Hirdetés

iMac - iLife - iWork

iWeb
Az iWeb második jelentős megújulásához érkezett bemutatását követően. Az első változat tulajdonképp afféle tisztességesen megcsinált pilot-projekt volt, az idő közben kiadott upgrade-k már igen könnyen kezelhető, de látványos oldalak előállítására alkalmas alkalmazássá tették. Az iWebet a HTML kódot kicsit is olvasók közt szokás szidni tudásának, képességének limitáltsága miatt. De. Ismét el kell mondanunk, ezt a programot nem a HTML kódot kicsit is olvasóknak szánja az Apple, hanem azoknak, akik képeket berángatva szeretnének pofás honlapot.

Ismét ki kell hangsúlyozni, az iWebes honlapok legegyszerűbben a .Mac szolgáltatásra tölthetők fel. Ahogy a korábbi verzióból, úgy ebből is mód van más honlapokra feltölteni az iWebbel elkészített oldalakat. Ám számoljunk azzal, hogy egyes szolgáltatások csak és kizárólag a .Mac szolgáltatás használatakor érhetők el. Ennek technikai oka- a meghívott web-service-k csak adott domainen belül futnak - és gazdasági oka van - az Apple szeret sok pénzt keresni. A takarékosságnak talán nem a legjobb módja, ha azt az évi tizenezer forintos .Mac előfizetés megvonásával kezdjük.

Az iWeb frissítés egyébként épp olyan, mint amilyennek egy frissítésnek illik lennie - semmi drámai újítás, csak pár hasznos kiegészítés, felhasználás közben kiderült gond orvoslása. Persze a mostani 08-as új iWebként lett eladva nekünk. Jobs olvasatában öt fontos újdonsággal szolgál az iWeb. Web widgeteket építhetünk be az oldalunkba, ezt tehetjük a Google AdSense hirdetésekkel is. Fellengzősen Media Index Page-nek nevezett képtár gyűjtő oldalt hozhatunk létre, PERSONAL DOMAIN SUPPORT, és menetközben válthatunk sablont.


iWeb web widget
Mit nevezünk web widgetnek? Tulajdonképp azokat a kódrészleteket, amelyek segítségével más szájtok részleteit vagy webes szolgáltatást illeszthetünk be a honlapunkra.

Az iWeb mindjárt két kiemelt widgetet is mutat, az egyik a Google Maps, a másik a Google AdSense - semmi meglepetés, ki a Google partnere. A Google Mapst reméljük, már mindenki kipróbálta. Ha nem, akkor irány a Google honlapja, kiválasztjuk a Maps linket és máris előttünk a Google Maps. A folyamatosan fejlődő szolgáltatás nem csak térképet mutat, de műholdjaival fölé is repült a tájnak, így légi-műhold fotókat is nézhetünk, illetve e kettő keverékét.

Az iWeb oldalunkba adott koordinátákat és nagyítást mutató Google térképet illeszthetünk be, amely nem csak egyszeri fénykép, hanem aktív kisalkalmazás az oldalunkon. A beillesztés nagyjából a fogd-és-dobd bonyolultsági szintjét éri el. A beillesztett térképen továbbra is választhatunk nézetet, nagyíthatunk, kicsinyíthetünk, de el is mehetünk a világ másik végébe.

A Google Ads-t már mindenki látott, jó néhány magyar oldalon is ott virítanak a szöveges hirdetések kis dobozba zártan. Jó néhány hasonló szolgáltatás létezik. A Google Ads koncepciója vázlatosan annyi, hogy azokon az oldalakon, ahol ezt lehetővé teszik a Google számára, a Google hirdetéseket jelenít meg. A hirdetések valamilyen módon kapcsolódnak a szájt tartalmához. Ha például arról írsz egy oldalon, hogy Virág nevű barátnőd remekül táncol és fantasztikusan énekel, akkor az oldalon virágküldő hirdetések fognak megjelenni. Ha valaki rákattint a hirdetésre, akkor jut neked, az oldal létrehozójának némi pénz, kap a Google is és fizet a hirdetés közzétevője. Aki most "magyaros" átvágáson kezd gondolkodni, nagyon lehűteném, a Google nagyon ott van a csalások és svindlik leleplezésén. Az AdSense kapcsán az a jó hír, hogy vannak magyar hirdetők is, tehát nem csak angol hirdetések jelennek meg majd az oldaladon - sőt, a magyarok a magyar oldalon inkább megjelennek.

