Hirdetés

iMac - iLife - iWork

iWork
Az iWork vált az Apple irodai csomagjává. Egészen a mostani bemutatóig e címet az AppleWorks csomag védte, ám most nem csak a címet ragadták el tőle, de be is szüntette az Apple a forgalmazását. Az iWorköt súlyos hiba volna az Office konkurensének tekinteni, noha felhasználói tábora rohamosan nő, már 1,8 millió példányt adtak el belőle. A növekedés ütemét szokás elvakult Apple-rajongóként kivetíteni, így 2020 körül az iWork lenyomja az Office-t.

Az iWork két alkotó részből állt, a Pagesből és a Keynote-ból. A Pages olyan szövegszerkesztő, amellyel lehetséges némi kiadvány-szerkesztési munka elvégzése is. A Keynote viszont teljes értékű prezentációs szoftver - saját tapasztalat alapján használata sokkal egyszerűbb, mint a PowerPointé.

Másfél éve jósolták meg pletykaszájtok hétről-hétre, hogy öt nap, tíz nap múlva az Apple bemutatja a táblázatkezelő szoftverét, amelyet majd Numbersnek hívnak. Így igazi meglepetést a Numbers bejelentése sem váltott ki - érdekes módon a szokással ellentétben nem fogadta a bejelentést a szokásos fütyülés, tapsolás.

Fussunk végig a három alkalmazáson, lássuk, mi változott a két régiben és mit tud a Numbers.


iWork - Pages
A Pages célcsoportja az otthoni, egyedi használattól a kis irodákig terjed. E körben leggyakrabban levelezést folytatnak - ehhez tényleg nem kell a Word kínálta rettenetes tudás -, és szóróanyagokat terveznek - amihez jó esetben nincs szükség az Adobe CS3 -ra.

Az Apple szétválasztotta a programon belül a szöveg- és kiadványszerkesztő funkciókat. A program ikonsora alatti segéd ikonsor helyzet érzékeny, azaz az épp végzet munkától függően változik, csak az adott pillanatban értelmes utasításokat tartalmazza. Így szövegszerkesztésnél a két úszó palettára szétlapátolt betűkre és bekezdésekre vonatkozó parancsok most egyszerre, egy helyről érhetők el.

A képek behelyezésekor szintén a képszerkesztéssel kapcsolatos parancsok jelennek meg a felső sorban, így valóban nőtt a program hatékonysága, sokkal áttekinthetőbb, letisztultabb lett a kezelő felület.

A Word számtalan szolgáltatása közül a jelek szerint legtöbben a csoportmunka követhetőségét hiányolták a Pagesből. Az egyik munkatárs ír egy levelet, készít egy szóróanyagot, amit megnéz a cég másik három dolgozója is - több szem többet lát. Mindenki hozzáfűzheti az anyaghoz a megjegyzéseit, amelyek visszajutva a készítőhöz megtekinthetők, és lépésről lépésre egyetlen kattintással elfogadhatók vagy elvethetők.

Ezt a változás-követést igen elegánsan sikerült az Apple-nek megoldani, ráadásul az egyes javaslatok nem ki elrejtett, felkattintható ablakokban láthatók, hanem a dokumentum baloldala mellett jelennek meg színkódolt formában, a szövegen belül pedig aláhúzás mutatja a módosításra javasolt részt.

Az Almalap messze nem Word ellenes - ez a cikk is Wordben (és Macen) íródik, de a Pages egyre inkább alkalmassá kezd válni arra, hogy kiváltsa a Wordöt.

A Pages 140 sablonnal érkezik a gépünkre 30 napos próbaidőszakra. Aki tovább akarja használni, az forduljon kedvenc viszonteladójához.


iWork - Keynote
A Keynote már eddig is olyan látványos prezentációk összeállítására adott alkalmat, amely sok előadót hozott váratlan helyzetbe. Kollegám nyomdaipari szakembereknek adott elő, és az első kérdés az volt, hogy milyen alkalmazással készült az előadás, mert annyira letisztult, de látványos volt, hogy arra az általa használt PowerPoint képtelen volna.

