E-mailCímlap

Vissza


A legfrissebb almák ::
Steve Jobs a TIME-ban


Duál G4 kreatív profiknak

QT6, DNS, cookie, ki ki?

InDesign 2.0

QuarkXPress 5.0

PageMaker 7.0

2500 natív OS X alkalmazás

A CanoScan család

Színmenedzsment és a PDF

Xerox Phaser 7700

Az ArchiCAD 7.0 az UCLA-n

FairPrint 2002CanoScan N1240U

Az M1240U a két cikkben ismertetett szkenner nagyfelbontású rokona - 1200 x 2400 dpis optikai felbontás, 48 bites belsô és 24 bites kimeneti színmélység -, amely egyéb képességeiben rokonaira hasonlít, a következô táblázatban ezért csak azokat az adatokat tüntettem fel, amelyben különbözik társaitól.

Optikai felbontás
1200 x 2400 dpi
Szkennelési sebesség
   Színes:
16 mp - 75 dpi, A4

19 mp - 150 dpi, A4

40 mp - 300 dpi, A4

112 mp - 600 dpi, A4 (fotómód)

224 mp - 1200 dpi, A4 (fotómód)

szürkeskálás / fekete-fehér: 40 mp - 600 dpi, A4

80 mp - 1200 dpi, A4


LIDE
LED InDirect Exposure jelentése szerint az eredeti dokumentum RGB LED fénnyel történô közvetett, dokumentumszélességű optikai közegen keresztüli megvilágítása. Ez magába foglalja a kép elektronikus befogását végzô Contact Image Sensor (CIS) és a kifinomult optikai egységet is.

QARE
(Quality Automatic Retouching and Enhancement) Automatikusan kijavítja az eredeti kép hibáit - karcokat, ujjnyomokat, koszolódást - kiváló eredményt biztosítva.

Z-dokumentumfedél
Nagyon sok lapolvasó nem támogatja a vastagabb eredetik, könyvek szkennelését, mivel a dokumentumfedél egyik oldala rögzített. Vastagabb tárgy felhelyezésekor a fedelet nem lehet ráhajtani, így sok esetben a szkennelési minôség, a kép élessége vagy éppen a lapolvasó fedele látja kárát. A Canon ennek megoldásaként fejlesztette ki a Z-fedelet. A "Z" formában billenthetô fedél mindig párhuzamosan fekszik az eredetire, ill. az üveglapra, legyen szó akár egy papírlap vagy éppen egy vastagabb könyv beszkennelésérôl.ScanGear Toolbox
Bármilyen alkalmazói szoftver elôzetes elindítása nélkül beolvassa a dokumentumot a lapolvasóból. Elôzetes konfigurálás után - a lapolvasó funkciógombjaival együttműködve - egy kattintásra digitalizált elmentheti dokumentumait, elküldheti faxon vagy e-mailben, és kinyomtathatja.

ArcSoft PhotoBase 2.1
Könnyen használható multimédiás programcsomag, gyorsan és egyszerűen használható eszköz az Interneten elküldhetô elektronikus levelezôlapok létrehozásához. Albumokat hozhat létre vele, melyekbe rendezheti képeit, dokumentumait, segítve rendszerezésüket.

ArcSoft PhotoStudio 2000
Digitális képek retusálása, speciális hatások hozzáadására és az elmentett képek rendszerezésére, nyomtatására való szoftver. Képeihez szöveges tartalmat adhat, melyet külön rétegként kezel.

Adobe Acrobat Reader 4.05
Ebben az esetben a CD-ROM-on található PDF formátumú kézikönyv képernyôn való megjelenítésére vagy kinyomtatására szolgál, az Internetrôl letölthetô az 5.05-ös verzió is.

CuneiForm 2000
A Cognitive cég egy kifinomult karakterfelismerô (OCR) programja, amely lehetôvé teszi a szöveges tartalmú dokumentumok szövegszerkesztô programokba való ágyazását a RichText (rtf) fájlformátum közvetítésével. Támogatja a legtöbb kelet-európai nyelv karaktertípusait, köztük a magyart is. Az eredeti dokumentum formázásának megtartásával létrehozható elektronikus szöveges fájl elkészítése gyors és egyszerű.

