Hirdetés

A Leopárd közel háromszáz újdonsága

Fejlesztések ABC rendben
Address book - Fejlesztés
Mail - Safari
SPACES - XCODE 3
Finder - Kihívással küzdők támogatása


FINDER
Gyűjtemények
A Finder bal oldali ablaka új tagolást kapott - az egész Findert az iTunes szelleme lengi be. Négy gyűjteményt kapunk, a devices - eszközök - alá kerülnek a Macintosh és a hozzá csatolt eszközök, a shared computers - megosztott gépek - alá pedig a lokálisan elérhető Macintoshok és pécék(!). A places - helyek - és searches - keresések - pedig a keresések eredményét, szűkítését adja.

Cover Flow
Az eddigi három nézet - listás, ikonos, oszlopos - mellé most felzárkózott a Cover Flow. Ez az iTunesból ismert album-pörgetős nézet, újabb magyarítási kísérletünkben: nézet-keringő.

Egy mappa tartalmát tehát sokkal
jobban látjuk a Nézet-Keringővel, mint a mikroszkopikus méretű ikon nézeten. A vizuális keresés roppant gyors állomány megtalálást biztosít.

Hálóban
A lokális hálózaton belül bármelyik Mac vezérlését átvehetjük - persze megfelelő jogosultság mellett. Úgy dolgozhatunk kollégánk gépén, mintha előtte ülnénk. Módosíthatjuk a System Preferencest, rendezhetjük iPhoto gyűjteményét.

Ikon nézet
Az ikon nézeten is javított az Apple, szintem minden állomány típus esetén képes bélyegméretű nézőképet készíteni.

Mappa megosztás
Bármelyik mappát megoszthatjuk a Saját mappánk alatt. Mindegyik megosztáshoz rendelhetünk jogosultságokat, akár az Address Book használatával.

Mappa opció
A mappán belül ismét állítható, hogy milyen távol legyenek egymástól a rácspontra helyezett ikonok. Ha nagyon eltaláltuk a beállítást, akkor azt kiterjeszthetjük az összes mappára is.

Útvonal
Noha a felhasználók nagy többsége számára érdektelen, hogy mit hol tárol a Mac, a tíz évnél régebben számítógépezők számára némi elveszettséget okoz, hogy nem tudják, hol is van a fájlrendszerben az adott állomány. (Ha most arra gondolok, hogy az itthon preferált ECDL vizsga még mindig A: meg C: meghajtókról beszél...) Ha kiadjuk a View > Show Path Bar parancsot, akkor a Finder ablak alján megjelenik a kijelölt állomány elérési útvonala.


FONTS
Autóaktiválás
A Leopárd észleli, ha egy alkalmazás olyan betűt keres, amely ugyan létezik, de épp nem aktív. Ekkor automatikusan aktiválja azt és addig aktívan is tartja, amíg az ezt kiváltó alkalmazás fut.

Braille támogatás
A látásukban kihívással küzdők számára a VoiceOver szolgáltatáson kívül a rendszer részévé lettek az Apple Braille Regular, az Apple Braille Outline és az Apple Braille Pinpoint betűcsaládok.

Nyelv gyűjtemény
A betűk nem csak gyakori használat szerint csoportosulnak, de elsődleges nyelvi preferenciánk alapján is.

Nyomtatás
A telepített betűinket pofás kis könyv formátumban ki is nyomtathatjuk. Nyomtathatunk betűkészletet vagy általunk írt mintaszöveget.

Rendszer védelem
A Leopárd dühösen figyelmeztet, ha olyan betűt készülünk törölni, amelyre az operációs rendszer tart igényt.

Új betű-családok
Új betűcsaládok is érkeztek a Leopárddal: Arial Unicode, Microsoft Sans Serif, Tahoma, Papyrus Condensed és Wingdings.


FRONT ROW
A Front Row a Macintosht számítógépből a szórakozás távvezérelt központjává avatja. Hallgathatunk iTunes zenéket, nézhetünk iPhoto képeket vagy mozifilmeket - a Macet pedig távvezérlővel utasíthatjuk. Így lesz a Macből Apple TV. A menük egyértelműek, távolról is jól olvashatók.

DVD lejátszás
A Leopárddal már nem csak a Macen levő videókat tudjuk visszanézni, de a Macbe betett DVD-t is. ("A DVD nem tehető be távvezérlő segítségével, csak is manuálisan, de az amerikai nem őslakosok kedvéért már dolgoznak a feladaton az Apple mérnökei" - véli a velejéig Gonosz Almalap.)

iTunes mindenhonnan
Nem csak a saját Macen lévő iTunes anyagok hallgathatók meg, hanem a hálózatban lévő más iTunesok - fussanak Macen vagy pécén - hanganyagai is.

