Hirdetés

"A levegôt is képes eladni!"

Egy ember, négy bejelentés - beszámoló a MacWolrd kiállításról

MacWorld kiállítás ...

Amikor mi az előbb kerestük, hogy merre vagyunk, akkor az iPhone számos hot-spot jelet észlelt, még ha nem is kapcsolódott fel rájuk, de ezeknek az adatoknak az ismeretében, hogy melyiket milyen erősen látja, meg tudta mondani, hogy hol vagyunk. Király, nem? De az, nagyon szigorú!

A Google is valami hasonlót csinál, csak ő a bemérést a Cingular (az iPhone AT&T-s szolgáltató partnere) adótornyaira alapozza. Mi mindkettőt megnézzük és így adjuk meg a lokációt az iPhone-on. (hosszú taps)


0:19:00
Láttuk már, hogyan adhatunk hozzá új honlapot, miként rendezhetjük át az ikonokat. Egyszerre sok embernek küldünk sms-t, ráadásul az így létrehozott csoportnak egy bökéssel újra küldhetünk közös sms-t.

Amikor filmet nézek az iPhone-on, akkor két gombot is használhatok. Az egyikkel elérem a chapter listát, ha ugrani szeretnék, a másikkal pedig nyelvet tudok választani, ha több nyelv is elérhető, illetve ha van be- és lekapcsolhatom a feliratozást. Ha a hallgatott zenéhez meg van a szöveg is, akkor azt is látom az album borítón, amikor az adott zenét hallgatom. Ezek tehát az iPhone-ra felkerült új szolgáltatások.

Ezek mától elérhetők minden iPhone tulajdonos számára - ingyen. (taps, ováció)



0:20:00
Az iPhone fejlesztése ezzel nem fejeződött be, még jobbá, még jobbá és még jobbá szeretnénk tenni, hogy a felhasználók örömmel vegyék kézbe, további ingyenes szoftverfejlesztéseken dolgozunk.

Ok, ez volt az iPhone, de mi a helyzet az iPod touch-csal?

Ebben a két eszközben ugyanaz a szoftver fut. Mit adhatunk az iPod touch tulajdonosoknak?

Sokat. Elhatároztuk, hogy öt új alkalmazást teszünk fel az iPod touch-ra. (taps) Eldöntöttük, hogy felkerül rá az ismert Mail alkalmazás, az imént látott Map (térkép), a Stocks (részvények), a Notes (jegyzetek) és a Weather (időjárás).

Így néz ez ki! A Maps működik, mert a wi-fi alapú helymeghatározás elérhető az iPod touch-csal is! Ezért itt a Skyhook egyedül dolgozik, mert az iPod touch nem csatlakozik mobil telefon hálózatra. Megérkezett iPod touchra a Webclips is, a touch kijelzőét is testre szabhatjuk, ahogy az iPhone-ét. És az iPod touchra is felkerül a mozi lejátszásnál a chapterek és feliratozás kezelés, ahogy a zene lejátszásnál a dal szövegének megmutatása.


0:21:00
Ezeket már beépítjük az összes iPod touchba, amely mostantól elhagyja a gyárat. A jelenlegi iPod touch tulajdonosok ezekhez a szolgáltatásokhoz 20 dollárért (3,5eFt - hazai ára és az upgrade módja nem ismert) juthatnak hozzá. Csatlakoztassák az iPod touchot a számítógéphez, az iTunesban külön oldal fogadja őket, ahonnan egy kattintással letölthetik ezeket a szolgáltatásokat. Tehát az iPhone és az iPod touch jelentős szoftver bővítésen esett át, ez volt a második dolog, amiről ma beszélni szerettem volna.
(hosszú taps)


