Hirdetés

A Leopárd közel háromszáz újdonsága

Address book - Fejlesztés


ADDRESS BOOK
Google térkép
Bármelyik címet megnézhetjük térképen, ha a címet a Kontroll billentyű nyomva tartása mellett választjuk ki. Ekkor a felpattanó menüből a "Map of" parancsot kell kiadni. Ekkor elindul a Safari és a Google Mapsen megmutatja a címet. (Magyar elrendezésű címekre még nem volt lehetőségünk kipróbálni - ez az összeállítás a Leopárd megjelenése előtt készült.)

Yahoo!
A Yahoo! levelező rendszerét használók azonnal átvehetik adataikat az Address Bookba, ehhez elég megadni Yahoo!-s előfizetési adataikat az Address Booknak.


APPLESCRIPT
Az AppleScript az a programozási nyelv, amellyel a Macintoshunkat bármire rávehetjük. Az operációs rendszer számos előre megírt scriptet tartalmaz, keress csak rá az ".scpt" kiterjesztésre. A programozás nem nehéz, az AppleScript magas szintű, "olvasható" programozási nyelv, de programozási ismeretek azért szükségesek használatához.

Hiba üzenetek
A hibaüzenetek nem csak a hibát jelzik, de utalnak - amennyiben ez lehetséges - a hiba okára is.

Language Guide
A programozást segítendő megújult a Language Guide, az AppleScript segédanyaga. Evidensen szerepelnek benne a Leopárdos újdonságok is.

Mappa akció
(Nem csak az AppleScripttel, de a sokkal egyszerűbb Automatorral is hozhatunk létre mappa akciót. Ez akkor aktiválódik és fut le, ha a mappa tartalma változik.) A változás lényege, hogy már nem a Finder, hanem fájl-rendszer aktiválja a mappaakciót. A mappa-akciók már önállóak, mindegyik külön entitásként fut.

Objektum alap
Egyszerűbben hozhatunk létre olyan modulokat, amelyek újra felhasználhatók. Objektum alapon elérhető alkalmazás neve, azonosítója, vagy elérési útja alapján. Eldönthető, hogy melyik alkalmazás az aktív, melyik ablak van legfelül.

Scripting Bridge
A Scripting Bridge lehetővé teszi Ruby, Python vagy Objective- C modulok használatát alkalmazások vezérlésére vagy adataik lekérdezésére.
Sys Pref és az alkalmazások A Dock, a Security, az Exposé, az Accounts és a Networking is scriptelhető a System Preferences elemei közül, ahogy az iChat számos képessége közül is.

Tulajdonság lista
A Mac OS elemeinek tulajdonságát AppleScripttel is kezelhetjük, létrehozhatunk és módosíthatunk.

Unicode
Az AppleScript teljesen Unicode alapú, így egy szövegváltozóban együtt szerepelhet számos nyelv karaktere - például magyar és hindi.


AUTOMATOR
Az Automatorral rendszer szintű feladatok automatizálását végezhetjük el nulla programozó ismerettel.

Ciklus
Egy munkafolyamat eddig egy alkalommal csak egyszer futott le, futás során nem volt alternatív elágazás, ismétlési lehetőség. Most lehetséges ciklus szervezés. Eddig az ismételt lefutást a fifikás felhasználó iCal eseménnyel oldotta meg - a munkafolyamat ismételt futásra jelölte ki magát futásakor. Most lehetséges rendszeres időközönkénti futás megadása.

Felhasználó felület
Az Automatorban alkalmazások utasításait találjuk, ezekből építhetjük fel a munkafolyamatunkat. Az utasításokat csoportosíthatjuk alkalmazásonként - ahogy ez eddig is lehetséges volt -, de létrehozhatunk saját csoportokat is, vagy okos csoportokat.

A munkafolyamatot megfigyelhetjük futás közben, egy kattintásra megkapjuk a munkafolyamat log-állományát. A "programozást" segíti, hogy elérhető az Automatorból is az iLife Media böngésző (iTunes és GarageBand zenék, iPhoto és Aperture fényképek, iMovie, iPhoto és iTunes videók).

Kezdet
Új automatizált munkafolyamat létrehozását azonnal segítő kérdésekkel támogatja az Automator. Kiválaszthatjuk, hogy melyik alkalmazás az első érintett a munkafolyamatban, majd megadott célunknak megfelelő ajánlatokat tesz az Automator. Ezt követően szabadon válogathatunk az utasítások közül.

Parancssor
Az Automator munkafolyamatai meghívhatók más nyelvekből is, akár paraméterek átadásával.

