Friss hírek

A teljes hír elolvasásához kattints az adott hír címére!
Kicsi, de arrogáns

A Psystar történet

Akadnak cégek, amelyek Mac OS-t futtató gépet gyártanának és forgalmaznának. Ilyen cég az Apple, amely - alig meglepő módon - rendelkezik az összes szabadalommal, engedéllyel, licenccel, bármivel, ami birtokában ezt jogilag aggálytalanul megteheti (az aggálytalan a hazai jogi gyakorlatban az a szó, amit amúgy a "teljesen biztos vagyok benne" szófordulattal élve állítunk). A Psystar pedig egy olyan cég, amelynek a gyártáshoz - az Apple szerint - nincs meg minden papírja.
    Amint megjelent az első Psystar gép, az Apple abban az órában indított pereket a cég ellen. A Psystar viszont vádakkal élt - ezek pontos miben léte ismeretlen, de az amerikai jogi-szokás szinte kötelező elemnek tekinti, valószínűleg a végső alkudozás során jöhet jól, bár ebben az esetben nincs igazi súlya. A viszont vádak mellett a Psystar a közvéleményt is megpróbálta az Apple ellen hangolni mondván, ő egy "ipari Góliáttal küzd" a felhasználók érdekében, mert az Apple gépei iszonyú drágák, lám, ő, a Psystar azokat milyen olcsón kínálja. Ez igaz is, a Psystar gépek ára 70-80 százalékkal marad az Apple gépek ára alatt. Ugyanakkor a Gonosz Almalap hangosan röhög, mint mindig, amikor egy kapitalista vállalat magát a fogyasztók érdekvédelmi élharcosának állítja be ... és a profit? - kérdezhetnénk.
    A Psystar gép bemutatása, az Apple perindítása után alig egy hónappal a Psystar csődvédelmet kért (de nem a csődöt védi - GA). Kiadott közleményükben erre azért kényszerültek, mert az Apple indította perek költsége meghaladta azt, amit ilyen célra szántak, terveztek. Meghaladta? - értetlenkedhetnénk. Szóval tervezték, tudták - okoskodhatnánk. Ám az amerikai jogdíj rendszer és környéke egy sikeres termék kapcsán mindig perek sorát generálja, többen vélik úgy, ritkán sikerrel, hogy némi pereskedéssel épp úgy pénzhez lehet jutni, mint fejlesztéssel, gyártással. Jellemzően 1920-ban a nagypapa által rajzolt és levédetett dolgokra hivatkoznak, ami nagyon hasonlít arra, amit most, mondjuk, iPhone-nak hívnak. Oszt rajta, ügyvédek!
    A csődvédelem alatt álló céget sem magán, sem állami hivatal nem zaklathatja, ez idő alatt kell rendbe tenni a pénzügyeit, illetve kiegyezni a hitelezőkkel, peres felekkel. Ha ez nem sikerül, akkor a csődvédelem végén - 90, 180 nap múlva - már nincs hova hátrálni, lehet a rolót lehúzni.

A csőd, mint menekülési lehetőség

A Psystar tehát május elején csődbe menekült, de azért tudatta a világgal, hogy nem adja fel a "Dávidként Góliát ellen vívott harcát", azaz folytatja Mac OS X oprendszerrel ellátott gépeinek forgalmazását. Az Apple fő peres törekvése annak bizonyítása, hogy a Psystar nem rendelkezik ehhez megfelelő licenccel.
    Az Apple jogászai sikerrel kezdeményezték a bíróságon, hogy a csődeljárás védelme ne terjedjen ki a Psystar-Apple perekre. A Psystar csődkérelmében ugyanis a rossz gazdasági helyzetre hivatkozott, ami miatt nem tud fizetni hitelezőinek. Megemlítette, hogy az alkatrész beszállítók árképzése megette e profitját, ami ugye, nem segíti a hitelezők kielégítését. Ezt tetézte a beadvány szerint az Apple érdemtelen perei, ezért lenne/lett volna szüksége a Psystarnak teljes átszervezésre.
    A bíróság július elsejei meghallgatásán nem hozott döntést sem a felek, sem a csődvédelemmel kapcsolatban, a következő tárgyalása augusztus negyedikén kerül majd sor. Ezt a döntést kommentálta úgy a Psystar, hogy az Apple vereséget szenvedett, illetve úgy, hogy megegyeztek a további tárgyalásban. Az Apple viszont rámutatott, a bírósági halasztás alatt a két cég közti perek folynak tovább, nem állnak, ahogy az csődvédelem esetén megtörténne.
    A Psystarnak most be kellene nyújtania számos üzleti jelentést, havi működési elszámolást, negyedéves mérleg-adatokat a bíróságra a csődvédelem kérés kapcsán. A Psystar szerint túl szoros a határidő - ám egy normálisan működő, Psystar méretű cégnél ezek a dokumentumok a napi munkavégzés részei, így a Psystar halasztási kérelmének annyi az esélye, mint Fradinak a BL döntőbe jutásra. A halasztás kapcsán a cég vitába keveredett az őt képviselő, amúgy kaliforniai ügyvédi irodával is, amely egyik legnagyobb hitelezőjévé vált az elmúlt hónapokban - pereskedni nem olcsó. A jogászok nem javasolják a halasztást, mivel azt úgyis elutasítják, ezért értelmetlen, de ellenük hangolja a bíróságot (ezt persze ennél szebben fogalmazták meg).
    Az Apple perindítási taktikáját értékelők szerint az Apple él erőfölényével, valóban jelentős költségeket okoz a Psystarnak - ez persze egyben az Apple dicsérete is.

Nehéz a Psystar sorsa

Az Apple-lel való pereskedés túl drága, ezért jön a csőd. A csődeljárás megindítása is túl sokba kerül a cégnek (papírok generálása, képviselet ...), ezért a bíróság nem adja meg a védelmet. És mivel a cég a saját ügyvédeit sem tudja fizetni, nem tudja folytatni a pereket az Apple-lel. Az ördögi kör bezárulni látszik, az örvény a mélybe húz - nem nagyon látszik kiút a Psystar számára. A csődvédelem kérelemről egyre nyilvánvalóbb, hogy az időhúzás, menekülés az Apple igazsága elől.
    Most már semmi sem drága - vélhette a Psystar, mert bejelentette új, Core i7 alapú gépeit, természetesen előre telepített Mac OS X szoftverrel, valamint egy új, vidám gépindítási opciót, amelynek neve DUBL. Azaz Darwin Universal Boot Loader - az Apple a Darwin nevet az oprendszere magja körül használja már vagy egy évtizede. A DUBL-t a Psystar a könyvében három millió dollárra értékelte.
    Rövidesen kiderül, az arrogancia mennyire kifizetődő.

Ferenczy Gábor


A lap tetejére


Hirdetés