Friss hírek

A teljes hír elolvasásához kattints az adott hír címére!
Amikor a Microsoft megmentette az Apple-t

Igen, megtörtént. 1997. augusztus 6-án - ez a nap persze nem erről ismert, hanem egy japán városról. Ezen a napon a Microsoft 150 millió dollárért vásárolt szavazati jogot nem biztosító részvényt az Apple-ben, így juttatva friss tőkéhez az akkorra szinte fizető képtelenné vált Apple-t.
    A készpénzhez jutás nagyon fontos része volt a megállapodásnak, de történelmi távlatban még fontosabb, hogy a Microsoft vállalta, öt éven át elkészíti és frissíti az Office Maces változatát. Az Office akkor már az általános irodai csomag volt, ha az Apple egyetlen gépet is el akart adni az üzleti szférába, ahhoz azon az Office-nak futnia kellett. Mit kapott cserébe a Microsoft? Az Apple visszavonta keresetét, amelyben azzal vádolta a Microsoftot, hogy a Windows lekoppintotta a Mac OS elemeit (menü, ikon...) - a pereskedés hosszú évek óta folyt. (Tudjuk, hogy a grafikus felület alapötletét Jobsék a Xeroxtól ... izé ... lesték el (Ősforrás: Xerox), de igaz, hogy a Mac OS volt az első kereskedelmi forgalomban kapható grafikus oprendszer. A per kimenetele nagyon két esélyes volt. Lehet, hogy az Apple nyer, viszont ha nincs ez a megállapodás, akkor már csak a felszámoló biztos örvendhetett volna a nagyobb készpénz folyamnak.) Egy másik keresetet is visszavont az Apple, ebben azt kifogásolta, hogy a Microsoft az Internet Explorert (IE) beépítette a Windowsba. (Nem mintha az Apple-nek akkor lett volna saját böngészője, de akkor mindenki Gateséket ütötte emiatt. Végül is a Microsoftot elmarasztalták, de addigra a fő vesztes, a Netscape, már csak történelmi emlék volt. Utalva a grafikus felület perre, íme a pirruszi győzelem.)
    A Microsoft is jól járt, a 150 millió a mérlegében kerekítési hiba volt. Ahogy említettük, az IE kapcsán per hegyekkel találták szembe magukat. Az Apple életben tartásával még azt is elérték, hogy az oprendszerek terén ne nevezhessék őket monopol helyzetben lévőnek, hisz lám, ott a Mac OS. Sokak szemében Gates egyébként nemes lovagként jelent meg, aki az egykori fikázó vetélytársát megsegíti.
    A megállapodás bejelentésére Bostonban a MacWorldön került sor (igen, volt olyan, amikor ősszel Bostonban volt MacWorld).

Íme a videó arról, amikor Jobs a fanatikus hívők elé hívja az ördögöt, Gatest.

Hol volt még ekkor az iPod, ami lezúzza a zeneipar hagyományos üzleti modelljét? Hol volt ekkor még az iPhone, amely fenekestül felforgatja az okos-telefon piacot? (Jobs gondolatai közt, bizonyára - véli a Gonosz Almalap.) Ha őszinték akarunk lenni, akkor az Apple akkor pöcs kis cég volt, alig mérhető piacrészesedéssel, zsugorodó eladással.
    A bejelentés kapcsán Jobs próbálta megnyugtatni a rajongókat. "El kell búcsúznunk néhány elképzelésünktől. El kell búcsúznunk attól a gondolattól, hogy az Apple nyer, a Microsoft pedig vesztésre lenne ítélve." Jobs egyik sokat idézett gondolata szerint a Microsoft remek szoftvereket készít, csak soha nem fejezik be a fejlesztést, 90 százalékos készültség mellett bocsátják ki azokat. Jobsnak át kellett lépni "a Microsoft lenyúlja az egész piacot, pedig technikailag mi vagyunk a jobbak" gondolaton, hogy megkösse Gatescel ezt a megállapodást. Erős ösztönző lehetett, hogy ekkor már tizennyolcadik hónapja volt veszteséges az Apple havi szinten. Ekkor hívta őt vissza az Apple, ahonnan korábban összeférhetetlen magatartása miatt kirúgták. A Microsoftos megállapodás tető alá hozása után nevezi ki magát iCEO-nak, azaz iVezérigazgatónak, fizetése évi egy dollár. Plusz a részvényei után járó osztalék, beleértve a vezérigazgatónak járó kedvezményes részvényvásárlási lehetőséget is - pontosított a Gonosz Almalap.

iCEO

Jobs számos sürgős döntést is meghozott, amelyet már évek óta meg kellett volna lépni. A termék-családok számát tizenötről négyre vágta, repült az összes szkenner, kamera, nyomtató, Newton... A Macintosh mátrix azóta is követi az akkor felállított elvet: létezik otthoni és professzionális termék, létezik asztali és mobil gép. Átalakult az értékesítési lánc is - bár az átalakult eufemizmus. Röpült az összes disztibutor (Amerikában), dealer, ilyen-olyan megállapodással Macet árusító bolt. Eladni a helyi viszonteladó ad el - az Apple Store hálózat később kerül kialakításra. És visszavonták a pár éve kiadott Mac-klón gyártási engedélyeket (Umax, PowerComputing...) Ekkor indul a sokunk által máig kedvelt "Think Different" kampány is.

Ferenczy Gábor


A lap tetejére


Hirdetés