E-mail


 

Apple Pages - Alma Lapok


Hahaha-hihihi A jobb emlékezôtehetséggel megáldottak bizonyára napra, órára és percre tudják, mikor is jelentette ki Steve Jobs, hogy az iLife programcsomagra fényesebb jövô vár, mint a a hagyományos szövegszerkesztôtáblázatkezelô csomagokéra, mivel sokkal több ember használ digitális fényképezôgépet, mint készít hírlevelet. Nos, Steve vagy meggondolta magát, vagy anno icipicit csúsztatott.

Akár mi is az igazság, az Apple a Macworldön két szoftvert mutatott be. Az egyik a Macesek mindennapi digitális létét vezérlô, kezelô, meghatározó iLife legújabb verziója – új gépet vásárlóknak ingyenes (azaz a gép árába beépített), többieknek viszont fizetôs. A másik az iWork névre keresztelt öszvér – a Keynote prezentációs program 2.0-ás változatát és a teljesen új Pages hírlevél szerkesztô.

Pages, Pages – az Almalap kicsit megdöbbenten nézte e nevet, és mindjárt a tizenéves korosztály kedvenc tévéfilmsorozatára gyanakodott, a tini boszik talán meghallgatták az Almalapban is közzétett panaszos levelet, amit Gene Gable írt Stevenek. (A levélben a Seybold volt elnöke azt várta el Steve Jobstól, hogy ne engedje át a nyomtatott és internetes kreatívok világát riválisainak - 2004. február.) Ebben arra kérte az Apple lelkét, alkosson már meg egy remek tördelô programot, amit nevezhetnének akár Pagesnek is. Gyanítom, akkor már ezerrel dolgoztak Munkák Pityu szoftverfejlesztôi a feladaton, lehetett mosolygás. Vagy csupán a piacot tesztelték kis titok-közösségben? Akár így, akár úgy, az iWork megszületett és az Almalap abban a kivételes örömben részesült, hogy G4-es PowerBookon tesztelhette is a szoftvert. Ez a teszt természetesen kiváló okként is szolgál a hagyományos kis lapelkészülés-csúszáshoz is.

Így állok én hozzá

A következô bemutató elôtt még el kell mondanom, hogy az Almalap szúrós szemű tesztcsapata némi szkepticizmussal tekint a hírlevél-készítô alkalmazások elé. Sokak próbálkoztak már, a legnevesebb versenyzô a Microsoft volt. Elsô kísérletében a Wordot kívánta e köztes versenyszámban indítani.

Köztes, mert ítéletünk szerint a hírlevél készítés a szövegszerkesztést és a tördelést vallhatja szüleinek. Aki életében próbált már a Wordben két hasábról három hasábra váltani egy öt oldalas doksin belül háromszor, esetleg képet, OLEExcelt beszúrni, az már megjárta a poklok poklát. Csaó Dante! A Word e képességét azóta csak a mazohisták használják – vagy az erre kényszerítettek. A Publisher volt a Microsoft következô kísérlete. E használata során a felhasználók számára is kiderült, a tördelés egy szakma, és hiába siet számtalan ügyes, béna, túlképzett és csak gondot okozó varázsló a segítségünkre, a végeredmény messze elmarad a várakozástól, nem is szólva a terméket eladó templatektôl.

Mi persze bízunk az Appleben – ugye ismerôs az Apple a valóban felhasználó barát szlogen? És ez nem csak marketing fogás, tanúsíthatjuk mi, Mac használók. Az iWork az említett hordozható gépre két perc alatt fel is telepedett, oda, ahol a helye, az alkalmazások közé.

Persze létrejött egy iWork mappa, amiben ott csücsül a Pages és a Keynote, de egy mozdulattal eggyel alább helyzetem ôket, az Alkalmazások közé.

Dupla klikk

Ez egy 100KB-os kép! Indulást követôen döntéshelyzetbe kerülünk, melyik templatet, elôre elkészített – és a gyártó ízlését követô – sablont használjuk. Ha üres fehér papírra vágyunk, akkor a tök üres papír templatet kell választani. Ez utóbbi esetben sem kapunk infot arról, hogy mekkora felületet hoztunk létre: A4, vagy az átkozott amerikai legal fekszik elôttünk. A megfejtés sem kézenfekvô: az ikonsor Inspectorát (Bigyó felügyelô rulez!) megnyitva a Page Size gombra kattintva felpattanó ablakban adhatjuk meg a méretet – viszont A4 a default!.

Kattints rá! Az ikonsor elsôre meglepô, az ikonok nem balra zártan sorakoznak, hanem párosával elkülönültek – természetesen az ikonsor is átrendezhetô, átdefiniálható.