Rögzítés
Azok számára, akik programozás- fóbiások, itt a Watch Me Do - Nézd, mit csinálok -, amellyel rögzíthetjük tevékenységünket. Csak azok a lépések rögzíthetők, amelyeket az Automator ismer (ez a Tigrisben elég korlátozott számú volt, az Automator alig 20 alkalmazást ismert, és alkalmazásonként átlagban alig öt parancsot).

A rögzítés lejátszható illetve szerkeszthető.

Új utasítások
Új utasításokkal lett gazdagabb az Automator. A számos új utasítás közül kiemeljük az RSS szálhoz, iSight kamerához és PDF kezeléshez kapcsolódókat.

Változók
A Leopárdban jelennek meg a munkafolyamat változók, amelyek adatok tárolására alkalmasak a munkafolyamat futása során.


BIZTONSÁG
Alkalmazás függő Firewall A Leopárd képes a net felőli támadások ellen védő tűzfalat a futó alkalmazás egyedi igénye szerint átalakítani. Például az iChat vagy a nem az Apple készítette SubEtheEdit más és más tűzfalbeállítással használható. (Hogy e havi kedvencünkről beszéljünk, a Firewallnak és a FireWire-nek nincs sok köze egymáshoz.)

Homokzsák
Homokzsákkal - sandbox (csak a rend kedvéért: porzótartó) - védhetjük az amúgy kicsit nyitott (a Pages alapvetően Pages dokumentumokkal foglalkozik, a homokzsákkal is védett alkalmazások általában más programok által is meghívottak, olyan szolgáltatásiak vannak, amelyeket más alkalmazások is igénybe vesznek) alkalmazásainkat attól, hogy illetéktelenek átvegyék felette az uralmat. A Bonjour technológia, a Quick Look megoldás és a Spotlight indexelő eljárása például ilyen módon is védett.

Könyvtár kuszálás
Mindent meg kell tenni a gép elleni támadások elhárítása érdekében. Az egyik kedvelt támadási módszer, amikor az operációs rendszer ismert kódjára hivatkozik egy rossz indulatú szoftver. A Leopárd azonban folyamatosan változtatja az operációs rendszere elemeinek helyét a memóriában, így egyetlen rutinnak sincs állandó címe.

Letöltés
A netről letöltött alkalmazás első futtatása előtt a Leopárd rákérdez, hogy biztonságos helyről származik-e a program - segítségképp megmutatja a letöltés idejét, megnevezi a letöltést elrendelő programot és ha ismert az URL, akkor a letöltés helyét is megadja.

Megjelölve
A Leopárd megjelöli a telepített alkalmazást, hogy észlelje, ha az módosul. Minden alkalmazás "lepecsételhető" ezen a módon, az Apple géppel érkező alkalmazásai mind pecsételtek. A "pecsételés" bármely alkalmazásra elvégezhető.

Megosztás
A Leopárd alatt bármelyik Saját mappánk megosztható másokkal. A mappára adjuk ki a Finder > File > Get Info parancsot vagy használjuk a System Preferences > Sharing párbeszédablakát. Itt adhatjuk meg a megosztás feltételeit, jogosultságait. Az Address Book adatait is megoszthatjuk másokkal.

Merevlemez védelem
A merevlemez kódolást bekapcsolva már 256-bites AES kódolással védhetjük anyagainkat. Figyelem, aki elfelejti a jelszavát, az meggyőződhet arról, hogy ez az adatvédelem valóban feltörhetetlen.

Smart Card
A Smart Card valóban Okos Kártya, szemben a sárga (irigy) bank által hirdetettel. Az amerikai állami alkalmazottak rendelkeznek ilyen azonosító kártyával, amely a Machez csatlakozva teszi elérhetővé a File- Vaulttal védett merevlemez tartalmat, a jelszavakat őrző kulcskarikát (KeyChain). A Smart Card zárolja a Mac kijelzőjét is. ("És itthon?" - száll a költői kérdés.)

Védett levelezés
Minden mail-címhez saját biztonsági kulcs rendelhető, a melyik kulcs melyik e-mail címhez rendelést pedig a Keychain tartja nyilván.

VPN
A VPN a virtuális privát hálózat rövidítése, ilyet a Mackel vidáman létrehozhatunk, vagy ilyenhez boldogan csatlakozhatunk. A Leopárd támogatja a Cisco Group Filteringet épp úgy, ahogy a PPP alapú DHCP-t.

Windows SMB
A Leopárd aggálytalanul (jogász- magyar fordítás: 100 százalékig biztos) együttműködik a Windows alapú szerverekkel.


BOOT CAMP
A Macintoshon egyaránt futtatható a Mac OS X 10.5 Leopárd és a Windows XP vagy a Windows Vista is (az előzőt előre telepítve a géppel kapjuk, a Windowst külön kell megvásárolni). A két rendszer közül választhatunk minden alkalommal, amikor a gépet újraindítjuk. A Mac OS látja a Windows partíciót, a Windows alól viszont nem érhető el a Maces merevlemez terület.

