E-mail
Kedvenc Podcastjaink

Három-négy naponta jelentkező adás, szép, érthető angolságú beszéd.

A kedvenc. Egy-két naponta 6-8 percnyi hírt ad, hétvégén közel másfélórás műsort. A híreket szépen, érthetően mondják - nyelvtanulóknak is ajánljuk!

Három négy naponta 30-50 perces adással jelentkező műsor, amelyet kissé belterjesnek vélünk, ám még így is ajánljuk.

Photoshop Radio
A másik kedvenc. Scott Kelby - neve garancia - műsorvezetése mellett - rendszertelen időközökben jelentkező műsor, amely bemutat két-három Photoshop trükköt és négy-öt honlapot. Nem árt angolul jól beszélni, persze ismétlésre mindig van idő.


 

Podcast - az új őrület


"Jó reggelt Gazdám! Remélem, jól aludtál az éjjel! Amíg te álmodtál, addig én a netet jártam és a kedvenc webhelyeidről letöltöttem a Beatles Chroniclest, a Good Food legutolsó két előadását és a kedvenc játékod, a Battlestar Galactica pod-fórumának utolsó hozzászólásait. Mindegyik hangfelvételt hozzáadtam a megfelelő iTunes playlisthez. Ahogy méltóztatsz felkelni és az iPododat csatlakoztatni hozzám, abban a pillanatban frissítem a csatornáit. Neked csak meg kell hallgatnod munkába menet."

Noha nem lehetetlen, hogy a fenti mondatokkal ébresszen a Maced, ez azért nem gyakori jelenség. Amiről viszont beszélt a Mac, az egyre több gépre igaz, itt az új őrület, az év slágerszava, a Podcast – neve egyáltalán nem véletlenül hasonlít az iPodéra.

A netre tömegével kerülnek fel hangos feljegyzések, üzenetek, versek, receptek, amelyeket a 4.9-es iTunes podcast szolgáltatásával automatikusan a gépünkre tölthetünk. A letöltés a legtöbb esetben ingyenes – amikor nem, a Macünk akkor sem fog tudtunkon kívül költségekbe verni. Mivel itt nagyobb fájlokról lehet szó – akár több megásakról is –, így a Mac igyekszik ezeket a "nem terhelt" időszakban, jellemzően éjszaka megszerezni.

Üdvözlünk az új világban!

A Podcast világa azonban a csatorna mindkét feléről bejárható. Nem muszáj passzív hallgatóként leélned az életed, magad is indíthatsz Podcastot, ehhez csupán mikrofonra, számítógépre, net hozzáférésre és persze olyan mondanivalóra van szükséged, amelyekre mások kíváncsiak lehetnek. Persze az igazi forradalmárok ez utóbbitól bátran eltekinthetnek.

Podcast adást persze nem csak iTunesszal lehet letölteni vagy meghallgatni, számos más Maces és Windowsos program is képes erre. A Nagyon Lusta Almalap (mostantól csak NLA, mert tényleg nagyon lusta) úgy gondolja, hogy kár más progival foglalkozni, ha a Macen és Windows-on ingyen letölthető és futtatható iTunes képes rá, de hát ő az NLA.

Bill Douthett és Marc Asturias gyerekkori álma volt, hogy egy igazi rádiótechnikai rovatát vezessék. Ám a szörnyű humánerőforrás- menedzserek rendre meggátolták őket a mikrofon elé kerülésben. Ekkor rátaláltak a podcastra. Azóta növekvő sikerrel nyomják a neten, mint a Technologia Varázslói és boldogok.

"Igen, ez a megoldás, amit oly rég óta kerestünk – lelkendezett Bill. A Podcast a megvalósult álmunk, ahol megoszthatjuk tudásunk, válaszolhatunk a beérkező kérdésekre, de a teljes adás, ideértve a tartalmát, a hosszát, a nyelvezetét, mind a mi kontrollunk alatt maradt." Podcastot bárki létrehozhat, mint említettük aránylag kevés technikai feltételnek kell megfelelni – a hogyanról mindjárt szólunk –, így nem csoda, ha neten a weblap szaporodás sebességével vetekszik a podcast növekedés száma. (NLA: beszélni könnyebb, mint HTML-ben kódot vetni.) Noha a Podcastok sikerességét, hallgatottságát nehéz mérni, a webes berkekben sokan emlegetik a www.coverville.com-ot, amelyet Brian Ibbot üzemeltet. Ez a podcast adásait egy-egy szó vagy mondat köré felépített zenékből állítja össze. A borbarátoknak a www.graperadio.com adását ajánlhatjuk. A hülyeség nem akadály és a szabadság határtalan, a népszerű podcastok közt található a www.apeboymonkeygirl.com, ez egy hangos blog-napló, amelyet egy feleség vezet, a felvételek a mellékhelységben elhangzott monológjaiból állnak. (NLA meghallgatott párat az iTunes alapértelmezetten kínált podcastjaiból, majd menten halálán érezte magát. Emil halott, dilettantizmus rulez!) Technikaibb háttér Maga a podcast nem több, mint hangállomány, azaz audiofájl létrehozása és terjesztése a neten, jellemzően MP3 formátumban.