Az üres lapot hasábokra szabhatjuk a Column ikonra kattintva – legördülô menübôl választhatunk egy-négy hasáb közt, de többre is van lehetôség.

Írjuk be hírlevelünk elsô szavát! E pillanatban elválik, ki honnan érkezett. A Wordösök, szövegszerkesztô orientációjúak azonnal gépelni kezdenek, a tördeléssel foglalkozók – Ventura, PageMaker, Quark vagy In- Design – a szövegdoboz eszközt kezdi vadászni. Az igazság az, hogy a villogó szövegbevitel körzör azért súg rendesen.

Ha már begépeltünk két sort, emeljünk be egy képet! Nincs képdoboz, pontosabban van, de nem úgy. A Pagesben betehetünk képet egyszerűen, de kijelölhetünk placeholdereket a képek számára, ez utóbbiak nevüknek megfelelôen helyet foglalnak majd egy késôbb beemelendô kép számára. Ez utóbbi hasznos, ha sablonnal dolgozunk, a képcsere – a hónap dolgozója – nem veri szét a dizájnt.

A kép beemelése a Media ikonra való kattintással kezdôdik.

Ez is 100K feletti kép! A felpattanó ablakban három média forrás közül választhatunk: az iPhoto képei és albumai, az iMovie mozijai és az iTunes zenéi. Ha azt kérdezed, hogy mi van, akkor azt válaszolom, nem olvastál félre, ebbe a hírlevélbe mozit és hangot is beágyazhatsz. Ha azt kérdezed, hogy e kettô utóbbi miként mutat nyomtatásban, akkor azt válaszolom, hogy nem tudom, mert nem próbáltam, de szerintem ki tudjuk találni. Ha azt kérdezed, hogy akkor meg minek, akkor azt mondom, olvastam az iWork kézikönyvet. És megtanultam, hogy a mozik és zenék nem ágyazódnak be az iWork dokumentumba – ahogy a betűk sem -, tehát ez nem a PDF konkurenciája. Ha a hírlevelet – mert az iWorks elsôdleges célja hírlevél készítés – átküldöd a haverodnak, vevôdnek, akkor ha melléteszed – elérési útvonal helyesen – a mozi és hang fájlokat is, akkor színes, szélesvásznú hírlevelet fog a címzett olvasni. Hogy a pár megás mailhez mit fog szólni? Számomra ez a zenés-mozis megoldás olyan Microsoftos: még ezt is tudja, még azt is tudja, ám a hasznossága erôsen kérdéses.

Ha már Bill Gates kedvencét emlegetem, a Word sablonjai megjelenésük óta uralják a világ fax fejléceit, céges leveleit – legyenek akármilyenek is külalakilag.

A Pages vagy húsz sablont kínál – üzleti és magáncélú hírlevelet, meghívókat, házi lapokat, önéletrajz típusú iratokat és marketinges anyagokat. Rendes iparosmunka mindegyik. A program hasznosságának illusztrálása céljából készültek, ezek az igazi iWork marketing anyagok: lám, még ezt is meg lehet vele csinálni és még tördeléshez sem kell érteni, hiszen az iWork nem tördelô program, mint a Quark vagy az InDesign – szinte hallható az üzenet.

Megnyitva bármelyik sablont a képernyô alsó csíkjában megdöbbenve láttuk, hogy az egyetlen oldalból áll. Pár percnyi döbbent kábulat után rájöttünk, hogy az ikonsor Pages ikonjára kattintva láthatóvá válik a sablon összes oldala – jellemzôen négy-hat oldal. Az oldalk közt akad egy-két-három hasábos, kis képes, nagy képes, sok képes, grafikonos, szöveges, táblázatos, tartalomjegyzékes, a nem-tördelô felhasználó számára ezek a sablonok a megváltást jelenthetik és ugyanakkor az egységességet is, a sablonizálódást.

Nézzünk egy példát!

A marketing anyagok közül a háromba hajtott A4-t választottuk – az Apple felhasználóbarátságát jelzendô ebben az esetben mindkét oldal megnyílt. A Windsurf példa-doksi képére tolva az egeret, a felbukkanó felirat tájékoztat, ez a kép könnyedén lecserélhetô, húzz ide egy másikat! A második harmadban 90 fokkal elforgatott szöveg a cím helyét mutatja – a Pages nem kínál adatbázis- alapú testre szabási lehetôséget, így már most bírja a kijelölt titkárnô minden részvétünket, aki … A sablon hátoldalán kis táblázat is vár az átírásra.) Összegezve elmondható, hogy ez a sablon pont azt adja, amit várunk tôle.

A Pages a doksit teljes képernyôsen nyitja meg, a doksi ablaka épp képernyôméretű. Ennek kisebbítése némi küzdelmet okoz, mert a Dock nem adja meg egykönnyen magát. A doksi megjeleníthetô egy vagy két oldalasan. Ez utóbbi esetben a Pagest nem érdekli, hogy az elsô oldal az jobb vagy baloldal – balnak tekinti és punktum.