0:22:00
A harmadik. A harmadik nagyon jó. A harmadik az iTunes-szal kapcsolatos. Nagyon örülök, hogy elmondhatom, a múlt héten eladtuk a négy milliárdodik zenét is. (taps) Ez csodás! Négy milliárd, hihetetlen. Tudjátok, karácsony napján megdöntöttük az eddigi csúcsot, egyetlen nap alatt 20 millió dalt adtunk el! (Erre mondta a Gonosz Almalap, hogy a karácsonyra adott iPodok és iPhone-ok duplán ajándékok, mert annak nemcsak az ünnepelt, de az iTunes Store hasznon élvezői is örülnek.) Nem lenyűgöző?
(Almalap: másodpercenként 232 eladás)


0:23:00
A Store-ban elkelt még 125 millió tévé-műsor is. Ez több, mint a konkurenseink által eladott összes tévé-show. És eladtunk hét millió egész estés mozi-filmet is. Ismét, ez több, mint a többiek összes eladása együtt - ám elmaradt a várakozásunktól. Sokat gondolkoztunk, hogy tehetnénk ezt jobbá, miként tudnánk eljuttatni az iTuneson a vevőinkhez még több filmet.


iTUNES MOVIE RENTALS
Ma bejelentjük az iTunes Movie Rentals-t (iTunes Mozi Kölcsönző) (ováció, taps) A zeneértékesítés során soha sem kezdtünk bele zene-kölcsönzésbe, mert bárkit kérdeztünk meg, az azt válaszolta, hogy nem kölcsönözni akarja a zenét, hanem birtokolni. (Almalap: ez oldalvágás azoknak a netes zeneáruházaknak, amelyek havi díj alapon zenehallgatási lehetőséget kínáltak, ami kvázi egyenértékű a kölcsönzéssel.) Amíg a kedvenc zenénket életünk során akár százszor is meghallgatjuk, addig a kedvenc filmünket alig tucatszor nézzük meg. Ezért a moziknál a kölcsönzés a jó megoldás.


0:24:00
Olcsóbb, nem vesz el rengeteg helyet a merevlemezen, ez a kölcsönzés. És így néz ki az iTunes Store új részlege, a mozikölcsönzés. Ehhez elnyertük számos nagy stúdió részvételét, így a Touchstone Pictures, a Miramax, a Metro Goldwyn Mayer, a Lions Gate Films és a New Line Cinema támogatását. (kis taps - némi hatásszünet) És még ennek a hatét is! (hosszú taps, ováció) 20th Century Fox, Warner Brothers, Walt Disney, Paramont Universal, Universal és Sony Pictures - ez a hat nagy, meghatározó hollywoodi stúdió. ők is támogatják az iTunes Movie Rentalst (iTMR). (taps)


0:25:00
Megvan az összes nagy kasszasiker film. Az összes, eddig csak DVD-n elérhető nagyszerű alkotás. Gondolom, szinte mindet láttátok a mozikban (a kivetítőn pörögnek az itthon is ismert filmek plakátjai). Gondolom, ezt nem kell bemutatnom? (Ratatouille) De vannak régebbiek is - a Vadászat a Vörös Októberre, a Mátrix, a Jerry Maguire, az Austin Power -, rengeteg, rengeteg film. Filmek régebbről és tavalyról.

Hadd mondjak egy példát. Itt van ez a film - Away from Her, itthon Egyre távolabb címmel vetítették -, amelyet sokan nem láttunk, bár a rotten tomato szájton (filmekkel foglalkozó, mértékadó közösségi oldal) 95 százalékos értékelést kapott, ez az egyik legmagasabb. Most meg van az esélyünk, hogy ezt is megnézzük.


0:26:00
Az összes nagy stúdió, az összes fontos film elérhető az iTMR-ban. Lássuk a részleteket!

Február végére ezer film lesz kész a kölcsönzésre. A nagy stúdióktól 30 nappal a DVD-s megjelenés után kapjuk meg a filmet. A filmet bármin megnézhetjük, Macen, pécén, a jelenleg árusított bármely iPodon (Gonosz Almalap: shuffle?) és az iPhone-on. A kikölcsönzés után fél perccel már elkezdhetjük a filmnézést, ha megfelelően nagy a sávszélességünk.

