Friss hírek

A teljes hír elolvasásához kattints az adott hír címére!
Kingston, a memória-király

Kingston, Kingston...

A napjaink meghatározó memória gyártójává, szállítójává fejlődött vállalkozás nevéről valamiért óhatatlanul a Karib-tengeri napfényes létet idéző, címben jelzett slágerre asszociálok, ez persze az előző rendszerben történt szocializálódásom hozománya, amikor - talán egy szilveszter okán - a magyar tévé egyik műsora ajándék zenecsokrot nyújtott át (Born to be alive, The Devil Send You to Lorado...). A Kington, Kingston kellemes reggea sláger volt ebben a diszkó-egyvelegben.
    A memória gyártó vállalkozás máig a két alapító tulajdonában van, David Sun és John Tu jelenleg sem érzi úgy, hogy vállalkozásukat tőzsdére kellene vinni.
    Azért nem, mert így a vállalkozásnak csupán az ő elvárásainak kell megfelelni. Így a részvényesek rövid távú profit igénye nem jelent elviselhetetlen nyomást akkor, amikor hosszú távú, stratégia befektetést hajt végre a cég. És szintén nem okoz gondot a teljes profit visszaforgatása sem. Mindezt Pawel Smigielski mondta el, aki hosszú ideje dolgozik már a Kingston Techology Corporationnél.
    A számtalan pénzügyi adat közül emeljük ki, hogy a 2007es árbevétele a cégnek 4,5 milliárd dollár volt, ez az Almalap számolósdija szerint 60 budapesti háztömbnek az ára. Ezt a pénzáradatot 4500 alkalmazott generálja (fejenként egy milla ez, barátaim). A cég, ahogy illik egy ekkora vállalkozástól, szerte a világon jelen van. A székhely a kaliforniai Fountain Valley-ban található, az európai központ pedig Anglia. Annyira európai központ ez, hogy még a magyar piacért felelős vezető is angliai munkahelyen dolgozik - papíron -, nem is tervezik hazai iroda felállítását. Megtehetnék, mert pénz, paripa és fegyver lenne hozzá, csak épp nincs értelme, a szervezet így is hatékonyan működtethető. A gyártás központja egyáltalán nem meglepő módon a távol kelet, Malajzia, Kína és Tajvan (ez a kettő mutatja, hogy milyen pc a cég) részesedik az örömből.
    Mindenki tudja, hogy azért érdemes a távol keleten gyártatni, mert ott olcsó a munkaerő, de hogy mennyire? A Kingston számításai szerint ahány dollárból az Államokban egyetlen memóriát le lehetne gyártani, abból a távol-keleten 17 darab is kijön. Az arány Európa esetében sem sokkal kedvezőbb.
Kingston bevétele 1987-2007

A távol-keleten sem egyformán gyártás-kedvező a környezet, az kiolvasható a Kingston gyártási számadataiból is, amíg Ázsián kívül 2 millió memória és másik két millió flash memória modult gyártanak, addig a cég tajvani és malajziai üzemében 27, illetve 39 millió darabot, a két kínai gyártóhelyen viszont 81 és 69 milliót.
    A grafikon mutatja, hogy a cég szép lassan lett naggyá, a folyamatos fejlődés is csak legenda, hiszen a 95-98-as évek bevétel szempontjából alig tértek el egymástól. A 2001-es visszaesés után két év kellett a visszakapaszkodáshoz. Érdemes tudni, hogy a memória árak igen mozgékonyak, egy éven belül akár meg is duplázódhatnak vagy felükre is eshetnek - mindkettőre volt már példa az elmúlt húsz évben -, mikor a bevételeket nézzük, ezt a tényt se felejtsük el.
Memória típusok piacrészesedése A Gartner, az Almalap egyik legtöbbet hivatkozott piackutató cége, felmérése szerint a memória piac meghatározó részét, több, mint felét a DRAM adja. Ezt követi a NAND-Based Flash és a NOR-Based Flash, a többi memória elhanyagolható mértékű, de millió dollárokat jelent.

De mi az a DDR RAM?

