Hirdetés

A Leopárd közel háromszáz újdonsága

Fejlesztések ABC rendben
Address book - Fejlesztés
Finder - Kihívással küzdők...
Mail - Safari
SPACES - XCODE 3SPACES
A Spaces - amely inkább Tereket, mint Űrt jelent itt, de nevezhetnénk Asztaloknak is - az Apple megoldás az Asztal felületünk megsokszorozására. Az egyes asztalokon más és más alkalmazások futhatnak, így különítve el a játszást a szórakozástól, a zenehallgatást a videók nézésétől és a munkától. A terek között a kontroll + számjegy billentyű kombinációval (is) mozoghatunk.

Áttekintés
Ha a Dockban megbúvó Spaces ikonra kattintunk, akkor az összes asztalunk láthatóvá lesz. Ekkor nem csak rákattintva kiválaszthatjuk azt, amelyiken tovább szeretnénk dolgozni, de az egyes asztalok tartalmát - programot, dokumentumot - át is húzhatjuk a másik asztalra.

Asztal-alkalmazás
Köthetünk egy alkalmazást egy asztalhoz, az induláskor mindig ragaszkodik majd a maga teréhez, helyéhez, asztalához.

Szélen
Ha egy ablakot a képernyő szélén túl húzunk, akkor a következő asztalon találjuk magunkat. Csak óvatosan! Ki ne essünk a Macből!

Több/kevesebb
A Spaces > Preferences az a hely, ahol megadhatjuk, hány asztalt szeretnénk használni és milyen elrendezésben (ez némileg kötött).


SZÜLŐI FELÜGYELET
(Kedves ifjú Olvasónk, ez a fejezet sajnos nem arról szól, miként tudod szülődet rávenni a korlátlan géphasználatra, sőt!)
Az Apple Mac OS X oprendszere már régóta lehetőséget ad olyan felhasználók létrehozására, akik a gépet csak korlátozottan használhatják. A korlátozás vonatkozhat alkalmazásra, internet elérésre, de akár időpontokra is. Az összes, ilyen típusú beállítás megtételének a helye a System Preferences > Parental Controls.

Csendespihenő
A Leopárddal megadható, hogy mely időpontokban használhatja a gyerek a Macet (de bármelyik, nem adminisztrátor jogú felhasználó esetében tehető ilyen kikötés), és limitálható a napi számítógép-használat is. Külön értékeket adhatunk meg hétköznapra és hétvégére.

Ellenőrzés
A Leopárd igazi szülő-barátként (és kémként) feljegyzi a gyerek által meglátogatott honlapokat. De lista készül a cset partnerekről és a csetelések tartalmáról is. A Nagy Szülő figyel téged!

Honlap eltiltás
Az Apple automatikusan letilthat tartalom alapján egyes honlapokat, de a szülő direktbe is letilthat illetve engedélyezhet honlapokat.

Megfigyelés
Lokális hálózaton belül bármikor megnézhetjük csemeténk Macjének képernyőjét anélkül, hogy háta mögé kéne állnunk.

Wiki-kontroll
A Wikipédia adott részei is elzárhatók a gyerek elől.


SYSTEM PREFERENCES
.Mac szinkronizáció
Az összes Maced azonosan ketyeghet, ha a preferenciákat a .Mac előfizetésen át szinkronizálod.

Egér Dashboard
Akár az egérről is előhívhatjuk az Dashboardot. Az Egerek Egere (Mighty Mouse) gombjai szabadon átdefiniálhatók. (ügyi PR munka ez, hogy meglegyen a 300+)

Egér Exposé
Akár az egérről is előhívhatjuk az Exposé-t. Az Egerek Egere (Mighty Mouse) gombjai szabadon átdefiniálhatók.

Felhasználók
Megváltoztatható a felhasználó neve, bejelentkezési módja és a Saját könyvtára. A változtatáshoz a kontrollt lenyomva kell kattintani a felhasználó nevére az Accounts párbeszédablakban.

