Friss hírek

A teljes hír elolvasásához kattints az adott hír címére!
Mi köze az egyetemi csajozásnak a Facebook létrejöttéhez?

Én és a Facebook
Nem vagyok fent, nem is tervezem.
Nem vagyok fent, de tervezem.
Fent vagyok, de minek.
Fent vagyok és élvezem.
Réges régen, amikor az iparág titánjai még csak épp a titánosodás útjára léptek, akkor estek meg azok az események, amelyek mára már cég-legendákként keringenek. A régen szájhagyomány útján terjedő és kerekedő történetek ma már másodpercek alatt járják be a Földet az Internet nevű szuper-virtuális-bolygó tér- és idősíkjában.
    Történetünk hőse az épp 25 éves Mark Zuckerberg, akit hónapokkal korábban tettek ki a Harvardról, de nem erről híres, hanem arról, hogy ő találta ki a web szocializációjának egyik sarkkövét, a Facebookot. Ennek tulajdonosaként egyébként végtelenül sok pénze is van, ám ez jellemzően olyan, mint az Internet: virtuális, hiszen még nem váltotta át ropogós dollárra. Egy sikerét feltáró könyv (Ben Mezrich: "The Accidental Billionaires" - remek cím: "Véletlenül Millárdosok") szerint ő Bill Gates második eljövetele vagy reinkarnációja.
    A bejegyzés címét adó történet még visszanyúlik az egyetemi időkre, amikor Zuckerberg és társa, Eduardo Saverin, azon puffogott, milyen rideg, sémába szorított az egyetemen belüli társas élet, különös tekintettel a hölgy hallgatók megközelítésére. Ráadásul kettejük közül Saverin tudott több sikerről beszámolni, Zuckberg viszont a visszautasításokban jeleskedett, ez igazi hajtóerőnek bizonyult.

Alkohol és Düh

Az egyik októberi éjszakán, amelyet épp egy sikertelen bevetést követően alkoholba fojtódott, Zuckerberg maga elé kapta számítógépét és nekilátott feltörni a lány-koleszok szerverét, hogy onnan minél több csaj képét töltse le. A zsákmány felhasználása teljesen újszerű volt, messze eltért az olvasó gyanítottától és történelmi hagyománytól. Órákon belül felkerült a netre egy új szájt, a Facemash, ahol párosával jelentek meg a lopott képek és lehetett szavazni, melyik lány az ütősebb.
    A feltörhetetlennek bizonyult szerverekhez tartozó koleszokba laptopjával és webkamerával sétált be Zuckerberg, és a társalgóban, büfében és ennél sokkal privátabb helyeken igyekezett a képállományát teljesebbé tenni.
    A Facemash átütő sikert aratott a diákok közt, órák alatt mindenki erről beszélt az egyetemen, a központi szerver közel járt a túlterheléshez. Persze akadtak tiltakozók is, a többséget a képeket tudtuk nélkül adó lányok jelentették. Zuckerberg hamar rájött, hogy teremtménye elszabadult, de hiába törölte a szájtot, nem úszta meg az egyetemi intést szexizmus és privát-szféra megsértése miatt.
    A számos támogató és ellenző mellett egy három fős trió is felfigyelt a Facemashre. Divya Narendra és az ikerpár Cameron és Tyler Winklevoss ekkora már szinte mindent megálmodott, ami az általuk Harvard Connectionnek nevezett társasági- és randi-szájttól elvárható volt - csupán egy briliáns programozó hiányzott a csapatukból. Most rátaláltak. Legalábbis azt hitték. Mert ugyan megegyeztek, de Zuckerberg soha sem készült el a szájttal. Viszont hamarosan elérhetővé vált a régi barát, Saverin által finanszírozott, hasonló profilú - szociális háló és tsai - szájt: a thefacebook.com.

A hála nem üzleti kategória

A Facebook se perc alatt beágyazódott az Internetbe, Zuckerberg átköltözött a Szilícium Völgybe, szakított Saverinnel és összejött pár üzleti befektetővel. A történet innentől talán már mindenki számára ismerős, remek példa arra, miként lehet a törvénytelenségből jó irányba kilábalni, mennyire kifizetődő barátot és megbízót cserbenhagyni, lenyúlni.
    Ráadásul a Facebookot egyesek az új Google-ként is emlegetik. És ha nem az?
    A show akkor is folytatódik.

Ferenczy Gábor


A lap tetejére


Hirdetés