Hirdetés

A Leopárd közel háromszáz újdonsága

Fejlesztések ABC rendben
Address book - Fejlesztés
Finder - Kihívással küzdők támogatása
SPACES - XCODE 3
Mail - Safari


MAIL
Aki kedveli a HTML alapú leveleket, az fog igazán örvendeni annak, hogy a Mailt az Apple 30 szolid dizájnú sablonnal látta el. A sablon része a betű, a szöveg formázás és a képek helye. A levelek egyaránt jól mutatnak Macen és pécén.

.Mac Notes
Akinek van .Mac előfizetése (évente megújítandó), az a feljegyzéseit is szinkronban tarthatja Macintoshai között (ha több is akad a padláson), de a .Macen át a Feljegyzések az egész világon elérhetők az Interneten át.

Archiválás
A fontos üzeneteket letömörítve kimenthetjük a Mailből. (De használhatjuk a .Macet is, ahol bőven elférnek a leveleink, vagy itt a Time Machine is.)

Egyszerű kezdet
A Gmail vagy .Mail felhasználók számára roppant egyszerű a Mail használatba vétele. A mail-címünk megadása után a Mail minden beállítást maga végez el. (A Gonosz Almalap még ezt is sokallja, miért nem találja ki a Mail a mail-címünket?)

Felismerő
Az elektronikus levélben jött információkat a Mail ki is elemzi. Ha feldolgozható adatot lel, akkor azt kis szaggatott vonallal bekeretezi, amikor az egérrel az adott szöveg fölé érünk. Apró menüt is kínál a talált adatok hasznosítására. Ilyen hasznosítás lehet egy cím, amit a Mail a Safarit meghívva Google-térképen megmutat, vagy név és cím adat, amelyet így egy kattintással tehetnénk be az Address Bookba, de akár egy megbeszélés is, amelyet azonnal átadhatunk az iCalnek.

Fénykép böngészés
A leveleinket könnyedén megterhelhetjük az iPhoto Böngészőből vett fényképpel, fényképekkel.

HTML-levél
Az Apple Mailje erősen el kíván szakadni a tisztán karakter alapú szövegtől, így számos szolgáltatást - sorszámozás, felsorolás, háttérszín megadást - kínál fel.

Keresésebb
Az összes Mailben létrehozott vagy tárolt anyagra vonatkozik a keresés. A keresés sorrendjét változatlanul a Spotlight rangsorolása adja meg - így továbbra sem a legutolsó küldött levél lesz a keresési lista elején, valószínűleg.

Notes
Kis sárga Feljegyzéseket is készíthetünk a Mailben, amely ezzel, a To-Do-List kezeléssel és a csoportos működéssel eljutott oda, ahol egy teljes értékű MailiCalnek már rég tartani illene (vö. Schedule+ a 90-es évek közepén). A Feljegyzések tartalma érzékeny, kijelölt részek átkerülhetnek az iCalbe, az Address Bookba - a címek pedig természetesen megjeleníthetők a Safari > Google Mapsen.

Okos osztódás
A Mailben sokan használunk Okos Fiókot - olyan fiókot nevezünk így, amelybe a Mail érkezéskor valamilyen előre megadott szabály alapján (Preferences > Rules) leválogatja a leveleinket. Gyakori, hogy az ilyen Okos Fiók annyira jól működik, hogy kis módosítással újra létrehoznánk. Eddig mindent ellőről kellett ehhez elvégezni, a Leopárdban elég a kontroll billentyű nyomva tartása mellett rákattintani az adott Okos Fiókra és a felbukkanó menüből kiadni a Duplicate parancsot.

RSS
A Tigrisben a Safari volt az RSS olvasásra kijelölt alkalmazás - de ez inkább volt alibi munka "na ez is megvan, pipa!" felkiáltással, mintsem igazán használható RSS olvasó. A Leopárdban a Mail (is) képes RSS olvasásra. A megadott hírszálon érkező hírek levélként kerülnek be a Mailbe.

Safari RSS
A Safariban észlelt RSS szálat is átveszi a Mail, ha a Safariban ezt kérjük. Az Almalap szerint a Safari RSS olvasásról a Mailes RSS olvasásra szoktat át minket a Leopárd.

Saját sablonok
A Mail a Leopárdban tette lehetővé sablonok használatát, de nem kell az Apple adta, amúgy igazán nem csicsás sablonokhoz ragaszkodnunk, készítsük el sajátunkat!

Továbbítás csatolmányképp
A beérkezett levelet úgy is tovább küldhetjük, hogy az nem szövegszerűen marad benne a levélben, hanem annak csatolmányává lesz. Például Mail üzenetet ráhúzva az iChatre, az szöveges formátum helyett csatolt anyagként megy át a csetpartnerünkhöz.

