Friss hírek

A teljes hír elolvasásához kattints az adott hír címére!
Vetélytársa-e a Google az Apple-nek?

Maradhat-e a Google vezér az Apple igazgatóságában?

Május után (lásd itt meg itt a blogon) ismét ez a kérdés foglalkoztatja az amerikai tőzsdefelügyeletet (Federal Trade Commission - FTC). Az amerikai szabályozás szerint vetélytárs cégek igazgatóságában, felügyelőbizottságában nem ülhet azonos személy, mert az sérti a verseny szabadságát (logikus, nem bonyolult). Az Apple igazgatóságában évek óta ott találjuk Eric Schmidtet, a Google vezérigazgatóját. (Az FTC még egy személy összeférhetetlenségét vizsgálja, Arthur Levinson, az Apple igazgatóságának egyik legrégebbi tagja az elmúlt évig operatív vezetője volt a Genentech cégnek - ez egy hosszú és szép jogi szál, amit azért is hanyagolunk, mert Levinson már nem a Genentech vezetője.)
    Közbeszúrva, érdemes tudni, hogy, mint minden rendes nagy amerikai (és nem amerikai) cégnek, úgy az Apple-nek is vannak - egyáltalán nem szakszerű szóhasználattal - külső- és belső-igazgatói. A külsők messze nem vesznek részt az napi irányításban, ők afféle bölcsek testületéhez, vagy inkább tanácsadókhoz, a cég barátaihoz hasonlíthatók. Az Apple boardjában (igazgatótanácsában) foglal helyet Bill Campbell, az Intuit cég jelenlegi elnöke és volt vezérigazgatója - az Intuit készíti a magán- és kis cégek pénzügyeit menedzselő programot, amely alkalmas a gyerek születésétől előtakarékosság követésére, hogy teljen az egyetemi tandíjra, vagy követi a különböző hiteleink fizetését, de képes részvény-portfólió kezelésre (igen, kellene itthonra is ilyen! - kiált fel az Almalap). Az igazgatótanácsban ül még Millard Drexler (J. Crew elnök és vezérigazgató), Albert Gore (környezetvédelem élharcosa, Nobel-díjas, volt amerikai alelnök), maga Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója. A női nemet képviseli Andrea Jung (Avon Products - kozmetikum, tudod! - elnök- és vezérigazgató asszonya), akit az Apple akkor koptált az igazgatóságba, amikor Kína felé készült nyitni, a hölgy ugyanis folyékonyan beszéli a mandarint, valamint az Avon remek kínai helyismerettel bír. Igazgatósági tag Jerry York, a Harwinton Capital befektetési alap elnöke és vezérigazgatója, valamint a FTC vizsgálata által érintett két említett, Dr. Eric Schmidt (Google) és Arthur Levinson (Genentech).
    A közbeszúrás másik felét a belső igazgatók képezik, ilyen az általunk ismert, MacWorldön Jobst helyettesítő Phil Schiller, a céget Jobs távollétében vivő Tim Cook vagy a formatervező sztár Jonathan Ive, de ne feledjük az iPhone-ért felelős Scott Forstallt se. Az elmúlt fél év eseményeit követők számára még Mark Papermaster neve lehet ismerős, ő az, akit az IBM-től hozott el az Apple, de aztán bíróságot jártak, mert az IBM úgy gondolta, az úr ipari titkokat visz magával a fejében.
    Visszatérve a vizsgálathoz, a májusi kapcsán Schmidt kijelentette, hogy nem mond le, az Apple is kiállt mellette. Az eltelt pár hónap technikai bejelentései okán kezdte az FTC újra vizsgálni az összeférhetetlenséget. A két cég eddig is készített mobil(telefon) operációs rendszert (iPhone OS és Android), fejlesztett böngészőt (Safari és Chrome - ráadásul mindkettő WebKit alapú) és valamennyire vetélytársak voltak a netes szolgáltatásokban is (Apple: MobileMe, Google: sorolja fel a birodalmi lépegető). Ám a Google a napokban bejelentette, elkészíti a Chrome OS-t, személyi számítógépre szánt operációs rendszerét. Ilyesmi ugye az Apple-nek is van: a Mac OS X. A hazai mutyizós világhoz szoktunk, így arcunkon halk mosoly, amikor az Apple és a Google is közölte, hogy amióta az Androidot bemutatták, Schmidt tudatosan kimaradt minden iPhone-t érintő döntésből, anyagból. Pedig bizonyára így van, mert ellenkező esetben, ha az FTC eljárása beigazolja az összeférhetetlenséget, mindkét cég odafáradhat a kasszához. Ez a magatartás nem csak etikus, de spórolós is. Valamint hajlandóak vagyunk öt percig dicsérni a Vista előnyét a Mac OS-sel szemben, ha a Google szoftveresei nem szedték volna bitjeire épp úgy az iPhone OS-t, ahogy megtették azt az Androiddal az Apple-nél, a Microsoftnál, a Dellnél, a Palmnál, a RIM-nél...
    "Folyamatosan beszélek az Apple-ösökkel, de jelenleg nincs szó összeférhetetlenségről vagy a távozásomról" - mondta Scmidt riporteri kérdésre válaszolva.
    Az FTC vizsgálata tart, még nincs eredmény. A konfliktus helyzet azonban fennáll, így az Apple döntése, hogy meddig ül a Google igazgatója a cupertinoi igazgatóságban is.

Ferenczy Gábor


A lap tetejére


Hirdetés