Hirdetés

Tiger Woods

"De hová tunt Tiger Woods?" - üvölthette volna kétségbeesetten egy álláshalmozó ál-sportriporter és médiaceleb (az meg mi?) a Maces éterbe 2005 óta, ha lett volna ilyen, de szerencsénkre nem volt. Viszont valóban, Tiger Woods vagy két évre úgy eltunt, mint betyár a Hortobágyon vagy Bakonyban, mint Schönherz Zoltán az illegalitásban. De most, az EA és a Cider visszahozta Woodst a Macre.


Nézzük sorban!
Mi az az EA?
Az EA az Electronics Arts, az egyik legnevesebb játék-szoftver fejlesztô, amely egyrészt nagyon jó fejlesztô vállalkozás, másfelôl remek felvásárló - az egy-két címes játékfejlesztô cégek álma és rémálma.

Mi az a Cider?
A Cider olyan segédalkalmazás, amely jelentôsen felgyorsítja a pécére, Windows alá megírt játékprogramok Macesítését.

De ki az a Tiger Woods?
Tiger Woods a golf szupersztárja, számtalan díj nyertese, számtalan verseny gyôztese.

Igazi sztárságát a fentieken túl annak is köszönheti, hogy afroamerikai, bár ezt megemlíteni nem illendô, nem pc (pc - társadalmilag elfogadott, most a pc nem a pécét jelenti) - bár az amerikai elnökválasztás közeledtével Obama kapcsán kezd kiderülni, hogy a magát fenemód pc-nek tartó amerikai társadalom messze nem annyira pc, mint hiszi magáról. (Hiszi a pc.)

Itthon is sokan ismerjük Woods nevét, hisz muveltek is vagyunk meg Macesek is - még akkor is, ha gyerekkorunkban nem golf ütôvel kergettek minket és hétvégeken sem a golfklubunkban ütjük agyon az idôt. Ez utóbbinak persze az is az oka, hogy egy golf felszerelés árát százezrekben mérik, a tagságit szintén. Ez a játék viszont alig tízezer forintba kerül. Bár így maradunk a szobánk falai között, amíg a golf kint, a zöldben játszható. Esetleg meg lehet próbálni egy jó modemes megoldással a Margitsziget Nagyrétet, hogy a két dolgot összehozzuk. A fenti sorokból bizonyára kiderült, hogy magamat nem nevezhetem golf-ôrültnek (micsoda film!), ám halovány emlékeim voltak egy vidáman eltöltött másfél óráról, amit a Tiger Woods 2005 (TW05) játékkal ütöttem el. A labdát is sikerült elütni akkor, bár a lyukba betalálni talán csak egyszer volt szerencsém. Így nem kevés sznob kíváncsisággal vártam a TW08-at.A TW08 több tanuló- és versenypályát kínál, a pályákon szinte mindent módosíthatunk, netes versenybe nevezhetünk. Ellenfeleink közt az LPGA játékosai is felbukkannak, a nevezett szervezet a golf éljátékosait tömöríti.
A golf játék az EA Sports játékok csoportjába tartozik, ahogy az NFL, a NHL, az NBA - hogy szórjuk a három betus rövidítéseket (CIA, FBI .) a foci, jéghoki és kosárlabda kapcsán. Az EA Sports játékok igazi szépsége, hogy évrôl évre meg lehet venni az újabb verziót. Mit ad ez a legtöbb esetben? Minimálisan átvezetik az elôzô év eseményeit - új játékos, új csapat, új stadion -, de a játékmenet változatlan. Ha az EA nem akar lázadást, akkor kisebb-nagyobb program-fejlesztést is végez, a mérték az EA szerint mindig hatalmas, soha nem látott és forradalmi, a felhasználók szerint pedig észrevehetetlen, lényegtelen és bugos. A TW08 esetében a felhasználók nagy többséges lepontozta az EA fejlesztését.


Szokásos
A TW08 teljes értéku játék, amelyben egérrel és billentyuzettel utánozhatjuk a különbözô ütôket, amivel a fehér golflabdát bántva haladhatunk lyukról-lyukra. A játékot játszhatjuk magányosan, amikor a virtuális füvön, homokon és rekettyésben suhintunk az ütôvel. Ennél árnyalattal izgalmasabb, ha kihívunk egy virtuális játékost. A csúcsok csúcsa, ha a neten át egy másik - lehetôleg hasonló tudásszintu játékossal - versengünk.