Hálózatok
A hálózati beállítások áttekinthetőbbé lettek. A hálózati eszközök állapota és beállításai egyetlen ablakba kerültek.

Sarok
(zene: Minden sarkon álltam már...) Az egeret a kijelző sarkába vonva eddig előhívhattuk az Exposé-t vagy indíthattuk a képernyő kímélőt, a Leopárddal már el is altathatjuk a kijelzőt.

Szülői felügyelet
A szülői felügyelet új lehetőségekkel bővült, itt a honlapok tartalom szűrése, az alvásidő előírás és a távfelügyelet - mindezt egyetlen helyen megadhatóan.


TERMINAL
A Terminal használatával a Unix-guruk visszajutnak a parancssoros képernyőhöz és boldogok. Ez most a Core Text API megújulása miatt valóban pillanatok alatt megtörténhet.

Ablak-egyesítés
Egy paranccsal a nyitott Terminál ablakok egy, fülecskézett ablakká tehetők.

Beállítások
A Leopárdban megváltoztathatjuk a Terminal megjelenését, megadhatjuk a háttér-, betűszínt és az ablak áttetszőségét.

Inspector
Az Inspector információval lát el az ablakokról, a kijelzés paramétereiről és még ennél is többre képes!

Mozgatható tabok
A tabulált Terminal fülei áthelyezhetők. Az ablakon kívül húzva pedig új ablakot nyit a Terminal a kihúzott oldalnak.

Munkaterület
Nyitott ablakaink együttesét elmenthetjük, így legközelebb nem kell időt fordítanunk a munkaterületünk újra elrendezésére.

Profil
A shell és ablak beállítások elmenthetők későbbi használathoz.


TEXT EDIT
("Ilyen hülye nevet adni szegény lánynak!") A profi dokumentumban helyén vannak az "idézőjelek" - erre most már a Text Edit is képes, méghozzá automatikusan. (Sokan sajnáljuk, hogy ez a tudás nem kapcsolható ki - bár csak az volna! Próbáld csak beírni a 19" monitort rendesen, lám, most sem sikerült.)

Autómentés
A Text Edit adott időközönként automatikusan menti a begépelt szöveget (tehát majd ezt is).

Fej- és lábléc
A Text Editből nyomtatott oldalak tetején illetve alján megjeleníthető a dokumentum neve, oldalszáma és a dátum.

Felismeri
A Text Edit (is) automatikusan felismeri a szövegbe írt webhivatkozásokat és e-mail címeket. (Sokan sajnáljuk, hogy ez a tudás nem kapcsolható ki - bár csak az volna!)

Okos másolás
Amikor egérrel szerkesztünk szöveget, azaz szavakat másolunk ide-oda, akkor a Text Edit figyel arra, hogy ne keletkezzen duplaszóköz, mert az ronda - ha viszont kell, akkor beszúr szóközt két szó közé.

OpenDoc és Word
A Text Edit írja és olvassa az OpenDocument és Microsoft Word 2007 formátumokat.

Számozva
Előre és hátra ugorhatunk a dokumentumban adott számú sort. Ha azt is tudjuk, hogy hányadik sorhoz szeretnénk eljutni, akkor az mostantól csak egy ugrás.


TIME MACHINE
Automatikusan
Ha külső merevlemezt csatlakoztatunk a Machez - USB-n vagy FireWire-ön -, akkor a Leopárd rákérdez, hogy kívánjuke ezt a merevlemezt Time Machine- nel használni. Ha igennel felelsz, akkor többé nincs gondod. A Time Machine ott áll mögötted és gyöngéd gondoskodással vezeti kezedet, amely az egeren nyugodva átkormányozza Macedet az információtechnológia viharos vizein nyugodt kikötőbe - nah, ez azért így nem igaz, de valóban, az archiválással igazán nem kell törődnöd.

Azonnali mentés
A kontrol billentyű nyomva tartása mellett kattintunk a Dockban található Time Machine ikonra, akkor azonnali archiválást végzünk.

