Friss hírek

A teljes hír elolvasásához kattints az adott hír címére!
Milyen processzor lesz az iPhone következő generációjában?

A helyes válasz az, hogy ezt csak pár ember tudja - ha tudja. Az Almalap nincs köztük. De ez, keveredve a nyár melegével, arra késztet, hogy vidáman csipegessük a tényeket és tippeljünk.
    A gyártásra számos cég vállalkozna. Az ARM referenciája nem rossz, hiszen jelenleg is az ARM chipjét használja az Apple az iPhone-hoz. De ugyanez a chip-készlet kerül be az egyik vetélytárs, a Palm Pre kézi készülékeibe is. Ami azt jelenti, hogy hardveres előnyt egyik sem élvezhet. A gyártónak jó, mert nagyobb sorozat, alacsonyabb gyártási költségek, két nagy, meghatározó vevő. A vevőnek előny, hogy a proci ára nyomott, hiszen nagy sorozatban tudják gyártani.
    További esélyes a Samsung - és pár, valójában esélytelen másod vonalbeli chip-gyártó (a másod vonal ebben a szituációban értendő). Az előző bekezdés amúgy is féligazság, mert az iPhone 3GS chipjét a Samsung gyártja, a chip az ARM processzor 1GHz-es változata. A Samsunggal csak egy a gond, gyárt iPhone vetélytárs készüléket. Jó pár hónapja az Apple azzal "büntette" a Samsungot, hogy annyi chipet - processzort és memóriát - rendelt tőle, hogy a Samsung chip gyártó sora nem volt képes elég chipet gyártani a Samsung telefongyártó sorának. Ez átmeneti trükknek szép volt, de hosszú távon nem tartható, ráadásul a vetélytársat hizlalja. Az Apple lassan át is vált a Toshibára, mint memória szállítóra, július végén egyetlen utalással 500 millió dollár előleget utalt át. A többi gyártó közül azért ki kell emelnünk az Intelt is, amely amúgy is az Apple partnere - minden Macben Intel proci ketyeg, néha kettő is. Viszont az Apple már megtapasztalta azt, milyen egy fejlesztőtől való függés, a PowerPC vonalat valójában azért kellett leváltani az Intellel, mert a fejlesztő messze lemaradt a technikai versenyben.
    A harmadik lehetséges befutó (figyelj: a legkisebb királyfi is harmadik!) a PA Semi cég, amelyet tavasszal vásárolt meg az Apple. A cég processzorait mobil eszközökbe szánja. Mi másért vásárolna az Apple ilyen céget, ha nem azért, hogy saját processzora legyen az iPhone-nak és az iPodnak? Ezt a teóriát erősíti az is, hogy - szintén tavasszal - némi pereskedéssel egybekövetve, de leszerződtették Mark Papermastert az IBM-től. Az úr - mily meglepő - processzor tervezésben ász.

ARM

Az ARM a világ okos-telefonjaiban használt chipeket tervező vállalkozás. Jövőre készül el az első több magos chip tervével - a mobil procik fejlődése követi a személyi számítógépekét. És mivel ezek okos telefonok, így tanulnak mások hibájából, a pécés útkereséseket - gigaherz háború - megtakarítják maguknak. A kétmagos processzor lehet a Palm Pre utód és az iPhone 3GS utód meghajtója is, a szakirodalom a leendő kétmagosokat egyre inkább alkalmazás-processzornak (application processor) nevezi. Az elnevezés is arra utal, hogy a procikkal szemben a legtöbb követelményt az alkalmazások támasztják - és még nem is beszéltünk a párhuzamos futtatás lehetőségéről, sem a Flashről.

Vidám ábrát mutatunk, ez az a9 terve, a feliratok fordítását rábízzuk az info szakos egyetemista hallgatókra.

A Palm Pre processzora az előd a8, az iPhone-ba - ahogy említettük - szintén az a8 terv alapján gyártott (Samsung) chip kerül. "Az a8 egyetlen magos, az a9 két magos lesz, és 2011 végén jönnek majd a nagy teljesítményt nyújtó négy- és több magos processzorok" - vázolta a jövőt Mike Inglis, a cég illetékes alelnöke egy, a Bloombergnek adott interjúban. "Az a9 kevesebbet fogyaszt, mint az a8, az a9-es 45 nanométeres technológiával készül, amíg az a8-as 65nm-es. Noha a több magos processzor aktív állapotban 10-20 százalékkal többet fogyaszt, a végeredmény mégis a hosszabb használati idő lesz. A gyártók egyik szeme folyamatosan az árammérőre tapad (ez a Gonosz Almalap előtt képként megjelent), már 300mW (ami persze nem áramerősség, de mindegy - fordító) alatt van a csúcsfogyasztás értéke. E fölé nem mehetünk, ez az első számú direktíva" - tette hozzá, megválaszolva a fogyasztással kapcsolatos kérdést is. A 300mW érzékeltetésére kapjuk elő az Intel Atom prociját, amelyeket netbookba szán, ennek csúcsfogyasztása 2W (2000mW). Az ARM a9 a TI (Texa Instruments) grafikus processzorával együttesen képes lesz 1080p videó felvételre és lejátszásra, másképp mondva 20 megapixeles mozgókép kezelésére.