Mozi előzetes A hollywoodi film előzetesek is elérhetők a Front Rown keresztül.


GRAFIKA
A Core Animation technológia programszerűen elérhetetlen, az operációs rendszer egyik alapeleme, amelynek képességei számos alkalmazásban mutatkozik meg - említsük meg példaként a Cover Flowt, a Nézet Keringőt.

Core Image
Újabb grafikai titokról kell fellebbenteni a fátylat, a Mac OS számos képmanipulációs eszközt tartalmaz, így az alkalmazásfejlesztőnek "csak" hivatkozni kell az adott eljárásra. A Leopárdba az eddigiek mellé további Core Image szűrők kerültek be: a Disc Blur, a Linear Bump, a Comic Effect, a Hexagonal Pixellate és a Spot Color. Arcunk se ránduljon, ha az iPhoto-ban vagy az Apertureben váratlanul ilyen nevű filtert találunk.

EXIF támogatás
Az EXIF-nek a digitális kamerával készült fényképek további adatait nevezzük, a metaadatokat. Ilyen a kép készítésének helye, kamera típusa, fókusz távolság ... A komolyabb fényképezőgépek saját színprofiljukat is csatolják a fényképekhez. A Leopárd grafikai alkalmazása felismeri az ilyet, használja, értelmezi.

OpenGL
Az OpenGL szintén megújult a Leopárdban. Számunkra, végfelhasználók számára az OpenGL épp annyira láthatatlan valami, mint a Core Animation, és épp úgy a látványt erősíti. Az Open- GL-lel egy helyen találkozunk, ez pedig a gépeket összehasonlító teszt - az OpenGL összevetés remekül megmutatja a gépek grafikai teljesítményét.

Több magosság
A Core Animation, a Core Image és az OpenGL a Leopárdban már kihasználja a processzor több magosságát. (Gonoszul: a Tigrisben nem használta ki.)


HÁLÓZAT
Új AirPort menü
Az új AirPort menüben áttekinthetőbb vezeték nélküli környezetünk. Bármelyik átvitelt titkosíthatjuk a kis lakat ikonra kattintva. (Figyelem, aki bárhol bejelentkezik wi-fi hálózatra, az kapcsolja ki az összes olyan állomány megosztását, amelyet az irodában, otthonában használ. Október elején a Liszt Ferenc téren örömmel találtunk két Macet, amelynek fényképei - iPhoto - és iTunes zenéi - szabadon elérhetők voltak. De épp nem a Gonosz Almalappal ücsörögtünk ott. Pedig!)

TCP szabályzás
A Leopárd önállóan változtatja a TCP buffer méretét az átviteli sebesség és sávszélesség függvényében. iCAL
Az iCal külsőre arcfelvarráson esett át, az alkotók szerint áttekinthetőbb, letisztultabb lett. Az iCal eszközsor "nagyon" Leopárdos, végigfut az alkalmazás ablakának tetején.

CalDAV
A CalDAV alapú esemény-megosztó szervert használva megbeszélésre szóló meghívásunk automatikusan megjelenik kollégánk iCaljében, aki ott azt elfogadhatja, elvetheti.

Fogd-és-vidd!
Új eseményt hozhatunk létre úgy is, hogy a naptárba behúzunk egy képet, videót vagy bármilyen dokumentumot. Az iCalből közvetlenül küldhetünk meghívót is a tervezett esemény résztvevőinek - ekkor a berántott kép is megy a levéllel.

Hahó!
Kérésre az iCal minden eseményhez automatikus ébreszt. Ezt persze nem kötelező használni, a Preferencesben ki is kapcsolható.

Idő ablak
A megbeszélés szervezésének nehézsége négyzetesen arányos a résztvevők számával - erre a bölcsességre mindenki szert tett, aki rendszeresen szervez megbeszéléseket.

A CalDAV használata
esetében a Show Avibility parancsra az iCal bejelöli azokat az idő ablakokat, amikor a tervezett megbeszélésre várhatóan minden meghívandó ráér.

Idő kereső
Egy kattintással megkereshetjük a legközelebbi lehetséges időpontját egy találkozónak.

Módosítás
A naptárba felvett eseményeket a naptáron belül szerkeszthetjük (Gonoszul: ahogy eddig), de duplakattintásra megjelenik az Inline Inspector, amelyben könnyebb a munka.

Munkaidő
Naptárunkban bejelölhetjük, hogy mikor véljük magunkat dolgozónak, mások ezt látva támadhatnak meg munka- vagy szabadidőnkben.