Melyek a kölcsönzés szabályai?
A kivett filmet 30 napon belül kell megnézned. Ha elkezdted megnézni, akkor 24 órád van arra, hogy be is fejezd a filmnézést, ez idő alatt annyiszor nézed meg, ahányszor tudod. (Az első szoftverhiba, amit az iTMR kapcsán felfedeztek, hogy a határidő az óra ide-oda állításával kicselezhető volt. Ez klasszikus megoldás, és amatőr hiba - az Apple azonnal javította.)


0:27:00
Megteheted azt is, hogy a film elejét Macen nézed meg, majd miközben nézed, áttöltöd az iPodra, hogy magaddal vidd a repülőre és ott fejezd be a filmet.
Mibe kerül? A régebbi filmek 2,99 dollárba (525 forint), az újak 3,99 dollárba (700 forint). (taps)
Hogy megy ez?
Itt van az iTunes, itt találom meg azt a filmet, amit ki szeretnék kölcsönözni. Rákattintok a Rent Movie gombra, és akkor a film bekerül a Rented Movies gyűjteménybe, ezt a többi között az iTunes bal oldalán találjuk. Látjuk, hogy már kikölcsönöztem a Simpsonst, a Harry Pottert, a Ratatouille-t, még 24 napom van hátra a megtekintésére.


0:28:00
Ekkor a Macen tudom megnézni a Ratatouille-t (mert a gyűjteményt is azon láttuk). De én ezt az iPodomon szeretném. Csatlakoztatom az iPodot, az iTunes új paneljén látom a Mozikat. Egyetlen kattintással át tudom tenni a Ratatouille-t az iPodomra és egy másikkal pedig vissza. De most erre nem kattintok, hanem iPodon nézem tovább a filmet.

Az iTunes Movie Rental mától elérhető.
Az ehhez szükséges ingyenes szoftver frissítés az iTuneshoz, az iPodhoz és az iPhone-hoz már letölthető. Az államokban ettől a pillanattól kezdve él a kölcsönzés, Amerikán kívül még ebben az évben elindítjuk.


0:29:00
Tehát az iTMR-ből letöltött filmet nézhetjük Macen és pécén, iPodon vagy iPhone-on. De mi van a televíziókészülékkel? De mi van a szép, nagyfelbontású tévével? Ezen szeretném nézni a mozit!
Azt kell mondjam, sokan megpróbálták: az Apple, a Microsoft, az Amazon, a TiVO, a vudu, a Netflik és a Blockbuster is. Mi mind megpróbáltuk a neten letöltött filmet a HDTV-re átjátszani. Egyikünk sem járt sikerrel. Ez eddig senkinek sem sikerült.

Mi az AppleTV-vel kíséreltük ezt meg. Az AppleTV-t úgy terveztük, hogy kiegészítője legyen a számítógépnek és az iTunesnak. Az embereknek erre nem volt szükségük. Mi megkérdeztük, mit szeretnének, a válasz az volt, hogy mozifilmeket, mozifilmeket, mozifilmeket.


0:30:00
Tehát újra kellett kezdenünk mindent. Visszaléptünk és újra gondoltuk a dolgokat. Ez az AppleTV második élete. Ha kell, remekül megérti magát a számítógépeddel, de el van nélküle is. (taps)

Nézzük, mit kezdhetünk egy AppleTV-vel!
Közvetlenül bérelhetünk ki az AppleTV-vel mozit, hogy azt a nagyképernyős tévénken nézzük meg. Nincs szükség közbenső számítógép használatra, a mozi megy egyenesen a HDTV-re. Kölcsönözhetünk DVD minőségben és HD minőségben is (ováció, nagy taps) Dolby 5+1 Surround hanggal. (Azóta kiderült, hogy az AppleTV 740p képes csak, ami elmarad a HDTV-k 1080i tudásától.) A minőség lenyűgöző. Podés videocastok is megnézhetők, meghallgathatók az AppleTV-vel, 175 ezer podcast szálat regisztráltak eddig az iTunes Store-ban.