To-Do
Elvégzendő feladatok kezelésére is alkalmassá vált a Mail. Szabhatunk magunknak határidőt, az elvégzendő feladatot hozzárendelhetjük bármelyik iCal naptárunkhoz.


NEMZETKÖZIVÉ LESZ
(Idősebbeknek: "nemzetközivéééé lesz holnapra a zegész világ") Bevitel

Amíg itthon - egyre ritkábban - a nyelvi támogatás elmaradása miatt panaszkodunk, addig a kínai, arab és japán barátaink igazán vért izzadnak a karakterek bevitelével. A Leopárd - és az Apple számára - ezek nagyon fontos piacok, így a bevitelt segítő algoritmusokat továbbfejlesztették, illetve újabb metódusokat - például a kínai esetében a pinyint - alkották meg.

Billentyűzet
Tizenöt új billentyűzet kiosztással gazdagodott a Leopárd, fellélegezhetnek a tibetiek, kazahok és perzsák is.

Ellenőrzés
A Leopárd része az orosz és a dán nyelvi ellenőrző is.

Japán betűk
A japán betűk megjelenését felülvizsgálták, a Leopárdban megtalálható Hirigano betűcsalád karakterei megfelelnek a japán szabványoknak. (Ez elsőre tűnik csak ál-újításnak, a lokális bürokrácia viszont néha megköveteli adott betűkészlet adott szabvány szerinti használatát. Micsoda jövő!)

JIS2004
A Leopárd betűi, azok renderelése, előállítása, metaadatai megfelelnek a JIS2004 szabványnak (figyelem, betűhonosítók!).

Lengyelül
A Mac OS X Leopárd lengyelül is tud.

Nem angolszász karakterek támogatása
A már említett teljes körű lengyel és orosz nyelvi támogatáson túl a koreaiak örülhetnek (jellemzően délen, északon ez szúk csoport boldogsága), mert a Hangul teljes támogatottságra tett szert. Az oprendszer része két új tibeti betűcsalád, az arab betűkben megtalálhatók a perzsa írásjelek (hm, ez félmondat jó esetben casus belli is lehetne) és a Leopárd Geeza Pro, Uyghur, Kurdish és Jawi betűcsaládjainak része az arab betűkészlet.

Oroszul
A Mac OS X Leopárd oroszul is tud. (A nyelvekkel és lokalizációval kapcsolatban olvasd el a bevezetőt, ott kapsz választ arra a kérdésre is, hogy hivatalosan mikor lesz magyar Leopárd.)

Portugálul
A Mac OS X Leopárd (ibériai) portugálul is tud. (Az ibériai jelző azt jelenti, hogy az európai portugált tudja a Leopárd, ettől a brazil, mozambiki, angolai Kelet-timori, makaói, Saó Tomé és princip-i portugál jelentősen nem tér ugyan el. Portugál nyelvjárást használnak még a Guinea-ban, Kelet-Afrikában. A portugál a legnagyobb nyelvek listáján a hatodik.)

Spotlight
A kereső már nem csak angolszászul tud keresni, érti a német és thai nyelvtani szerkezeteket, boldogul a kínai tokenekkel és gyorsabb lett japánul is. (A magyar ragozást most sem említjük.)


NYOMTATÁS
CUPS
A Leopárd érti a CUPS 1.4 nyomtatás vezérlési protokollt, képes az ilyenek nyomtatási sorát és beállításait értelmezni.

Egyszerűbb
Nem hinném, hogy bárkinek lett volna eddig panasza a Mac OS nyomtatási parancsára - az Apple azonban úgy találta, hogy lehet még egyszerűbbé tenni. A leopárd igyekszik kiismerni, hogy milyenek a nyomtatási szokásaink, illetve felvértezve érkezik számtalan alap nyomtatási feladat ismeretével. Így a legtöbb esetben nincs szükség további beállítások megtételére a Print parancs kiadása után - eddig se nagyon volt.

Hova nyomtassam?
A Leopárd képes megjegyezni, hogy melyik hálózatban - otthon, barátunknál, munkahelyen és iskolában - melyik nyomtatót használjuk. Ezután automatikusan a megfelelőt teszi kiválasztottá. Ez persze nem köti meg kezeinket.

Jogosítás
A hálózati nyomtatás jogosultságát a Kerberos hálózati autentikációs protokoll biztosítja.

Minőség
A Leopárd a Canon és Epson nyomtatók esetén képes átváltani 16-bites nyomtatásra, amely proof-nyomtatásnál, minőségi nyomtatásnál szükséges.

Nyomtatási kép
A nyomtatás beállítás azonnal megmutatja, hogy az általunk módosított beállítások mellett miként néz majd ki nyomtatásunk.

