Friss hírek

A teljes hír elolvasásához kattints az adott hír címére!
A Mac OS X rövid története

Mac OS X timeline

Az Apple Mac OS X operációs rendszereinek kódneve, megjelenési idejük és a fejlesztésükre fordított idő (jól megbecsülve). Ez utóbbi napokban számolva a függőleges tengelyről olvasható le, helyesebb lenne azt írni, hogy a két megjelenés közt eltelt idő. Mint látható, idővel nőtt az idő. Értelemszerűen a Béta verzió fejlesztési ideje értelmezhetetlen.

   A Gepárd a korábbi Mac OS és a NeXTStep összefűzéséből jött létre, ezzel a verzióval jelent meg a Quartz és az Aqua, a legfontosabb bemutatott API a Cocoa, a Carbon és a Quartz volt. Ebben a verzióban található az első futtatási környezet, a Classic. A Unix alapokra számos -BSD alkalmazás és néhány GNU szoftver került.
   A Puma eljövetele megszépítette a felhasználói felületet, sok Unix elem frissült, cserélődött, a forrás főként FreeBSD-s volt. Ekkortól van Apache, és megjelentek az első programozási nyelvek (Tcl, Perl, Python) és fejlesztői eszközök.
   A Jaguár hozta el az OpenGL-re épülő Quartz Extreme-t, a mára Rendezvous névre hallgató technológiát (eleinte Bonjour névre hallgatott). A Unixból ismert felületek - nyomtató megosztás, személyes tűzfal, stb - felhasználói felületről lettek elérhetők. További alkalmazások váltak az OS részévé, a FreeBSD lett az operációs rendszer alapja. Ekkortól él a Ruby is Mac OS X alatt, bár kezdetben semmi örömöt sem okozott.
   A Párduc népszerűségét olyan felhasználói élményt adó kiegészítők fokozták, mint az Exposé. Lehetővé vált az azonnali felhasználó váltás (fast user switching) és a merevlemez kódolt védelme (filevault). Megemlítendő a használhatóbb Windows-átjárhatóság és az Xcode első megjelenése is.
   A Tigrissel kaptuk meg a Spotlightot, ami mindent indexel, amint meglát, a Dashboardot a gadgetekkel, a Voicovert és más, kihívásokkal küzdők támogatását szolgáló segítésgeket. A háttérben megkezdődött a Unix alapok újragondolása.
   A Leopárd előbukkanását késleltette, hogy az Apple minden fejlesztőt átirányított az iPhone operációs rendszerének elkészítésére (amely ennek ellenére vagy fél évet csúszott). Ennek ellenére nagy csinadrattával jelentették be, több mint 300 újdonságot tartalmaz (erről bővebben itt olvashatsz!)

Ferenczy Gábor


A lap tetejére


Hirdetés