Hirdetés

A legnagyobb iPod

Úgy is tekinthetünk a MacBook Airre, mint az eddigi legnagyobb iPodra, nevezzük iPod touch Extreme-nek - ráadásul beépített billentyuzet is az iPod része! Az Air nem a főszámítógépünk, inkább a második, ha nem a harmadik. Már csak azért is, mert egy másik gépre van szüksége az optikai lemezek olvasásához - ha csak nem veszel erre a célra egy önálló SuperDrive-ot. Így a MacBook Air inkább vidám kiegészítő a számítástechnikai világodhoz, mintsem önálló entitás. Ez nem azt jelenti, hogy önállóan nem használható, épp úgy, mint egy iPodot, nap mint nap magaddal viheted, ám időről- időre csatlakoztatni kell a nagy rendszerhez.

Az Airre úgy is tekinthetsz, mint egy tudással rendesen ellátott terminál, amellyel adatokat nyerhetsz az internetről vagy a lokális hálózat többi számítógépéről - bár sokat ne akarj letölteni, mert a 80GB hamar megtelhet. A 80GB azt sejteti, az Apple nem is támogatja a jelentős merevlemez használatot. Így nézve az Air épp az, aminek látszik. könnyű, bárhová befér - még a csajos táskákba is. Remek Internetező eszköz.

Munkaeszköznek csak korlátozottan alkalmas az Air, a MacBook Pro tudásától elmarad épp úgy, mint a teljesítményétől. De kevesebbet tud a MacBooknál is. Ennek ellenére van élet az Airen, alkalmi munkahelynek kiválóan alkalmas.

A Windows világban jóval több subnotebook létezik más és más méretekkel és tudással. Aki a kisebb kijelzőt szereti, mert könnyebben cipelhető az olyan sub, az is talál magának. Aki beépített optikai lemezest keres, az is talál. Akadnak több kapusok. Nincs semmi gond, ha ezek közül választasz. De a MacBook Air az egyetlen közülük, amelyen (legálisan) futtathatsz Mac OS X oprendszert és az Apple alapjában véve remek munkát végzett, amikor megalkotta ezt a gépet, jól eltalálta az Air potenciális használóinak a preferenciáit. Az Air nem tökéletes, de hisszük, hogy a következő változatokban az Apple felszámolja a most hiányként megnevezett dolgokat.

Magam megtartom az Airt, bár nagyon várom a nagyobb merevlemezes változatát. Ennél jobban csak a valóban öt órán át működőképes aksit szeretném.


SSD A KÉZBEN
Amint megjött a nagyobb MacBook Air, azonnal váltottam - nagyon kíváncsi voltam, mit ad vagy miben gátol az SSD. A gépet épp úgy használtam, ahogy eddig. Írtam, szörföltem, cseteltem, néha fényképekkel dolgoztam és megnéztem pár YouTube videót is. Ha egy kis manó véletlenszerűen adta volna a kezem alá a HDD-s és az SSD-s Airt, akkor a legtöbb esetben csak tippelni tudtam volna, hogy épp melyiket használom. A napi használat során semmi különbséget sem érzékeltem.

Amiből esetleg kitalálhattam volna, hogy épp az SSD Airt használom, az az indokolatlan lelassulások hiánya lehetett volna - még nagy mennyiségű adat írásakor sem lassult le úgy az SSD Air, ahogy a HDD Air. Amikor a HDD Airen sok adatot írtam vagy mozgattam a hálón, például sok ablakos Firefox használatnál, úgy pörgött előttem a strandlabda, hogy azt még a Dallas Cowboys vezető hajrá-lánya is megirigyelte volna. Az SSD Airnél is ki lehetett figyelni némi lassulást, de itt a figyelés szón van a hangsúly. Ha az abszolút tudománytalan megfigyelésemet kellene számszerűsíteni, az SSD Air 90 százalékkal kevesebb lassulást produkált, mint a HDD Air.