Ezt ne!
Ugye, nem lenne jó, ha barátod vagy barátnőd bármelyik leveledet, doksidat vagy fényképedet elő tudná varázsolni a múltból. Ezért megadható, hogy mely könyvtárakat ne archiválja a Mac. Hasznos a szemétgyűjtésre, hülyeségek tárolására alkalmas mappát is kivenni a mentendők közül.

Gépváltás
A gépváltás is egyszerű. Az új gépre rácsatlakoztatjuk a régi gép Time Machine merevlemezét - megadva, hogy ez az, amire dolgozni kell. Majd visszamegyünk az utolsó mentésig - két órával korábbra és minden anyagot "visszaállítunk". Ügyes, nem?

Jogok
A mentés és visszaállítás során is ügyel a Leopárd arra, hogy csak olyan adathoz legyen közünk, amihez jogosultságunk is van.

Másét is lehet
Ha a Macedhez nem a saját Time Machine merevlemezedet csatlakoztatod - akkor azt böngészheted. (Erre a merevlemezre nem kezd a Mac automatikusan archiválni, hiszen minden csatlakozásnál rákérdez, hogy ez-e a Time Machine-s merevlemez. Persze, egy idő után fel is ismerhetné, hogy ez a mi Macünk Time Machine-je. Idővel.)

Mindent Ment
A Leopárd egyik valóban nagy újítása a mindent mentő Time Machine. Többé nem kell aggódnod amiatt, hogy elveszik egy fájlod - bár jobb félni, mint megijedni (angolszász mániákusak pedig tartsák szárazon a puskaport!). A Time Machine a géphez csatlakoztatott külső merevlemezre - annak kapacitásáig, ennek elérésekor sípol és jelez - ment.

Ment óránként, majd egy hónapig naponta, aztán pedig heti mentést őriz. Tehát nem az összes létező mentési fázis állítható vissza. A mentés kiterjed az összes állományra, programra, adatra, feleslegesen a merevlemezen tartott fájlra. Az indítás után az egész merevlemezről készül másolat, azt követően csak a másolatokról.

Nem hagyja magát
Ha bármilyen ok miatt - csak a MacBookot vitted magaddal nyaralni a külső merevlemezt nem - megszakad az archiválás folyamata, a Time Machine nem sértődik meg, hanem vár. Amint újra látja a gépedet, frissíti magát és folytatja hasznos háttérmunkáját.

Quick Look
A Time Machine-en belül is működik a Finder Cover Flow nézete - ez roppantul segít adott anyag megtalálásában - és a Quick Look is - azaz, nem csak az első oldalát látjuk egy prezinek vagy PDF-nek, esetleg Word doksinak, hanem azt végig is lapozhatjuk. Vagy lejátszhatjuk a Quick Look segítségével a filmet is.

Teljes rendbetétel
Ugyan elvileg soha meg nem eshet, de elszállhat a Mac. A Time Machine-nel azonban bármelyik korábbi állapot visszaállítható. Háromszoros hip-hiphurrá!

Vissza a múltba!
Michael J. Fox neve kihagyhatatlan, nem is maradt ki. A visszakeresés alapja lehet adott dátum, de indíthatjuk a Time Machine-t alkalmazásból is, ekkor az adott alkalmazás és annak adatainak korábbi verzióira koncentrál a múlt túrás. Ha megtaláltuk az elveszettnek hitt anyagot, akkor kattintsunk a Restore gombra - ez nem csak az anyagunkat állítja vissza, de visszahoz Kháron ladikja retúr járatán a csillagos égboltú múltból a jelen Asztalodhoz.


UNIX
A Mac OS X igazolt UNIX rendszer, amely megfelel a SUSv3 előírásának és a POSIX 1003.1 lefektetett elveknek. A Leopárd gondtalanul beilleszkedik Unixos környezetbe, messzemenően támogatja a Unix közösség népszerű szabványait, például az OASIS Open Document Format-ját (ODF) vagy az ECMA Office XML-jét.

64-bites alkalmazások
A Leopárd az első asztali operációs rendszer, amely maradéktalanul támogatja a 32 és 64 bites alkalmazásokat.

