Friss hírek

A teljes hír elolvasásához kattints az adott hír címére!
Ahol Jobs nem lakik

Mindent a szemnek

Jobs háza, kattints rá és nagyobb lesz!

Jobs háza, kattints rá és nagyobb lesz!

Jobs háza, kattints rá és nagyobb lesz!
Jobs háza, kattints rá és nagyobb lesz!

Jobs háza, kattints rá és nagyobb lesz!

Jobs háza, kattints rá és nagyobb lesz!

Jobs háza, kattints rá és nagyobb lesz!

Jobs háza, kattints rá és nagyobb lesz!

Jobs háza, kattints rá és nagyobb lesz!

Jobs háza belülről. Nem, nem itt lakik. Nagyobb képet kapsz, ha képre kaattintasz!

My home is my castle

Hónapok óta hoz tízezreket izgalmi állapotba az a kérdés, hogy Jobs tovább hanyagolja, lebontja, szétszedi, átépíti, megtartja, eladja vagy belakja házát a kaliforniai Woodside-ban. (Tessék megnézni a linket, ez egy apró önkormányzat honlapja!)
    Woodside, így a ház is, a Csendes Óceánt a San Francisco öböltől elválasztó hegynyúlvány keleti oldalán fekszik, így az öbölre nyílhat rálátás, nem az óceánra. Jobs háza, amit jó pár éve vett, a spanyol örökség része. Szokás itthon mosolyogni az amerikai örökségen, ami - ugye - nem évezredekben, hanem évszázadokban mérhető, másfelől érdemes elgondolkodni azon, hogy az alig száz éves épületeket is milyen hévvel védi a törvény és a helyi önkormányzat még az olyan "nagy nevekkel' szemben is, mint Jobs. És Jobs sem keres kiskaput - például nem vette meg a települést tokkal-vonóval.
    Az évszázad is amerikás túlzás, hiszen a házat a réz-mágnás Daniel C. Jackling (van, ki e nevet nem ismeri?) építtette 1925-ben. A tervező építész George Washington Smith (névvel nem illik gonoszkodni, de olyan szép: keresztnévben elnöki, vezetéknévben pedig a legátlagamerikaibb) a környéket teleépítette hasonló típusú házakkal. A stílus Andalúziára utal, ez is jelzi az építész spanyol gyökereit és azt, hogy Amerika nem csak a népek, de az építészet olvasztó tégelye is. A stílus jellegzetessége a sok fa-felhasználás, a balkonok, erkélyek léte és azok vasból készült korlátja, korlátdísze, a belső részben pedig a helyiségek kialakítása, elrendezése. Jobs épülete amúgy kétemeletes, viszont egyike ennek a stílusnak, típusnak a környéken.
    A házat, ahogy ez a képekből is látható, egyedül az enyészet lakja, amely nem arról híres, hogy megjavít, felújít.
    Jobs házának története a megvétele után (1984, amúgy nevezetes dátum Jobs és az Apple életében) nem volt túl változatos, tovább rohadt. Pár éve (2006) Jobs tervbe vette, hogy lebontja, és helyére egy modern épületet emel. Ehhez kérte az önkormányzat hozzájárulását, amit meg is kapott. Majd az Amerikai Örökségvédelmi Hivatal fellebbezett, mondván az andalúz-stílusú ház 1925-ből nemzeti érték. Jobs ügyvédén keresztül tudatta, hogy akkor nem bontja le a házat, mert a törvény rá is vonatkozik. Viszont tárgyalásba kezdett az önkormányzattal és a hivatallal, az utolsó hír az, hogy meg is egyeztek. A megállapodás értelmében Jobs a saját pénzéből finanszírozza a azt a szakszerű bontást, melynek eredményeképp a ház egyes részeit később és másutt újra össze tudják állítani. Sőt. Jelentkezett egy befektető, Gordon Smythe, aki a teljesen szétszedett és másutt felépítendő házba kíván családjával beköltözni.
    Minden tanulság és párhuzam vonás helyett: irány a strand és a nyaralás, ahogy az Almalap kezdené és fejezné be: Kalandra (és Macre) fel!


View Larger Map

Ferenczy Gábor


A lap tetejére


Hirdetés