A Keynote a további látványos látvány-sikerek érdekében újabb szöveg animációkkal gazdagodott, ahogy bővült a diák közti váltások grafikai megoldása is.

A Keynote kapcsán mutatták be a más iWork és iLife alkalmazásokban is felbukkanó Apple fejlesztést, az Alpha csatorna használatát. A maszkolásra - kép adott pontjainak gyors, számoláson alapuló elrejtésére, kitakarására - szolgáló eljárás segítségével kivehetjük az eget a tájképből, anyut a fehér fürdőkádból, a piros rózsát a többi zöld gaz fogságából. Az Instant Alpha-nak is nevezett szolgáltatás használata egyszerűbb nem is lehetne. A képen a rejtendő részek felé haladunk a leszorított egérrel - és látjuk, ahogy a Keynote maszkol.

Az A-B mozgatás megvalósításával közönségigénynek tett eleget az Apple. Eddig egy prezentáció elem - legyen az szöveg, ábra, vonal - csak feltűnni tudott a prezentáción vagy oldalról beérkezni, illetve hasonlóan eltávozni. Nem lehetett az egyik pontból a másikba elmozdítani elemet, csak rafinált és nyakatekert csalásokkal.

Az új 08-as jelzésű Keynote-ban lehet. Megadhatjuk a kezdő és a végpozíciót, meghatározhatjuk, hogy egyenes vagy görbe vonalon történjen a mozgás, ez utóbbi esetben a görbe ívét könnyedén módosíthatjuk. Szabályozható, hogy a tárgy - legyen az a számtalan példában mutatott repülő - kövesse-e a pálya ívet az orrával, vagy mindig egy irányba nézzen.

Erős Flashes felhangja van - de a jóktól nem szégyen tanulni - hogy ennek e mozgásnak albeállítási lehetőségei vannak. Mozgás közben változhat a tárgy mérete, áttetszősége, ahogy egy Flashes mozgásnál.

Végül a Keynote új sablonokkal bővült, a program szintén 30 napos próbaidőszakkal került a gépre, ahogy az iWork másik két alkotó eleme is.


iWork - Numbers
Steve Jobs beszédének utolsó öt perce a Numbers bemutatásával telt. A szoftver bemutató alcíme "The spreadsheet for the rest of us" - táblázatkezelő nekünk, többieknek - volt, amely arra utalt, hogy az Apple a programot semmiképp sem az Excellel szemben pozícionálta, a célcsoportnak azokat tekinti, akik számára az Excel sok.

A koncepció a Pageshez hasonlatos, a Numbers messze nem csak táblázatkezelő, inkább olyan számolótáblás lehetőséget kínáló kiadvány készítő kisalkalmazás. Ez elsőre értelmetlennek tűnik, de megnézve a közzétett fotókat, azonnal érthető lesz.

A Numbers alapja nem egy eszméletlen nagy kockás papír, amibe számokat és képleteket véshetünk, hanem egy hatalmas csomagolópapír, amelyet pár helyen berácsozunk és táblázatként használunk. Egy Numbers doksin több táblázat is lehet, amelyek függetlenek egymástól. A csomagolópapír alapra természetesen szövegeket, képeket és grafikai elemeket is felvihetünk.

Hat fontos tulajdonságot emelt ki Jobs - intelligens táblázatok, átméretezhető dokumentum, grafikonok, képek és képfeliratok, interaktív nyomtatás és testre szabható sablonok. Nézzük sorra ezeket! Bár keveset láthattunk videón.

Intelligens táblázatok
A táblázatokba természetesen képletek is beszúrhatók. A szóba jöhető képleteket - 150-es készletből - a Numbers rendre fel is ajánlja. Ha egy oszlopban az Almalap hirdetési árbevétele szerepel havi bontásban, akkor az oszlop alján lévő cellára kattintva a Numbers felkínálja az Összeg, Átlag, Minimum és Maximum függvényeket fogd-és-vidd beillesztésre. Ha az oszlop tetején szerepel a "Hirdetésből" szó, akkor a függvény paramétere helyére akár a nevet is beírhatjuk. Baráti.

