Hirdetés
APPLE, MAGYARORSZÁG
Az Andrássy úti boltban tartott sajtótájékoztatót a hazai képviselet. Gulyás István az újságírók számára több újdonságot is elmondott az Apple hordozható gépeirôl - ez volt az Air hivatalos hazai bemutatója. Némi derültséget keltett, hogy az Apple hazai forgalmáról csak annyit lehetett megtudni, hogy 40 százalékkal nôtt. A mihez képest kérdésre István a frappáns "elôzô évhez" választ adta, de harmadik rákérdezésre sem mondott számot. Ez nem úri passzió vagy az újságírók kitervelt bosszantása, hanem az Apple utasítása, amelyet a képviselôje elôírásszeruen követ. A magyarországi számok egyébként kikövetkeztethetôk lennének, ha valaki megvásárolná az IDC vagy bármelyik másik piackutatócég jelentését - amelyet nem adnak ingyen.
    Az idén a fôvárosban még két, vidéken négy Apple Premium Reseller bolt nyitását tervezik - hangzott el. Hivatalosan természetesen semmit sem lehet tudni, de az Almalapnak remek kapcsolatai vannak - és rendelkezik némi józan paraszti ésszel is. Ebbôl egyértelmu, hogy az egyik város Debrecen lesz, a másik Szeged. Harmadik és negyedik helyre Pécset, Miskolcot vagy Gyôrt várjuk. A Debrecenben régóta muködô Apple-viszonteladó cég nem tervezi az APR státusz elérést (de most költözött új üzlethelyységbe a fő sétálóutca közelébe), így valószínűleg valamelyik budapesti, több üzlettel rendelkezô cég készül elsô vidéki boltját megnyitni. Jegyezzük meg, a képviselet elvárása a vidéki városokban az, hogy vagy a fôutcában, sétálóutcában nyíljon a bolt - legalább 60, de inkább 100 négyzetméteres területtel, vagy a helyi plázában.
    Szegeden a Bordás Péter vezette Diadalma tunik bolt-nyitó esélyesnek, a jelenlegi pörgô forgalmú boltjuk ugyanis nem felel meg az APR cím elnyeréséhez szükséges feltételeknek. Miskolcon most költözött a helyi viszonteladó a plázába, ahol egy kioszkot bérel.
    A boltnyitás jelentôs pénzbefektetést kíván, amelyre a hazai viszonteladók - egy-két kivétellel - nem képesek önállóan. Egy bolt létrehozása, beindítása több év után térül meg, addig bizony súlyos pénzeket kell betolni - és a sikerre nincs garancia, legyen erre példa a Széna téren bezárt iStyle bolt. A vásárlók számára persze ez kevésbé érdekes, számukra az a fontos, hogy megkapják a Macet, az iPodot, legyen helyben szakértô termék-támogatás és szükség esetén szerviz szolgáltatás.
    A Macbolt.hu, azaz iJoe boltja is költözött. A több viszonteladó által kifogásolt helyrôl, a hivatalos Apple szerviz tôszomszédságából, a belváros közepébe, a Galamb utcába vándorolt a Macbolt. A Galamb utca alig 207 lépésre van a Régiposta-utcai MacDonaldstól. Az új helyen lenyugözô csillárok, mennyezet tükrök várják majd a vásárlókat.

A lap tetejére


MAGYAR MAC OS X
Elkészült a Mac OS X 10.5.2 magyar nyelvu változata, amely letölthetô a hazai képviselet honlapjáról. A honosítás folyamatát az Apple és személyesen Steve Jobs felügyeli. Hiába volt már kész a magyar verzió hónapok óta, az az Apple engedélye nélkül nem jelenhetett meg. A kiadott tájékoztatás szerint a telepítôcsomag az angol nyelvu Mac OS X 10.5.2 verzióra telepíthetô, késôbbi verziójú Mac OS X rendszeren történô használata nem támogatott. Azaz, aki gyanútlanul 10.5.3-ra frissített, az nem fogja tudni feltenni a magyar Leopárdot!
    A sors különös játéka az, hogy a magyar Mac OS X 10.5.2 majdnem egy napon jelent meg az angol Mac OS X 10.5.3 verziójával. Együtt érzünk a hazai képviselet lokalizációban résztvevô dolgozóival, az örömüket, hogy végre elkészültek a magyar változattal, az Apple kicsit megkeserítette ezzel az upgradedel. Mindenesetre mi köszönjük Mattburger Zsoltnak és társainak a magyar változatot. A képviselet honlapja szerint egyébként készül az iWork és az iLife honosítása is.
    A 10.5.3 frissítése érinti az AirPortot, a Time Capsule-t, a Mailt, az iChatet, az iCalt - tehát érdemes lesz letölteni, ha csak magyarra nem váltunk. Frissült a Tigris is, így annak, aki még az elôzô nagymacskát tartja gépén, annak is felkeresni a szoftver frissítés lehetôségét az Alma menü alatt.
SZERVIZ KÖLTÖZÉS
A hetedikbôl a tizenegyedik kerületbe költözött a hivatalos hazai Apple szerviz, az Almárium Pro. A Bartók Béla úti címet a honlapjukról is le lehet olvasni. A költözés oka - nem hivatalos infok szerint - a Damjanich utcaiiroda, eddig itt volt a szerviz, magas bérleti költsége volt. Másrészt a vállalkozás ki is nôtte az irodát, aki ara kényszerült, hogy szerviz okán felkeresse ôket, az tapasztalhatta, hogy doboz doboz hátán állt.
iMAC AKCIÓ
Az eltelt idôszakban iMac akció okozott örömöt. A kiárusításnak alapvetô oka az volt, hogy az Apple bejelentette az új iMac modelleket. Az akcióban nem csak sokkal olcsóbbak lettek az iMacek, de a képviselet mindegyik iMachez 2GB Kingston RAM-ot is adott. (Gonosz Almalap: vajh miért nem a méreg drága Apple RAM-ot?) A Kingston ára durván 15 ezer forint, ezt is figyelembe véve majdnem 20 százalékos árengedményrôl beszélhetünk. A legkisebb iMac - listaáron - 304 ezer helyett 253 ezerbe került, ez memóriával is számolva 20 százalék engedmény. A középsô, még 20 inches iMac 371 ezer helyett 319 ezer forint volt, ami - RAM-mal - 19 százalékos csökkenés. Végül a 24 inches iMacet 450 ezer forint helyett már bruttó 398 ezerért is haza lehetett vinni, ami 16 százalék kedvezmény.
MACBOOK AIR AKCIÓ
Május elsején MacBook Air értékesítést támogató akciót indított a képviselet. Aki Airt vett, az LaCie120GB-os külsô merevlemezt is kapott.

Szoftver hírek