A karriert befutni vágyó versenyzônek a versenyzés mellett számos más dolga is akad. Szponzorokra, hirdetôkre kell szert tenni, akik finanszírozzák, hogy idônket jó levegôn töltsük ütôt lóbálva. Oda kell figyelnünk a versenynaptárra, hogy formába lendülve megmutassuk magunkat, így szponzoraink is megnyugszanak, a hirdetôk pedig észrevesznek. A versenyekre persze el is kell utazni, ami a TW08 csúcseseménye.A PGA Tour mód nem annyira bonyolult, mint ahogy gondolod, az adminisztráció nem vesz el annyi idôt, mint amennyit a valós életben megkövetelne. A TW08 fejlôdés táblázata jó áttekintést nyújt a versenyeidrôl, a naptára pedig a leendô fellépési helyszínekrôl. Kezdôként a barátaiddal keresed az elütött labdákat, de álmaidban már a legnagyobbakkal játszol. Ehhez persze sok versenydíjat kell leszurkolni és pár díjat elhozni. Ha ehhez nincs kedved, akkor az opciók közül válaszd ki a FedExCup rájátszást - máris bent vagy a legjobbak között. Ott vagy, de a tudásod valóban a tiéd. Lesz móka, tánc és nevetés.

Versenyen szerepelni teljesen más, mint magányosan ütögetni vagy alig jegyzett tornán részt venni. Itt tömegek vannak, akik a kisujjad tartását is figyelik, egy ütés után pedig sikoltoznak, tapsolnak, vagy lemondóan legyintenek. De nem csak téged figyelnek, hallhatod, ahogy a másik versenyzô ütése után sikoltoznak, tapsolnak, vagy lemondóan búúú-znak. A teljes versenyhanghatást a hangosbemondó hangja adja meg, ezen - szerintem - még lenne mit csiszolni. A bemondó nem csak az eredményt közli, de elemzi is az ütést, hogy a nagyérdemu tudja, sikoltani vagy legyinteni kell. Na, most üss jól!

A TW08-ban minden játszik. Egy versenyen "véletlenül" a közönségbe ütöttem a labdát. Amely azonban nem hatolt át rajtuk, mintha ott sem lettek volna, hanem lepattant róluk. A TW08-ban minden megjelenített tárgy "létezik", adott esetben befolyásolja a labda pályáját. Az is igaz, hogy a fejbe lôtt nézôm nem csuklott össze - majd a TW09-ben.


Táblajáték
A TW08 újdonsága a Tiger Challenge mód. Ebben csak virtuális játékosok játszanak, a játék maga a táblás játék és a golf ötvözete. A játékosok hatszög alakú tábla mezôiben állnak, a mezôk mindegyike egy-egy kihívást, feladatot rejt. A feladatok változatosak, az egyik mezôben például az nyer, aki a legmesszebb tudja elütni a labdát. A mezô megnyerése nem csak öröm - bár ez oszthatatlan -, de fejlôdési pontot is kap, pénzt is gyujt és addig zárolt mezôk is elérhetôvé válnak számára.

A Tiger Challenge nem egyszeru pénz és pontgyujtô hely. Itt kiderül, ki miben erôs és miben gyenge. Ki tud egy drájvot végigvinni, ki a legjobb a greenben, és ki tudja a leghamarabb a választ arra, hogy mi a "madár"? Ha kezdô golfosok vagyunk, mindenképp járjuk be a táblát, ez sokat segít majd elôremenetelünkben, amikor csapdában vagy greenben küzdünk.A Tiger Challenge nem csak pénzt, tapasztalatot és tudást ad könnyért, vérért és verítékért cserébe, de még érmet is szerezhetünk. Természetesen az arany a legfényesebb, de ahhoz már szinte profi golfozónak kell lennünk. Ám a bronz is fém, fényesedik is. Ráadásul ugyanazt a versenyt újra és újra bejárhatjuk, így ismételve a gyakorlati feladatokat nem csak érme gyujteményünk gazdagodik, de bukszánk is egyre dagadtabb lesz. Sôt, még az érme fénye is növekedhet!