A DRAM-ból a RAM a Random Access Memory-t jelenti, amely tükörfordításban véletlen elérésű memóriát jelent. Érthetőbb ha úgy fogalmazunk, a RAM az írható-olvasható memória, amely a számítógépünk memória kapacitását adja. Régen voltak olyan gépek, amelyekben ROM is volt, a ROM a csak olvasható memóriát jelentette.
    Amit egyszer beégettek a ROMba, az örökre benne maradt. A DRAM dinamikus voltát az adja, hogy időről-időre - ezek a másodperc törtrészei - áramhoz és feszültséghez kell jutni a memóriának ahhoz, hogy emlékezzen a rábízott adatra. Ha nincs volt, az adat csak volt - mondta egy nyelvhasználatára büszke BME oktató. A DDR2, DDR3 és minden más, de DRAM-ra végződő memória ezeken az alapokon áll, csupán gyorsabbá és kevesebb áramot felvevővé vált. Autós nyelven elbeszélve a Golf Golf marad, akár a VR6os változatról, akár az új hatos sorozatról beszélünk, a kis Pözsó kis Pözsó marad, akár 303, akár 307-ről beszélünk.
    És mi az a Flash, különösen NAND vagy NOR előtaggal? A Flash memória az, amit a fényképezőgépbe teszünk, mint memóriakártya, vagy amin a kulcscsomónk fityeg és USB-sticknek hívjuk. A Flash a nevét a fényképezéstől kapta, a Toshibás fejlesztés célja olyan gyorsan írható, adatot tároló memória megalkotása volt, amely képes a digitális kamerák képét megőrizni.
    A NOR technológia (igen, "kizáró vagy" a logikában jártasak számára) jelent meg hamarabb, erre tett az Intel is. A később megvalósított NAND viszont gyorsabb volt. A NOR chipek határát egymillió újraírási lehetőség jellemzi, ezért a számítógép flashmemóriák - MacBook Air SSD - esetében a NAND technológia a nyerő. Idővel a fényképezőgép memória-kártya gyártók is átsorolnak ide, mert a NAND sebességben veri a NOR-t.

Gyártástól

A memória-gyártás két lépcsős művelet, mi, felhasználók, csak a végtermékkel találkozunk. Érdemes tudni, hogy az első lépcső a memória lapka gyártás, amely pontosan olyan, mint a processzor gyártás, szép nagy kerek szilícium lemezből apró chipeket gyártanak, amelyeket tesztelnek, és betokoznak. A Kingston évente 1,3 milliárd chipet vásárol meg. A chip persze lehet 128KB-os és 32GB-os is, tavaly például vagy negyvenezer terrabájtnyi memóriát vett a Kingston.
    Mit kezd a Kingston ennyi memóriával? Szépen betokozza, majd a saját, vagy a megrendelője neve alatt forgalomba hozza.
    A megrendelő lehet az Apple, az IBM - az már nem, mert Lenovo - vagy bármelyik másik cég is. Ilyenkor a Kingston neve csak a fekete tokozáson olvasható (vagy ott sem, ha megfizetik). Olyan ez, mint az autóbeszállítóknál, a műanyag napszemüvegtartó a BMW-be és a Suzukiba is ugyanott készül. A Kingston DRAM moduljainak közel fele "névtelenül", vagy inkább "márka nevesítve" kerül felhasználására.
    Kingston chip-vásárlóként a legnagyobb DRAM gyártók forgalmának jelentős hányadát köti le. Bár az előadáson, ahol ezt a rengeteg hasznos információt szereztük, nem hangzott el, de szinte biztos, hogy remek árversenyeztetési lehetőséget biztosít a Kingston számára a több beszállítós rendszer.
    A gyártás első lépcsője, a szilícium lapka megdolgozása nagyjából meghatározza a memória jóságát, a tokozás, összeszerelés a lapka képességein javítani már nem tud, rontani persze igen. A Kingston ezért jelentős pénzügyi ráfordítást eszközölt, hogy minél jobb minőségű, minél megbízhatóbb chipeket kapjon. A chipek gyártása és tesztelése valóban beöltözős, pormentesített, laboratóriumi körülményeket kíván. (Amikor a Washington állambeli Mount St. Helena tűzhányó 1980 májusában kitört, olyan finom vulkáni port juttatott a levegőbe, hogy a több száz kilométerre lévő Szilíciumvölgybeli processzor fejlesztő laborokat be kellett zárni, mert a vulkáni por az akkori lég zsilipelési technikán átjutva tönkretette a gyártást. Öt hónapot kellett várni a por leülepedéséig.) Más gyártókkal együtt külön teszt-laboritóriumokat hozott létre a minőségi chip-gyártás biztosítására.

Tesztelés tesztelés hátán

A chip tesztelése már a nagy, kör alakú szilícium lap kézbevételével megkezdődik és tart végig a gyártás folyamán. Egy egy gigás memória chip 8,5 milliárd cellából épül fel, ez nagyságrenddel több elektronikus elemet - ellenállás, kondenzátor, tranzisztor és társai - jelent. Ezek közül egyetlen egy hibája a chipet selejtté teszi.
    A tesztelést azért is érdemes ilyen korai fázisban megkezdeni, mert sokkal olcsóbb - relatíve olcsóbb - ekkor a tesztelés, mint amikor már kész termékként kell ezt megtenni. Murphy megjelenése óta ismert, hogy ami el is romolhat, az el is romlik, ez sajnos a memória chipekre is igaz, amelyek a további gyártás során némi fizikai inzultus alanyává és tárgyává válnak. Ezért szükséges a már összeszerelt memória-kártyák, USB-stickek ... tesztelése is. A Kingston e téren számos remek eredményt és minősítést is fel tud mutatni, a tesztelés számára nem csak kötelező feladat, de önérdek is.
    A Kingston tehát kinyújtotta csápjait és az általa forgalmazott memória-modulok, memóriakártyák gyártását az első pillanattól kezdve igyekszik felügyelni. Folyamatos kapcsolatban áll a nagy végfelhasználókkal, akik számára nevesített memória modulokat szállít, így az igénytől a gyártásig az információnak csak egyetlen cég szervezetén kell áthaladnia.

