Friss hírek

A teljes hír elolvasásához kattints az adott hír címére!
Egy év, hatvanezer alkalmazás

Ez az App Store mérlege. Az App Store az Apple termetette piactér, ahová a fejlesztők - az Apple macerás, rigorózus és szigorú, valamint a hazai bürokráciára hajazó tempójú engedélyezése után - feltölthetik alkalmazásaikat. Amelyet az iPod touch vagy iPhone használók megvásárolnak és letöltenek, ám számos alkalmazás ingyenes, vagy van ingyenes, de butított változata. A letöltéshez, még ha soha semmit sem vásárlunk, dombornyomásos kártya kell, amit - ki tudja miért - a startnál két euróval meg is terhel az iTunes Store. Fontos, hogy minden vásárlásunkról egy-két napon belül mailen számlát kapunk, még akkor is, ha a vásárlás ingyenes volt. (Azt, hogy az apeh előírásának a számla messze nem felel meg: no comment.)
    A nyitás napja tavaly július tizedike volt, ekkorra félezernél több szoftver készült el. Ma 56 ezer közül válogathatunk (ez az amerikai App Store), a nemzeti App Store-okban további 5-10 ezer alkalmazást találunk.
    A másodpercre pontos évforduló adatai:
    Aktív alkalmazás (megvehető, letölthető): 56 667
    Inaktív alkalmazás (valamiért behalt): 4 005
    Aktív fejlesztő (csak az USA App Store): 14 935
    Az Apple 2009. április 23-ára tette az egymilliárdodik letöltést (nyugati parti idő szerint 4:50-kor, hajnalban). A növekedés exponenciális, tavaly augusztusban 1630 alkalmazást mutattak be, idén júniusban 8 762-öt. Az alkalmazások mennyisége miatt az App Store szinte követhetetlen, az Apple kategóriák, alkategóriák és al-alkategóriák bevezetésével igyekszik segíteni a tájékozódást. A játék kategória a legnépszerűbb és legnagyobb is, 10 346 programból áll, ezt követi a szórakozás (Entertainment) 7 852 programmal. Sokunk számára meglepő lehet, hogy a harmadik helyen a könyvek (Books) áll 7 564 választási lehetőséggel. De választhatunk 9 097 pénzügyi, 663 orvosi, 306 meteorológiai alkalmazás közül is nekünk tetszőt.
    A cikkben írt adatok a 148apps.com oldaláról származnak. Hogy honnan ez a név? Nos, aki eddig még nem tudta, az nem is ütközött ebbe a határba, az iPhone-ra vagy iPod touch-ra 148 plusz alkalmazást telepíthetünk fel - egyszerre.

Magyar alkalmazások

Az App Store-ban egyre több magyar alkalmazást is találunk. Az elsők közt jelent meg egy minősíthetetlenül rossz Maygar-Angol szótár, de azóta a helyzet változtt. Mielőtt letöltünk egy alkalmazást - különösen akkor, ha az fizetős -, érdemes elolvasni a kritikákat, a legtöbb esetben négy-öt is rendelkezésre áll. Ezek jól mutatják, egy-egy alkalmazás mennyire felel meg annak, amit magáról állít. Mostanra mozi-, menetrend-, valuta-átszámoló-, bér kalkuláló-, iskolai órarend nyilvántartó- ... alkalmazásokat is találunk a magyar App Store-ban.

Ferenczy Gábor


A lap tetejére


Hirdetés