Hirdetés
LEOPÁRD MAGYARUL!
Remek hazai hír, a Leopárd honosítása igen elôrehaladt állapotban van. A szövegeket már jó ideje lefordította a hazai vezérképviselet ezzel foglalkozó munkatársa, a munkában egyébként szinte mindenki részt vett. Jelenleg a felhasználói interface-k, párbeszédablakok, felületek ellenôrzésén dolgoznak, de ez a munka is már a vége felé tart. Ez után jön a szokásos oda-vissza küldözgetéses, hibajavító vadászat az Apple közremuködésével, majd ha megjön a hivatalos Apple OK-To-Release engedély, akkor kerül ki a hazai Apple honlapra a letölthetô telepítô.
   Az oda-vissza küldözgetés ideje pár hónap lehet maximum, az operációs rendszer az Apple tulajdona, így az ô engedélye nélkül nem módosítható. És az Apple az utolsó betuig megnézi, mihez adja a nevét.
   Az OK-To-Relase jelenti az Apple végsô fôbólintását. Ennek pillanata nem csak a magyar honosítás készségétôl függ. A magyar nyelvu verzió a hármas csoportba tartozik, az elsô csoportba került nyelveken a Leopárd megjelenése óta és az új kibocsátásokkor és frissítésekkor is beszél. Ezt követôen történik meg a második csoportba tartozó nyelveken a lokalizáció - majd ezek egyideju, egyszerre történô kibocsátása. Mi a harmadik csoportba vagyunk másik  20-30 nyelvvel. Így ha csak egyetlen nyelvi lokalizáció késik, az Apple visszatartja a többit is.
   A nem hivatalos lokalizációk az Almalap által megkérdezett, informatikai szerzôi jogok terén jártas ügyvédek szerint jogsértôk. Akkor is sérti a szellemi tulajdont, ha az eredeti program bitje sem változik - így a nyelvi modul is sérti. Ez a törvény - egyébként ez olyan, mintha egy zenekari felvételre ráénekelnénk és azt a nevünk alatt kiadnánk.
   A nem hivatalos lokalizáció kapcsán a hazai képviselet egy volt munkatársa azt is elmondta az Almalapnak, hogy sok gondot okozott egy, még a Jaguár alatt megjelent házi lokalizáció. Ennek feltétele ugyanis megborította a 10.3-t, akkortól kezdve az így lokalizált oprendszeru Mac nem futtatta a rendszerfrissítéseket, a szoftverupdateket. Az emiatt panaszkodó felhasználók pedig nem az önkéntes és szerelembôl lokalizáló csapatot keresték meg, hanem az Apple viszonteladókat és a képviseletet.
   A lokalizáció kapcsán még egy dolgot érdemes tudni. Az Apple dönt arról, hogy a Mac tegezzen vagy magázzon minket, hogy felszólító módot használjon vagy sem. Ez ügyben sem a hazai képviselet szava dönt, ahogy a lokalizáció elvégzése és kibocsátása idôpontjában sem.
VVIDGET 64-BITEN
A Leopárd egyik nem látható képessége, hogy teljesen 64 bites lett a rendszer a korábbi 32 biteshez képest. Miért fontos ez, ha amúgy sem látható? A 64 bites rendszer használja ki teljesen a hardver adta képességeket, gyorsabbak a számítások, a megjelenítés. A 32-rôl 64-re átállás azt jelentette, hogy az összes Mac OS X kódot végig kellett nézni, és jó részét átírni. A titkos budapesti fejlesztôi konferencia egyik üzenete is ez a váltás volt, az ott felsorolt szoftver-kód változások java részét az átírás miatti korrekció okozta.
   Elkészült az elsô 64 bites grafikai alkalmazás, amely a megtévesztô VVIdget nevet kapta, bár nem Dashboard widget. A programmal három dimenziós grafikonok ábrázolhatók.
FIRMWARE UPDATE
A MacBook és MacBook Pro tulajdonosokat érinti, hogy a billentyuzet kezelô firmware újabb verzióját tölthetik le a netrôl.
LEOPÁRD 10.5.2
Megjelent a Leopárd 10.5.2 frissítés, a második jelentôs Leopárd frissítés a program megjelenése óta, letöltését erôsen ajánljuk. Számtalan dolgot javítottak ki, gyorsítottak meg és tettek lehetôvé az Apple fejlesztôi.
   Jöjjön egy gyors lista a teljesség igénye nélkül. Javítottak az Airport kapcsolat stabilitásán, és az Airport Base Stationös nyomtatási gondokat felszámolták. Kikapcsolhatóvá vált a felsô menüsor áttetszôsége, ezt nagyon sokan kérték - az Apple figyelt ránk. Elvileg sikerrel számolták fel a Szülôi Felügyelet bekapcsolása okozta Leopárd tudásvesztéseket is. Több alkalmazás, így az iChat, az iCal, a Finder, a Mail, a Dashboard és továbbiak is revízió alá lettek vonva. A még Tigrist használók is frissíthetik rendszerüket - pár hibát ott is kijavítottak.
   Letölthetô az iLife Support 08 frissítés, ahogy a WebObjects frissítés is. Sôt, megjelent az Aperture 2.0, a 30 napos próbaváltozata szintén letölthetô. Az AppleTV 2.0 szoftverfrissítés is megjelent.