A terjesztés mögött az RSS (ezt leggyakrabban Really Simple Syndicate-nek fordítják, tartalmilag a Pofon Egyszerű Adatformátum lenne talán a legmegfelelőbb) technológia áll. Az RSS hírszálakat minden Tigris felhasználó ismerheti, az Almalap olvasókról nem is szólva.

A Tigris használók (Mac OS X 10.4.x) az RSS-sel a Safariban is találkozhatnak, a Safari egy igen egyszerű RSS olvasó is. A 10.4-es OS egyik képernyővédője RSS híreket villant föl. RSS hírszálat bárki közzétehet – olvasd el az erről szóló, Feedert bemutató cikkünket. Minden RSS hírhez csatolható külső állomány (Enclosure utasítás), amelyre csak a hivatkozást tartalmazza az egyébként igen rövid RSS szál. E külső anyag letöltését az RSS olvasó vezérli, és ez lehet maga az hangfolyam, a rádióadás, a podcast.

A podcast előtti idők egyik feladata volt, hogy a letöltött állomány a megfelelő helyre kerüljön. Az MTV (nem, nem a királyi) egyik VJ-je Adam Curry írt egy AppleScriptet, amellyel az RSS szál hivatkozta MP3 fájl átkerült az iPodjára. Bővebb részleteket a www.ipodder.org oldalakon találhatsz. Mindenesetre valahol ennél a fickónál és mozdulatnál keresendő a Podcast névadója is. Az az igazság, hogy Podcast hallgatásához nincs szükség sem RSS szálra, sem iPodra, hiszen a netről direkt letölthetők és meghallgathatók az MP3 állományok. A Podcast szó e webhasználat módot jelenti akár iPoddal, akár nélküle.

Hol vannak az adók?

Mármint a Podcastok, mielőtt bárki félreérti a kérdést. Nos, ami egyfelől a Podcast előnye, hogy bárki készítheti, az a hátránya, mert nincs központi lista a Podcast folyamokról. A helyzet rossz, de nem reménytelen.

Egyfelől a Podcast szolgáltatók érdeke, hogy minél többen halljanak róluk, ezért igyekeznek mindenütt megjelenni – nem csak a saját szájtjukon. Ahogy ilyen esetekben ez a neten történni szokott, akadnak "gyűjtő" szájtok, ahol fel lehet jelentkezni az "én Podcast vagyok" listára. Ekkortól öngerjesztő a folyamat, minél többen néznek egy listát, annál érdemesebb oda bekerülni, hiszen annál többen nézik...

A már említett ipodder.org mellett érdemes meglátogatni a szintén Adam Curry szerkesztette Daily Source Code podcastot, amely a kezdő podcastosok boldogulását hivatott szolgálni.

Adam rendszeresen mutatja be az újabb és újabb nagyon jó és elrettentő podcastokat. Egyik bemutatottja, az azóta folyamatosan emelkedő csillagú vinylpodcast.com, amely olyan lemezeket tesz közzé adásról adásra, amelyek csak bakelit változatban elérhetők. (Üdvözöllek ifjú olvasónk! Bakelit lemez volt a CD előtt. Ha jó napot szeretnél szerezni szüleidnek, kérdezz rá, és feltárul a nagy szekrény aljában elfekvő doboz. Remek borítók, Pantha Rei, Suprafon...) A podcast mára elérte az igazán nagyokat is, a rádiós szakma egyik meghatározó szereplője, a BBC egyik műsora is elérhető podcastként, az In Our Time. Egyes nagyvállalatok, mint a General Motors, a podcastot arra használják, hogy dolgozóikhoz eljuttassák vezetőik üzenetét.

Az iPodderX szoftver írója, August Trometer, aki szintén podcaster (azaz, podcast működtető) a Podcast szempontjából fontos pillanatnak tartja, hogy a "nagy" hagyományos rádiók is beszállnak a podcastba, ez mutatja, hogy a podcast nem a 2005-ös év informatikai bűvszava, hanem perspektivikus technológiai megoldás.

Letöltés

Ha sikerült összevadászni a minket érdeklő podcastokat, akkor már csak egy dolgunk van, a letöltésüket vezénylő program – aggregátor – felprogramozása.

