Friss hírek

A teljes hír elolvasásához kattints az adott hír címére!
Steve Jobs és az Apple sikertörténete

Steve Jobs és az Apple sikertörténeteElolvastuk a napokban megjelent Steve Jobs és az Apple sikertörténete c. könyvet. Érzéseink vegyesek, meg is osztjuk veletek (miközben bírjuk az egyik fordító, iJoe ígéretét egy chates-interjúra). Előre bocsátandó, az Almalap számos cikket jelentetett meg az Apple történetéről (ide jönnek a csak a blogról elérthető linkek: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ...), így elég szép ismeretanyagunk van a témáról, nem is szólva az utolsó nyomtatott Almalapban megjelentetett 1985-ös Steve Jobs Playboy nagyinterjúról (ami nem kerül netre szerződésünk szerint). Igaz, a cikkek az Apple kezdetéről szólnak. Ugyanakkor, az eltelt 15 év alatt az Almalap óhatatlanul követte Jobs, de még inkább az Apple életét.
   A könyvből nem maradt ki semmi, ugyanakkor nem jöttünk rá, miért pont ezt a könyvet választotta a kiadó. Szerintünk a könyv nem jó. Az Apple és Jobs kapcsán szoktak rajongó könyveket írni, és akad pár gyalázó. Érzelem mentesről viszont eddig nem hallottunk, nos, ez az. Persze egy reális történet-mondó könyv lehet érzelemmentes is, de ez nem zárja ki, hogy legyen szórakoztató, legyenek benne csúcspontok, érdekes anekdoták, cáfolt legendák, megerősített szóbeszédek. A szerzőpáros (Young - Simon) gondosan végighalad az Apple történetén és Jobs életén, kezdve az utóbbi árva-gyerekként történő örökbefogadásától. A tartalom rendben, de a forma, a fogalmazás. Legendás történet, hogy Wozniak, Jobs társa, felhívta Vatikánt az akkori amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó nevében és miatta fel is ébresztették a pápát. Ez a történet kimaradt, pedig az Apple-világban ismert, ha nem igaz, illet volna cáfolni. Sok szó esik Lisáról, Jobs elsőszülött lányáról és a Lisa számítógépről is. A könyv határozottan állítja, hogy a gép a lány miatt lett Lisa, ugyanakkor ezt egyetlen ténnyel sem erősíti meg. Megjegyzik a szerzők, hogy Jobs azért veszett össze addigi legjobb barátjával (nem Wozzal), mert megtagadta Lisát és az anyját, amit a barát kezelhetetlennek tartott az örökbefogadott Jobs részéről. Az ember várna valami kis pszichológiai magyarázatot, a bőséges irodalom-jegyzék láttán sok-sok idézetet. Semmi. Lisa amúgy is kóbor szál, amely néha felbukkan, néha eltűnik.
   Maradva Jobs családjánál, amelyről tényleg keveset hallani, olvasni, egy könyvtől, amely azt a 'van' szón túl megemlíti, elvárnánk, hogy részletesebben bemutassa, mint megesik. Találunk kb. húsz szétszórt mondatot arról, hogy Jobs egyre inkább családbaráttá vált az idő folyamán. Vagy ne szerepeljen a könyv címében Jobs élete, vagy írjon róla a t. szerző-páros eleget.
   Az Apple történetéről olvastunk már jobb könyveket, részletesebbet még nem. A szerzőpáros ugyanakkor nem hangsúlyozza ki, melyek a fontosabb, és melyek a kevésbé fontos események. Az Apple története számos csomópontra felfűzhető (Apple II, Macintosh, Jobs kirúgása, Jobs visszatérte, iPod...), itt nincsenek csúcsok - és nincsenek völgyek sem. Hosszan olvashatunk Scully, Jean-Louis Gasse, Mike Markkula és mások küzdelméről, aki nincs képben, az egyre elveszettebb lesz a vállalat irányításáért folyó harc leírásában.
   Amikor Jobst kitették az általa alapított cégtől (amit hárman alapítottak, a harmadik srác épp hogy említve lett, de akkor miért is vették be?), akkor saját vállalkozásait építgette, a NeXT-t és a Pixart. Jobs fejlődéséről épp oly keveset mond el a bő lére engedett NeXT-Pixar rész, mint a két cégről, bár az utóbbiak története kihámozható a könyv ekkorra már bántóan kaotikus történet-vezetéséből. A Pixar-Disney kapcsolat, amely nagyban hozzájárult Jobs saját, számítógépgyártó iparágán túl ívelő hírnevéhez és elismertségéhez, szintén rejtvényesített. Szerintünk a könyv konzekvensen hozza a "semmi kiemelkedő esemény" szintet, egy Pixaron belüli lebarmolás épp annyi karakter, mint amikor a Disney megrendelése tulajdonképp megmenti a Pixart a csődtől. Ehelyett olvashatunk a Disney - persze a Pixart is érintő - vezetői küzdelméről, de hiányzik az útmutató, ki? miért? mivel? hányszor? hogyan?, de legfőképp: minek?
   A könyv szerint Jobs hipp-hopp visszakerült az Apple-höz - vagy ekkorra már mi fáradtunk bele a könyvbe. Az olvasást a pár fekete-fehér kép nem nagyon oldotta, amelyek egy ívre kerültek, valahol a könyv fele előtt találhatók, viszont akad egy-két ritkán látott fotó is. A könyv az iPhone előtt zárul időben, így az utóbbi pár évet iJoe foglalja össze. Na, ilyen egy elfogult szerző, aki igyekszik tárgyszerű maradni!
   A korrektor viszont: jaj! Aki fordításra adja a fejét, az a tizedik alkalommal belefut a korrektorába, aki elmagyarázza neki, mi az az angol fordítókat jellemző leggyakoribb hiba (saját tapasztalat, szó se róla). A leggyakoribb hiba, az " " mondatban felejtése. "Az esemény fagyos reggelén Steve Jobs egy érzelmi vízválasztón jutott túl, amelyet kevés ember hitt elképzelhetőnek." A mondat első felében az egy felesleges, ha két vízválasztón jutott volna túl, akkor ok, de így. A mondat amúgy magyartalan, és ez a korrektor bűne. Mindjárt a kilencedik oldalon - ez a könyv első oldala.
   Ajánljuk vagy ne ajánljuk a könyvet?
   Ajánljuk, mert ilyen összefogó mű az Apple-ről és Steve Jobsról még nem jelent meg. Ajánljuk, mert a szorgos olvasó szinte mindent megtalál benne - dicsérjük a tárgymutatót. De igazán szép egy gondosan lektorált könyv lenne egy jobb szerző párostól.

Ferenczy Gábor


A lap tetejére


Hirdetés