Friss hírek

A teljes hír elolvasásához kattints az adott hír címére!
Teljesítmény mérés

Új MacBook és MacBook Pro modellek

A szép külső mögött rejlő teljesítmény az, ami miatt mi igazán tudunk szeretni egy Macet. Leginkább a Mac grafikus tudására voltunk kíváncsiak, hiszen az Apple végre lecserélte az Intel 950-es grafikus prociját az nVidia két valódi grafikus processzorára. Hogy értsük, a régi MacBook alkalmatlan volt arra, hogy vad játékokat nyomjunk, mert a legtöbb - magyarul az összes értelmes - játékprogram valódi grafikus processzort kíván. Az Intel chipje kevés volt, emlékezzünk vissza az Almalap öt játékot ismertető negyedik idei számára, sem a Battlefield, sem a C&C, sem a Harry Potter, sem a Need for Speed és még a Tiger Woods sem volt játszható a MacBookon. (Ahogy a Mac minin sem, talán januárban a MacWorldön megtörténik a mini frissítése is, és a miniből játék-gép lesz.) Az új MacBook Pro gépben két grafikus processzor is dohog, egy integrált és egy önálló, a kettő - csodák-csodájára - összedolgozik.
    A MacBook új processzora ... egyáltalán nem beszélhetünk új processzorról. Az egyetlen említésre méltó változtatás az, hogy (Amerikában) a MacBook rendelhető 2,8GHz-es órajelű processzorral is, a korábbi extra-feláras, külön rendelhető 2,6GHz-es proci kerül most már mindegyik MacBookba. Az új MacBook vonzerejét az új grafikus chip-készlet adja, amely két videokártyát támogat. Az egyik az nVidia GeForce 9400M, amelynél 256MB adja a videó-memóriát, de ezt a közös memória terhére teszi (lásd a lenti, összemért gépek táblázatát, ezt jelöli a megosztva a videó RAM-nál). A másik nVidia GeForce 9600M GT, ehhez 512MB dedikált memória tartozik.
    A szokásos módon számtalan tesztet futtattunk le az öt összemért MacBookon, hogy kialakítsuk álláspontunkat, mennyivel ér többet, ha egyáltalán többet ér, az nVidiás MacBook. Hogy jobb eredményei lesznek, ez egy pillanatig sem volt kétséges számunkra.
   
GeekBench
A GeekBench a rendszer négy jellemzőjét teszteli speciális algoritmusa segítségével, ezek rendre a processzor - beleértve a lebegőpontos művelteket és az egész számokkal végzetteket is -, a memória, és az adatáramlás. Minden tesztet háromszor futtattunk le, és az így kapott eredményeket átlagoltuk ki.
Azért csak két gépet teszteltünk, mert ez a teszt nem méri a grafikus kártya képességeit. A 2,53GHz-es MacBook Pro megverte a 2,4GHz-es MacBook Pro-t, még szép, gyakorlatilag 9:8 arányban, azaz amíg az újabb MacBook Pro kilencet tett, addig a régi csak nyolcat.
    Ez igen kis különbség, a még pontosabb számadatok szerint az új gép csak 2,5 százalékkal volt gyorsabb elődjénél egyes tesztek során. Milyen következtetést kell levonni? Aki 2007 előtt vett MacBook Pro-t, az mihamarabb vásároljon egy újat, akik tavaly vagy idén, az év első felében tettek szert új MacBook Pro-ra, nyugodtan használják azt tovább.
    A GeekBench méréséből kiderült az is, hogy a MacBook Pro - MacBook - MacBook Air (3,256, 2,428 és 2,138 mérési eredmények, a nagyobb szám a jobb) hármasból a MacBook Air felhasználók gépe a teljesítmény-hiányos. Persze, ha figyelembe vesszük, hogy az Air netbook, amíg a MacBookok pedig notebookok, akkor azért az Airesek sem szomorkodnak - legalábbis a szómágia imádó Almalap szerint.
   
