E-mail


 

Én is podcastolni akarok!


Úgy döntöttünk, mi is hallatjuk a neten a hangunk. Rendben. Ölembe vettem a 867-es PowerBookom, rajta vagyok a neten, beépített mikrofonba fogok kiabálni a zamárdii szabad strandon. Kell egy szoftver, amivel rögzíthetem és megvághatom magam, esetleg keverhetek – kavarás ez már maga is. Valamint kell szerver hely, ahová majd elhelyezem a podcastom – az Almalap ezúton köszöni a Starkingnak a hostolást. Mindenem van, mivel a GarageBand kiváló lesz stúdió szoftvernek.

Kattints rá! Ha picit profibb szeretnék lenni, akkor külső mikrofont használnék – annak jobb a hangminősége. Ha kevésbé zajos felvételre vágynék, akkor nem ülnék a Cuppo fagyizó teraszán – idősödő német nagymamák szemei kereszttüzében, a két 19 éves lengyel bikini csoda az rendben, de erről, lévén ez csak hang, kedves hallgatók, nem sokat fogtok megtudni – hanem kis zárt térben ücsörögnék, például a hatvan fokra fűtött autómban. A szerkesztés során jól jönne egy fejhallgató is – ezt az iPod fejhallgatója váltja most ki.

További szoftver lehetőségek. Dolgozhatnék a Rouge Amoeba 16 dolláros Audio Hijack programjával vagy az Ambrosia Software 19 dolláros WireTapPro alkalmazásával, Windows használata esetén szóba jöhetne – mivel ott nincs GarageBand – a 1st Benson Software 30 dolláros All Recorder vagy a Fogware Publishing 40 dolláros Internet Radio Recorder szoftvere. A felsorolt programokkal minden számítógépemen áthaladó hang rögzíthető. Így ha most lenne wifi hotspot, akkor meghívhatnám egy iChatre Steve Jobsot, és rögzíthetném a Podcastom számára az interjút.

– "Hi Steve, how do you do!"
– "Hi Gabor, fine. When will I get the summer issue of Almalap?"
– "Relax, Steve, don’t worry. Listen to our new Podcast!"

De ez igaz a Skype-s beszélgetésekre is. Most, hogy összeraktam életem első Podcastját, a GarageBandből elmentett anyag megjelent az iTunesban. Itt tudom MP3-má konvertálni – Advanced menü, és megadni az Artist és a "szám" nevét – Get Info. Az RSS szerkesztőmmel – Feeder – publikálom, hogy lám-lám, az Almalapnak megjött a hangja. Csokrokat az öltözőbe, borokat a pincébe – Spielberg nem keresett még?

Ferenczy Gábor


Almalap kísérleti podcast Az iTunes Podvastjához ezt a linket add hozzá, hogy meghalld az Almalap hangját. Ez a podcast kísérleti, nem tervezzük frissíteni. Ha mégis, híradással leszünk. A Podcast két "adást" tartalmaz, ezt a cikket és az A4 megnyitójának sajtótájékoztatóját.A lap tetejére