Friss hírek

A teljes hír elolvasásához kattints az adott hír címére!
Regent Street, Apple Store

A londoni Mac Live Expo-t a Kensington Olympia metrón elhagyva azon töprengtem, hogy lehet, hogy egy Maces rendezvény egy tíz millió lakosnál is nagyobb várost ennyire érintetlenül hagyott, egy debreceni vagy egy szegedi kiállításra is többen jönnének el, mint ahányan a Mac Live Expon voltak. És milyen kiállítás az - fortyogott az Almalap magában -, amelyen az új MacBook és MacBook Pro gépek nincsenek kitéve, kiállítva. Ok, egy MacBook volt.
    Így kora délután, fél három felé megérkeztem a Regent streeti Apple Store-hoz és megvilágosodtam.
    Az Apple Store (AS) léte magyarázat arra, hogy miért nincs értelme - szinte - Maces kiállítást tartani. A Store két szintes és rettenetes forgalmat bonyolít le. London belvárosi utcáiban amúgy sem lehet nagyon sétálni, kirakatot nézni, annál inkább haladni, eljutni - ugyan az emberfolyam nem sodor el, kikerül, de még rutinos első-soros koncert csápolók is meg-megrettennek az embertömegtől. Az AS remekül lett méretezve, minden bemutató hely foglalt, még sincs sorban állás - pedig az is tipikus angol szokás. Az Almalap semmire sem jó számolása szerint 3-5 másodpercenként érkezik új AS néző és távozik egy másik.

Downstairs

A földszinten jobbra találjuk az iPodokat. Külön asztalnál mutatják be a shuffle-t (egy tucatot számoltunk), külön asztalon a nano-t, ami Angliában is a sláger. Minden asztal körül lebzsel két-három, az adott termékhez értő bolti alkalmazott, akik szinte minden kérdésre meg tudnak felelni.
Regent Street, Apple Store
Regent Street, Apple Store
Regent Street, Apple Store
Regent Street, Apple Store
Regent Street, Apple Store
Regent Street, Apple Store
Regent Street, Apple Store
Regent Street, Apple Store
Regent Street, Apple Store
Az is igaz, ahogy Carla elmondta, tíz alapkérdés létezik, aki ezektől eltérőt kérdez, az már fényt hoz az életükbe. Mert bolti eladónak lenni még az AS-ben sem fenékig tejfel, sőt! Carla jelentkezése négy hónapig feküdt, pontosabban, miután közölték, hogy megfelelt a felvételi beszélgetésen, megtudta, hogy hely az viszont nincs, de a munkára várók sorába felvették. Ő mindenáron itt akart dolgozni, így, amikor szóltak, hogy ő az első a sorban, jöhet, azonnal felmondott egy irodában, ahol idő közben állást kapott. Munkába állás előtt 60 órás képzésen kellett részt vennie, ahol mindent megtanult az iPodokról - más részlegre csak akkor kerülhetne át, ha az oda vonatkozó tanfolyamot is elvégzi.
    Nagyjából épp annyi idő jut egy vásárlóra, mint amennyi idő alatt a fentieket megtudta az Almalap, akinek kétszer is falaznia kellett Carlának, amikor a részlegvezető felénk járt - hevesen érdeklődtem arról, lehet e zenét visszahallgatni iPodról...
    A három asztalnyi iPod után a bolt közepén lévő lépcső melletti polcokon már iPod kiegészítőket találunk. Ilyen kiegészítő polc rész az emeleten is akad, hogy mitől függ, melyik termék hova kerül, nem derült ki számomra. A polcok között szabadon lehet bóklászni, dobozt levenni, megforgatni, elolvasni. Ugyan sok helyen álldogálnak biztonsági őrök, de nem tűnt úgy, hogy sok dolguk lenne. Az AS szerint mindenki felnőtt és nagykorú, aki megnézni, kipróbálni és nem lopni jár az AS-be.
    Azokhoz, akik eltévedtként, kicsit döbbent arccal nézik, hogy hova jöttek, kedvesen, segítőkészen megkérdezik, mit is szeretne, majd asztalhoz vezetik. Carla elmondása szerint aki este nem olyan kedves, nem úgy mosolyog, mint reggel, annak másnap nem kell már korán kelni.
    Az AS földszintjén hátul dolgozik a számlázás, árukiadás. Az itt dolgozók a képeken is felismerhető világoskék pólót hordanak.
    Fizetni egyébként bármit bármelyik embernél lehet. Sőt! Ehhez nem is kell hátramenni, a kék-pólósoknál mobil kártyaleolvasó van. Eladni, eladni, eladni... Viszont az eladótérben dolgozókkal szemben nincs elvárt fogalmi követelmény - legalábbis Carla szerint nincs.
    Az emeletre vivő lépcsőktől balra vannak a Macek. Mindjárt a bejárat mellett három asztalnyi, asztalonként 8-8 MacBook és MacBook Pro - persze, hogy a legújabb. A gépeket bárki kipróbálhatja. Ehhez először meg kell adnia a nevét, címét és telefonszámát - ügyes marketinges, adatbázis építő megoldás. Cserébe negyedóra használatot kapunk és egy helyi id-t, amit vagy megjegyzünk vagy nem. Az AS fogalmától függ, hogy azonos id-vel mennyi idő után használhatunk másik Macet. A Maces asztalnál álló bolti segítők nem piszkálnak akkor sem, ha levelezést intézünk, viszont azonnal ugranak, ha azt látják, hogy valaki elakad, tanácstalan. A bolt bal oldalán, kicsit beljebb egy asztalnyi iMac után találjuk meg a Mac Pro-kat.
    Az Almalapot már a földszint is kellően sokkolta, így hamar felszaladt az üveglépcsőn az emeletre. Felfelé haladva fogalmazódott meg a válasz a nyitó kérdésekre, ahol ilyen Apple Store található, ott kiállításra nagyon nincs szükség. Legalábbis olyanra, amelynek a fő attrakciója az Apple gépei volnának. Ennél jobb körülmények nem biztosíthatók, megszólalásra váró tanácsadók...

