E-mailCímlap

Vissza


A legfrissebb almák ::
Steve Jobs a TIME-ban


Duál G4 kreatív profiknak

QT6, DNS, cookie, ki ki?

InDesign 2.0

QuarkXPress 5.0

PageMaker 7.0

2500 natív OS X alkalmazás

A CanoScan család

Színmenedzsment és a PDF

Xerox Phaser 7700

Az ArchiCAD 7.0 az UCLA-n

FairPrint 2002Van olcsóbb megoldás

A többfelhasználós verziók iránti erôs igény arra késztette a Quarkot, hogy jelentôsen módosítsa szoftver licenszelési szokását. Az új - e célra fejlesztett - Quark License Administrator nagyobb cégek esetében jelent segítséget, a szoftvert és felhasználóit a szerveren keresztül menedzselheti az arra feljogosított - így kevesebb licenc megvételével megúszható az upgrade. A kiemelt felhasználók bármikor futtathatják a Quarkot, amíg a többiek csak a maradékból gazdálkodhatnak követve az "aki elôbb jön, az tud dolgozni" elvet. A távoli felhasználók "kikölcsönözhetik" a szoftvert otthoni használatra. Természetesen mód van további licencek elektronikus bevásárlására is.

A lassan jogtisztuló hazai piacon bizonyára nem fog jelentôs áttörést okozni a Quark új licenctechnológiája, de a nagyobb és talán ezért jogkövetôbb cégek számára kedvezô ez a megoldás. Nem is szólva az Almalap egyik elôolvasójának konstruktív javaslatáról, mely szerint keres egy új-zélandi partner céget, és máris feles a költség. Szintén tôle származik az a felvetés, hogy miért nincs idôszakos licenc, mondjuk a hajrás karácsonyi idôszakra, ellentétben az erôsnek nem nevezhetô augusztusi hónapra való tekintettel - ez lehetne a használat alapú fizetés felé tett elsô lépés.
 


QuarkXPress 5.0


Hosszú éveket igénybevevô fejlesztés - a 4.0-ás Quark 1997. április 23-án jelent meg, 370 ezer béta tesztelô hozzászólását követôen január 23-án (úgy látszik 23-a szerencsés nap a cég életében) az USA-ban megjelent a kiadványszerkesztô szoftverek piacvezetôjének, a QuarkXPressnek 5.0-val jelölt verziója, amely platformfüggetlen eszköz nyomtatott és webes oldalak szerkesztéséhez.

Amikor az elôzô verzió, a Q4 megjelent, akkor a PageMaker nem tartozott az Adobe kedvenc szoftverei közé, a FrameMaker felhasználói köre tört része volt a kiadványszerkesztôk piacának. Így nem volt kétséges, hogy a webes fellendülést észre sem vevô, számos programhibával küzdô (nyomtatás, színbontás) és értékénél magasabbra árazott Q4 - piaci helyzetébôl adódóan - sikerre volt ítélve. Azóta viszont megjelent az InDesign.

A Quark hű maradt küldetéséhez, mely szerint "tördelj egyszer és terjeszd mindenütt", amely a szakemberek szerint legalább olyan nehezen megvalósítható, mint az Adobe "közölj mindent, mindenhol, minden eszközön" elgondolása.

Az Q5 számos új tulajdonsággal rendelkezik, a legfontosabb talán, hogy alkalmas webes fejlesztés elvégzésére és erôsen támogatja a PDF alapú munkafolyamatokat, ír és olvas HTML, PDF és XML állományokat.

Figyelemre méltó módon kezeli a Q5 a táblázatokat. Számod menü és párbeszéd ablak segíti a felhasználót, hogy kihasználja a Quark nyújtotta eszközöket. Amennyire elhanyagolt terület volt eddig a táblázat a kiadványszerkesztô programok esetében, így most látványos fejlszetéseknek lehet haszonélvezôje a táblázat készítô.

A Q5 is felfedezte a rétegeket, melyek hasznosak, ha azonos kinézetű, de eltérű tartalmú dokumentumokat kell készíteni, klasszikus példa a különbözô nyelvek használata, de meglehet, hogy egy reklám szórólap képei, adatai változnak, a layout változatlan.

Külön dícséretet érdemel a nyomtatási párbeszédablakok és hozzájuk kapcsolódó lehetôségek bôvülése. Végül is a legtöbben azért ülnek Quark elôtt, hogy késôbb a nyomda fel tudja használni tipográfiai remekeiket. Ám mostantól az Internetes világ is élvezheti a quarkosok remekeit.

A fordító magánvéleménye szerint némi idôkéséssel a Quark is észrevette a "dotkom" forradalmat, ezért mostantól Quarkból is elmenthetô weblap, ráadásul lehet mappelni is... és alig várja a pillanatot, amikor op. rendszerbôl lehet Paksot vezérelni. Mindenesetre a Quark eszközpalettái segítenek varázslatos honlapok tervezésében, ahogy a Quark egyik jeles képviselôje megfogalmazta, "azok a dizájnerek, akik készség szinten használják a Quarkot, most új program elsajátítása nélkül váltak webdizájnerekké." Az Interneten kiadványszerkesztéssel foglalkozó Craig Kirkwood találóan jegyzi meg, hogy az öt éves fejlesztési ciklus során a honlap készítés átalakult, mára a statikus oldalak száma rohamosan csökken, márpedig a Q5 ezt kínálja. Az XML hasznossága épp abban rejlik, hogy a tartalmat és a megjelenést szétválasztja - teszi hozzá Kirkwood.

Aki úgy véli, hogy a Quark még mindig nem tud mindent, amire napi munkájához szükség van, az több mint 500 kereskedelmi forgalomban kapható XT közül választhat.

Képek:

 1.    "Collect for output"
 2.   Színpaletta
 3.   Színmodellek
 4.   A "Modify" menüből közvetlenül is létrehozhatunk új színt.
 5.   Az eszköztár újdonságai.
 6.   Új dokumentumtípusok.
 7.   Úúj preferencia beállítási lehetôségek.
 8.   Táblázatkészítés.
 9.   EPS
 10.   Print menü.
 11.   OPI
 12.   Az új Quark támogatja a rétegekre épülô szerkesztési módot.A lap tetejére