Nettelenül
Akkor is módosíthatjuk naptárunkat, ha nem vagyunk net közelben. Amikor később felcsatlakozunk a világhálóra, az iCal szinkronizálja az adatainkat.

Tárgyaló foglaló
A tárgyalásokra a legtöbbször a cég egyik tárgyalójában kerül sor. Mennyivel egyszerűbb az élet, ha a tárgyalónak is létrehozunk egy saját naptárt! Amikor a tárgyalóba tervezünk egy rendezvényt, akkor "meghívva" a tárgyalót, látjuk, hogy lesz-e helyünk.

Titkár mód
Meghatalmazhatunk más embert arra, hogy naptárunkat izgalmas megbeszélésekkel, érdekfeszítő előadásokkal, mámorító találkozókkal teleírja.


iCHAT
AAC-LD
Az AAC-LD tömörítési technológia teszi lehetővé az akár tíz résztvevős hang- és akár négy résztvevős videó-konferencia akadálytalan megtartását.

Ablak rögzítés
Az iChat Preferenciájában beállíthatjuk, hogy az iChat emlékezzen a buddy list és más chat ablakaink helyére, így a csetelők mindig ott jelennek meg, ahol szeretnénk.

Animált ikonok
Akár magunk alkothatunk meg animált gif képet, de használhatjuk erre a Photo Booth is, ott pattoghatunk, ugrálhatunk, foroghatunk összes partnerünk buddy-listjén. Imádnak érte.

AppleScript
AppleScript rutinokkal kényelmesebbé tehetjük az iChat használatát. Észlelhetjük, amint egy beszélgető társ elérhetővé válik, vagy módosíthatjuk az iChat beállításokat.

Auto iChat
Megadhatjuk, hogy az iChat azonnal aktívvá legyen, amint bekapcsoljuk vagy felébresztjük a Macet. A Leopárddal ezt úgy is megoldhatjuk, hogy az iChat Preferenciában bejelöljük a "At user login, set my status to Available."-re.

Chat nézet
A párbeszédek nem csak a megszokott lufis nézetben láthatók, hanem egymásra halmozott üzenetekként is - így helyet takaríthatunk meg.

Fájl átvitel
A Fájl Transfer Management ablakban egy helyen látjuk a fájl átviteleinket, állapotukat, eredményüket.

Felvétel
Rögzíthetjük hang és videócseteléseinket. Ehhez persze el kell nyerni a másik fél engedélyét. A hang állományt az iChat AAC, a mozit pedig mpeg-4 formátumban rögzíti a program.

Forró billentyű
Definiálva egy billentyű-kombinációt bár mikor legfelülre emelhetjük az iChat ablakokat.

Hahótlanul
Kikapcsolhatók az élő csethez kötődő figyelmeztetések, ez akkor különösen jó, ha egyszerre több csetelést is folytatunk.

Háttérkép
Videó-csetelés közben választhatunk az Apple kínálta háttérképek közül, de használatunk saját fényképet (vagy videót) is. Így beszélgető partnerünk valóban elhiheti, hogy az Apeh egyik irodájából beszélünk, vagy a Kanári szigetekről jelentkezünk.

iChat Theatre
Videó-csetelés során szinte bármilyen állományt megmutathatunk cset társunknak a videó cset megszakítása nélkül. Lepörgethetünk számára iPhoto albumot, bemutathatunk Keynote prezentációt, de akár mozit is lejátszhatunk. Ráadásul mindezt akár egész képernyős módon is megtehetjük.

Képmegosztás
A videó-cset alatt megoszthatjuk egymással gépünket is. Ehhez szükséges, hogy mindkét fél Leopárdot használjon, mindketten szerepeljenek a másik Buddy Listjén (khm, szóval legyen .Mac jogosultságuk). A megosztáshoz el kell nyernünk a másik fél engedélyét is. Az engedély megkapása után a saját képernyőnk lekicsinyedve jobbra lehelyeződik az Asztalon, és megjelenik előttünk a beszélgető társunk Asztala. Itt bármit megtehetünk. Belejavíthatunk és elmenthetjük a megnyitott Keynote prezentációját.

Láthatatlanság
Cseréld le "láthatatlanra" a státuszod, ekkor te látod, hogy ki érhető el a chaten, de ők nem látják, hogy te ott vagy.

Melyiket?
Az iChaten belül választhatjuk ki, hogy melyik cset-alkalmazás legyen az elsődleges (szép volt, Steve!).

Photo Booth effektek
Videó-csetelés közben is alkalmazhatjuk a Photo Boothból már megismert képtorzítási effekteket - mintha az Elvarázsolt Kastély tükörtermében nézegetnénk magunkat.