Upstairs

Felérve választ nyerünk a lépcsőn feltett kérdésre, mi lehet fent, ha lent már mindent megmutattak. A helyes válasz az, hogy azért maradt ki pár apróság. Így a Genius Bar, a zseni sor. A Zseni Sor. A Zseni Sor az Apple szakértőit kínálja vidám bárpultos formában. Ha elakadnék mondjuk a podcast közzététellel, mert hiába tölteném azt a szokott módon fel az iTunes Music Store-ba, hogy onnan az előfizetőim automatikusan megkapják, de a letöltés hibátlan volta ellenére az iTunes eldobja a letöltött fájlt - na ilyen esetekben irány a Zseni Sor. Ahová előre be kell jelentkezni.
    Londonban több nappal korábban. Egyszerre hat zseni ül a bárpult túloldalán, mindegyikük egy-egy alkalmazás képzett szakembere. Mivel az Almalap előbb mondott problémája valós, viszont nem jelentkezett be időre, így k-európai rámenősséggel elkapta - és szerencsésen épp az illetékes - zsenit, aki épp lazítani indult két eset között. Rámenősség ide, szerencse oda - választ nem kaptam, csak együttérzést, ez velük is megesik.
    A zseniknek szegezett kérdéseket is előre le kell adni. Egyrészt azért, hogy a zseni rákészüljön, másrészt azért, mert ha a kérdés nem igényel zsenialitást, akkor a kérdezőt átirányítják. Hová? Például a One2One képzésre, amelynek szintén helyt az AS.
    Négy asztal mellett ül az a 16 pár ember - oktató és okuló -, aki a One2One (négyszemközt, szemtől-szembe, de nem szemetszemért) oktatásra jelentkeztek. Ez óradíjas. Az Almalap megfigyelése szerint akadt, akit a hanyatt egér használatának elsajátítása állított megoldhatatlan feladat elé, de akadt olyan is, aki a GarageBanddel vagy más, akár Pro alkalmazásokkal is ilyen formán ismerkedett meg. Az asztalfőn külön felügyelő ül, aki a One2One személyes kérelmeket fogadja, és távol tartja az olyan kíváncsiakat, mint az Almalap. Jogosan, egyrészt mi nem fizettünk, másrészt nem mindenki szereti megmutatni, mihez nem ért - bár tanulni sohasem szégyen.
    Az emeleten találtuk meg a gyerek-játékbarlangot is, ahol hat iMacen vagy tucatnyi játékot lehetett játszani. Persze nem a végtelenségig, itt is élt a Mac kipróbálásnál látott módszer. Egyrészt meg kellett adni az id-t vagy nevet és címet, így jutott 15 perc gépidő. Ha nem volt várakozó, akkor lehetett újabb negyedórát lövöldözni, autós üldözni, ha volt, akkor bizony a gong félbevágta a legszebb gyilkolászás jelenetét is.
    Az emeleten találtuk meg az iPod kiegészítők vastagabb - JBL, Harman-Kardon... - részlegét is, ahogy a szoftverek polcait is. Ez utóbbi azonban messze nem volt olyan gazdag, mint vártuk. Az AS-ben csak olyan szoftver volt kapható, amelynek nincs Apple-s vetélytársa, és csak azok a gyártók jelenhetnek meg, amelyek nem gyártanak Apple-vetélytárs szoftvert. Quark igen - Adobe nem. Sok játékszoftver. iLife-on és iWorkön kívül csak véletlenszerűen bármilyen digitális kép vagy zenefeldolgozó, vagy irodai aktivitást segítő csomag. Kivéve az Office-t. A Microsoft, hangozzék bármilyen furán is, stratégiai partner. Az Almalap nem vásárolt semmit.
    Szokás az Apple iránti kötődést, vonzalmat, rajongást, szeretetet, szerelmet, elkötelezettséget, révületet egyfajta új vallásnak is vélni, nos a londoni üzlet jelenleg e vallás hozzánk legközelebb eső kiemelt csoda járó helye, de már épül a párizsi, a római és a müncheni is. És higgyük, hogy az Apple emberei már keresik a budapesti helyét is.

Ferenczy Gábor


A lap tetejére


Hirdetés