Szoftver frissítés
A rendszeres szoftverfrissítéssel az Apple a nyomtatók listáját, meghajtóit is rendszeresen frissíti, bővíti számítógépünkön.

Támogatás
A Leopárd több mint 2000 nyomtatót - Canon, Epson, HP, Lexmark ... - ismer fel azonnal, amint azt az USB-én át csatlakoztatjuk a Machez.


OPERÁCIÓS RENDSZER
Helyesírás ellenőrző
A helyesírás ellenőrző garantálja, hogy angolul írt szövegben nem marad hiba. ("És a magyarban?" "Jó kérdés.")

iLife Media Böngésző
Az iLife Média Böngésző is elérhetővé lett a megnyitás párbeszédablakban megkönnyítve az iLife tartalom elérését: iTunes és GarageBand zenék, iPhoto és Aperture fényképek, iMovie, iPhoto és iTunes videók. Mentés-megnyitás és ikonmód A fájl megnyitás és mentés párbeszédablakokban megjelent az ikon-nézet.

Segítéség
A Leopárd Help segítőkészebb lett. Kereshetősége biztosítja, hogy rátaláljunk az összes lehetséges segítségre. A találatok közt a Help felsorolja a szóba jöhető parancsokat is, bármelyiket kijelölve a Help legördíti azt a megfelelő menüből.

Vendég-belépés
Gyakori, hogy valaki csak a leveleit akarja megnézni, csak szörfölne a neten, de mi - féltékenyek - nem akarjuk a Macünket odaadni, ami vérciki. A Guest bejelentkezéssel ez megoldható. A Guest - vendég - bejelentkezés után csak a levelezést és a netet használhatja.

Kilépése után a Leopárd
mindent töröl és fertőtlenít. Így a következő vendég használónk semmi szemetet sem lel.


PHOTO BOTH
Hátterek
Könnyen lecserélhetjük a videófelvételünk hátterét az Apple által adott fényképek bármelyikére, vagy akár saját fényképünkre, esetleg videónkra is.

Igazolványkép
Az ismert 2x2-es igazolványképnek megfelelő fényképet is készíthetünk a Leopárdban, majd azt ki is nyomtathatjuk.

Mozi mentés
A készített képekből akár gif állományt is készíthetünk, amely lehet az iChat avatar ikonunk. (Magyarul: készíthetünk a Photo Booth-szal készült 2x2-es igazolványképből olyan állományt, amely megjelenhet az iChatben, mint a minket azonosító, helyettesítő kép.)

Mutasd magad!
A Photo Booth-szal készített fényképekből egész képernyős bemutatót is tarthatunk, de ki is nyomtathatjuk a képeket egy index-oldalon.

Nyomtatás
Nyomtatás-sablonokat is kapott a Photo Booth, ezekre helyezve a fényképeket igazi profi nyomtatást végezhetünk.

Videó-effektek
A videó készítésnél is alkalmazhatók effektek, amelyek a felvétel során módosíthatók is. Például változtathatjuk a torzítás fókuszát, vagy a képzajosodás mértékét.

Videó felvétel
Nem csak fényképet, de videó felvételt is készíthetünk a Photo Booth-szal. A felvételt elküldhetjük e-mailen, de megszerkeszthetjük iMovie-val is.


PREVIEW
Auto levels
A Preview kielemzi a képedet és megpróbálja jobbá tenni, optimalizálni a fekete-fehér egyensúlyát.

GPS
Amikor egy fényképet nézünk Previewban, akkor a Leopárd adott esetben képes megmutatni azt is, hogy hol készült a fénykép. Hogyan? Ha a fényképezőgép a fénykép metaadatában eltárolta a készítés helyének GPS koordinátáit, akkor ezeket a Preview képes kiolvasni a képből, majd átadja a Safarinak, amely megnyitva a Google térképet elénk tárja, hol is készült a kép.

Instant alpha
Az iLife 08 és iWork 08-ban bemutatott instant alpha eljárás is bekerült a Previewba. Ezzel az eszközzel áttetszővé tehető egy képen a kék ég, vagy a fényképezett személy mögött a fehér fal, mintha csak körberajzolnánk. Ez a nagyon hasznos megoldás sem képes mindarra, amire az emberi szem.

iPhoto vagy Aperture
A Previewban lévő képek egy kattintással átküldhetők az iPhoto vagy az Aperture tárába. Keresés PDF-en belül is A Spotlighttal együttműködve a keresés a PDF fájlok belsejében is végigfut, így a - szerinte - legjobb találatokat kínálja nekünk a Leopárd Preview.

Képjavítás
A Core Image technológiára alapozva a Preview alkalmas a megnyitott képek javítására is, állíthatunk a színezeten, az élességen. Az áttervezett, félig áttetsző úszó-palettán megtaláljuk a Tint lehetőséget is.

