Hirdetés


Friss hírek

A teljes hír elolvasásához kattints az adott hír címére!Hirdetés
Kerek alma
A szeptemberben zárult negyedévben - az Apple pénzügyi szempontjából a negyedév akkor zárul - kicsivel több, mint 11 millió iPodot adott el, ez 8 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest, és pár ezer darabbal több, mint az előző negyedév eredménye. iPhone-ból 6,89 millió darabot adtak el, azaz két iPodra jut nagyjából egy iPhone eladás. Ez a negyedév az egyik legjobb volt az Apple életében, mondta Jobs, ám ez a formula sejteti, az Apple emelkedése is lassult, hiszen az elmúlt negyedévekben rendszeresen a cég legjobb negyedéves eredményeiről beszélt. Nyereséggel változatlanul nincs gond, 35 százalékkal nőtt, összege 9,1 milliárd dollár, ami 69000 budapesti, polgári lakás árával egyenértékű.
    Az eltelt időszak adatait is érdeklődéssel olvasta a részvényesek és elemzők tábora, de leginkább arra volt kíváncsi, milyen negyedévet és 2009-et tervez az Apple a gazdasági válság, recesszió, lassulás kapcsán. A cég várakozása a bevételeket illetően megegyezett az elemzők által vélttel - 9-10 milliárd dollárra számítanak -, a részvényenkénti nyereség viszont az Apple előrejelzése szerint csak 1-1,35 dollár lesz az elemzői várakozás 1,35 dollárjához képest. A cég magyarázata szerint ennek a biztonságos tervezés (értsd: válság) az oka. Az egyező árbevétel miatt ez jelentheti az Apple árrésének jelentős csökkenését is - amire a céget a kereslet várható visszaesése veheti csak rá.
Mac negyedév
Macből az Apple lezárt negyedévében 2.6 millió darabot adtak le, ami 21 százalékkal több az egy évvel korábbi időszakhoz képest, ám az árrés csökkent, csak 17 százalékkal nőtt a bevétel. A Mac terjedését gátolja, hogy az oktatási intézmények is szorosabbra húzták a derékszíjukat, így kevesebbet költenek számítástechnikára is. Az Apple bevételeinek 59 százaléka Amerikában keletkezik, ennek java az Apple Store-okban, amelyből már 247 kínálja a Macet, iPodot, a Store-ok szinte kivétel nélkül az Államokban találhatók. Egy Store-ba naponta 2100 látogató tér be.
Zsé
Mit kezdjen az Apple a jelentős készpénzével? Ezt a kérdést időről-időre felvetjük mi is, követve a trendet. Az Apple-nek jelenleg 20 milliárd dollárja van készpénzben, vagy gyorsan pénzzé tehető értékpapírban. Az eltelt évek alatt az összeg folyamatosan nőtt. Akadt, aki a nagy szórakoztató cégbe bevásárlást javasolt az Apple-nek, akadt, aki zene-kiadót vetett volna meg. Tavaly az Adobe megvétele volt az egyik sláger javaslat. Most, hogy az Apple árfolyama az év eleji 200 dollárról 80-90 dollár köré zuhant, egyre többen beszélnek arról, hogy az Apple-nek saját részvényeit kellene megvennie.
    De miért is ? Az Apple ebben az esetben a részvényeseke t jelenti, az Apple részvénytársaság, így számára fontos, hogy a részvényesek bízzanak benne és szép profitot vigyenek haza. A saját részvény vásárlás, esetleg bevonás a részvényeseknek jó. Miért? Képzeljük el, hogy van száz részvény, erre jut 20 arany nyereség, azaz részvényenként egy ötöd arannyi. Ha a száz részvényből tízet megvesz a cég maga, akkor változik a helyzet, mert ugyan változatlanul száz részvény van, de csak kilencven felé kell osztani a nyereséget, mert a cég magának nem fizet a nála lévő részvényei után. A saját részvény vásárlással a cég értéke sem változott, hiszen a pénzért, amit kiadott, részvényt vásárolt, ami a cég tulajdona, bármikor újra el is adhatja. Eladni, vagy új részvényt kibocsátani azért szoktak a cégek, hogy tőkéhez, pénzhez jussanak.
