E-mail

 


AirPort Extreme, 56 Mbps


Az Apple a Macworld Expo szakkiállítás és konferencia megnyitóján bemutatta az AirPort vezetéknélküli hálózati rendszer legújabb, az IEEE 802.11g specifikációnak megfelelô, akár 56 Mbps sávszélességű változatát, AirPort Extreme néven. A jelenleg széles körben használt, 802.11b megoldásoknál közel ötször gyorsabb AirPort Extreme teljes körű kompatibilitást biztosít a világon fellelhetô több millió 802.11b Wi-Fi eszközzel. Az új AirPort Extreme Támaszpont akár 50 felhasználót is képes egyidejűleg kiszolgálni, és lehetôvé teszi a különálló vezetékes hálózatok egymással összekapcsolását és a nyomtatók megosztását.

"Az Apple AirPort rendszere volt az elsôként igazán széles körben elterjedni képes 802.11b megoldás, megindítva a Wi-Fi forradalmat - mondta Steve Jobs, az Apple elnök-igazgatója. - Ma újból ez a célunk, amikor útjára bocsátjuk az AirPort Extreme rendszert, a 802.11g szabványra épülô teljesen új megoldást, ami ugyanakkor széles körű kompatibilitást is biztosít."

Az IEEE 802.11g szabványra épülô AirPort Extreme akár 56 Mbps sávszélességet biztosít, ami majdnem ötszöröse a széles körben elterjedt Wi-Fi eszközök kapacitásának, azonban biztosítja a kompatibilitást is irányukba. Az AirPort Extreme együttműködik a már telepített 802.11b eszközökkel, így például a nyilvános hozzáférési pontokkal, de támogatja például a Cisco LEAP biztonsági technológiáját is. Az új AirPort Extreme Támaszpont által kiszolgált 50 felhasználó messze több, mint amit a legtöbb más hasonló eszköz kínál.

Az új AirPort Extreme Támaszpont szolgáltatásai közül érdemes még kiemelni az olcsó USB nyomtatók hálózati megosztásának lehetôségét - a második 10/100BASE-T Ethernet kaput további hálózatokra vagy DSL-szolgáltatók rendszerére való csatlakozáshoz - és az irányérzékeny vagy megnövelt hatósugarú antennák csatlakoztatásának lehetôségét. Az új hálózati összekapcsolási ("bridging") szolgáltatásnak köszönhetôen az AirPort Extreme Támaszpont lehetôvé teszi több különálló Ethernet hálózat vezetékek nélküli összekapcsolását - például több különálló épületben.

A Mac OS X 10.2 "Jaguar" változat természetesen teljes körű támogatást biztosít az IEEE 802.11g szabványra épülô AirPort Extreme rendszer felé, ami viszont természetesen képes kihasználni az Apple Rendezvous technológiáját is, a hálózati eszközök és szolgáltatások mind egyszerűbb és kényelmesebb használata érdekében.

Az új AirPort Extreme Támaszpont és Kártya várhatóan elôször 2003 februárjában kerülnek a viszonteladók üzleteibe. Az AirPort Extreme Kártya elôször csak a 2003. január 7-én bemutatott 12" és 17"-os PowerBook G4 modellekben használható. Az AirPort Extreme Kártya telepítéséhez más - korábbi - Mac modellekbe független gyártóktól származó, kiegészítô adapter használata lehet szükséges.


Apple PR


A lap tetejére