Hirdetés

Email küldése After-Effects-ből

AE a Macen

Az Adobe After Effects programját gondolom nem kell különösebben bemutatni senkinek. Aki videózással és azon belül is effektezéssel foglalkozik, az After Effect szinte nélkülözhetetlen eszköz. És nem csak a pécén, bár a Macen talán a Motion elterjedtebb, viszont amióta az Adobe megjelent a CS3 szoftvercsomagjaival, azóta sokan használják az AE-t Macen is, hiszen a benne lévô programok - és az azok közötti könnyu átjárhatóság - nagyban megkönnyíti a videoszerkesztés munkafolyamatát.

A weben rengeteg hasznos tutorial és leírás segíti az After Effect elsôre talán nehézkesnek tunô használatát. (Aki szeretne jobban megismerkedni a programmal annak ajánljuk a www.lynda.com címet, ahol videó-tutoriálok segítik a program könnyebb megismerését.)

Aki viszont már ismeri az Adobe más programjainak kezelôfelületét (Photoshop, Illustrator vagy InDesign), annak sokkal könnyebb lesz megtanulni a program használatát, hiszen a kezelôfelület hasonló ezekben a programokban.

 

AE vagy Motion

Remek marketing-fogás a hasonló kezelôfelület, de mégsem emiatt választják olyan sokan az AE-t a Motionnel szemben. A hollywoodi filmek feliratozásához szinte minden stúdió az AE-t használja, ezen kívül rengeteg olyan speciális effekt elôállítására alkalmas, amelyre a Motion nem. (Hogy mit, fénykardot? Igen azt is, nagyjából öt perc alatt!)

Természetesen a Motion is jó, és gyorsan össze lehet vele dobni egy jó kis effektet vagy animált DVD-menüt, de egy idô után, amikor már annyira elsajátítottuk a program használatát, hogy valami egyénit szeretnénk alkotni, akkor ebben az AE lesz a partnerünk; szinte korlátlanok a lehetôségeink. Vagyis a korlát a mi fantáziánk.

 

Küldjünk magunknak emailt

Ennyit bevezetôként, talán majd késôbbi cikkekben fogjuk jobban összevetni a két programot (nem, a Shake-kel nem foglalkozunk). Ezt az írást egy rövid tippel szeretnék befejezni, ami hasznos segítség lehet nagy munkáknál és talán nem sokan ismerik a program eme tulajdonságát. Kezdjük tehát - nem megszokott módon - a legvégén. Kész van a filmünk ... rendereljük le.

Az After Effects CS3-ban rengeteg új és hasznos funkció kapott helyet (szinte hallom, hogy "puppet tool" - errôl a látványos effektrôl majd legközelebb) viszont az a funkció, amit most mutatunk be, már a 6-os verzió óta benne van a programban, mégsem sokan ismerik és használják (mi példánkban a 6.5-ös verziót használtuk). Ez a funkció egy értesítô email küldése a renderelés befejezése után. Kicsi de hasznos funkció.

Aki már dolgozott After Effectsen vagy más animációs programon, tudja, hogy a renderelési idô (ez az az idô amikor a gépünk kiszámítja "lerendereli" az animációt) van amikor napokig is eltarthat: bár ez a film hosszától és a gép teljesítményétôl illetve az animáció komplexitásától is függ. Ezért is nagyszeru, amikor végre elkészülünk a filmünkkel és le akarjuk renderelni, ahelyett, hogy óránként vagy esetleg félnaponta rá kelljen nézni a gépünkre, hogy még mindig dolgozik- e a képkockákon, tehetjük a dolgunkat, békén hagyva a gépet (mást úgysem igen csinálhatunk rajta, amíg renderel) és amikor az AE kész, küld nekünk egy emailt, hogy a renderelés elkészült. Ez természetesen inkább akkor hasznos, ha egyszerre több gépen is renderelünk és így minden gép értesíthet minket, amikor elkészült a munkával.


A konfig

Hogy mindez muködjön csak be kell konfigurálni a szkriptet. A File menü legalján különbözô külsô javascripteknek adtak helyet. Ezek sima mezei javascriptek amik integrálódva az AE funkcióit bôvítik. De miket is találunk még itt a menüben.


Collect Files

A Collect Files (Állományok begyujtése) eléggé hasznos és gyakran használt funkció. Nem mást csinál, mint végignézi a merevlemezt és minden olyan fájlt begyujt egy könyvtárba, ami a projecthez tartozik.

 

Watch Folder

A "Könyvtár figyelô" olyan parancs, amit akkor használunk, ha több gépen renderelünk egyszerre - vagyis egy renderfarmot használunk. A gépünkön egy Watch Foldert kell létrehoznunk, amit a többi gép is lát. Ezután a már elôzôleg begyujtött projekt mappát ide húzzuk be. A hálózati renderelést egy html oldalon keresztül tudjuk ellenôrizni (hasonlóan a Cinema 4D Net Render funkciójához).

 

Email & other scripts

És végül lassan, de biztosan elérkeztünk oda, amirôl végül is írni szeretnénk, ez az Email küldés. A Run Script, azaz "szkript futtatása" menü alatt találhatunk két kis javascriptben írt kódot, ami az email küldéshez kell.

Az elsô az email_setup.jsx, ahol az email beállításokat végezhetjük el. Válasszuk ki ezt a menüpontot és konfiguráljuk be a programot. Adjuk meg az SMTP szerverünk nevét, ugyanaz mint amit a Mail beállításaiban találunk. Ezután adjuk meg az email címünket!

Ha ez is kész, akkor válaszoljunk ama költôi kérdésre, hogy vajon a szolgáltatónk kéri-e, hogy bejelentkezzünk az smtp szerverre vagy sem. Ez szolgáltatótól függ, általában nem, de ha mégis, akkor adjuk meg az azonosítót és jelszót.

Utolsó lépésben adjuk meg az email címet, ahová az After Effects a levelet fogja küldeni.

A General Preferences-ben be kell állítani, hogy az "Allow Scripts to Write Files and Access Network" engedélyezve legyen, egyébként a szkript nem tud végrehajtódni.

A következô lépéshez az kell, hogy a Render Queue-ban legyen egy renderelésre váró kompozíció. De mivel renderelni szeretnénk, ez valószínuleg ott is lesz.

Menjünk vissza a File > Run script menüjébe és válasszuk a "render_and_email.jsx"-t.

Elindul a renderelés folyamata. Amikor kész, a program küld egy emailt az elôzôleg beállított címre, hogy a renderelés kész.

 

LEGKÖZELEBB

Következô alkalommal fejest ugrunk a mély vízbe és kis szkriptek helyett egy olyan effektet mutatunk, be amit a nagy filmes stúdiók is sokat használnak, a Time Freeze-t (ez az, amikor kimerevedik egy tárgy a filmen - megáll az idô -, majd besétál egy személy, aki körbejárhatja az idôben megállított tárgyat)

Kazári Gyula

 

A lap tetejére


Alkalmazós írásaink