E-mail

 


Az elsô 17"-os noteszgép
Az Apple a Macworld Expo szakkiállítás és konferencia megnyitóján bemutatta a legújabb PowerBook G4 modellt, az elsô mobil számítógépet, ami 17"-os szélesvásznú TFT képernyô köré épült. A különlegesen erôs alumíniumötvözetbôl készült, 1" vastag készülék súlya alig 3 kg. A 17"-os PowerBook G4 egyben az elsô mobil számítógép, ami 54 Mbps sávszélességű IEEE 802.11g ("AirPort Extreme") és Bluetooth vezetéknélküli illesztôket, FireWire 800 Mbps-es kaput és alulról megvilágított billentyűzetet is tartalmaz.

"Az Apple a világ elsô 17"-os mobil számítógépével újabb hatalmas lépéssel kerül a PC noteszgépek többi gyártója elé, melyet a csodával határos módon sikerült egy alig 2,5 cm vastag alumíniumházba préselni - mondta Steve Jobs, az Apple elnök-igazgatója. - Így egyre több felhasználó gondolkodik majd el, hogy minek is neki egy asztali számítógép."

A 17"-os PowerBook G4 akkora számítási teljesítményt és képernyôfelületet kínál, ami korábban csak az asztali számítógépek körében volt elérhetô. Az új, 17"-os TFT képernyô 1440x900 képpont felbontást nyújt, 16:10-es képarány mellett. Ugyanekkor az új 17"-os PowerBook G4 minden idôk eddigi legnagyobb teljesítményű mobil Apple számítógépe is, 1 GHz-es PowerPC G4 RISC processzorával, új alaplapi architektúrával, gyorsabb NVIDIA grafikus vezérlôvel és továbbfejlesztett CD-RW/DVD-R "SuperDrive" meghajtóval. A pehelykönnyű, de különlegesen erôs alumíniumötvözetbôl készült háznak köszönhetôen, az alig 3 kg súlyú 17"-os PowerBook G4 minden idôk legvékonyabb Apple noteszgépe, és sokkal könnyebb, mint a legtöbb versenytárs 15 és 16"-os modelljei.

Az üvegszálas technológiával alulról, a környezeti fényviszonyoktól függôen megvilágított billentyűzet és az önműködô fényerôszabályzás szintén világújdonságok. Ezt a megoldást azok a professzionális felhasználók fogadják majd örömmel, akik változó fényviszonyok mellett órákat dolgoznak mobil számítógépükön.

Az új, 17"-os PowerBook G4 minden idôk legszélesebb körű vezetékes és vezetéknélküli hálózati csatlakozási lehetôségeit kínáló noteszgépe. Beépített, IEEE 802.11g szabvány szerinti, 54 Mbps sávszélességet kínáló AirPort Extreme illesztôt és Bluetooth modult tartalmaz, mely utóbbi segítségével mobiltelefonok és tenyérszámítógépek garmadához képes csatlakozni. Az ingyen letölthetô iSync szoftver segítségével például lehetôvé válik a telefonkönyvek és címtárak szinkronban tartása az összes ilyen eszköz között. A 17"-os PowerBook G4 ugyanakkor természetesen rendelkezik Gigabit Ethernet kapuval, beépített v.92 modemmel, két USB és egy-egy hagyományos, illetve 800 Mbps-es FireWire kapuval is.

Részben az 1 MByte harmadszintű gyorsítótárnak és a 333 MHz-en üzemelô, 512 MByte DDR RAM tárnak köszönhetôen is piacvezetô teljesítményt kínál. Az Apple UNIX alapú Mac OS X 10.2 "Jaguar" operációs rendszerével párban minden versenytársát messze megelôzô számítási teljesítményt kínál. Az NVIDIA legújabb, GeForce4 440 Go grafikus lapkáját tartalmazza, 64 MByte dedikált videó RAM tárral, melyek segítségével másodpercenként 880 millió textúrált képpont megjelenítésére és fejlett képtranszformációk valós idejű kezelésére képes.

A minden 17"-os PowerBook G4 modellre elôre telepített Mac OS X 10.2 "Jaguar" operációs rendszer olyan kiemelkedô szolgáltatásokat kínál, mint az alvó üzemmódból történô szupergyors indulás lehetôsége, az önműködô hálózati beállítások és a továbbfejlesztett akkumulátorkezelés, a két feltöltés között elérhetô minél hosszabb mobil üzemidô elérése érdekében. Minden PowerBook G4 számítógépre telepítve vannak az Apple személyes kreativitást segítô, többszörösen díjnyertes iLife szoftverei is - az digitalizált zenék, és más MP3 állományok rendszerezésére hivatott iTunes 3, a képek kezelését segítô iPhoto 2, valamint a digitális filmek szerkesztésére, vágására és bemutatására szolgáló iMovie 3 és iDVD 3.

Az új, 17"-os PowerBook G4 modell várhatóan elôször 2003 februárjában kerül a viszonteladók üzleteibe.


Apple PR


A lap tetejére