Gép proci L2 Cache busz grafika Video RAM RAM
MacBook Pro (2008 vége) 2,53GHz 6MB 1066MHz nVidia GeForce 9600M GT 512MB GDDR3 4GB DDR3 PC2-8500
MacBook Pro (2008 vége) 2,53GHz 6MB 1066MHz nVidia GeForce 9400M 256MB DDR3 (megosztva) 4GB DDR3 PC2-8500
MacBook Pro (2007 közepe) 2,4GHz 4MB 800MHz nVidia GeForce 8600M GT 256MB GDDR3 2GB DDR2 PC2-5300
MacBook 2,0GHz 2MB 667MHz Intel GMA950 64MB DDR2 (megosztva) 512MB DDR2 PC2-5300
MacBook Air 1,6GHz 4MB 800MHz Intel GMA X3100 144MB DDR2 (megosztva) 2GB DDR2 PC-5300


És akkor még nem is beszéltünk a még mindig PowerBookot használókról - igen, tudjuk, hogy itt vagytok velünk! - írom ezt a 12" PowerBookon, Párduc oprendszer alatt, nagyon büszkén.

XBench

Az XBench az alapmérés az összes közül.
    Szinte mindegyik Macen lefuttatjuk, amint azt az Apple kiengedi a karmai közül. Az XBench kétszer annyi paramétert figyel, mint a GeekBench. Célkitűzésünknek megfelelően első sorban a gépek grafikus képességét mértük, de természetesen az összteljesítményre is kíváncsiak voltunk.
    MacBook Pro grafikus kártya teszt   MacBook Pro grafikus kártya teszt
Lássuk az eredményeket! A két grafikonról leolvasható, hogy az új MacBook Pro grafikus kártyák remekül kihasználják az OpenGL kínálta lehetőségeket, ezekre épít a legtöbb játék program, az egésznek a gyökere pedig a grafikus processzor operációs rendszer magját - CoreImage, CoreVideo, OpenGL - értő képessége. Ha valaki olyan MacBook Pro gépről vált az új Pro gépre, amelyben nVidia GeForce 8600M grafikus kártya volt, az nem vesz észre jelentős gyorsulást, az új gépek 13-17 százalékkal fürgébbek. Akik le lesznek nyűgözve, azok a MacBook Airről váltók és a már megbélyegzett PowerBook felhasználók.
    MacBook Pro grafikus kártya teszt  MacBook Pro grafikus kártya teszt
Remek tanulság ez arra, hogy mit higgyünk el és mit ne. E sorok fordítója még huszonsok évvel azután is dühbe jön, ha visszaemlékszik az elák - elektromos áramkörök - mérésére a Műegyetemen. A feladat az volt, hogy méréssel ki kellett találni, mi van a fekete dobozban, aminek csak négy lábán lehetett méregetni. Pipec jegyzőkönyvet készítettünk a negyedik óra végére, a kijött eredmény reálisnak tűnt, hihető volt. Mégis négyest kaptunk, amit kellő felháborodással fogadtunk. Azért a többes szám, mert mérőpárban dolgoztunk. A miért kérdésre azt a választ kaptuk, hogy azért, mert nem ellenőriztük le, hogy a mérőműszer a falból valóban 220V/50Hz-et kap. Valóban nem.
    De akkor is járt volna az ötös! Viszont egy életre megtanultuk, hogy semmit se higgyünk el, bárki bármit is állít, bármit is írjon az Almalap.
A tesztelés során meglepőnek találtuk, hogy a 2,4GHz-es MacBook Pro majdnem ugyan olyan eredményt ért el, mint a 2GHz-es MacBook, ami valószerűtlen, inkább arra utal, hogy a benchmark teszt OpenGL része hibás. Az XBench OpenGl eredményeit ezért egy másik benchmark programmal ellenőriztük.
   

CibeBench R10

A CibeBench a Maxon mérő alkalmazása, a cég neve ismerős lehet a Cinema 4D programról, így valószínűleg OpenGl-ben jók a programozók. A CineBench egyszerre méri a processzor önálló, és a grafikus processzorral együttes OpenGl képességét is.
    Lefuttattuk a tesztet a 9600M és 9400M kártyákkal egyaránt.
    Amiben eltért a két rendszer, az az OpenGL teljesítmény volt. A 9600M sokkal jobban teljesített, mint a 9400M - az összemérés során ugyan abba a gépbe tettük a két kártyát be egymás után. Az így kapott eredmények megfeleltek a várakozásunknak. A régi MacBook Pro tulajdonosok, ha számukra a gyors grafikai képesség döntő tényező, akkor ezen mérések után nem fognak habozni új MacBook Prot vásárolni.
    A MacBook Air vagy még régebbi Apple hordozható gépeket nem említünk, mert az egyenesen gyalázás lenne.

Ferenczy Gábor


A lap tetejére


Hirdetés