Ugye, már most is hasznosnak tunik a Tiger Challenge? De miért is hívják ezt Tiger Challenge-nek? Nem, az, hogy a játék névadója miatt, nem a helyes választ. Azért hívják ezt a részt Tiger Challenge-nek, mert elôbb-utóbb magával, Tiger Woods-szal is összemérheted a golf-tudásodat. Persze addig hosszú, rögös és kacskaringós út vezet. A TC egyes részeit legjobban teljesítôk - azaz elôbb-utóbb mindenki - kihívhatja a terület koronázatlan királyát, egy valódi golfozót (persze, csak animált változatban). A páros versenyben le is lehet gyôzni a kihívottat - nincs csalás, nincs susmus. A sikeres küzdelem újabb és újabb területet nyit meg, ahol vetélkedhetünk, majd kihívhatjuk a terület kiskirályát. Igen, jól sejted, a kiskirályok legyôzésével magát, Tiger Woodsot is pályára hívhatod. Addigra már te is igen gazdag leszel, hiszen számos híres golfozót gyôztél le, nagy pénzdíjas páros versenyeket nyertél meg és rengeteg tapasztalati pontra tettél szert.

Ha csak ebbôl a Challenge módból állna a játék, akkor is megilletné a dicséret. Remek szerepjáték, karakter építés, jól kombinálva a golfozással.


Harmadik lyuk
Az Almalap felidézi Ortutay Gyuri, egykori MasterMac viszonteladó idevonatkozó mondását, mely szerint ô az énekkarban csak tapsos lehetett - ennyire volt füle az énekléshez. Miközben a TW08 sokat javult a játszhatás tekintetében, bôven maradtak még ellenszenves részek a programban. Ilyen mindjárt a legkevésbé sem fülbemászó, de annál idegesítôbb zene, ami - szerencsére - csak a menü választásnál és a játék végénél hallható. Lehet, hogy az én zenei ízlésemmel van gond, de az EA zeneválasztása egyre több játékban akaszt ki, most csak a Burnoutot és az NHL08-at nevesíteném. Persze nagyon nehéz egy játékot elegendô zenével feltölteni, de számos esetet láttunk már, amikor a játék alattnem csak a programhoz tartozó zenék voltak hallhatók, de - mondjuk - az iTunes bármelyik playlistje, válogatás listája.

A teljesítmény szintén szubjektív megítélés tárgya. Amíg a MacBook Pro gépem az egyik leginkább játszásra kihegyezett, addig a TW08 grafikája, minden szépsége mellett, erôs kihívás volt. (Tegyük hozzá, ez a beszámoló közel egy évvel ezelôtt készült, így a MacBook Pro akkori modellje volt . határeseten.) Az fps FPS = Frames Per Second másodpercenként kiszámolt képkockák száma - minél magasabb, annál filmszerubb a játék, adott érték alatt viszont egyszeruen játszhatatlan a játék értéke erôsen változott a kamera nézôpontja függvényében. Mindezek mellett szinte minden állítható grafikai értéket a maximum közelire mertem állítani. Ez, mármint az állítási lehetôség, önmagában jó, ajánlom mindenkinek, hogy mihamarabb optimalizálja a gépéhez a grafikai és más beállításokat, hogy a legélvezhetôbbé tegyük a játékot magunk számára.

A grafikánál maradva, a TW08 grafikája jobb, mint elôdeié. Noha ez a trend az EA Sports esetében általános - még szép -, azért akad egy pár megemlítendô. Általánosságban úgy vélem, hogy a TW08 nem méltatlan ahhoz az évhez, amelyre datálták, noha a játék kibocsátásakor (2007) még egyáltalán semmit sem tudtunk errôl az évrôl és az évhez kötôdô grafikai megjelenítési képességrôl.

A grafika kapcsán a legbántóbb, hogy az alkotók nem fordítottak elegendô gondot arra, hogy a beállítási felületet átállítsák Macre a korábbi - forrás - konzolosról. A másik hiányosság, hogy nem mérhetjük össze magunkat a konzolosokkal, nincs lehetôség feltölteni a legszebb ütést, a legjobb gurítást. Ez addig nem hiányzik igazán, amíg nem látjuk meg, hogy 96 táblázatban lehetnénk elsôk, tízezrek számára marad így nevünk ismeretlen. Ez a lehetôség épp úgy hiányzik a Maces, mint a pécés változatból is.A TW08 kapcsán a legnagyobb gondom az, hogy némileg ellenôrizetlen. Nem tudom eldönteni, hogy az EA vagy a Cider okozza, de néha az eredmény messze elmarad a megszokottól, amit az EA-tól vagy az Aspyrtól kapni szoktunk. Mire gondolok? Arra, hogy az ötlet nem elég, azt meg is kell valósítani. Itt van például a golfozó személyének kialakítása, ahol több menüpont a semmibe visz, rákattintva nem történik semmi. Vagy vegyük a hajszín választását, szeretnék egy igazi ír versenyzôt, ezért vörös hajat (red) választok és a látvány barnát mutat. Máskor meg nem látható az összes választási lehetôség.