Ablakzárás
Könnyedén letörölhetjük a Windowst a merevlemezről, a felszabaduló területet vissza kapjuk Leopárdban. Billentyűzet Bármilyen billentyűzetet köthetsz a Machez.
A Boot Camp felismeri az Apple billentyűzetet és ahhoz rendeli hozzá a pécés kiegészítő billentyűket.

Másolás
Ahogy említettük, a Mac OS X alól létrehozhatunk, módosíthatunk, törölhetünk vagy rámásolhatunk állományt a Windows partíción (a Windows részére lefoglalt merevlemez területen). A Leopárd ismeri a Windows FAT32 lemezformátumot.

Microsoft WHQL
A Mac összes hardverje - iSight kamera, hanyatt egér, billentyűzet hátulról megvilágítása (Gonosz Almalap meg sem mer szólalni) - elérhető Windows alól.

Segéd
A Boot Camp Assistant segít a Windows feltelepítésében. (Ha fel szeretnéd telepíteni a Macedre a Windowst is, akkor azt a gép megvétele után tedd meg azonnal. Ha már tele van a gép állományokkal, alkalmazásokkal, akkor a merevlemez töredezett, ami nehezíti, egyes esetekben pedig megakadályozza a lemez megosztását a Mac és a Windows között. Ráadásul, ha bármi gond támadna a Windows telepítése közben, akkor a legelső pillanatban még nincs értékes adat a gépen.)

Winről Macre
A Windows Taskbarról válthatunk vissza Mac OS-re, módosíthatjuk a Boot Camp beállításokat és itt találunk Boot Camp útmutatót is.


DASHBOARD
.Mac szinkron
Aki több Macet használ, az a .Mac szolgáltatáson át szinkronizálhatja Dashboardjait, hogy még a widgetek is azonosak legyenek.

Movies Widget
Az Amerikában élő Almalap olvasó - mind a két előfizetőnk - számára édes a hír, a Dashboardon megtekintett mozi előzetesre kattintva azonnal jegyet is vehetünk a legközelebbi mozi legközelebbi előadására. (Port.hu, na? na?)

Web Clip
Bármely honlap bármely részét widgetté változtathatjuk. A Safariban kattintsunk az új Web Clip ikonra, jelöljük ki a honlap azon részét, amelyet a Dashboardra szeretnénk áttenni. Az így kapott widget "él", követi a honlap változását. A widget keretét magunk állíthatjuk be.


DASHCODE
A Dashcode segítségével a Dashboardra alkothatunk widgetet - apró alkalmazást.
Automatikus logisztika A kész (Gonoszul: annak vélt) widget egy kattintással telepítésre kész csomaggá alakítható. A csomagba bekerül minden widgethez tartozó állomány, kód, stíluslap, kép és Java- Script kód. A módosítások követése már a Dashcode dolga.

Forrás kód
A widgetek kódolását - HTML, CSS és JavaSript - szintaktikus ellenőrző támogatja, és a kódkiegészítő is segíti.

JavaScript
A widgetek aktív tudását JavaScript program adja, ezek hiba ellenőrzése már írásuk közben megtörténik.

Kódtár
Apró kódrészleteket kínál a Dashcode, amelyek felhasználásával gyorsabban és hatékonyabban készíthetjük el saját widgetünket.

Sablonok
Számos szinte teljesen kész widgetsablont is kínál a Dashcode.

UI
Szintén könyvtárból használhatunk fel a widgethez grafikus felhasználó felületet, adatbeviteli mezőt. Szerkesztés közben épp úgy néz ki a leendő widget, mint majdani használat közben.


DESKTOP
Az Asztal elegáns megjelenése, a félig áttetsző felső menüsor és a Dockban tükröződő Asztal képe még inkább elrejti előlünk az elektromos áramkörök, tranzisztorok, diódák, félvezetők és ellenállások, kondenzátorok és chipekből felépülő számítógépet. Az épp aktív ablak erősebb árnyat vet a többinél.

.Mac Dock
A .Mac szolgáltatással azonossá tehetjük a Macjeink Dockját - már ha több Macünk van és szeretnénk, hogy azonos Dockunk legyen minden Macünkön.

Letöltések Csomagja
A letöltéseket átirányítva egy Dockba tett mappába, csomagba tiszta marad az Asztalunk. A Letöltés Csomag tárolhatja a Safari, iChat, Mail vagy Net- NewsWire letöltéseit.

