Friss hírek

A teljes hír elolvasásához kattints az adott hír címére!
Maine: 64000 MacBook rendel!

Egy kölcsönösen előnyös megállapodás Maine állam és az Apple között

Maine állam a keleti parton fent, északon található, gazdaságilag Amerika középmezőnyében található. Ez az állam most úgy döntött, hogy a 7-12 éves, állami oktatásba járó összes diákjának MacBookot vesz. Ez az egyik eddigi legnagyobb ilyen megállapodás, amit az Apple kormányzati szervvel kötött.
    Maine iskola-körzetei eddig is támogatták, hogy a tanulók hamar kapcsolatba kerüljenek a vezető technológiai megoldásokkal és így is segítsék a tanulási folyamatukat, de ilyen volumenű állami programról nem is álmodtak, bár folyamatosan lobbiztak érte. A program neve egyébként Maine Learning Technology Initiative (MLTI).
    Az MLTI már több, mint tíz éve létezik, akkor a hetedikes és nyolcadikos gyerekek kaptak iBookot. A program mért hatékonysága messze meghaladta a célként meghatározottat, ezért döntöttek arról, hogy az összes általános- és középiskolásra kiterjesztik azt. Az Apple számára ez további 64000 MacBook eladását jelenti, eddig 37000 darabot értékesített a program keretében és további 7000 darab áll megrendelés alatt. (Háttér info: Maine területe 86 ezer négyzetkilométer, lakossága 1,3 millió fő, Magyarország: 93 ezer négyzetkilométer, 10 millió lakos)
.    A gépekre az Apple a szokott programokon túl speciális oktatási megoldásokat telepít, illetve a tanárok számára készült oktatási anyagok készítését támogató szoftvereket ad. A program évente szinten 25 millió dollárba (mai árfolyamon 4,8 milliárd forint) kerül Maine államnak, ebben persze benne foglaltatik a szerviz, a tanácsadás, a támogatás ára is, a program maga négy éves futamidejű.
.    "A hordozható gépek ösztönzőleg hatnak a tanulókra, a részletes felmérések szerint növekedett a tanulási hajlandóságuk, leginkább íráskészségük fejlődött" - olvasható Susan Gendron, az állam oktatási ellenőre jelentésében. "A gépek remekül használhatók a középiskolákban, ahol egyre többször kell információkat megszerezni, hatékonyak szimulációk végzésénél, alkalmasak modell-kísérletezésre. És kiemelten fontos, hogy a vidéki iskolákba járók a gépek segítségével olyan tárgyakat is felvehetnek, amelyeket helyben nem tanítanak."
    Maine nem az első, amely kis diákjait MacBookkal látja el, hasonló programot kezel Kansas, Iowa és Louisiana állam is. De Maine az első, amely a gimnazistákat is MacBookkal látja el. A mostani megállapodás a legnagyobb ilyen típusú, melynek eredményeképp az állam diákjai és tanárai több, mint százezer MacBookhoz jutnak hozzá.
    Az Apple mindig kiemelten figyelt az oktatási piacra, egészen az általános iskolától az egyetemekig. A 80-as években az Apple részesedése a felsőoktatásban (USA) meghaladta a nyolcvan százalékot. A kilencvenes évek bénázása kipörgette az Apple-t, az elavuló Apple és Macintosh gépek helyett pécéket vásároltak. A Dell lett az oktatási szállítások listavezetője. Tavalyra küzdötte az Apple vissza magát, ekkor már több Mac laptopot adtak el, mint Dellt. A Maine állammal kötött szerződés pedig annak jele, hogy az általános- és középiskolák visszahódítása is szerepel az Apple tervei között, és a terv lassan valóra válik.

Ferenczy Gábor


A lap tetejére


Hirdetés