AutoFS
A hálózati fájlrendszerek dinamikus elérését vezérelve növelték a hatékonyságot és reagáló képességet.

Cocoa
Az Objective-C betétnek, az Xcode-nak és az Interface Buildernek köszönhetően tökéletesen Cocoa-kompatibilis alkalmazások írhatók Ruby és Python nyelveken.

DTrace
A Darvin-magba foglalt DTraceszel követhetjük, melyik alkalmazás mit művel a rendszerben. A Ruby, Python és Perl nyelveknek szintén a Leopárdba foglalták a DTrace támogatását, így eddig soha nem látott mértékben mérhetjük ezeken a nyelveken készült kódok hatékonyságát.

Kerberos NFS
A szerverek és kliensek csatlakozásánál a MIT Kereberos megoldását használja a Leopárd a bemondott ID-k helyett.

Kötetek, mappák, fájlok
Egyetlen helyen és grafikus felületen kezelhetjük az összes kötetet (felcsatol - mount, lecsatol - unmount), mappát és fájlt. Nincs helye parancssoros utasításokra.

Nagysebességű adatátvitel
Alkalmazások, gépek, eltérő környezetek, operációs rendszerek között gondtalanul vihetünk át adatokat, az OSI-ISO szabványszinteket (is) remekül elrejti előlünk a Leopárd.

Ruby on Rails
A Leopárd a programozók álma, tökéletes platform a Ruby On Rails - Rails, Mongrel és Capistrano beleértve - fejlesztéshez.

Script
Az AppleScript szintaktikához hasonló eljárások írhatók Ruby és Python és Objective-C programozási nyelveken, amellyel a számítógép tevékenysége automatizálható, akár AppleEventsek is készíthetők.

Több magra tervezett
A több magos processzorokra optimalizált rendszer a végletekig kihasználja a számítási teljesítményt, optimalizálja a memória kezelést - a processzorra tervezett algoritmusokkal.

Wide Area Bonjour
A Macedet bárhol utoléred, legyél akár otthon, akár úton - mindig ugyan azon a néven. Ez a host név elérhető NAT gateway mögött épp úgy, mint DHCP-ken át.


XCODE 3
Ablak
Kezdj fejlesztésbe úgy, hogy megragadsz egy mappát az Xcode Organizer ablakába és kattints a Build ikonra - nincs szükség programozási nyelvre és nincs szó projektről sem. Animált Interface készítő Készíts barátságos és felhasználó- barát felhasználói felületet, amelyek feldobják az alkalmazásodat!

Átnevezés
Az Xcode lehetővé teszi, hogy az egész projecten át megváltoztassuk egy eljárás vagy egy változó nevét függetlenül attól, hogy ez hány fájlt érint.

Buborék
(Igen, ők is bent vannak a Leopárdban!) A forráskód mellett jelennek meg a figyelt változók, breakpoint feltételek és hibaüzenetek is.

Fejlesztés támogatás
A fejlesztést támogató dokumentáció helyzetérzékeny megjelenítése segíti a munkát.

Gyors kép
Tesztelj félelem nélkül. Az összes fejlesztéshez kapcsolódó fájlodat rögzítheted, így úgy léphetsz tovább, hogy nincs mit vesztened, bármikor visszatérhetsz ide.

Kódvetés
Az Xcode színezéssel, az összetartozó részek grafikus megjelölésével segít a kódvetésben.

Objective-C
Gyorsabb a kódvetés, jobban olvasható a kód és biztonságosabb, mint eddig bármikor - mindezt az Objective-C 2.0 nyújtja.

Teljesítmény mérés
Az Xcode szerkesztő rendszerét tovább fejlesztették, például a nagy állományok betöltése négyszer gyorsabbá lett, és a keresés érzékeny a keresés indításának helyére.Fejlesztések ABC rendben
Address book - Fejlesztés
Finder - Kihívással küzdők támogatása
Mail - Safari
 

A lap tetejére


Friss szoftveres írásaink