Értékesítésig

Magyarországon a Kingston hét vállalkozással áll kapcsolatban, ezek közül a CHS, a JuventusTeam és a Ramiris lehet mindannyiunk számára ismert, az ő boltjaikban bárki vehet Kingston memóriát. Az Albacomp számítógépgyártásához használja a Kingston memóriáit, a fehérvári cég számára a kezdetek óta fontos, hogy minőségi alkatrészeket használjon. Az itthoni forgalom rendes növekedést mutat. Az Apple kapcsán megszoktuk az évi 40 százalékos forgalomnövekedést, a Kingston 89,55 százalékos (2007/2008) adata lenyűgöző.
    Bár ez az eladott memóriákra vonatkozik, az árbevétel csak 20,73 százalékkal nőtt, ami azt jelenti, hogy egyre olcsóbbak a memóriák, ami nekünk jó, a Kingstonnak kevésbé, bár nem tűnt úgy, hogy a számadat ismertetésekor Kaszal Norbert, a hazánkért felelős üzletfejlesztési menedzser szája sírásra görbült volna, sőt! Kifejezetten büszke volt az eredményekre.
    A Kingston itthoni termékpalettáját négy csoportra oszthatjuk fel. Az első a Branded memóriáké.

Branded RAM, Value RAM

Branded memória az, amit a minőségi számítógépet használók, így a Macesek is szívesen tesznek a gépükbe. Ez természetesen nem csak minőségben a felső kategória, de árban is. De nem csak árban, hanem megbízhatóságban is. A statisztika szerint a memória meghibásodások 95 százaléka az első három hónapban, illetve a huszadik év után következik be.
    Akik úgy vélik, hogy itthon inkább az ár, mint a minőség lenne fontos, azok meglepődhetnek, ha megtudják, az előző évhez képest 121 százalékkal több branded memóriát adott el itthon a Kingston - ez persze nem mind Macbe került. Itt kell megírnunk, hogy a hazai Apple viszonteladók árlistáján is megjelent a Kingston, egyenlőre még nem teljes, mindent lefedő kínálattal. Nem kutatjuk ennek okát, legyen annyi elég, hogy az Apple gyártotta termékek közt minden féle, fajta és kapacitású ramot megtalálunk.
    Ezek Apple-ramok, de sejtjük, ennyi Kingston olvasása után, hogy meg lehet, ezek ugyanazon a gyártósoron születtek, mint a Kingston kínálta ramok... A Value Ram kategória az ár érzékenyeké. Ez persze nem azt jelenti, hogy ami nem felelt meg a branded minősítésnek, az ide került, ez egy ár/érték arányos kategória. Új csoportot képviselnek a gamereknek, az órajel-meghajtóknak szánt HyperX jelű termékek.
    Végül külön család a Flash memóriáké, ideértve az USB memóriákat is. Amelyből a Kingston sajtótájékoztatóján 32GB-os darabhoz jutott az Almalap is, ennek aznap volt a világpremierje. (Az ajándékért köszönet. És jó tett helyébe jót várj, így felajánljuk az Almalap decemberi címlapversenye díjaként - a címlapverseny részletei a szájtunkon mindenképp megtalálhatók lesznek, mire ez a lap megjelenik.) A Flash memória egyébként 55, a "hagyományos" memória pedig 45 százalék részt képvisel az értékesítésben.
    A hazai piacon belül a Kingston értékesítési növekedése duplája a piaci növekedésnek, azaz egyre nagyobb piaci szeletet hasít ki magának a cég. Végül, de nem utolsó sorban dicsérjük meg a Kingston honlapját (www.kingston.com). A nyitó oldalon a Search manufacturer menüből kiválasztva az Apple-t és a kis nyíl ikonra kattintva kiválaszthatjuk a Macünk és a Macünk adott sorozatát (iMac Early 2011) - ebben segíthet az About this Mac menü is. Amikor meghatároztuk, hogy melyik a mi Macünk, akkor a szájt mindent elmond a gép memóriájáról. Innen tudjuk azt is kiolvasni, hogy milyen jelzésű memóriát kell keresnünk, ha bővíteni akarjuk a gép agyát. A memória-beszerelés a garanciális gépek esetén a garancia vesztését vonhatja maga után, így óvatosan.

Ferenczy Gábor


A lap tetejére


Hirdetés