 


A CanoScan család
és díjnyertes Canon termékek


A CanoScan N670U biztos népszerűségre számíthat a felhasználók körében, hiszen nemcsak a legújabb technológiákat tartalmazza, hanem megjelenésében is barátságos. Metálfényezésű borítása és áramvonalas formatervezése szép munkaeszközzé teszi.

Sok otthoni felhasználó kevés hellyel rendelkezik, ezért olyan lapolvasóra van szüksége, amely a lehetô legkevesebb teret foglalja el az íróasztalon. Ma az N670U az egyik legkisebb alapterületű síkágyas lapolvasó a piacon. Sôt, a megszokott lapolvasókkal ellentétben nemcsak vízszintesen használható, hanem egy levehetô tartóállvány segítségével a lapolvasó akár függôlegesen is felállítható, hogy még kevesebb helyet foglaljon.

Az N670U könnyen kezelhetô. A felhasználó számára a "három kezelôi gomb" a végletekig leegyszerűsíti a lapolvasást. Egyszerűen helyezze be a beolvasandó anyagot, nyomja meg a megfelelô gombot, és hagyja dolgozni a Canon technológiát. Az N670U akár egyetlen gomb lenyomásával beolvassa dokumentumait, másolja és e-mailen továbbküldi.

Mint minden szkennernél, így a CanoScan-nél is igen fontos szempont a beolvasás minôsége. A szkenner a Canon LIDETM technológiának köszönhetôen 600 x 1200 dpi-s optikai felbontással rendelkezik. Sôt, 48 bites belsô (és 24 bites kimeneti) színmélysége garancia arra, hogy minden színt hűen és élesen ad vissza.

A CanoScan N670U-nak a vastagabb dokumentumok, könyvek beolvasása sem okozhat gondot sokoldalú Z-fedelének köszönhetôen. A vékony és igényes kék dokumentumfedél automatikusan alkalmazkodik könyvei és magazinjai vastagságához, ezzel is könnyítve a lapolvasó használatát.

A szkenner számos technológiai újítást is alkalmaz a minôség javítása érdekében. A QARE technológia (automatikus minôségemelés és -javítás) automatikusan korrigálja a beolvasott kép por és karcolások okozta hibáit, hogy a digitális másolata a lehetô legszebb legyen. Automatikusan állítja a lapolvasó tónus- és gamma-mértékét, hogy a fotó, az illusztráció vagy a szöveg beolvasása optimális legyen. A lapolvasó alkalmas több fotót egyidejű beolvasására. Akár tíz fotót is elhelyezhetsz a Z-fedél alá, majd nyomd meg a megfelelô gombot! A szoftver külön-külön felismeri a fotókat a lapon, és mindegyiket automatikusan beszkenneli. Ha bármelyik kép ferdén állna, azt automatikusan vízszintesen jeleníti meg. Az USB-Plug and Play kapcsolatának köszönhetôen a CanoScan N670U telepítése egyszerű. Nincs szükség AC adapterre, csak egyetlen kábelre, amely összeköti a lapolvasót a Mackel vagy a PC-vel.

A szkennerhez képszerkesztô programok is járnak. A csomag része egy ScanGear CS-U eszközmeghajtó, az új ScanGear Toolbox CS eszköztár, az ArcSoft Photostudio 2000 fotószerkesztô és képmanipuláló rendszer, valamint az ArcSoft Photobase digitális fotóalbum, melyben tárolhatja és rendszerezheti felvételeit. A csomagot a kelet európai karaktereket is támogató Cuneinform 2000 OCR szoftver egészíti ki.