Web widget lehet egy-egy YouTube hivatkozás is. Az iWeb által web-widgetnek tekintett dolgok úgy fedezhetők fel, hogy az adott weboldalon beillesztendő kódrészletet találunk. Ezt kikopizva, iWebben web widgetként beillesztve működik a rendszer.


iWeb - Media Index
Az iWeb használói döntési helyzetben vannak, vagy átengedik oldalaik felső részét a navigációnak - itt lehet az oldalak között ugrálni -, vagy nem, ekkor maguknak kell a navigációt megvalósítani. A felhasználó-felhasználók nagy része ráhagyta a menükészítést az iWebre. Viszont a menü az elgondolt egy sorosból sokaknál két-három soros ocsmánysággá vált, mert sok képgalériát töltöttek fel. Az Apple észlelte a gondot és megoldást is kínál rá.

Külön sablon oldalt alkotott, a Media Index Page-et. Ez az oldal megjelenik az iWeb oldalak között. Ha ráhúzzuk valamelyik képgalériás oldalunkat, akkor a képgalériás oldal eltűnik a főmenüből, bekerül a Media Index Page alá - ami viszont mindig a főmenüből érhető el. Magán a Media Index oldalon a képgalériát egy képe fogja jellemezni, rákattintva juthatunk át a többi képhez. De az Apple igyekezett a megírt kódokat maradéktalanul felhasználni, ezért itt is, a Media Index oldalon is működik a tárolt képek megmutatása az egér képen történő balra-jobbra mozgatására. Látványos és ügyes.

iWeb - sabloncsere
Az iWeb felhasználóját sablonokon élőnek gondolták el az Apple fejlesztői. A sablonok tartalmazzák a képek, szövegek helyét, a felhasználó behúzza a képet, teleírja - esetleg - a szövegboxot és kész. Ha nem tetszett a sablon, amit elsőre kiválasztott, akkor jött az átmásolás, vagy az újragépelés. Most elkészített oldal alatt is lehet sablont cserélni - az iWeb nagyon igyekszik mindennek helyet találni az új sablonban. A bemutatót néző CSS szerkesztésben jártas ismerős csupán leesett állát tette helyre mondván, az Apple az utolsó milliméterig kivett mindent abból, amit a tartalom (XML) és forma (CSS) elválasztását lehetővé technika kínál.

Amire nem láttunk példát, pedig megoldás után kiállt, az a Web Gallery iPhoto-ból és iMovie-ból töltött oldalának a weblapunkra való hivatkozása - iWebből ez a Web Gallery netcímének ismeretében megoldható. Szintén ikerbolygóként mozog a neten a az iWebes szájt és a .Mac HomePage net-alkalmazással előállított oldal-halmaz.


GarageBand
A GarageBand kettős küldetéssel járja, járta az útját. Egyrészt ezt a programot szánt az Apple a garázszenekarok első hangfelvétel elkészítésére, a magányos és amatőr zeneszerzők jobb kezének, másfelől a két-három éve indult podcast készítési hullám egyik meglovaglójának készült a GarageBand. Ez utóbbi esetben elmondhatjuk, hogy a hullám elült, néhány podcast kitart, de a szinte el sem kezdődött podcast aranykort elsöpörte a videocast - illetve ez az elsöprés még jelenleg is tart.