Azért nem száz százalék, mert a lokális hálózatos fájlmásolást keverve némi videó letöltéssel, amely közben három honlapon is követem a Fórum eseményeit, amelyről csetelek a barátaimmal - nos, az az SSD Airt is meglassítja. A videó ilyenkor kockás lesz, akad - és nézhetetlen. A Firefox fülek közti váltás másodpercekbe telik. A lassulás nagyon is érzékelhető, de messze elmarad a HDD Airétől.


AZ AKSI
Nagyon kíváncsiak voltunk, hogy a használati időben jelentkezik-e különbség az SSD és a HDD Air között. Szomorúan jelentem, hogy nem - wi-fit használva, de a Bluetooth lekapcsolva, cikket írva, neten egyes tényekre rákeresve, levelezve, párszor csetelve a gép rendre két és negyed és két és háromnegyed óra között ette fel az aksi tartalmát.

Sokakat megkérdeztem, és azt kell mondjam, nem a mi gépeinkkel van a gond, nem a mi géphasználatunk az oka, másoknál is ez a két és fél óra az átlagidő, negyedórás, húszperces szórással. Így ki kell jelentenünk, az energia gazdálkodás szempontjából nincs különbség a HDD és az SSD Air között.

Ennek tükrében meg kell kérdőjeleznünk azt az elterjedt nézetet, hogy az SSD kevesebbet fogyaszt, mint a HDD. Alapvetően azért véljük így, mert az SSD nem használ mozgó alkatrészt, nincs lemezek fölé bevitt és pozicionált író-olvasó fej, nincs felpörgetés. Ugyanakkor az SSD végig áram alatt van, hogy ne legyen adatvesztés, így akkor is fogyaszt, amikor a HDD már pihenésben van.

A HDD és SSD modellek teljesen feltöltött aksi kapacitása a névleges 500mAh értékhez képest 5046 és 5004mAh volt, ami épp egy százalék a pozitív irányba. A többi Airest faggató körkérdésünkre 4900-5100mAh közti válaszokat kaptunk. Az ő tapasztalataik alapján már némi előny rajzolódott ki az SSD javára, amíg a HDD Air a általában két-két és fél óra alatt merült le, az SSD Air két és háromnegyed és három óra közt. (A rekordot Hansson, a Ruby on Rail atyja tartja, az ő MacBook Airje négy óra 39 percet ment, miközben dolgozott rajta. Eltérő a munka intenzitásunk.


AKKOR MEGÉRI?
A felár úgy tűnik, sok ezért a fél óra pluszért. A fél órán túl a tesztek adatai mutatják, az SSD Air nem gyorsabb annyival, mint ez a nem kevés forint összeg. Az SSD javára írjuk, hogy nincsenek jelentős és számos lassulási-periódusai erős lemez használatnál.

Aki engem kérdez, annak a MacBook Air HDD változatát javaslom megvételre.

SSD előnyei a HDD-hez képest:
- nincs géplassulás (vagy jóval kevesebb és kisebb)
- gyors gépindulás, lemezolvasás

SSD hátrányok a HDD-hez képest:
- aránytalanul drágább

Ami rossz az SSD Airben:
- az aksi kitartása

Ami a MacBook Airben jó:
- valóban vékony és könnyű
- a fényképek csalnak,
- megdöbbentő látvány,
- a legjobb méretes Interneteszköz
Ami a MacBook Airben rossz:
- a Migration Assistant használhatatlan FireWire nélkül,
- sok USB eszköz csatlakozója nem fér be az Air ajtaján,
- a teljesítmény más Macekhez képest elmarad,


Ami gyalázatos a MacBook Airben:
- a 4200 fordulatos merevlemez gép lassítási akciói,
- az aksi csak feleannyi ideig használható, mint amennyit a hirdetésben állítanak.

 

 

A lap tetejére


Hardver írásaink