Hirdetés

Bento

A Bento-t a FileMaker a Macesek adatbázis kezelésének megkönnyítésére tervezte. A FileMaker egyébként az Apple leányvállalata, a FileMakert pedig az ötven legnagyobb cégbôl negyvennyolc használja. Ez persze semmit sem tesz hozzá, de nem is von le a Bento tudásából.

A Bentoval egy alkalmazásból kezelhetjük a
névjegykártyáinkat - Address Book -,
eseményeket - iCal és Mail - és
projectjeinket - iCal.

Mindezt persze könnyebben, mint valaha - hangzik a reklámüzenet. Mi utána néztünk, igaz-e. Ad-e a Bento bármi pluszt az említett alkalmazásokhoz? Ismerjük meg a Bentot, aztán lássuk, mire képes! A Bentot te is felteheted a Macre, Leopárd alá, a 30 napos próbaváltozat letölthetô.A végleges változat megvásárolható a neten át, de gondos Apple viszonteladók dobozos termékként is forgalmazzák.

A Bento három oszlopra osztott ablakkal jelenik meg. A bal oldali hasábban láthatók az adatforrások, középen nagyban az egyes rekordok vagy táblázatban az adatok és jobb oldalon az adott rekordhoz felhasznált és felhasználatlan mezôk. Már ennyibôl is kiderült, hogy a FileMaker, illetve a Bento nem rugaszkodott messzire, változatlanul adatbázisban, rekordban és mezôben kell gondolkodnunk. Az egyes oszlopokat elrejthetjük az alsó ikonsor hatodik ikonjára kattintva.

Az adatforrásban könyvtárakat és listákat találunk. A könyvtár a Bento adatstruktúrájában a legmagasabb szint. Egy adat több helyen is megtalálható, példaként említsük meg magunk, aki megtalálható az Address Bookban és mondjuk a Leopárd könyv író projektben épp úgy, ahogy a második Almalap készítô projekt listán is.

A könyvtárak gyujteményeket tárolnak, a gyujtemény alatt olyasmit kell érteni, mint az iTunes játszás-listák. Létezik önfrissítô, azaz Okos - angolul Smart gyujtemény is. A legalsó szint a rekordoké, maradva az iTunesos hasonlathoz, ez a zeneszámnak felel meg.

A középsô ablakban legalább egy táblázatos és legalább egy rekord nézetu megjelenítést találunk. Táblázatban könyvtár vagy gyujtemény rekordjait láthatjuk. A táblázat nézetben az oszlopok sorrendje fogd-és-vidd módon egérrel felcserélhetô, vagy a jobb oszlop segítségével meghatározható, mi legyen látható és mi ne. A rekord nézetben egy-egy rekord látható minden adatával szépen elrendezetten. Itt hozhatunk létre új nézetet, törölhetünk meglévôt - vagy szerkeszthetjük az épp nézettet.

Minden könyvtár és gyujtemény rekordjai mezôkbôl épülnek fel, ezeket látjuk a jobb oldalon. Ezt a listát bôvíthetjük, mezôt törölhetünk vagy módosíthatunk. Mezô hozzáadásakor 19 mezôtípusból választhatunk. A megfelelô típus kiválasztása után már csak nevet kell adnunk a mezônek, hogy használhassuk. Mezôt a rekord nézeten az egeret használva helyezhetünk el.

A Bento szorosan együttmuködik az Address Bookkal. Ha a baloldali, forrásokat tartalmazó listán kiválasztjuk az Address Bookot, a Bento az Address Book alkalmazásban tárolt neveket és címeket jeleníti meg. Ha itt új személy adatait rögzítjük, akkor az adatok megjelennek az Address Bookban is. A Bento táblázat nézetében egyszeru az adatok sorba rendezése, elég a megfelelô oszlop tetejére kattintani a kívánt eredményhez. A keresés is teljesen Maces, a szokott keresô mezôbe kell begépelni e keresett szót, és a találatok azonnal megjelennek.

A Bento több mint 20 sablonnal érkezik. Ezek nem csak szépek, de célorientáltak is. Természetesen tetszés szerint átalakíthatjuk ôket vagy létrehozhatjuk a saját elrendezésünket is. A kritikus szemu ítész ekkor bátran kijelentheti, a Bento ezen része, funkciója nem több, mint az Address Book skinelése. Az infoszlengben járatlanok érdekében, a skin bôrt jelent, ahogy ezt a muvelt nép a skinhead kifejezésbôl oly jól ismeri. Az azonos adatok, képek eltérô megjelenítését nevezik skinelésnek (ejtsd: szkin), ugyan arra más és más bôrt húzunk. A róka esete a skinelés ellentetje, ekkor a bôrt lehúzzuk. Bento-hívôként mondhatnánk, hogy aki utálja az Address Bookot, már annak is megéri a Bento használata.

