Hirdetés

Pages, az Office gyilkos

Az Almalap megjelenésével egy időben látott napvilágot az a hír, mely szerint az Apple iWork alkalmazás-csomagja a második legnépszerűbb iroda-szoftver a Microsoft Office-a után. Sőt, amíg az Apple-é dinamikus piacszerzésben van, addig az Office részesedése nem növekszik, tehát - szólt a hibás, de jókedvre derítő közlemény - az iWork előbb-utóbb lenyomja az Microsoftot. A tények kedvéért, az Office-nak - amely névadója is ennek a szoftver-típusnak - a részesedése 90-95 százalék, az iWorké pedig alig 4-5. A hír igazi információja az volt, hogy az iWork maga mögé utasította a WordPerfect neve fémjelezte Corel iroda-csomagot.

Akár hogy is alakul ez a véres, és kihegyezett verseny, az Almalap némileg megkésve, de annál nagyobb várakozással vetette bele magát a Pages 2 vizsgálatába - ez az iWork egyik alkotóeleme. A késésre igazán nincs magyarázat, az Apple január elején mutatta be a szoftvert. A Pages 1 kapcsán írt cikkünk (2005. január) lelkendezve szólt az alkalmazásról, amelyet az Apple otthonra, kis irodáknak szánt. A szoftver már akkor alkalmas volt levelezésre, kisebb brosúrák összeállítására.

Az új verzió kapcsán kiemelték, hogy vadító térhatású grafikonokat hozhatunk létre, körleveleket készíthetünk, a táblázatok már nem csupán buta számgyűjtemények, de néhány képletet is használhatunk a cellákban. A képek befoglalói nem csak téglalapok lehetnek, hanem szabályos és szabálytalan sokszögek.

ESSÜNK NEKI!

A nekiesés nem olyan nehéz, hiszen az Apple a legtöbb gépére feltelepíti a próbaverzióját az iWorknek. Ez harminc napig korlátozások nélkül használható, azaz lehet menteni, nyomtatni is. A Pagest nem közvetlenül az Applications/Programok alatt találod, hanem eggyel mélyebben, az Applications/iWork/ Pages útvonalon. A mappa másik eleme a Keynote. A két szoftver együttes ára, ha beleszerettél, és megvennéd, 19 600 forint, az úgynevezett family-pack 24 ezer, az oktatási változat pedig csupán 13 900 forint. Ez az összeg messze nem olyan brutális, mint az Office százezer feletti ára. A family-pack, azaz családi csomag öt felhasználós licencet jelent, amelyet olyan családoknak ajánl az Apple, ahol papa-mama-gyerekek és a nagyi is Macen él. Jó magyar szokás szerint gyors kalkuláció azt mutatja, hogy ha két iWork kellene, akkor máris családnak érdemes magunkat vallani.

Ha az iWork nem lenne előtelepítve, akkor egy szép vastag DVD-ről teheted fel. Minek két ilyen egyszerű programnak DVD? Mert az iWorkből létezik univerzális bináris és hagyományos is - azaz ez a program már Inteles Macre optimalizált változatban is kapható, így négy program kapott helyet a hordozón. Maga a telepítés Maces, azaz betéve az optikai lemezt, kettőt kattintva csak a sikeres befejezés hangjára kell várnunk.

A telepítés alatt meggondoljuk, miért nem kapható különkülön a két szoftver. A különkülön forgalmazás mellett érvként elhangzik, hogy minek vegyek meg olyat - ez most a másik szoftver -, amit nem akarok használni, ez kéretlen rám tukmálás. Persze mondjuk a Wordöt sem kapom meg Visual Basic nélkül, pedig gyaníthatóan a felhasználók alig pár százaléka használja csak e programozási lehetőséget. Mellette érvből több is akad, igaz, ezek nem felhasználó szemszögűek.

Egyrészt remek promóció, hogy ott van egy progi a gépen, előbb-utóbb csak megnézzük, mire jó. Másrészt a két program szinte alig különbözik egymástól - 70-80 százalékban azonos kezelőfelületek, talán ugyanilyen arányban közös a kód is -, terjesztési és támogatási szempontból is egyszerűbb a kettőt egyként kezelni.

Aki dobozos termékként vásárolja meg az iWorköt, az először meglepődik, amikor meglátja a szoftver-doboz méretét, amely fele akkora, mint a megszokott szoftver-dobozoké. A méret módosítást a legenda személyesen az Apple főnökéhez, Steve Jobshoz köti. A rendkívül módon nyereség orientált cégvezető rájött, hogy a fele akkora doboz fele akkora helyet foglal, így a szállítási költség, tárolási költség, az előállításáról nem is szólva - csökken.

Kattints rá! A kép hátterében láthatók a Pages nyelvi csomagjai. Ezeket ki is dobálhatjuk, ha harcban állunk a merevlemez szabad bájtjaiért. Elérésükhöz nyissuk meg a Pages programot, mint csomagot. Controll és klikk a Pages ikonra, a felpattanó menüből válasszuk a Show Package Contentset! Az eredmény a középső Finder ablakban látható. Jobbra lent pedig a Pages indító képernyőképe.

Kattints rá! A Pages 2 gazdag sablon kínálattal települ gépedre.

