Friss hírek

A teljes hír elolvasásához kattints az adott hír címére!
Az alma, a munka és a máj

(Apple, Steve, máj)

Egybehangzó jelentések szerint Steve Jobs, az Apple alapítója és vezetője komplikáció mentesen gyógyul a két és fél hónapja végrehajtott májátültetés után. Jobs volt a májátültetési várólistán az első helyezett - áll a Tennessee állambeli Memphis városában álló Methodist University Hospital Transplant Institute közleménye, amelyet Dr. James Eason, az intézet vezető transzplantológusa írt alá és amelynek kiadásához Jobs is hozzájárult.
   Jobs 54 éves, január óta van betegszabin, előtte nagyon lesoványodott, láthatóan fáradékony volt. Távollétében megújult az iPod, a MacBook Pro sorozat és a Fejlesztői Konferencián új iPhone-t mutattak be.
   "Steve alig várja már, hogy visszatérhessen az Apple-höz június végén" - ez minden, amit az Apple szóvivője, Steve Dowling képes volt elmondani, ahogy a kórház közlését sem volt hajlandó kommentálni. Az átültetésre várók állapotát egy 6-40 pontozású skálán értékelik (MELD), minél magasabb a pontszám, annál rászorultabb a páciens az átültetésre. A várakozók átlagértéke huszas.

Májátültetés

Noha Eason nem árulta el, hogy pontosan mikor hajtották végre a műtétet, egy, a családhoz közel álló forrás szerint arra április elején került sor. Ezt az infót a kórház rektora, Ruth Ann Hale, nem erősítette meg. A Methodist University Hospital (Metódista Egyetem Kórháza) transzplantációs programja 1968-ban indult, 1982-ben az ország harmadik transzplantációs programját vezette az intézet.

Túlélési arány

A májátültetéses betegek túlélési aránya ebben az intézetben 88 százalék, amely az ország legjobb átlagainak egyike. Jobsnál hasnyálmirigy rákot diagnosztizáltak 2004-ben, ez a rák típus gyakran továbbterjed a májra, de csak erre a szervre. A májban lassan burjánzik, így az orvosok előszeretettel javasolják a májátültetést, mielőtt a rák innen tovább terjedne. Egy 2005-ös tanulmány szerint (American Association for the Study of Liver Diseases, Hepatology) az átültetés két élű fegyver.
   "" - állítja ebben a tanulmányban a Washington Egyetem Orvos Karának két szakembere, Karen Murray és Robert Carithers - "Ám akadnak hosszútávon tünetmentes betegek is."

Neuroendokrinológia daganat

A Pittsburgh Orvosi Központ Egyetem Transzplantációs Részlegének orvosvezetője, Abhinav Humar átültetést végző egységektől kapott adatokat elemezve jutott arra a következtetésre, hogy azon betegek esélyei jobbak, akiknél a májra történő áttétel jóval később jelent meg, mint azoké, akiknél szinte azonnal megtörtént az áttétel. Ezen állítás Jobs számára kedvező, akinél az első rákos diagnózist öt évvel ezelőtt tették. A rákosság mértékéről sem Jobs, sem az Apple nem nyilatkozott.
   A cupertinoi céget és az Apple igazgatóságát számos kritika érte ezért, mivel a befektetőknek nincs tiszta képük Jobs egészségéről. Amikor januárban Jobs közleményt adott ki, amelyben kóros soványságának okát taglalta (felborult hormon-rendszerét okolva - Almalap), a cég igazgatói közleményben álltak ki vezetősége mögött. Amíg Jobs betegszabadságon van, az igazgatóságnak nincs tájékoztatási kötelezettsége - állítja a Deleware Egyetem Vállalatirányítási Tanszékének igazgatója, John L. Weinberg. "Ezek csak információ morzsák," - véleményezte a kórház nyilatkozatát - "amint visszatér, az Apple kénytelen lesz részletesebb közleményt kiadni."

A magánélet luxusa

Az Egyesült Államok törvényei messzemenően védik a személyes egészségügyi adatokat, ám Jobs igazgatói szerepe a részvényesek szerint ezt felülírja, azaz korlátozza a magánélet e szegletéhez való jogát, legalábbis ez a véleménye a cégek belső életét követő The Corporate Library cég alapítójának és vezetőjének, Nell Minownak. "Egy vállalat első embere nem élvezheti a meghatározó orvosi adatai kapcsán a magánélet védelmét, különösen nem akkor, amikor maga is márkanév, a cég alapértékeinek egyike." Amennyiben Jobs leköszönne az igazgatói posztról és csupán elnöke lenne a cégnek, úgy kevesebb adatot kellene szolgáltatni egészségügyi állapotáról. "Még ekkor is olyan helyzetben lenne, amikor személye és állapota az Apple-be fektetők számára fontos információt jelent, ekkor is meg kellene osztania néhány alapinformációt."
   Jobs az Apple-höz való 1997. júliusi visszatérte óta nem engedte át a fontos bemutatók megtartását, ám január ötödikén váratlanul bejelentette, hogy megtartva státuszát egészségjobbító kúrának veti alá magát. Majd kilenc nappal később közlemény tudatta, hogy június végéig betegszabadságon van, és addig a napi ügyeket Tim Cook alelnök viszi.
   Bár az Apple igazgatói adhatnának több infót Jobs egészségéről, szótlanságukat megérti John Dienhart is, aki a Seattle Egyetem etika professzora. Jobs távollétében az Apple jól teljesít.
   "Az Apple soha sem osztott meg túl sok információt terveiről, szándékairól vagy termékeiről," - állítja Per Lindberg, az MF Global tőzsdecég elemzője - "így nem meglepő, hogy Steve Jobs egészségi állapota sem képez kivételt a szokott metódus alól."

Ferenczy Gábor


A lap tetejére


Hirdetés