Az oldal balra és fel tapad, ez picit zavaró azok számára, akik szeretnek vékony semleges hátteret hagyni az ikonsor, a függôleges vonalzó és a doksi között.

Nekiesve a szövegek lokalizációjának – a sablon cégünkre fordításának – szólni kell a betűk, stílusok kérdésérôl. Jobsék rengeteg idôvel rendelkeztek, hogy megfigyeljék a Word, Quark és InDesign stíluskezelését. Az eredmény Apple-ös lett. Három stílus csoportot kezel a Pages: a bekezdés, a szó és a felsorolás stílust. Az elsô kettôt mindegyikünk ismeri, a harmadik neve pedig magáért beszél. A kész stílusok a dokumentum jobb vagy bal oldalán felbukkanó fiókban láthatók – rossz oldalával ülsz az asztalnál mondhatnánk erre az oldalt felbukkanó Drawerre –, alkalmazásuk logikus. Stílus létrehozása már bonyolultabb.

A színek kezelése szintén nem okozhat meglepetést a Maceseknek, a moduláris programozás jegyében ez a panel már jól ismert mindannyiunk számára.

A számos apró, felhasználóbarát megoldás közül emeljük ki a grafikonkészítés támogatását – hiszen gyakran megesik, hogy szárnyaló üzletmenetünket vagy soha nem látott magasságba emelkedô részvényárfolyamunkat vizuálisan is szeretnék megosztani.

Az eddigi Excelben vannak az adatok, tehát ott legyártom a grafikont, majd FreeHandben vagy Illusztrátorban vektorossá teszem és átemelem a tördelôprogramba ámokfutás helyett a Pages szolid, de az alapfeladatoknak hiánytalanul megfelelô grafikonrajzoló kiegészítôvel bír.

Az adatokat átkopizhatjuk akár Excelbôl, de beverhetjük kézzel is – a Pages doksi részévé válnak.

A megjelenítéshez nyolc grafikon típusból választhatunk, meghatározhatjuk, hogy a grafikon milyen grafikai elemei – tengelyek, kis- és nagy osztások, segédvonalak … – és feliratai – tengelyek, skálák, ábrázolt értékek … – látszódjanak. Szép munka.

Megalkotva, vágyunkra szabva a Pages készen áll doksi nyomtatására.

Nyomtatás és más formátumokba történő mentés

A Mac OS X kínálta lehetôségeken túl – nyomtatóra, PDF-be vagy elfaxolásra – a Pages olyan lehetôset is kínál, amelyet e sorok írója utoljára a PageMakerben látott, ez pedig a thumbnail nyomtatás. A program 1-2-4-6-9-16 oldalt képes az alap papírméretre lekicsinyíteni és kinyomtatni. Mire jó ez azon kívül, hogy jól mutat? A szomszédos oldalak, átmenô stílusjegyek, az egész kiadvány vizualitása áttekinthetô. Ugye megesett már mindannyiunkkal, hogy valami a képernyôn remekül mutatott, viszont nyomtatás után kicsit szomorkodtunk? A Pagest felkészítették a páros-páratlan oldal nyomtatásra, és állítható, hogy a kötéshez kevés vagy sok helyet hagyjon ki.

A termék elmenthetô PDFként – kipróbáltuk, és remekül működött –, Word állományként – kipróbáltuk és remekül működött –, RTF és szimpla szövegként – ezeket nem próbáltuk ki –, és HTML-ként. Ez használhatatlan, összeesô, összeomló oldalt eredményezett Safariban és Explorerben egyaránt. Ráadásul nem valami rettenetes szivatós Pages anyaggal próbálkoztunk, hanem a Design Newsletter sablon módosítatlan négy oldalából álló doksival.

A program használatában közel kétszáz oldalas kézikönyv segít eligazodni. Ha komolyan szeretnél foglalkozni a Pageszel, akkor ajánlom, mindenképp fusd át ezt a leírást, amely didaktikusan bemutatja az összes parancs végrehajtását, ahhoz, hogy tisztába legyél, mi mindenre képes a Pages.

A Pages alapvetôen jól használható program, felépítése azok számára kézenfekvô, akik nem használnak nagy programokat – Adobe, Quark, Macromedia ... –, inkább Office beállítottságúak.

A programmal kapcsolatos szkepticizmusunk forrása Steve Jobs már említett megjegyzése, mely szerint az amerikaiak inkább digitális fotóik és zenéik kezelésével szöszmötölnek, mintsem hírlevelet készítenek.


Ferenczy Gábor


A lap tetejére