Ha egy nem számított számadatot kiválasztunk, akkor a cella alatt kis csúszka jelenik meg. A csúszka mozgatásával változtathatjuk a cella értékét, ekkor minden vonatkozó érték módosul. Ha a módosuló adatokból grafikont rajzoltunk, akkor a grafikon is folyamatosan módosul. Ez remek eszköz egy változótól való függőség vizuális vizsgálatára.

Átméretezhető dokumentum
A táblázatok sorai és oszlopai szabadon átméretezhetők, beszúrhatók újak. A többi elem, amit felvittünk a csomagoló papírunkra, a szükséges méretékben együtt mozog a táblázattal, a Numbers igyekszik megőrizni esztétikus látványát. Újabb táblázatokat, képeket szabadon pakolhatunk fel, az elvi korlát értelmes munkával elérhetetlen.

Grafikonok
A Numbers grafikon kínálata megegyezik a Keynote grafikon kínálatával - de ez már minket, akik kiismertük az Apple kód újrahasznosító szokását, egyáltalán nem lep meg. A grafikonok aránylag könnyen kezelhetők, feliratozhatók. A grafikonok, ahogy említettük, interaktívak, azaz ha a forrásukként szolgáló táblázatot bármi módon módosítjuk, az kihatással van a grafikonra is. Ennek leglátványosabb pillanata az, amikor az egyik ábrázolt adatot kiválasztva az alatta megjelenő csúszkát mozgatjuk, ekkor változik a cella értékes és a grafikon ezt hűen követi.

Nyomtatás
Aki nyomtatott már Excelből, az biztos szidta is a programot, amiért képtelen volt egy árva sort vagy egy oszlopot még bepréselni, inkább nyomott még egy oldalt. A Numbers - nevezzük nyomtatási kép nézetnek a látványt - nyomtatáskor a nyomtatandó oldalakat jeleníti meg és így láthatjuk, min kell módosítani a jó nyomtatáshoz.

A módosításhoz viszont nem kell visszalépni szerkesztési módba - ilyen deklarált állapot nincs is, elég a nyomtatási képen átcsoportosítani a képeket, táblázatokat - mert a Numbersben ezt is lehet.

Másik megoldás, ha a nyomtatni valót arányosan csökkentjük egy csúszka segítségével, így az épp be nem férő sor vagy oszlop hamar beugrik az előző oldalra. Ezt a megoldást lemásolhatná a Microsoft.

Excel
Az első infók szerint a Numbers írja-olvassa az Excelt, gyanítjuk, hogy ez az egyszerű Excel állományokra igaz csak. Az Excel említése kapcsán idézzük azt a találó megfogalmazást, amely a következő mondattal jellemezte a Numberst: "A Numbers azt a 95 százalékot nem tudja az Excel tudásából, amelyet az Excel használóinak 95 százaléka soha sem használ."


iMac - iLife - iWork
Az augusztus nyolcadikán bemutatott termékek a klasszikus Apple termékvonalába esnek. Az iMac remek, némi arcfelvarráson is átesett utódja a korábbi iMaceknek - a memória és grafikus kártya dicséretet érdemel. Az iLife iPhoto-ja az Esemény bevezetésével ismét igen jól használhatóvá lett, a .Maces megoldás pedig felértékelte az Apple netszolgáltatását. Az újra tervezett iMovie is pazar alkalmazásnak tűnik, bár elsőre némi tudáscsökkenést látunk. A többi iLife alkalmazás, mondjuk, a szükséges frissítésen esett át. Az iWork két régi alkalmazásánál is hasonló érzésünk van, a Numbersnek pedig ez az első változat, a kezdet ígéretes.Ferenczy Gábor


iMac,iLife,iPhoto ... Cikk első része
.Mac és az iPhoto... Cikk második része
iWeb ... Cikk harmadik része
 

A lap tetejére


Alkalmazós írásaink