0:31:00
Fényképeket is nézhetünk közvetlenül az Internetről, származzanak azok akár a .Macről vagy a Flickr-ből. A képek fantasztikusan mutatnak a nagy képernyőkön, mert ma már minden digitális kamera HD minőségben készít képet. És megállapodtunk a YouTube-bal is, hogy a YouTube videók megtekinthetők lehessenek az AppleTV-vel összekötött HD tévén. Ez ötvenmillió további megtekinthető videót jelent.
(A YouTube tulajdonosa a Google, amellyel az Apple az elmúlt években erősen összebarátkozott.)
Ez fantasztikus, a vásárlóink imádni fogják.


0:32:00
Már eddig is vehettünk filmeket és tévé-sorozatokat, hogy azokat a széles képernyős tévén nézzük meg. Ha számítógépes hálózatban használjuk az Apple- TV-t, akkor a tartalmak szinkronizálása sem volt nehéz. És változatlanul megnézhetjük a hálózati számítógépek iTunes tartalmát és fényképeit, ha akarjuk. Mindez benne van az új AppleTV-en.

Egy dolgot szeretnék csak megmutatni, fokuszáljunk az HD-re! Ahogy mondtuk, a régebbi filmek kölcsönzése 2,99, az újak 3,99 dollárba kerül. HD minőségben mindez csak egy dollárral drágább, a régebbi filmek 3,99-ért, az újak pedig 4,99-ért (875 forint) kölcsönözhetők.
Ma 100 filmnek van meg az HD változata, de ez a szám nagyon gyorsan nőni fog. nagyon kíváncsiak vagyunk, mennyire fog működni. Ennyi újdonsághoz egy teljesen új felhasználói felületet készítettünk, most ezt fogom megmutatni.


0:33:00
Ez az új AppleTV kezelő-felület. Egyetlen menü, amely a képernyő közepén látható. A bal oldalon láthatóak a fő területek - mozik, tévé-showk, zenék, podcastok, fényképek, YouTube és beállítások. Ennél nem is lehetne ez egyszerűbb. A Movies listából kiválasztom a Top Movies-t, és amit most látunk KÉP, az jellemzi az egész film-köcsönzés részt, minden a kölcsönzésért van. A felső sor típusokat jelöl, kiválasztom a Comedy Classicet (klasszikus vígjátékok), vagy visszalépek majd a Family Gemst (családi mozi) választom.

Válasszunk ki egyet, legyen az a Blades of Glory (itthon: Jégi dicsőségünk). Rövid leírás ismerteti a film tartalmát, megnevezi a főszereplőket alakító színészeket. Az alsó sávban pedig azok a filmek jelennek meg, amelyet a Blades of Glory kikölcsönzői szoktak megnézni.


0:34:00
Bármelyik filmet kiválasztva ebből a sorból, hasonló felépítésű képet kapunk, így tudunk bóklászni a filmek között. (Némi nevetést okoz, amikor Jobs véletlenül a Jackass műremekre téved a Zoolander helyett.) Minden filmből megnézhetünk egy darabot - ingyen.


0:35:00
Ha tehát meg szeretném ezt a filmet venni - helyesbítek, ki szeretném kölcsönözni, akkor azt egy gombnyomással megtehetem. A rendszer még megerősítteti a döntést, elkerülendő a véletlen gombnyomás okozta mozikölcsönzést
(Gonosz Almalap: mi maradna a gyereknek akkor?). Megkezdődik a letöltés. Látjátok, hogy már kikölcsönöztem a Die Hardot ... és ... és már jelez is a rendszer, hogy megkezdhetem a film megnézését.
(A következő percekben Jobs az AppleTV segítségével számos filmrészletet, podcastot, fényképet, .Mac és Flickr anyagot mutat be.)