PA Semi

Április fele vette meg az Apple a PA Semi chip-készítőt állítólag 278 millió dollárért, a gyár inkább tervezésben, mint gyártásban erős. Ismertségét kis fogyasztású, adott célra kihegyezett tudású processzorainak köszönheti - és ez teszi kívánatossá az Apple jövőbeli iPodjai és iPhone-jai számára. A cég 150 alkalmazottnak ad munkát, 2003-ban alapította Dan Dobberpuhl. Dan volt a Digital Equipment vezető tervezője a 90-es években, amikor az az Alpha és StrongARM processzorokat készítette (ezek igen jó, minőségi termékek voltak). Az egyezséget - szintén állítólag - Jobs otthonában ütötték nyélbe (nem az összedőlés szélén álló anadalúzban, persze).
    "Az Apple időről időre felvásárol kisebb cégeket, a miértekről és célokról nem szoktunk nyilatkozni" - ezek Steve Dowling, az Apple szóvivőjének szavai, mint látjuk, az Apple annyira web kettes cég: kommunikál, blogol, twitterel - csak hogy minél többet megtudjunk szándékairól, tetteiről. A nyilatkozat tökéletes Steve Jobs-ságú.
    Az elemzők véleménye nagyjából a következőképp foglalható össze. Az Apple mindig is törekedett arra, hogy a hardver-szoftver egy kézben - Steve-ében - legyen összefogva. A Mac esetén már megtanulták, hogy milyen hátrányt okoz, ha a proci gyártó lazsál (PowerPC), emiatt (is) kell váltani másik (Intel) procira. A saját célprocesszorral készülő iPodok, de még inkább iPhone-ok pedig olyan versenyelőnyt képesek nyújtani a vetélytársakkal szemben (RIM, Palm...), ami felbecsülhetetlen. A vásárlást többen az Intel számára kiosztott figyelmeztetésnek vélik, az Intel nagy reményeket fűz Atom kódnevű chipjéhez, amely szintén lehetne az új iPhone lelke.
    Az iPhone sikertörténete töretlen, ám a 3GS valójában tupír. Az igazi veszély az, hogy az alkatrészek ismeretében bárki lemásolhatja az iPhone-t. Bár Jobs magzati állapota óta hisz a hardver-szoftver együttes erejében, és az iPhone OS-t számos jog, szabadalom védi, ami lemásolható, azt le is másolják. Másfelől a pécés tapasztalat azt mutatja, hogy az azonos processzor (Intel, AMD...) köré épülő eszközök árrése csökken, csökken, csökken. Amennyiben az Intelnek sikerülne az Atom processzort olyan megkerülhetetlen elemmé tenni, amennyire a pécéknél az x86-os procik, akkor az Apple az iPhone-nal a pécés piac nem kívánt gyötrelmei közt találná magát. És az Intel a még oly kiemelkedő ügyfelének, mint az Apple, sem fog egyedi chipet gyártani.
    Az Apple három évvel ezelőtt már kapcsolatba került a PA Semivel. Akkor a PowerPC chip turbózása ügyében folytattak tárgyalást Dobberpuhl csapatával, amelyben olyan mérnökök dolgoztak és dolgoznak, akik részt vettek az AMD Operton vagy a Sun UltraSparc tervezésében. A minden mindennel összefügg jegyében írjuk meg, hogy a DEC megbízásából fejlesztett StrongARM proci alapötletét a PA Semi megpróbálta eladni az Intelnek a DEC bukása után, de sikertelenül. Ahogy sikertelen lett az Apple-ös együttműködés is, az Apple ugyanis dobta a PowerPC-t és jött az Intel. A PA Semi válogatott elméi ezt követően megalkottak egy olyan 64-bites chipet, amely 2GHz-en 5-13W fogyasztású volt, a telekommunikációs és hálózatos cégek sorban álltak érte.
    Akármi is legyen az Apple terve a PA Semivel, leghamarabb egy év múlva tudjuk csak meg, minimum ennyi idő kell egy processzor tervezéséhez akkor, ha az adott cég és a tervezők már jártasak az adott porcesszor-területen. És akkor még nem szóltunk az Apple igényeiről. Nem említettük Jobs maximalizmusát. Az adott processzor terület, ahogy említettük, már megvan: nagy teljesítmény, kis fogyasztás. És a szakembergárdát is dicsértük rendesen. Nem is szólva az Apple új vezető hardver mérnökéről.

Mark Papermaster

Április 24-én mutatta be igazgató társainak Jobs az új főmérnököt (Devices Hardware Engineering), Mark Papermastert. E naptól Papermaster vezeti az Apple iPod és iPhone hardver fejlesztését. Előző állása az IBM-nél volt, amely meg is orrolt a munkaerő elcsábítás miatt, így a munkába-állást némi pereskedés előzte meg, mert az IBM ki akarta metszetni Papermaster agyának azon részeit, melyben az IBM hardver stúdiumait tárolta - persze csak képletesen. (Nevekkel nem szórakozunk! - kiáltott fel a Gonosz Almalap Jegy Papírmester neve hallatán.) Nem véletlen küzdött oroszlán módjára az IBM, a 88-ban a vermonti, majd később a texasi egyetemen is diplomát szerzett Papermasterért, az úrnak van ideje órákat adni a texasi egyetemen, mint felkent villamosmérnöknek, miközben az IBM egyik alelnöke is volt. A felhalmozott szakértelem mellett Papermaster erőssége a szakmai közösség ismerete is - várható még egy-két fontos leigazolás az iPhone-iPod csapatba.

Összegzés

A nyitó kérdés, ki emlékszik már rá, az volt, hogy vajh, milyen processzor kerül majd az iPhone és iPod következő generációjába. A jósgömbbe beledobáltunk nem kevés információt, vélekedést, elemzést. Így a helyes válasz változatlanul az, amit a cikk elején említettünk: fogalmunk sincs.

Ferenczy Gábor


A lap tetejére


Hirdetés