Podcast sirató
A podcastok - a netről letölthető, leginkább rádióadáshoz hasonlító felvételek - készítése és feltöltése és letöltése és meghallgatása bonyolultabb a blogírásnál, ez utóbbira számtalan megoldás is akad a neten. A podcast készítés időben, energiában és technikai tudásban egy nagyságrenddel nehezebb. Nem elég a GarageBand, de kell egy publikáló program is. Az Apple-re jellemző, hogy hivatalosan erre az iWebet szánta, de még a saját podcastjait sem saját programmal - és messze nem az iWebbel - teszi közzé.

A podcast szálakon hamar megjelentek az első videók és ugye tudjuk, hogy egy kép száz szóval is felér. E sorok írója már 73. epizódnál tartó podcast készítője is, az utóbbi hónapban belekóstolt a videocast készítésbe. Az első tapasztalat az, hogy ez a podcast készítésnél is nehezebb egy nagyságrenddel. Amíg írni az iPhoto-ról egy óra munka, addig egy 10 perces podcast összepakolása az iPhoto-ról nagyjából 2-3 óra, egy hasonló hosszúságú videocast elkészítése majdnem egy egész munkanapot vesz igénybe.

Ahogy az újságírás is - elvileg - egy munka, aminek szabályai vannak, amelyeket illene ismerni, ha már nem is tartunk be, ugyan ez igaz a podcastolásra, ott a rádióműsor készítés a szakma neve, a videocast esetén pedig mindjárt több szakmát lehet egyetlen műsorral meggyalázni. A podcast él, köszöni jól van, de a jövő a videocasté - szerintünk.

"Miénk itt a rét!"
Ez a ferdített sláger a Sziget 0. napján hangzott el, eredeti megfogalmazásában igaz lehet a GarageBand egyetlen látványos újítására is, amely bemutatásra került, ez pedig a Magic GarageBand.

Kiválasztunk a kilenc zenei stílus - blues, rock, jazz, country, reggae, funky, latin, hard rock és lassú blues - közül egyet. A függönyt félrehúzzák, és a színpadon ott a stílusba leginkább illeszkedő öt hangszer és a hatodiknak a helye a színpad közepén. A zenekar rendesen nyomatja is. Kiválasztva a hangszereket a GarageBand alsó sorában megjelennek az alternatív hangszer lehetőségek. Ha lecseréljük a furulyát a trombitára, máris halljuk a változást. Sajnos - vagy szerencsére - nem lehet bármit bármire lecserélni - itt. Végül, ha bátrak vagyunk, akkor a hatodik hangszer helyén rögzíthetjük a saját hangszeres játékunkat vagy akár az énekünket.

A látvány lenyűgöző, de azért nem érdemes hanyatt esni. A megszokott GarageBandes megjelenésben bármely hangsáv hangszerét bármire cserélhetjük, zongorát szaxofonra, kürtöt dobra. Így egy értelmes slágert is rendesen haza lehet vágni, kis szerencsével viszont a modern zenei élet üdvöskéjévé is válhatunk.

Jobs beszédében a GaragBandről még megtudhattuk, hogy támogatja a többszöri felvételt. Ez azt jelenti, hogy ha egy adott sort szeretnénk csak felénekelni, akkor azt loop-nak, huroknak kijelölve többször megtehetjük és a felvétel végén a sok kísérletből kiválaszthatjuk a legjobbat. További újdonság, hogy a GarageBand alkalmassá lett kotta nyomtatásra, támogatja a 24-bites hangot.

iDVD
Az iDVD tíz új sablont kapott - többet nem is mondott Jobs az iLife ötödik eleméről. Nem is Lilunak hívják. Persze Jobs sem Willis.

iLife
Az iLife sem menti meg a világot, de sokkal kényelmesebbé, lakhatóbbá, élhetőbbé, élvezhetőbbé teszi a digitális életünket. Legalábbis úgy tűnik.iMac,iLife,iPhoto ... Cikk első része
.Mac és az iPhoto... Cikk második része
iWork ... Cikk negyedik része
 

A lap tetejére


Alkalmazós írásaink