HóLeó
Az Apple következő operációs rendszere a Mac OS X 10.6 a Snow Leopard, azaz Hóleopárd nevet kapta. Már a névadás kapcsán is többen úgy vélték, hogy ez nem lesz forradalmian új oprendszer, bár szinte biztos, hogy a bemutató kapcsán Jobs annak fogja nevezni, hanem a Leopárd csiszolt változata. Ez persze nem jelenti azt, hogy semmi újdonság sem fogadna majd. Ám a Hóleó fejlesztését erősen hátráltatja az iPhone, amely annyira fontos volt Jobsnak, hogy a teljes OS fejlesztő csapatot átirányította az iPhone szoftver fejlesztésére, amikor az nagyon nem akart időre elkészülni.
    A Hóleó egyik újdonsága lehet az automatikus szövegkiegészítés TextEditben. Az iPhone használók már ismerik - és itthon elátkozzák - azt a kikapcsolhatatlan szolgáltatást, amely SMS vagy más szöveg írásakor automatikusan kijavítja az elgépelt szavakat. Így lesz az "az" névelő helyett "as", ami angolul helyes, de magyarul nem. Persze a megtört (vö. jailbreak, hungrishul dzsélbréjkelt) iPhone-nál ez letiltható. Ez a tudás készül a TextEditbe - nagyon reméljük, hogy a Preferencesben kikapcsolható módon. Persze az is valószínű, hogy ha egy szoftver képes lesz az automatikus szövegjavításra, akkor arra az összes, operációs rendszer szolgáltatást használó alkalmazás képes lesz.
    A kiszivárgó - vagy igaz, vagy nem - képernyő képek alapján úgy tűnik, megújul a Mail, az AddressBook, az iChat és az Image Capture is. A megújulás egyik oka az lehet, hogy az operációs rendszer magját tovább fejlesztette az Apple, és egyre több szolgáltatás használható Cocoa-ásan. (A Cocoa, azaz kakaó a feltételek, korlátok nélküli alkalmazás futtató környezet, a Carbon a régi oprendszerből átkonvertált megoldásoké, a Classic pedig a jó öreg kilences környezet elnevezése - volt.) A magfejlesztés része a rendszer teljes, valódi 64 bitre állása. A PowerPC-s korszak alatt az Apple már egyszer büszkén hirdette, hogy ő az első 64-bites oprendszer, de ezt a szlogent retusálták a dicsőség tábláról, amikor a Mac Inteles lett.
Zöld alma
Pár évvel ezelőtt az Apple-t nagyon megküldte a Greenpeace azt állítván, hogy a húsz legnagyobb számítógépgyártó cég közül az Apple a legkörnyezetszennyezőbb, a legkevésbé zöld vállalkozás. Az Apple ezt akkor azonnal cáfolta. Majd teltek a hónapok és érdekes módon az Apple rendszeresen megtartott rendkívüli média eseményein, azaz az új termékek bejelentésein egyre több szó esett a felhasznált anyagok környezetbarát voltáról, az alkalmazott gyártástechnológia roppant esőerdő-barátságáról. A Greenpeace megdicsérte az Apple-t, sőt, hivatalos szervezetek is kiváló minősítést adtak az Applenek a környezetvédelem területén.
    E bő lére engedett múltidézés után lesz igazán érthető a hír, Jason Snell, az Apple egyik fejlesztője elárulta, hogy a közeljövőben az Apple le fogja cserélni a System Preferences ikonok közül az Energy Saver ikonját. A hagyományos villanykörtét az itthon is terjedő energiatakarékos égő ikonja váltja majd fel - így mutatva, az Apple ügyel a részletekre is. A cserét lassítja, hogy az ikon újratervezése és disztributálása jelentős környezetkárosítással jár és energia-igénye sem kicsi - tette hozzá a hírt adó nagyon almás, nagyon zöld blog, az egyik kedvenc álhíreinket szállító média.
HirdetésHirdetés