   A Leopárd frissítésrôl nyitott szavazást a MacPolls szájt, eddig 9205-en szavaztak. Minden tizedik szavazó ujjongott a frissítés kapcsán, 36 százaléknak jelentôsen gyorsult a rendszere, 28 százalék nem tapasztalt változást. Mindössze öt százaléknak volt gondja a frissítéssel, vagy lett - érzése szerint - rosszabbá a Leopárdja. És minden ötödik Maces még vár a frissítéssel vagy nincs is Leopárd a gépén.A lap tetejére


SAFARI 3.1
Készül a Safari következô frissítése is, amely a 3.1-es verziószámot fogja nyerni. Az elsô kiszivárgott hírek szerint rettentôen gyors lesz az Apple böngészôje, amely piacrészesedése hónapról-hónapra nô.
   Az új Safari a CSS stílus lapok kezelésében újul meg leginkább, de erôsebben támogatja a honlapon megjelenítendô betuk letöltését - a honlapok 99 százaléka ugyan megadja, hogy milyen betutípust használjon az adott szöveg, de ez csak akkor teljesül, ha az adott betutípus már a gépen van. Eddig is volt rá szabványos megoldás, hogy egy honlap a kívánt megjelenítéshez a weben keresztül használjon fel betutípust.
   Az újdonságok egyike lehet a netes adatok tárolását segítô SQL támogató API kiadása is. Új audió és videó HTML-tagek megjelenése is várható - csak reméljük, hogy ezek szabvány szerintiek lesznek, különben ismét mást látunk majd Safariban, mint Firefoxban vagy Explorerben. Az oldalak gyorsabb megjelenését a JavaScript értelmezô újraírása eredményezi. A JavaScript az oldalak kódjába helyet kapó utasítások, ezeket a parancsokat a böngészôk értelmezik és hajtják végre. A Computerworld egy elôtesztelés során két és félszeres gyorsulást mért a Safari 3-hoz képest.
   A technikai háttér iránt érdeklôdôk biztos tudják, hogy az Apple a Safari alapjául a KHTML motort választotta, ez szabadon felhasználható Unix-os fejlesztés volt. A Safari KHTML alapra helyezése szinte mindenkit meglepett, azt várták, hogy a Firefoxot is hajtó Gecko motort fogja az Apple használni. Ahogy az Apple saját kódot is írt a KHTML-be, az megszunt szabad felhasználású szoftver lenni. Annyira megszunt, hogy Webkit-nek nevezik már, és teljesen az Apple szellemi tulajdonát képezi. Az Apple mérnöki tudását bizonyítja, ha igaz a már említett szám, hogy az Safari 3.1 majdnem háromszor gyorsabb lesz a Safari 3-nál.
SKYPE 2.7
Itt a Skype 2.7, amelyben, ha minden igaz, kijavították az összes hibát, megoldották az Address Book integrációt.
FEEDER
Frissítették a Feeder programot, ez RSS-szerkesztô program, amelyet az Almalap 2006 óta több célra is használ.
TOMB RAIDER
A Tomb Raider rajongók és azok, akik még nem próbálták ki ezt a programot, a macgamefiles.com oldalról most játszható demót tölthetnek le.
SZOFTVER-FRISSÍTÉS
Frissült a QuickTime, az iPhoto 08, az Aperture, a Logic és a Final Cut is, érdemes a szoftver frissítést lefuttatni.
iWORK FRISSÍTÉS
Az Apple frissítette az iWork csomag tagjait, a prezentáció készítésre szánt Keynote-ot, a szövegszerkesztô-kiadványkészítô Pagest és a táblázatkezelô Numberst is. Szintén frissült az iLife csomaghoz tartozó iWeb is.
DISKWARRIOR 4.1
Megjelent a DiskWarrior 4.1-es változata. A sokak által kedvelt merevlemez helyrepofozó alkalmazás már képes a Time Machine céljára használt merevlemezek rendbe tételére is.
XSAN 2
Az Apple nagyvállalatoknak szánt adattároló rendszere, az Xsan új verzióját jelentették be, ez már támogatja a nem Appleös RAID kiszolgálók kezelését is. Ezek után az Xserve RAID, az Apple RAID megoldása eltunt az Apple Store-ból - a cég különösebb hírverés nélkül felhagyott a RAID forgalmazással.
DIRECTOR
Az Adobe frissítette a valaha Macromedia Directorként megismert szoftvert. A multimédiás CD-k, DVD-k szerkesztését segítô alkalmazást utoljára vagy öt éve frissítették, így szinte tetszhalott állapotba került, most lelket lehelt az Adobe a programba. A felhasználók ôszinte örömmel fogadták, hogy a Director ezek szerint nem követi a Freehand vagy a Page- Maker sorsát - bár a most bemutatott újdonságokról azt állítják, hogy már három éve meg kellett volna ôket valósítani.
PS ELEMENTS MACRE
Az Adobe bemutatta a Photoshop Elments 6.0 szoftverének Maces változatát, a szoftver forgalmazását csak februárban kezdik meg. Ez a szoftver, amely pécén érte el a magas verziószámot, az iPhoto vetélytársa, célközösségük, feladatuk azonos. Örüljünk létének, mert a versenyre kényszerítés nem árthat az Apple-nek. Ugyanakkor kíváncsiak vagyunk, mennyire sikerült megoldani az Adobe-nak az Elements beágyazását az Apple alkalmazásokba - megjelennek-e majd az Elements albumjai a Média Böngészô Photos felületén? Erre is választ kapunk majd tavasszal, amikor az Almalapnak lesz szerencséje tesztelni az Elmentset, köszönjük ezt az Adobe PR csapatának és Stranovsky Zolinak Prágában. A teszt a márciusi számban jelenik meg.

Szoftver írások