0:45:00
Ezt szerettem volna megmutatni. Egy kattintással kölcsönözhetsz ki egy filmet, akár HD minőségben, de bele is tekinthetsz, és ehhez nincs szükséged a nagy képernyős tévéden és az AppleTV-én kívül semmi más eszközre, számítógépre, Macre. Hatszáz tévé-sorozat érhető már el az iTunes Storeból. Vagy vásárolj zenét, hat millió dal közül választhatsz. Százhuszonötezer podcast fizethető elő, hogy automatikusan letöltődjön. Elérhetők a fényképek a .Macről és a Flickr-ről.


0:46:00
És akkor még nem említettem a YouTube 50 millió videóját. Ez a helyzet hát az Apple- TV-vel. Ezt nem nevezzük forradalminak, de jelentős változásnak az első kísérlethez képet. Az AppleTV szoftvere ingyenes szoftver-frissítéssel kerül a meglévő AppleTV készülékekre. (taps, ováció) Minden AppleTV tulajdonoshoz el szeretnénk juttatni ezt az ingyenes frissítést, hogy új módon használhassák az AppleTV-t, hogy képesek legyenek az iTunes Movie Rentalsból filmet kikölcsönözni.


0:47:00
Amellett, hogy fantasztikus új tudást adunk ingyen az Apple- TV-nek, és amellett, hogy a hat nagy stúdió filmjei kikölcsönözhetők, még elérhetőbbé tesszük az AppleTV-t. Az AppleTV ára eddig 299 dollár volt, de mától ez kevesebb, csak 229 dollár. (taps) Az ingyenes szoftverfrissítés és az új AppleTV két hét múlva lesz elérhető, megvásárolható.


0:48:00
Menjünk egy kicsit vissza az iTunes Movie Rentalshoz. Megnézhetjük a filmet a számítógépünkön, az iPodok legújabb generációján, az iPhone-on és a HD-televíziónkon is. Filmet kikölcsönözhetünk a számítógépünkről, az iTunes segítségével, a legújabb iPodokról, az iPhone-ról és a HD televízió képernyőjén át is. Minden fontos stúdió támogat minket. Azt hiszem, mindent összeraktunk.

Hadd mondjam el nektek, az első stúdió, akivel megállapodtunk, a 20th Century Fox volt. Nagyon örültünk ennek, és nagyon jó együtt dolgozni a Foxszal. Remek dolgokat alkotunk közösen. Nekem külön öröm, hogy bemutathatom nektek a 20th Century Fox elnökét és igazgatóját, Jim Gianopulost.
(Jobs a színpad bal széléről siet a jobbról érkező Gianopulos elé, fél úton, a színpad közepén találkoznak a közönség folyamatosan tapsol)


0:49:00
(Gianopulos beszél) Micsoda közönség! Miközben a színpad mögött Steve-t hallgattam, amint a Movie Rentalsról beszél, egészen izgatott lettem, pedig én tudtam, hogy miről van szó, gondolom, ti most mit éreztek! (nevetés) Nézünk egy kicsit a dolgok mögé. Nem beszélek a moziról, médiáról és technológiáról, mert azonnal üzleti megbeszélésbe csöppennénk.

A többi stúdióval nagyon sokat beszélgettünk erről, a régi modellről, az új modellről, vegyes modellről. Meg minden más megoldásról. Ezek nagyon összetett dolgok.