Rejts el magad!
Ha videó-csetelésnél zavar, hogy látod magad a képernyőn, akkor a Video > Hide Local Video paranccsal ezt a kis képet elrejthetjük.

Smiley
Újabb smiley kollekcióval bővült az iChat készlete. Itt jegyezzük meg, hogy a trend kutatók szerint a :-) smiley már ciki, a :) a trendi.

Szótá'?
Az iChat megfigyeli azokat a csoport-cseteket, amelyekbe bekapcsolódtunk, és figyelmeztet, ha elhangzik ott a nevünk.

Tabos chat
Ha már a csetek beborítják a képernyőt, akkor vesszük hasznát a Preferenciában beállítható "Collect chats into a single window" lehetőséget - ekkor a csetek egyetlen ablakba kerülnek. A cseteket az ablak jobb oldalán látjuk felsorolva.

Több néven
Egyszerre több néven lehetünk bent az iChaten akár .Maces, AOL-os, Google Talkos vagy Jabberes cseten.


KÉPALKOTÁS
Bonjour
A Leopárd észleli a Bonjourképes szkennereket is a lokális hálózaton. Drót nélkül
A Leopárd képes 802.11 illetve Bluetooth kapcsolaton át is fényképeket beszipkázni.

Kamera távvezérlés
Az arra alkalmas Machez kapcsolódó fényképezőgépeket az Image Capture programból vezérelhetjük is - képet készíthetünk vele, a képet le is tölthetjük. Számos Canon és Nikon gép nem alkalmas erre.


KIHÍVÁSSAL KÜZDŐK TÁMOGATÁSA
Alex - az új hang
A Mac OS képes a kijelölt szöveget hangosan felolvasni - ez persze az angol szövegre igaz. A felolvasó hangját az Apple vadállatról vadállatra finomítja. A mostani új fiú az Alex nevet viseli és kiejtése alapján alig különböztethető meg valós személytől. Alex levegőt vesz, intonál - beszédsebessége gyorsítható, lassítható.

Braille kijelző
A Mac és a Leopárd automatikusan felismeri a csatlakoztatott Braille kijelző táblát. A Voice- Over - ez a látáskárosultakat támogató eljárás a Leopárdban - segítségével a felhasználónak csak csatlakoztatni kell az olvasó táblát és az máris használható.

Braille megjelenítés
Ha Önnek nincs USB-s Braille táblája, akkor azt a Mac igyekszik pótolni egy virtuális, kijelzőn megjelenővel.

Braille telepítéskor
A Braille tábla már a telepítés során is használható, így a látásában kihívással küzdő nem szorul látásában kihívással nem küzdő személy segítségére a telepítéshez.

Elütés hallás után
A felolvasás során hanggal jelezhetjük, ha hibásan bevitt szöveget olvas fel a Mac - azaz Alex.

Fogd-és-vidd billentyűzettel
A fogd-és-vidd módszer a Leopárdban billentyűzetről is vezérelhető - szükség esetén.

Forró Pontok
Tíz területet is megadhatunk a kijelzőn, amelyeken, ha változást tapasztal a rendszer, riaszt minket és az adott területre fokuszál.

Hang figyelmeztetés
Számos hangos figyelmeztetés létezik, ezek különbözősége segíti az erre rászorultakat. Hordozható VoiceOver beállítás Azok, akik külső eszközön tárolják VoiceOver beállításukat, nincsenek nehéz helyzetben. Amint csatlakoztatják azt a Machez, a Mac az ott található beállításokkal dolgozik. Mutasd, amit olvasol A VoiceOver arra is képes, hogy kijelöléssel mutassa az épp felolvasott szöveget.

Numerikus billentyűs vezérlés
A VoiceOver használata során elég a numerikus billentyűzetet használni, az eljárás hasonlatos a JAWS és Windowsos megoldáshoz, így használóinak nem kell rendszerfüggő használatot megtanulni.

Testreszabható Braille segítség
A látásukban kihívásokkal küzdők számára a VoiceOver hangos visszajelzést ad minden leütött billentyűről. Ez segít a Braille tábla testreszabása során is.

Weboldal navigáció
A könnyebb navigáláshoz elég a weblap kiemelt részeire - fejléc, cím, hivatkozás, e-mail cím - hivatkozni és a Safari a VoiceOverrel máris ott terem. De képes a rendszer arra is, hogy tetszőleges szöveget megtaláljon és megmutasson egy oldalon.Fejlesztések ABC rendben
Address book - Fejlesztés
Mail - Safari
SPACES - XCODE 3
 

A lap tetejére


Friss szoftveres írásaink