Ha váltok egyedi játékról több szereplôsre, akkor hosszú másodperceken át fekete képernyôt nézhetek, mintha a program újra töltôdne vagy mi? És ugyanez történik, amikor visszaváltok magányosra. Kilépéskor pedig gyakori, hogy kilépés helyett vagy után hibaüzenetet kapok a Cidertôl, és ebbôl csak a bekapcsoló gombos újraindítással tudok kilépni - ennyit a Mac multitaskosságáról. Ráadásul, ha sikeres kilépés utáni újra indításnál a Mac szintén kifagy.

Persze, lehet, hogy ez csak azért van, mert még mindig a Tigrist használom (Tigrist a Tigernek!), a Mac OS X 10.4-et és nem a legújabb Leopárdot, Mac OS X 10.5-öt. Ezek a hibák arra késztetnek, hogy minden indításkor halkan imádkozzam, hogy Tiger Woodshoz jussak és ne újra keljen indítanom a Macemet. Ezek a jelenségek erôsítik azt az érzésemet, mely szerint a számítógép használók - itt most nem a Maces, hanem a pécés és Maces felhasználókra gondolok - nem annyira fontosak az EA-nak, mint a konzolosok. A Macesek - folytatva az EA feltételezett gondolat sorát - meg örüljenek, végül is a szoftver muködik.


Ütés
Az ütés a golfjáték java és borsa, legyél kezdô vagy profi. A TW08 több ütési technikát is kínál. A kezdôk leginkább a két vagy három kattintásos ütéssel játszanak, ez így inkább idôzítési játék és aránylag kevés finom állítási lehetôséget kínál. Ugyanakkor a labdát könnyu vele eltalálni - kell a sikerélmény. Az ütés sikeressége erôsen attól függ, hogy a megfelelô pillanatban sikerül-e lenyomnod a megfelelô billentyut, ez egyfajta reflex játék is.Akik komolyabban játszanak, azok a TrueSwing módon ütnek, ehhez egér kell, vagy analóg ütô! A TW05-höz képest a TW08 TrueSwingje sokkal érzékenyebb, azt neked kell eldönteni, hogy a változás elôny vagy hátrány. Az analóg ütôt kipróbálva képtelen voltam egyenest ütni - szerintem ez a golf ütôvel játszhatatlan! Egérrel sokkal jobban ment minden - vagy ehhez jobban hozzászokott a kezem? Sok függ attól, hogy milyen egeret használunk és az egér milyen finom elmozdulást érzékel. A Logitech G7 egér mozgékonysága túlzott volt, így vagy az ütés lett túlerôs, hol az irány . szóval bokrok vagy tó. Az Apple vezeték nélküli egere valóban varázslatos volt (érted: mighty!), a két elem nehezék megadta a szükséges súlyt ahhoz, hogy az ütôt helyettesítse. Nem volt véletlen elmozdulás.

A TW08 egyik újítása a Confidence mérés, e megmutatja, hogy a választott játékosnak mennyire fekszik a pálya, hogyan viszonyul a következô ütéshez, mennyire képzett a soron következô feladatra, szóval látható a következô ütés kockázata. A magas értékek rendre segítenek a sikeres ütésben. A számolás alapja az elôélet, a program jegyzi, hogy adott szituációban miként teljesítettünk korábban. Így a sokat és jól ütô játékos a versenyek során "megtámogatódik", de ez nem véletlen vagy sorsolt szerencse, hanem felhalmozott tapasztalat.


Ellenfél
Az EA Sports Online szervereken át más földi halandóval mérhetjük össze tudásunkat, ami jó. A szerverre jutás ugyan kicsit körülményes, újra elô kellett venni a játék regisztrációs kódját, és ahogy a játék telepítésekor meg kellett adni, ugyanúgy be kellett írni a szerverre váltáskor is - mintha két teljesen külön programról lenne szó.