Ennél erôsebb érv lehet, hogy egy adathalmazhoz többféle megjelenítést kapcsolhatunk. Lehet egy olyan, amely az összes adatot megmutatja - ezen könnyu a partner, ügyfél adatait frissíteni. De amikor nem a saját irodánkban kell elôkeresni egy adatot, jobb, ha a kandi és kíváncsi szemek nem látják, hogy mi mindent jegyeztünk fel, ekkor egy egyszerusített rekord megjelenítés is megteszi. És természetesen lehetnek speciális urlapok, formok is, amelyek egy adott cél érdekében használatos adatokat jelenítenek meg.

A Bento képes, így a rekordokhoz képeket is csatolhatunk, akár többet is. Az Address Bookkal csak azon mezôk adatai cserélôdnek oda és vissza, amelyeket az Address Book alapból ismer. Az Address Bookos kapcsolat - ahogy az iCales is -, lekapcsolható, ekkor a frissítés abbamarad. Azt javasoljuk, hogy ahogy az Address Bookot, úgy a Bentot is érdemes rendszeresen archiválni, erre minkét program külön utasítást is kínál.

Az adatok kereshetôk és sorba rendezhetôk, erre a legalkalmasabb a táblázat nézet. A sorba rendezéshez az oszlopok fejrészére kell kattintani. A keresések elmenthetôk, így hozhatunk létre Okos Gyujteményt.

Természetesen megnéztük, miként mutatna az Almalap elôfizetôi adatbázisa Bentoban. A kíváncsiságunkat fokozta, hogy ezeket FileMakerben tartjuk nyilván - így nem tartottunk attól, hogy az adatok átemelése gondot okozna. Nem okozott, de nem azért, mert a Bento értené a nagy testvér formátumát, hanem azért, mert okosak vagyunk - ha már szépek nem. A Bento ugyanis csak csv-állományt olvas be. Ezért elôször a FileMakerbôl - vagy bármi másból, Excelbôl, Numbersbôl - csv formátumot kellett menteni.

Maga az export már varázslatos volt, dicsérjük meg. A File-Makerben egyes mezôk listáról választhatók az Almalap elôfizetôi esetében. Ezek csv-be mentve már nem látszanak listának. A Bento azonban felismerte beolvasás után, hogy adott mezôben sok azonos megnevezés található. Ilyen lehet a nem - férfi vagy nô. Az viszont barátságtalan volt, hogy a fejléc sor kezelése nem volt sikeres, a mezô nevek átmentése nem történt meg. Az adatátvitel után valóban minden megmaradt a Bentoban, ami a FileMakerben már megvolt. Az egyetlen gondot az ô és u betunk el oe-sedése jelentette, ami azért nem egy Leo-fícsör.

Maga a Bento összes élvezeti értéke ezzel számunkra ki is merült - volna, de hátra volt még az iCal és file-integráció vizsgálata. Nem lettünk boldogok.

A terv az volt, hogy feszesebbé szervezzük az elôfizetôk kezelését, ahogy ezt korábban egy másik alkalmazás kapcsán már említettem. A jelentkezést, elôfizetést követôen küldendô lap, elôfizetés megújítás milyen szépen rábízható volna az iCalre, amely majd riaszt, ha tenni valónk lenne.

Nos az iCal riaszt, de nem éri meg a fáradtságot. Vagy az iCalben kell adott teendôket megalkotni, amelyeket behúzva valóban hozzá lehet kapcsolni egy-egy elôfizetôhöz. Pontosabban egyhez csak. Ha tehát létrehozok egy "elôfizetés lejárt, meg kellene hosszabbítani" eseményt, teendôt, akkor azt szeretném annyiszor felhasználni a Benton belül, ahányszor az szükséges, évente minden elôfizetônél egyszer. Ehelyett egyszer tudom, egyetlen elôfizetônél. Ha még egyszer szeretném, új eseményt, teendôt kell alkotnom, amely, viccesen további Bento naptárt hoz létre a már meglévôk mellé. Így annyi iCal naptárunk lesz, ahány elôfizetônk. Gáz. Vagy mi voltunk bénák, de ez lehetetlen.

Ha nem az iCalben kezdeményezünk eseményeket létrehozni, hanem a Bentoban, akkor ugyanez lesz a végeredmény. Még egy dolgot próbáltunk ki a Bentoban, minden rekordhoz lehet fájl-listát csatolni. A fájl listába behúzhatunk bármilyen állományt, az nem kerül be a Bentoba, csupán hivatkozás lesz rá.

A Bento aranyos kis megoldás, érdemes a 30 napos változatot letölteni, és utána, használat után eldönteni, hogy van-e élet nélküle. Az Almalap megél Bento nélkül. Aki ódzkodik a netes vásárlástól - a Bento így is megszerezhetô - az talál hazai viszonteladót, aki a szoftvert dobozban adja.

 

A lap tetejére


Szoftver írásaink