Önmegnyílás
A Dockban lévő elemek aktivizálódnak, ha megfelelő állományt mozgatunk fölé. Ha például egy képpel körözünk az iPhoto Dockba zárt ikonja fölött, akkor a szóköz billentyűt leütve az iPhoto elindul. Hasonló módon helyezhetünk be új elemet a csomagba.

Rendezett Csomag
A csomagban lévő állományokat rendezhetjük név szerint, létrehozási-, módosítási- vagy utolsó hozzáférési-időpontok szerint.

Stack
A Dockban megjelent a Stack, a csomag. A csomagba állományok, mappák tehetők. A csomagra kattintva az állományok legyező (fan - kis íves) vagy rácsos (Grid) nézetben jelennek meg. A kettő közül addig választhatunk szabadon, amíg a legyezőre ráférnek a fájlok.


DICTIONARY
Apple szótár
Az Apple számos információt tett be a Szótárba az Apple-ről. Japán-angol fordító Ez is a szótár része, mi pedig, magyarok örvendjük!

Japánul is
A szótár Japánul is elérhető, 200 ezer szavas. (Gonoszul: ez vajon mennyi hely a vinyón?) Nyelvtan, elválasztás A szótár számos esetben tud választ adni nyelvtani vagy elválasztási kérdésekre is, természetesen csak az angol nyelv esetében.
Wiki vs. szótár
A Wikipédia nagyon hasznos, ha van Internet, de ha nincs? A Dictionary off-line is használható. (Az Almalap javasolja a Magyar-Angol Szótár azonnali letöltését is.)


DVD LEJÁTSZÓ
Auto Zoom
Az Auto Zoomra kattintva teljes képernyőssé tehető a kép, eltűnik a képernyő alsó és felső szélén található fekete csík - illetve a jobb és bal oldalán található fekete csík. Így ugyan nincs kihasználatlan pixel, viszont torz vagy vágott a kép.

Fejezet nézet
Az alkalmazás automatikusan generál minden fejezethez képet, de mi magunk is létrehozhatunk ilyet bármely pillanatból.

Hibás DVD
A sérült DVD is lejátszható a Leopárd új technológiájának segítségével - bár ezt a képességet a hiba mértéke befolyásolja. (Például félbetört DVD-vel nem boldogul ez az állat sem - véli a Gonosz Almalap.)

Idő-csúszka
Az egérrel mozogva az időegyenes felett, gyorsan megtaláljuk a keresett jelenetet a DVD-n.

Időugrás
Ha épp lemaradtunk volna valamiről vagy le akarunk maradni valamiről, akkor előre vagy hátra ugorhatunk öt másodpercnyit.

Kép-csík
Amíg teljes képernyőn gyönyörködünk a DVD tartalmában, addig kis képcsíkon jeleníthetjük meg a fejezeteket, könyvjelzőket, hogy bármelyikre kattintva gyorsan ott folytatódjon a lejátszás.

Legfelül
A Leopárd a DVD-lejátszást képes minden alkalmazás felett tartani, így képesek lehetünk film nézés közben dolgozni is - az milyen munka lehet?

Minőség
A Leopárd ismeri és alkalmazza az Adaptive Video Analization technológiát.

Szülői felügyelet
Megakadályozandó, hogy kiskorú rokonunk DVD-ink egyikét a tudtunk nélkül megnézze, a DVD lejátszási képességet köthetjük jelszóhoz.

Teljes képernyőn
Élvezzük az új DVD Player egész képernyős lejátszási módot. Ha az egérrel a képernyő tetejéhez érünk, akkor válik láthatóvá a félig áttetsző menü, ahol állíthatunk a hangerőn, megjelenésen.


FEJLESZTÉS
Analízis
Szintén külön eszközt kínál a Leopárd a felhasználói érzés javítására, grafikusan feltérképezhető például, hogy melyik kattintás vagy billentyű leütésre késedelmes a program reagálása.

DTrace
Külön eszközt kínál a Leopárd a rendszer terhelés megfigyelésére. Így azonosíthatjuk a "sok" memóriát, processzor időt fogyasztó alkalmazást, taszkot.

Hibafeltáró sablonok
A fejlesztők számára a Leopárd számos hiba-felderítő, -behatároló, -azonosító sablont kínál, amelyet persze mindig a tesztelt fejlesztésünkhöz kell passzítani. Készíthetünk saját tesztet is, amelyet elmenthetünk akár sablonként is.

Követ a kamera!
Rögzíthető a felhasználói felületen végrehajtott tevékenység - egér mozgás, billentyű nyomkodás, ... -, ami el is menthető, módosítható és ismételten lejátszható.Fejlesztések ABC rendben
Finder - Kihívással küzdők támogatása ...
Mail - Safari
SPACES - XCODE 3
 

A lap tetejére


Friss szoftveres írásaink