E-mailCímlap

Vissza


Tesztek és eredmények

Baum már a textiliparban

A Győzelem városának ...

Virtuális világok

Itt az idő, hogy ...

Apple az NAB2001-en

A színmérés és ...

Eye-One

OSX Akták II.

Add el a Newtont ...

AppleNews 


OSX Akták II


Jelen állás szerint az OSX legfrissebb verziójának száma 10.0.4, azért tartom fontosnak ezt megjegyezni, mert a cikk a New York-i MacWorld Expo elôtt íródott a görög tengerparton (ennek a momentumnak késôbb még értelme lesz, nem a kedélyek borzolása a célom). Az eddig megjelent update-ek jórészt hibajavítást szolgáltak, és bár általában a hangzatos „teljesítmény-optimalizálás” jelzô is ott szerepelt a frissítések leírásában, jelentôs teljesítménynövekedést egyik csomag sem eredményezett. Mac-es körökben pletyka szinten kering az információ, miszerint az Apple az Expo-n kiadja a 10.1 jelölésű frissítést a rendszerhez, ami hibajavításokon kivül új, régóta hiányolt funkciókat és jelentôs sebességnövekedést fog eredményezni. De errôl reményeim szerint a következô számban lesz szó.

Az Apple-lel ellentétben a független fejlesztôk igen serények, és jó néhány, a felhasználók által hiányolt, funkciót megírtak az új rendszerhez.

Személy szerint nagyon hiányoltam az „Application Menu”-t az OSX-bôl, erre az elmúlt 3 és fél hónap folyamán több megoldás is született. Az egyik legjobb „ASM” névre hallgat, ezt a http://asm.vercruesse.de internetcímen lehet beszerezni, természetesen, mint a hasonló eszközök többsége teljesen ingyenes, ennek ellenére (vagy talán pont ezért) használható és komfortos.

Az múlt hónapban emlegetett „Control Panels” problémára is született idôközben az általam javasoltnál kevésbé favágó megoldás, a „Snard Dockling” (http://www.gideonsoftworks.com/snard.html) személyében. Ez ugyan nem ingyenes ($10), de fizetés nélkül is kiválóan működik.

Úgyszintén létezik magyar billentyűzetkiosztás a rendszerhez, ez letölthetô a http://www.applecorner.hu/?page=letolt oldalról.

Szépen lassan elkezdtek szállingózni komolyabb programok is, bár arra azért még várni kell, amíg az OSX teljes mértékben kiváltja a 9-es rendszert. A programok átültetésében a Macromedia és a Corel jár az élen a komolyabb szoftverházak közül, a Freehand 10, és a Core Bryce 5 programok már jelenleg is kaphatók és mindkettô kihasználja az új rendszer adottságait. Igaz, az Adobe is átültette az Acrobat Reader-t OSX alá, de a komolyabb szoftvereik (mint a Photoshop, Illustrator, InDesign, GoLove) OSX-es verziójára még várni kell.

Lassan szállingóznak a játékok is, és igazán üdítô kis programok jelentek meg a Linux-közösség jóvoltából. A Sunspire Studios (http://www.sunspirestudios.com/) Tux játékait mind átírták OSX-re. Természetesen ezek a játékok teljesen ingyenesen hozzáférhetôk, de senki ne gondolja, hogy ez a minôségükön is meglátszik, tessék kipróbálni.

Sajnos a rendszer teljesítménye még korántsem nevezhetô szédítônek, és ez ki is hat a szoftverek teljesítményére, azért pár dologgal a sebességérzet javítható. A Dock maga nagyon szép, de jelentôsen lassíthatja a gépet a sok animáció, amit végez. Egy-egy alkalmazás elindításakor a program teljes elindulásáig az adott program ikonja látványosan pattogni kezd a Dock-on, ami roppant attraktív, de annál kevésbé hasznos szolgáltatás, hála istennek ezt ki lehet kapcsolni a Dock beállításai között az „Animate opening applications” nevű kapcsolóval. Ez nagyobb programok esetén érezhetô változást okoz. A másik processzorzabáló alkalmazás a Sherlock. Ennek van egy olyan jó tulajdonsága, hogy a merevlemezen tárolt fileokat folyamatosan indexeli (ilyenkor az összes dokumentumot kinyitogatja, és a tartalmukat lejegyzi). Ez nagyon kényelmes tud lenni, ha az ember a dokumentumaiban található szöveg tartalmára akar keresni, de ha a Sherlock a háttérben fut, akkor ezt az indexelést hajlamos idôrôl idôre újra és újra elvégezni, ami bizony szintén a rendszer teljesítményét rontja.

Mint említettem volt a cikket Görögországban írtam egy Kosta nevű faluban, amely nem az internetes ellátottságáról híres, és hát, hacsak nem mazochista az ember, nem cipel magával egy PowerBooknál nagyobb gépet. Ebbôl kifolyólag szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, hogy az új rendszer korántsem ideális a PowerBook-használók számára. A „régi”, elavult (9.x, 8.x) rendszerekben lehetôség volt arra, hogy az ember konnektortól távol, a gép sebességét csökkentve, meghosszabbítsa az akkumulátor használhatóságának idôtartamát. Sajnos az OSX-bôl ez a funkció hiányzik, így jelentôsen hamarabb kényszerül az ember az aksi újratöltésére, mint korábban. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az OSX sem az infravörös kaput, sem a PCMCIA modemeket nem támogatja. Ez komoly problémát csak akkor okoz, ha vezetékes telefon nincs a közelben, ilyenkor az egyetlen járható út visszatérni a 9.1-es rendszerhez, ahol ezek a funkciók kifogástalanul működnek.


Taracque

taracque@applecorner.hu

A lap tetejére