Friss hírek

A teljes hír elolvasásához kattints az adott hír címére!
1 000 000 iPhone 3G S

Az első hétvége alatt egy millió iPhone-t adtak el az új, 'S' jelűből. Az Apple fél millió értékesítését remélte, s lám, a vásárlók túlteljesítették az elvárást. Megint. Ahogy tették ezt az elmúlt öt évben szinte minden újonnan kibocsátott Apple terméknél. Az Apple a megjelenés előtt közli, mekkora mennyiségre gondolt, majd örömködik, hogy azt 50-100 százalékkal meghaladta a valóság. Persze nem arról van szó, hogy az Apple rendre alátervezne, csupán ügyes marketing fogás ez. Ami megint működött. Megint. És megint. Elég csak megnézni ezt a bejegyzést vagy a többit.
   Az új operációs rendszert, a 3.0 jelzésűt, eddig hat millión töltötték le, ezt az Apple nem 'tolta' úgy rá az iPhone használókra, ahogy a Safari 4-t a szoftver frissítést futtató Macesekre.

A fél milliós jóslat komolytalanságát jelzi, hogy a Kaufman Brothers elemzője, Shaw Wu 600 ezer, az Almalap kedvenc Gene Munster (Piper Jaffray) pedig 750 iPhone eladását jósolta az első hétvégén. Ha azt nézzük, az elemző élete sem könnyű, az első jóslat 40, a második pedig 25 százalékot hibádzott. De az elemző azért elemző, hogy ezt is meg tudja magyarázni. Az előrejelzés annak alapján készült - részben -, hogy összevetették az iPhone 3G vásárlása kapcsán tartott tömeghisztériát (sorban állás kezdete, sor hossza, érintett üzletek száma, államok száma...) a mostani 'S' kapcsán kibontakozottal. (A Gonosz Almalap nem csak gonosz, de öreg is. Régen autót csak a Merkur nevű cégtől lehetett venni, egy Trabantra, Ladára, Skodára vagy Daciára 2-6 évet kellett várni. "Az mekkora marketing siker volt" - nosztalgiázott hát a Gonosz Almalap.) Ennek ellenére áll Munster megállapítása: "Akármit is kínál az Apple, az emberek azt megveszik. A mostani alkalom nem az [iPhone] képességeiről szólt, hanem arról, hogy van valami új 'Apple'".
   Az iPhone hozta tehát azt, amit elvártak tőle, így az okos-telefon piacon tovább tart a harc a Palm, a RIM (Blackberry) és az Apple közt. Az egyértelmű, hogy e csapathoz csak az csatlakozhat, aki képes értelmes web-böngészési megoldást kínálni. De ez csak a belépési küszöb, a sikerhez messze nem elég. A megfeleléshez szükséges videó-lejátszó képesség, a hagyományos mobil-kommunikáción - beszélgetés, sms, mms - túli kapcsolattartás biztosítása. Az okos telefonok piaca idén 27 százalékkal fog nőni, hangzik egy szakértői jóslat.
   "A felhasználók szavaztak, az iPhone nyert" - tette közzé Jobs gondolatát az Apple. "Az iPhone még fontosabbá lett, mint volt" - hangzik Jobs ténymegállapítása. A közlemény első jele annak, hogy Jobs visszatérőben van a vállalatához, az év elején ment betegszabadságra, és - ha igaz - két hónapja a Tennessee állambeli Phoenix városban máj átültetésen esett át. Ez a statisztikák szerint az esetek 75 százalékában megoldás arra a kórra, amiben Jobs - állítólag - szenved.

Ferenczy Gábor


A lap tetejére


Hirdetés