Friss hírek

A teljes hír elolvasásához kattints az adott hír címére!
Alumínium és üveg

Új MacBook és MacBook Pro modellek

Az új MacBook és MacBook Pro az iMac hasonmása, csak sokkal könnyebb Az Apple megújította a hordozható gépeit, a MacBook és MacBook Pro külsőleg az iMachez és a MacBook Airhez vált hasonlóvá. A hordozható gépekbe grafikus kártyák kerültek az Inteles grafikus processzorok helyére. Az Apple LED Display kijelzői, amelyek csak az Apple hordozható gépeivel használhatók, külalakban besimulnak az Apple alumínium és üveg sorozatába.
    A MacBook és MacBook Pro megjelenése jelentősen eltér elődjétől. Az új gép pici-picit vékonyabb, pár milliméterrel, ugyanakkor alig észrevehetően szélesebb és mélyebb - azaz a megvett gép-védők jók lesznek az új MacBookokra is. A súlya leheletnyit csökkent - fizikai jellemzőit tekintve tehát bátran mondhatjuk, nincs változás.

Test

Amiben mégis más ez a gép, az az, amit az Apple a bemutató kapcsán hosszú perceken át sulykolt, a MacBook teste egyetlen alumínium tömbből készül. A ház, a gép hátoldala, a billentyűk helye remek technológia műveletek során egyetlen alumínium téglatestből maródik, vésődik, alakítódik ki. Az ívek, a finom mélyedések, a csatlakozók helye az ipari robotok keze nyomát dicséri. A netre is felkerült, az Almalap podcastján is látható volt az a videó, amelyben az Apple vezető mérnökei, hardver-tervezői, és az Apple fő dizájnere, Ive vall arról, mekkora csoda ez az egyetlen tömbből való gépkivágás.
    A film kockáit felhasználva mi is bemutatjuk, hogy készül a MacBook. Az egy tömbből való megmunkálás mellett felsorakoztatott érvek közül a legerősebb talán az, hogy így kevesebb alkatrészből áll össze a gép, így kevesebb forrasztás, csavar, rögzítő megoldás szükséges. Azt mindannyian tudjuk, hogy ahány forrasztás, csavar és rögzítőmegoldás, annyi hibázási lehetőség már az összeszerelés során (az ipari robot is megbotlik, na!), nem is szólva a későbbi használatnak nevezett nyúzásokkal való ellenálló képességről. Egy test - egy lélek.

"Jaj, nem lehet klikkelni!"