A Pages ikonsorához tartozó grafikus parancsokat mutatja az ábra. Balról jobbra haladva beállíthatjuk a Pages felületét, dokumentumunkat Kattints rá!új oldallal bővíthetjük, változtathatjuk a hasábszámot, bekezdésnek stílust adhatunk, felsorolásnak stílust adhatunk, grafikai elemmel bővíthetjük anyagunkat és előhívjuk az Inspectort. Lent a megjelenítést módosíthatjuk.

INDÍTSUK EL!

Amíg a próba verziót használjuk, a Pages minden indításnál kapacitálni fog, hogy most azonnal neten át vegyük meg. Persze álltunk mi már ellent ennél nagyobb nyomásnál is - törökök, Habsburgok, Duna, Tisza. Ha nem kedvenc viszonteladódat akarod elkápráztatni egy gigantikus megrendeléssel - egy iWork lesz! - akkor a netes fizetős megoldás a leggyorsabb, legegyszerűbb és legkényelmesebb. (Ne hagyd elől hitelkártyádat!).

A Pages-zel vagy meglévő dokumentumot nyitunk meg, vagy újat kezdünk, csak úgy pőrén nem képes heverni - hasonlóan az iMovie-hoz, a Keynote-hoz vagy a GarageBandhez - nem rossz megoldás arra, hogy feleslegesen ne tartsunk nyitva alkalmazást, és rossz megoldás, mert így ha nyitva marad nem használt alkalmazás, az a dokumentummal együtt viszi a memóriát.

A programot 17 inches iMacen teszteltük, még nem Intelesen, a gépben 1 giga memória volt, a teszt során lassulás, kiakadás, megállás nem volt, noha számos más alkalmazást is elindítottunk.

A Pages 2-ben húsz új template közül is választhatunk. A sablonok előre elkészített oldalakat tartalmaznak, vakszöveggel feltöltve. Részük a használt stílusok, ezeket sem kell létrehoznunk.

Ha egyszerre akarjuk látni az összes sablont, akkor a sablonokat mutató ablak jobb alsó sarkát kell jobbra és lefelé húzni. Ám az Apple fejlesztői valamiért úgy gondolták, hogy a szokással ellentétben ez a nagyítás most másképp működhetne.

Más ablakoknál ilyenkor az ablak jobbra és lefelé nő csak, más merre nem. A Pagesnél ekkor balra és lefelé, szimmetrikusan nő a sablon-mutató ablak. Ha tudnánk az okát, akkor sem árulnánk el. A sablonok logikai csoportba szervezettek, így a fenti tornamutatványt nem szükséges elvégezni.

Három dologra voltunk kíváncsiak a Pages kapcsán. A Klub Hírlevél elemeinek felhasználásával az alapvető szerkesztési képességeket néztük át. Majd a Catalog sablont átalakítottuk Apple-termékek prospektusává, és kimentettük annyi fájlformátumba, ahányat csak a Pages felkínált. Az eredményeket gondosan tanulmányoztuk, majd kísérletet tettünk a fájlok visszaolvasására Pagesbe. Harmadik próbánk körlevél készítése volt az Almalap előfizetői részére, de ezt az AddressBook úgy elgáncsolta, hogy azóta is fagy.

1 MENET: ISMERKEDÉS

Cikkünk ezt a részét azoknak szánjuk, akik szeretnék a Pagest kicsit részletesebben megismerni, így nem bohóckodunk lehetetlen dolgokkal, nem feszegetjük a program határát.

> > >Olvasom! < < <

2DIK MENET: KIMENET

Tervünk az volt, hogy összedobunk egy két oldalas katalógust, majd azt kimentjük annyi féle képpen, ahányat a Pages csak lehetővé tesz számunkra.

> > >Olvasom! < < <

3DIK MENET: KÖRLEVÉL

Amióta létezik iroda, veszélyeztetjük az Amazonas őserdeit. A számítógép és a nyomtató megjelenésével a nyomtatás exponenciálisan az égbe szökött, a régi közmondás uralja napjainkat is: "a szó elszáll, az írás megmarad".

> > >Olvasom! < < <

VÁRUNK, HÁRMAS!

A Pages 2 jó, de mi inkább Pages 1.5-nek neveznénk, annyi és akkora újítás nincs benne, ami új verzió számot kívánna. A program jó, alkalmas irodai munkavégzésre, a Worddel jól megérti magát. A felvetett körlevélkészítés jó ötlet, de erőst csiszolni kellene rajta még - talán a rohamosan terjedő, egyre több alkalmazás által beszélt XML felé kellene nyitni. A HTML írás megoldása - nem feltétlenül az iWeb alá beerőszakolva - szerintünk hasznos lenne, jelentősen növelné a program erejét. A táblázat szerintünk a mostani függvényekkel elérte azt a szintet, amellyel még mindenki számára átlátható, kezelhető, nem kellene a Microsoftot követni az egyszerű alkalmazások elbonyolításában. Ugyanezt gondoljuk a grafikonokkal kapcsolatban is. Megéri az árát a kettes, de jobb lenne hármast kapni - oks, ötöst a legjobb, de ne legyünk telhetetlenek!

Ferenczy Gábor


A lap tetejére


Szoftver cikkeink 2006-ban