Friss hírek

A teljes hír elolvasásához kattints az adott hír címére!
Adobe CS4 bemutató

CS4 elemek
 • Acrobat 9 Pro
 • After Effects CS4
 • Bridge CS4
 • Contribute CS4
 • Device Central CS4
 • Dreamweaver CS4
 • Dynamic Link
 • Encore CS4
 • Fireworks CS4
 • Flash CS4 Professional
 • Illustrator CS4
 • InDesign CS4
 • Media Player
 • OnLocation CS4
 • Photoshop CS4 Extended
 • Premiere Pro CS4
 • Soundbooth CS4
 • Version Cue CS4
Hamarosan elérhető lesz a felhasználók számára az Adobe népszerű nyomdai és internetes programcsomagja a Creative Suite 4. A csomag a korábbi gyakorlathoz hasonlóan rögtön többféle verzióban lesz kapható, mint például "Production premium" és "Master Collection". A Production Premium az Adobe a multimédiás (film, DVD és hangszerkesztő) programjait tartalmazza fotó és grafikaszerkesztési lehetőséggel kiegészítve. Minket a nyomdai programok érdekelnek leginkább, ezért elsőként a Master Collection elemeit nézzük át egyenként. A két fenti csomagon kívül van még több, egyegy platformot egyesítő programcsomag, Creative Suite 4 Design Standard, Creative Suite 4 Web Premium, és Creative Suite 4 Design Premium.

Master Collection

A komplett programcsomag előnye kétségkívül az, hogy a nyersanyagot egyikből a másikba könnyedén át tudjuk emelni. Egy kép vagy grafika nem csak nyomdai alkalmazás céljából készülhet, lehet része egy filmnek vagy egy weboldalnak is, sőt film számára akár maszkot szerkeszthetünk ezen programok segítségével.
   

Adobe CS4 bemutató

A CS4 hazai bemutatójára a Vasúttörténeti parkban került sor. A Trans-Europe - a hazai Adobe disztribúció - szervezésében közel ezer érdeklődőt vonzott az egész napos rendezvény. Ennek első, szűk körű betétdarabja az egyik étkező-kocsiban megrendezett sajtótájékoztató volt. Ezt az Adobe Adriáért és Magyarországért felelős vezetője, Mirco Ladic tartotta. Mi már az "Adria és Mo" kapcsán is lelkendeztünk, mennyivel szebb ez a KEurópa, esetleg az Asia and the rest megnevezéseknél. Az Adobe a szerver és online megoldások felé halad.

Adobe CS4 bemutató

A nagyközönségnek szánt szoftverismertetők sora véres gengszter leszámolással kezdődött, a TE gyönyörű marketing vezetőjét gonosz gengszter (Quark? Apple? Microsoft? Corel?) kötözte meg némi tánc után. De Ledic a MÁV sínautóján időben érkezett és némi lövöldözés után megmentette Lindát (de Linda, papucsot lerúgni és adj nekik!). A kicsinyített Keleti Pályaudvar előtti bemutatót többé semmi sem zavarta meg. Az előadók ismét a hazai Adobe világ gurui voltak (Tamási Ákos, Meichl Mátyás ...)

Adobe CS4 bemutató

Az előadás-sorozatot, amelyek alkalmazásról alkalmazásra haladva mutatták be, hogy a feladat szükséglete szerint miként váltunk szinte észrevétlenül az egyik Adobe programból a másik Adobe programba, csupán az ebéd szakította félbe. Az Almalap későn ébredt, neki már csak szendvicsek jutottak, de a meleg ebéd nagy sikert aratott. Persze, aki azzal a céllal jött, hogy a Trans-Europe-on visszaegye a szoftvere árát, annak esélye sem volt. Az evés-ivás közben sokan megnézték a CS4 bemutató kiállítói standjait is. A legnagyobb sikert a Xerox termékeit felvonultató, magát "Megbízható partner"-ként hirdető Grasshopper aratta. A Wacom táblával egyező tudású Xerox eszközei árazása sokkal, sokkal kedvezőbb, mint a nevezett cégé - ők biztosra menve mindkettőt forgalmazzák. A közönség sorában számos grafikus volt jelen, az ő elmondásuk alapján megerősítjük, a Xerox tábla tudása legalább olyan jó. A másik sokakat megállásra késztető kiállító a hordozható gépekre kínált védő-skint.