Ez a rémült kiáltás az egyik néző szájából szakadt fel és teljesen helytálló volt.
    Az új MacBook Pro touchpadja, trackpadje, hanyatt egere, nevezzük is bárminek a gép azon részét, ahol az ujjainkkal végezhetünk műveletet, ez a felület jelentősen átalakult. Megnőtt és magába olvasztotta a klikkelő gombot is. Azért pánikolni sem érdemes, aki eddig vakon tudta, hogy hova kell klikkelni, az most is remekül boldogul, a klikkelés helye nem változott, csak a klikkelési felület. A teljes érintős rész kattintás, klikkelés érzékeny, így bármilyen méretes hüvelykujjal is kattintsunk az érintős rész alsó felére, az klikk lesz épp úgy, mintha a régi, elavult kattintós klikkelés lenne. (Egyeseknek az érintős rész tetején is sikerül klikkelni, de ez kifinomult ujjakat igényel.) Attól sem kell félni, hogy véletlenül kattintunk majd, amikor navigálás okán matatunk az ujjunkkal vagy ujjainkkal az érintős rész alsó felén. Az Almalap háromszor negyedórát gyakorolt az új MacBookon, hajtotta, ahogy bírta, de rendre az történt, amit akart - nem volt félre klikk. Sőt, a teljes őszinteség és a feltáró jellegű vallomás megtétele során az is kiderült magunkról, hogy a klikkelés helyét a szomszéd gyakorlatozótól kellett ellesni. De után motollaként jártak az ujjaink! Technikai megközelítéssel mondhatjuk, az Apple jól lőtte be az érintés és a klikkelés erejét megkülönböztető áramkört.
    Az érintős rész azt is helyesen érzékeli, amikor valamit megfogtunk és vontattunk (vö. drag-and-drop), például ablakot helyezünk át, vagy fájlt készülünk másolni. Ez utóbbit a profik egyébként egy kézzel végzik, a hüvelyk ujjukkal tartják lenyomva az elrejtett klikkelő gombot - lenyomva tartják az egeret -, míg a mutató ujjukkal mozgatják a fájlt a kívánt helyre. A kezdők ezt gyakran két kézzel végzik, bal kéz mutatóujj fogja a fájlt (egér lenyomva) és a jobb mutatóujj mozgat.
    Az új ujj műveleteket persze szokni kell, noha - ahogy erre a gépek bemutatóján az Apple alelnöke, Phil Schiller is utalt - erre nincs szükség, ha nem nézünk le a kezünkre, csak az eltérő felület érzetből állapíthatjuk meg, hogy melyik érintős megoldást használjuk. Az alelnök úr e mondatával arra is célzott, hogy az új érintő felület üveg - nos, ezt nem lehet érezni, persze a mi ujjunk nem kifinomult, például olvasni sem tudunk vele.
    Az érintős felület mérete akkora, amekkorát a MacBook Air használói már megszoktak - és nagyon, de nagyon közelít az iPhone érintő felületének méretéhez. A klikkelő gomb hiánya eleinte zavaró lehet, de idővel - egy két óra - megszokható.
    Pár nap múlva már nem is tűnik majd fel, hogy ez a hanyatt egér más, mint a korábbi állat.
    Természetesen nem lennénk ennyire hanyatt esve (az egér mellé mindjárt) az érintő felülettől, ha nem támogatná a kettő-, három- és négy-ujjas műveleteket is.
   
Exposé a Mac azon funkciójának a neve, amikor a képernyőre kicsinyítve kirakja az összes futó alkalmazás összes nyitott ablakát, hogy könnyen válthassunk. Ha több asztalt használunk, Spaces, akkor ezt az összes asztalon futó összes alkalmazás összes ablakra is elkövethetjük.
A két ujjas műveletek közül persze a leglátványosabb a képek forgatása vagy nagyítása és kicsinyítése. Ezeknél gyakrabban élünk a két ujjas kattintással, ami a jobb klikknek felel meg - ez utóbbira valahogy nehezen szoknak rá a környezetünkben azok, akik rászokhatnának. A három ujjas legyintés a legtöbb alkalmazásban az előző vagy a következő elemhez visz, Safariban az előző megnyitott vagy a következő megnyitott oldalra. Végül négy ujjal érintve megfelelő irányban a touchpadot válthatunk az alkalmazások között, Exposézhatunk vagy megnézhetjük az Asztalunk.
    A több ujjas műveleteket a felhasználók lassan kedvelik meg, nehezen tanulják meg. Aki viszont megtanulta, az annyira megkedveli, hogy rendszerint akkor is használná, ha az adott alkalmazás azt nem támogatja. Az Apple gondolkodását ismerve nem lenne meglepő, ha az eljövő rendszer és szoftver frissítésekkel egyre több alkalmazás egyre több parancsa válna több ujjas műveletté. A több ujjas touchpad viszont a Boot Camp és Windows Vista alatt megbicsaklott, a tesztelők ujja ugyan nem tört bele, de határozottan állították, az Apple nem készült el a Vistához szükséges megfelelő drájverrel. Így ami Mac OS X alatt hibátlanul működött, az Vista alatt nem. "What a surprise!" - mondá a Gonosz Almalap.

Ferenczy Gábor


A lap tetejére


Hirdetés