Meg kell adni, hogy milyen gyakorisággal nézze meg a podcastokat, egyszerre mennyi adást töltsön le, mi legyen a már gépen lévőkkel, mennyi ideig őrizze őket a program. Az aggregátor program minőségét jellemzi, hogy a beállítások megtétele után mennyi "kézimunka" marad ránk, illetve milyen gyakran kell módosítanunk a beállításokat. A legjobb aggregátor program észrevétlenül dolgozik a gépünkön.

Ha iTunesszal oldjuk meg a podcast feladatot (NLA: mi mással oldanánk meg?), akkor az iTunes Preferences > Podcasts párbeszédablakában tegyük meg beállításainkat. A legtöbb podcast napjában csak egyszer ad, sokan ennél ritkábban, ezért nem érdemes a napi egyszeri alkalomnál gyakoribb ellenőrzést beállítani. Olyan ez, mint a Mail, a levelezés. Ha naponta csak egy-két e-mailt várunk, akkor nincs értelme percenként lekérdezni, jött–e levelünk. Ráadásul a podcastok "idő függetlenek", mivel az adó nem tudja, mikor kerülnek lejátszásra, így például pontos időjelzés sincs az adásban, maximum viccből (vö. "... pontos időjelzést adunk, az ötödik füttyszó nyolc órát jelez, pitty, pitty, pitty, pitty, píííí. Azon kedves hallgatóink számára, akiknek nem sikerült beállítaniuk órájukat, megismételjük a pontos időt ..." Markos-Nádas) Beállíthatjuk iTunesban, hogy mit őrizzen a Mac (vagy a PC), ha csak nem estünk szerelembe, vagy nincs korlátlan tárhelyünk, akkor nem árt odafigyelni, röpködnek majd az 5-10 megás MP3 állományok. Mivel nagy állományokról van szó, ezért érdemes nem délelőtt kilenc és tíz között frissíteni, itthon ekkor a legterheltebb a net – a munkahelyeken még inkább ekkor terhelt, és nem akarunk bajszot akasztani a rendszergazdával (ha csak nem az ő podcastját töltjük le).

Nagyon fontos, hogy a podcast letöltéshez bekapcsolt gépre (na jó!) és futó alkalmazásra van szükség. Amelyik alkalmazás nem él – legalább a Dockban –, az soha sem fog letölteni nekünk egyetlen árva bitet sem.

Az iTunes-iPod szinkronizálás esetén a podcastok épp úgy viselkednek, mint a Green Day vagy Pink Floyd bedigitalizált számai (zöld és rózsaszín – wow!). Ha automatikus szinkronizálást választottunk, akkor nincs más dolgunk, mint az iPodot csatlakoztatni a Machez, majd leválasztani, amint befejeződött az adatátvitel. A nem automatikus esetben kézzel frissíthetjük az iPod állományt, de onnan kézzel kell irtanunk is! Azt, hogy melyik MP3 állomány melyik Podcasthoz tartozik, az ID3 azonosító adja meg, ez a fájl metaadatainak része. A CD-ről digitalizált zenék beazonosítása is a metaadatok alapján történik – ha digitalizáláskor nem írná ki a neveket az iTunes, akkor az Advanced > Get CD Track Names paranccsal megtalálja és elnevezi őket, ehhez netes kapcsolat kell.

Jó ötlet, ha az iTunesban Smart Playlistet hozunk létre, ahová az utolsó egy napban módosított számokat gyűjtjük, ez persze csak egy virtuális mappa, de a célunknak igen megfelel. Ekkor az automatikus szinkronizálás választása mellett egyedül ennek az egy Playlistnek a szinkronizálását kérjük az iTunestól. És lőn.

Podcast – jövő?

Kiderül. Jelenleg a Podcast feljövőben van, gyerekbetegségektől szenved, de kezdi megtalálni a helyét. Az Apple számára mindenképp erkölcsi dicsőség a keresztapaság, ugyanakkor jel arra, hogy Steve Jobs jövő látó képessége az iPod kapcsán remekül működött.

Az Almalap eltöprengett, lehet, hogy cikkeinket podcast formában kellene közzétenni? De mi lenne a képekkel? Második gondolatunk a hangos könyvek reneszánszához kötődött. A Kossuth Kiadó egyik vezetője egy megbeszélésen jelezte, hogy cégük újult erővel foglalkozik a hangos könyvek hazai elterjesztésével – nem most kezdték, de a piac most tűnik érettnek. Az Almalap gondolataiban a hangos könyv és a Podcast nem tűnt elválaszthatatlannak – persze financiális oldalát tekintve felvetődik pár technikai kérdés. További ötletünk lehetne a nyelvek tanítása – erős a gyanúnk, hogy a szeptemberi párizsi AppleExpón látunk már megoldást erre.

Az Almalap felhívása következik, keressük a hazai Podcastokat, Podcastok jelentkezzetek! Vétel!A lap tetejére