A CanoScan N670U/N676U műszaki adatai
Fényforrás RGB LED-ek (LIDE technológia)
Leolvasó elem CIS - (Contact Image Sensor)
Interfész USB 1.1
Optikai felbontás 600 x 1200 dpi
Szkennelési felbontás szoftveres 75-9600 dpi
Max. lapméret A4/LTR (216 x 297 mm)
Színmélység 16 bit bemenet / 8 bit kimenet - RGB színenként
Szkennelési sebesség
   elôszkennelés: 16 mp - 150 dpi
   színes: 112 mp - 600 dpi, A4
   szürkeskálás
   /fekete-fehér:
40 mp - 600 dpi, A4
Szoftverek:
  • ScanGear CS-U 6.21 - Canon Plug-in Module - eszközprofil
  • CanoScan Toolbox 3.0 - eszközalkalmazás
  • Caere OmniPage SE 8.0 - OCR**
  • ArcSoft PhotoStudio 2000 - képeditáló program
  • ArcSoft PhotoBase - multimédiás program
  • Adobe Acrobat Reader 4.05
Tápellátás USB buszról (AC adaptert nem igényel)
Teljesítményfelvétel max. 2,5 W (12,5 mW készenlétben)
Súly 1,5 kg
Méret
(sz. x h. x m.)
256 x 383 x 34 mm
Operációs rendszer Windows 98/ME, Windows 2000 Professional és XP, Macintosh 8.6-tôl 9.x és OS X "Classic" mód - USB-kapcsolattal*
Hardverigény 32 MB (64 MB javasolt)
256 szín (32 000 szín javasolt)
* Kiegészítô USB kártya nem támogatott!
** Az OmniPage e verziója nem támogatja a magyar karaktereket.
Három Canon termék, a digitális IXUS V fényképezôgép, az MV30i videokamera, és az S800-as tintasugaras nyomtató nemrégiben nyerte el a TIPA (Technical Image Press Association) 2001-2002-es díját. Az ipari Oscarként is emlegetett TIPA-díjat évente osztják ki a júniustól májusig piacra került termékek között, 12 európai ország 30 fotós magazinja szerkesztôinek szavazatai alapján.

Az IXUS V (Amerikában PowerShot S110 Digital ELPH) a legjobb digitális fényképezô címet nyerte el, mivel zseniálisan ötvözôdik benne a kis méret, a stílusos külsô, a 2x-es optikai zoom, a video- és hangfelvételi lehetôség és egy 2.11 megapixeles CCD képszenzor.

Az MV30i digitális videokamera (ez Amerikában Optura PI) kapta a legjobb digitális videokamerának járó elismerést, külön kiemelve egyes tulajdonságait, mint a nagy LCD-kijelzô, az optikai képstabilizátor, a "progressive scan" mód, valamint azon képességét, mellyel minôségromlás nélkül újra felvehetjük a már megszerkesztett filmünket.

Az S800-as tintasugaras nyomtatót választották meg a legjobb nyomtatónak. A Canon printere elismerést váltott ki magas képfelbontásával és nyomataival, melyek különlegesen jól állnak ellen az UV fénynek, és a Single Ink Tank (színenként cserélhetô tintapatronok) rendszerrel, mely által a nyomtatás kiemelkedôen gazdaságossá válik.

Az EISA (European Imaging and Sound Association) fotó bizottsága is a Canon S800-as tintasugaras nyomtatót tartotta érdemesnek a 2001-2002-es "év nyomtatója" díjra. A Canon nyomtató elismeréseként átadott tekintélyes díj köszönhetô a gyors nyomtatás és a fényképminôség egyidejű megvalósulásának, összekötve olyan újdonságokkal, mint a Microfine Droplet Technology, a fejlett tinták, melyekkel a nyomtatott képek kiváló felbontásúak és színösszetételűek lesznek, illetve a színenként cserélhetô patronok, melyekkel a nyomtatás még inkább gazdaságos és környezetbarát. Az EISA fotó díjazottjait az EISA fotó bizottsága választja ki évrôl évre, melynek tagjai 16 európai ország neves magazinjainak fôszerkesztôibôl és technikai szerkesztôkbôl áll össze.A lap tetejére