Adobe CS4 bemutató

Manapság a keresztmédiás szerkesztési módszerek és igények teszik lehetővé a nyomdai programok vagy programcsomagok fejlődését (lásd Quark 8 HTML és Flash kiegészítése), hiszen már évek óta szinte minden emberi elképzelés megvalósítható a kreatív programokkal. Nem tudom ki használta már az InDesign multimédiás képességeit munkára, amikor is a (kép)dobozba film és hang is beemelhető, majd PDF exportálás után lejátszható és megtekinthető a képernyőn..
    Míg az Adobe programcsomagja már régóta egyeduralkodó a nyomdai előkészítésben (eltekintve a pécén népszerűbb grafika programtól a CorelDrawtól), továbbá az internetes fejlesztés kétségkívül legnépszerűbb eszközei a Macromédiától megvásárolt Dreamweaver és Flash, addig a multimédiás csomagoknak bőven van magas színvonalú alternatívája. Kérdés, hogy van-e olyan munkafolyamat a valóságban, amelyben ilyen sok egymást keresztező, sokplatformos, hasonló bemenetű de különböző kimenetű feladat van, és ezekre a feladatokra az Adobe csomagja minden szempontból megfelel-e? Amennyiben a válasz "igen", a Master Collection kétségkívül nem csak a legkényelmesebb, hanem egyben a legolcsóbb megoldást is nyújtja. Ebből az óriási csomagból szinte csak egy dolog hiányzik, a fotósoknak szánt egyre népszerűbb Lightroom..
    Mit várhat a felhasználó egy ekkora programcsomagtól? Első körben azt, hogy a sokféle feladatot hasonló felületen lehessen megoldani. A nyomdai programok felülete nem csak rendkívül fejlett, hanem évek óta egységes is. Most ehhez az egységes felülethez csatlakozott a korábban megvásárolt Dreamweaver és Flash, ahol az eszközsor, a Control paletta, és az úszómenük kezelése a lehetőségek határain belül egyforma lett a korábban említett nyomdaipari programokéval. Talán érthető, hogy ezzel "adják el" az új csomagot, hiszen a nyomdai-internetes keresztplatform a legkézenfekvőbb.

Multimédia

A multimédiás programok más helyzetben vannak. Egyrészt teljesen más háttértudást igényelnek, másrészt nekem az az érzésem, ezekben az Adobe programja nem a piac legjobb választása. Mindamellett kíváncsian várom ezek fejlődését is, elsősorban a hibák javítását. Mint emlékezetes, a ma már Soundboothként ismert program a néhai Cooledit megvásárlásából nőtte ki magát, de hol említhető ez a program egy Samplitude, Nuendo, vagy Sonar (netán Logic) mellett egy lapon? A Premiere/Encore filmvágó és DVD menükészítő alkalmazás is első ránézésre sokat tud, de ott van mellette a Sony Vegas/DVD Architect páros, és a Final Cut mint beérendő konkurencia. A DVD Encore funkcionálisan sokat tud, de én szeretném látni hogy egy megtervezett bonyolultabb projekt vajon befejezhető-e, a CS3 verzió problémái után leginkább a hibajavítások érdekelnek.

Végül is

A gyártó összességében több pozitívumot kínál, főleg keresztmédiás téren. Az egységesebb felület mellett a sebesség növekedését (igaz a CS3-hoz képest is nagyobb, multiprocesszoros 2GB memóriás hardverigénnyel), a keresztplatformos szerkesztés könnyebbségét, (az InDesign nem csak PDF kimenetben lehet interaktív, hanem Flash-ben is), bővülő 3D lehetőségek (elsősorban grafikai és vektoros-animációs programokban), valamint a nyersanyagok több platformon történő könnyebb felhasználási lehetőségét.

Perjés László


A lap tetejére


Hirdetés