsoft Excel Quake 3 Quake 3 Commotion Pro
Görgetési eredmények másodpercben PDF görgetés Word görgetés Excel görgetés 640x480 EPS 1280x1024 EPS Videó- áteresztő- képesség
Nvidia GeForce 2MX 50 20 14 66 41 118
ATI Rage 128 Pro 35 17 14 54 12 141
ATI Radeon AGP 35 20 13 60 42 152
  rövidebb rövidebb rövidebb hosszabb hosszabb hosszabb
Mindhárom kártyát egy 128 MB RAM-mal rendelkezô 533MHz-es PowerMac G4-es 4X AGP slotjába szerelve teszteltük. A görgetési tesztek és az alacsony felbontású Quake 3 tesztek során a virtuális memória is be volt kapcsolva. A nagy felbontású Quake tesztek és a Commotion 3.1.1 video-áteresztôképesség tesztek esetében viszont kikapcsoltuk a virtuális memóriát, a RAM-ot pedig 256MB-ra növeltük. A Commotion tesztekben 45MB-os fájlt használtunk, amely egy 67 kockányi filmrészletet ismételgetett maximális sebességgel. A teszteket a Macworld Laboratórium személyzete végezte.

James Galbraith


A lap tetejére