E-mail

 


Az eddigi legkisebb mobil számítógép
Az Apple a Macworld Expo szakkiállítás és konferencia megnyitóján bemutatta az eddigi legkisebb mobil számítógépét, a ragyogó, 12"-os aktív mátrix TFT képernyő köré épített, új PowerBook G4 modellt - mely a pehelykönnyu, de különlegesen erős alumíniumötvözetből készült háznak köszönhetően alig több, mint 2 kg-ot nyom. Az új, 12"-os PowerBook G4 867 MHz-es PowerPC G4 RISC processzort, NVIDIA grafikus lapkát és tálca nélküli CD-RW/DVD-ROM "Combo" meghajtót tartalmaz, a továbbfejlesztett akkumulátorkezelésnek köszönhetően két feltöltés között akár 5 óra mobil üzemidőt is képes elérni.

"Az új, 12"-os PowerBook G4 egy valóságos gyöngyszem - mondta Steve Jobs, az Apple elnök-igazgatója. - Ez az eddigi legkisebb és leginkább megfizethető PowerBook modell, amit az Apple valaha is gyártott, valamint a legjobban felfegyverzett játékos az összes kompakt noteszgép között."

Az 1.024x768 képpont felbontást nyújtó, ragyogó, 12"-os TFT képernyővel együtt is, az új PowerBook G4 modell alig 2,5 cm vastag, és alig több mint 2 kg-ot nyom. Velocity Engine (AltiVec) vektoraritmetikai egységgel felfegyverzett, 867 MHz-es PowerPC G4 processzort, és 256 MByte DDR RAM tárat tartalmaz; valamint az NVIDIA legújabb, GeForce4 440 Go grafikus lapkáját 32 MByte dedikált videó RAM tárral. Alapkiépítésben a 12"-os PowerBook G4 tálca nélküli CD-RW/DVD-ROM "Combo" meghajtót is tartalmaz, mely lehetővé teszi CD-k írását és DVD-k olvasását, lejátszását is.

Az új PowerBook G4 minden idők legszélesebb köru vezetékes és vezetéknélküli hálózati csatlakozási lehetőségeit kínáló noteszgépe. Beépített IEEE 802.11g szabvány szerinti, 54 Mbps sávszélességet kínáló AirPort Extreme illesztőt és Bluetooth modult tartalmaz, mely utóbbi segítségével mobiltelefonok és tenyérszámítógépek garmadához képes csatlakozni. Az ingyen letölthető iSync szoftver segítségével például lehetővé válik a telefonkönyvek és címtárak szinkronban tartása az összes ilyen eszköz között. A minden új PowerBook G4 modellre előre telepített Mac OS X 10.2 "Jaguar" operációs rendszer olyan kiemelkedő szolgáltatásokat kínál, mint az alvó üzemmódból történő szupergyors indulás lehetősége, az önmuködő hálózati beállítások és a továbbfejlesztett akkumulátorkezelés, a két feltöltés között elérhető minél hosszabb mobil üzemidő elérése érdekében. Minden PowerBook G4 számítógépre előre telepítve vannak az Apple személyes kreativitást segítő, többszörösen díjnyertes iLife szoftverei is - az digitalizált zenék és más MP3 állományok rendszerezésére hivatott iTunes 3, a képek kezelését segítő iPhoto 2, valamint a digitális filmek szerkesztésére, vágására és bemutatására szolgáló iMovie 3 és iDVD 3.

Az új, 12"-os PowerBook G4 modell várhatóan először 2003 februárjában kerül a viszonteladók üzleteibe.

A legkisebb címért még indulhat az 1989 szeptemberében bemutatott Macintosh Portable 9,8 inches, egybites aktív mátrix megjelenítőjével - írta meg levélben egy kedves olvasónk.


Apple PR


A lap tetejére