Képszerkesztés
Az iPhoto-ból ismert képszerkesztések egy része is megjelent a Previewban - ez a közös Core Image alap előnye. Méretre vághatunk, átméretezhetünk, elforgathatunk képet - az eredményt pedig áthúzhatjuk bármely más alkalmazásba.

Kötegelt feldolgozás
Több képet egyszerre kijelölve a Preview nézőkép-csíkján egyszerre végezhetünk el velük műveleteket - például állíthatjuk őket a talpukra.

Nagyítás, görgetés
A Core Image technológiára alapozott görgetés és nagyítás szembaráttá tette a Previewt.

Nevesítve
Ha megjegyzést ragasztottunk egy dokumentumra, akkor ahhoz a Preview automatikusan hozzáadja a nevünket is, így segítve a csoportmunkát.

Nyomtatás
A Preview több nyomtatási sémát kínál, nyomtathatunk például több képet egyetlen papír lapra, vagy egy képet többször egyetlen papír lapra is.

PDF Jegyzetek
A Previewban is tehetünk PDF dokumentumra sárga ragacsot, feljegyzést, miután bekarikáztuk vagy körberajzoltuk a vonatkozó részt a PDF doksin - maga a dokumentum nem sérül, a jelöléseink eltávolíthatók.

PDF szerkesztés
PDF dokumentumokat összefűzhetünk, oldalaira darabolhatunk a megújult Preview-val. Egy dokumentumon belül is módosíthatjuk az oldalak sorrendjét és számosságát.


QUICK LOOK
Nézzünk bele bármelyik dokumentumba anélkül, hogy elindítanánk az azt író alkalmazást! Legyen szó képről, moziról, Keynote prezentációról vagy Microsoft Office dokumentumról, a Quick Look meggyorsítja életünket. A Quick Look elérhető a Finder, a Mail és a Time Machine alól.

Beletekint
A több oldalas PDF vagy Keynote prezentáció át is lapozható a Quick Lookban.

Teljes képernyőn
A Quick Look képes teljes képernyős üzemmódra is.

Több anyag
Több anyagot is képes egymás mellett illetve egymás után megmutatni a Quick Look.


SAFARI
A Safari az Apple állítása szerint a leggyorsabb webböngésző Macre és Windowsra. Asztal kép Bármely weblapon talált kép egy kattintással Asztalunk háttérképévé tehető.

Egybe
Az összes nyitott Safari ablakot egy paranccsal egyetlen, fülecskés ablakba ránthatjuk össze.

Figyel rád
A Safari figyelmeztet, ha több fülecskés ablakot szeretnénk bezárni - nehogy egy fül helyett az egész ablakot zárjuk. ("Ez nem túl windowsos?" - kérdi a Gonosz.) Jobb keresés Az oldalon belüli keresés (Edit > Find...) parancs kiadása utána a találatokat a Safari kiemeli, az oldal többi részét pedig leárnyékolja a gyorsabb észlelés érdekében.

Mozgatható tabok
A tabulált böngészés, amit mi előszeretettel nevezünk fülecskésnek, fülei áthelyezhetők. Az ablakon kívül húzva pedig új ablakot nyit a Safari a kihúzott oldalnak.

Múltat eltörölni
(Idősebbeknek: Aa múltat végképp eltörölni, rabszolga had...) A mindent megjegyző History - látogatott oldalaink - törlésére érdemes odafigyelni, megadható, hogy milyen időtávra emlékezzen vissza a Safari.

PDF navigáció
A Safari képes saját ablakában megnyitni PDF állományt. A Leopárdban saját úszópalettás áttetsző menüt is kap a PDF a Safari alatt, ránagyíthatunk a PDF-re, navigálhatunk az oldalon és az oldalak között - vagy megnyithatjuk a PDF-et Previewban.

Szövegátméretezés
A honlapon lévő szövegek - de nem a képként tárolt szövegek - átméretezhetők, felnagyíthatók, lekicsinyíthetők. A Safari az átméretezett szöveghez képest újra rendezi az oldalt. Tabos Bookmark Megnyitott fülekből új könyvjelzőt létrehozva egyetlen kattintással nyithatjuk majd meg az adott oldalakat.

Újra megnyit
Lehetséges korábbi alkalommal nézett ablakok újra megnyitása.

Visszanézve
A meglátogatott honlapok szövegeit a Safari megjegyzi, indexálja, hogy ha hetekkel később keresünk egy szót, akkor az visszakereshető legyen. (Nagy Testvér figyel téged - itt is.)


Fejlesztések ABC rendben
Address book - Fejlesztés
Finder - Kihívással küzdők támogatása
SPACES - XCODE 3
 

A lap tetejére


Friss szoftveres írásaink