A szerveres verzió valójában egy szolgáltatás, így miután létrehoztunk egy új ID-t, megadtunk jelszót, szükséges még egy email cím is az account aktiválásához. account aktiválás - Akinek ez nem lenne érthetô, ne csüggedjen, tanuljon szlenget! A netes játékokhoz általában úgy férünk hozzá, hogy a játék regisztrációs oldalán megadunk egy nevet - teljesen tetszés szerintit - és egy jelszót is, ez utóbbival szemben szoktak követelményeket támasztani. A névvel akkor szokott gond lenni, ha már ezt a nevet abban a játékban más használja, válasszunk másikat! A jelszó-panasz esetén legyen a jelszavunk nyolc betu hosszú, legyen benne kis- és nagybetu valamint szám is. Adjunk meg egy olyan email címet, amelyhez van hozzáférésünk, ide perceken belül megérkezik egy regisztrálást nyugtázó, azt aktiváló levél - néhány esetben új jelszóval. A levél tartalmaz egy linket - általában -, amire kattintva válunk a játék teljes jogú játszójává. Rutinos játékosok soha sem az éles email címüket adják meg, általában e célra létrehoznak egy ingyenest emailt. Amit a regisztrálás visszaigazolás után el is felejtenek.)

Ha bejutottunk a játékba, akkor képességünknek és elért pontszámainknak megfelelô helyekre nézhetünk be. ezeken a helyeken választhatunk magunknak ellenfelet, vagy megadhatjuk, milyen ellenfélre vágyunk - a programmal legyünk óvatosak, lassúak és türelmesek, mert - ezt kívánja.

A lejátszott meccsek némelyik szétesett, szinte követhetetlen volt, néha nem ütöttem, máskor meg oda biztos nem. Máskor viszont olyan élményben volt részem, mintha nem is hálózaton, neten játszanék, hanem a saját gépemen lévô mesterséges ellenfelekkel. A leggyakoribb hiba, ami netes berkekben is részletesen kitárgyalt, hogy néha minden magyarázat nélkül kidob a rendszer egy meccsrôl, amelyen igaz, hogy vesztésre álltál, de nem kaptál ilyen kitiltó büntetést. Vagy ha kaptál, már nem láthattad meg. Mindezek ellenére üdvözöljük, hogy a TW08 is multiplayeres lett, azaz többen játszhatják a neten át egymás ellen. A korábbi verziókból ez a lehetôség nagyon hiányzott.


Elütve
A TW08 remek példa a vegyes érzelmeket kiváltó játékra. A negatív oldalon ott a néha kifagyó, kilépô alkalmazás, a gyengécske grafika, az unalmas és kiakasztó zene, hiányzó lehetôségek, kétes megoldások . ennél tovább talán ne is soroljam! Más esetekben ez a játék már repült volna a süllyesztôbe. Másfelôl viszont ott a jól kitalált és valódi élvezetet nyújtó Tiger Challenge, még több golf lecke, még több, valódi játékos, a hihetetlenül összetett golfjátékos építô és a muködô multiplayer mód. És ezek megmentik a játékot.

Minden attól függ, hogy milyen az elsô randi. Ha szereted a golfot, akkor az átsegít az elsô hibákon, kiakadásokon. A rajongók, akik már a korábbi verziókat is gyurték, messze értékelni tudják, milyen kincs is a TW08. Akinek viszont nincs a kocsija csomagtartójában 6-8 ütô, mellény-zsebében nem lapul golfklub tagsági, az hamarabb akadhat ki a játék hibáin, mint szereti meg a golfozást.


Játékmenet: remek, jól kitalált, Tiger Challenge, Tour-mód és az online játék is.

Grafika: épp elfogadhatóan átlagos, a teljesítmény hibák néha több, mint zavaróak.

Zene, hang: idegölô zene, hiányzó effektek, zavaró hangosbemondó.

Érték: több napnyi Mac elôtt ragadás prognosztizálható.


Elônyök:
- a Tiger Challenge egymagában megéri a játék árát
- nagykutyák összecsapása
- teljesen multiplayeres
- több tanpálya, több golfozó

Hátrányok:
- kicsit poros,
- néha újraindítást kívánó programhibák
- az EA-hoz méltatlan zene


 

A lap tetejére


Szoftver írásaink