Pedig egyszerű. Csinálj jó filmet és az összes lehetséges módon juttasd azt el a nőzőkhöz. Ez az alap. H a megkérdeztük az embereket, mit szeretnének, ugyanazt a választ kaptuk. Választási lehetőséget, egyszerű megszerezhetőséget,


0:50:00
kényelmes megoldást. ők dönthessenek, mikor mit hol és min néznek meg. És bárhová magukkal vihessék. Választást, elérhetőséget, kényelmességet és felhasználás feletti kontrollt említettek. Ez olyan egyértelmű volt, hogy még a Stúdiósok is megértették. Végig kellett ezeket gondolnunk. Felkerestük a saját technikai tanácsadóinkat, a futurológusainkat, guruinkat, technológiai szakembereinket. Elmondták, hogy mi mivel függ össze, ha ezt változtatjuk, az miket módosít, megkapták az adathalmazokat is. Az eredményt a hátam mögött látjátok. (nevetés).


0:51:00
Homer itt van és roppant lelkes a film kölcsönzés indulása miatt, ki szeretné venni a Simpson filmet. Valójában az történt, hogy amikor Steve felkeresett minket, és elmondta, hogy mire gondol, akkor éreztük, ez a nagy betűs megoldás. És azóta is így gondoljuk. Persze a netes videokölcsönzés nem újdonság, léteznek már ilyen rendszerek, a nézők választhatnak.



De volt a zene és itt van az iPod. De volt a telefon és itt van az iPhone. Az Apple a dolgait innovatívan, irigylésre méltóan - és még akad pár ibetűs szó - teszi, az ideái miatt vagyunk mi is most itt. Értitek. Ez a kölcsönzési modell megreformált változata lesz, nagyon kíváncsiak vagyunk az eredményre.


0:52:00
Visszakanyarodva oda, hogy az emberekhez eljuttassuk a filmet, hogy megnézzék, válogassanak köztük, ezt szeretnénk tenni.
A másik dolog, amiről sokat beszéltünk Steve-vel a közös munka során, az a DVD. Tudjátok, most a DVD ideje van, a következőnek a Blu-Ray tűnik, de ki tudhatja? (taps, ováció) Igen, én is így gondolom! (ti. a Blu-Ray a CES alatt begyűjtötte a nagy stúdiók támogatását, sőt, a nagy rivális HD-DVD eközben elvesztette néhányét, a Stúdiók lassan felsorakoznak a Blu-ray kizárólagos támogatása mellett) Az emberek még szeretik megvenni a filmet tapintható formában, DVD-n, semmi értelme nem lenne ezt megakadályozni. Persze onnan fel tudják másolni a Macre, az iTunesba, az iPodra vagy az AppleTV-be.

Közösen kidolgoztuk a Digital Copy eljárást a DVD tartalmak illegális másolása ellen. Véletlenül épp ma jelentjük ezt be - tényleg véletlenül, már régóta dolgoztunk ezen -, van is nálam egy példány az első ilyen eljárással védett DVD-ből, ez a Family Guy DVD. A most kiadott Blue Harvest George Lukas Csillagok háborúját parodizálja - nagyszerű film.


0:53:00
Remélem, örülnek neki a rajongók. A Digital Copy jogosít, hogy felmásold az iTunesodba, az iPododra, iPhone-odra, bármilyen iCuccodra. Az első! (nagy taps) És ez ingyenes! De tényleg nagyon kíváncsiak vagyunk, miként teljesít majd a Movie Rentals, és örülünk, hogy ilyen partnerünk van és hogy együtt dolgozhatunk azon, hogy még sok mindent eljuttassunk hozzátok. Köszönöm, hogy meghallgattatok, sziasztok! (hosszú taps)


0:54:00

Family Guy
A Family Guy amerikai rajzfilmsorozat, amely egy nem teljesen normálisan muködô család életét mutatta be, a család egy képzeletbeli keletiparti városban élt. A sorozat 1999-ben indult, de 2000-ben abba is maradt - ezt bukásnak nevezik, egy közepesen sikeres sorozat is megél 4-8 évadot. A fél év után újabb próbát tettek, de 2002-ben a Fox végleg felhagyott a sorozat folytatásával. A sorozat persze megjelent DVD-én is, és olyan sokan vásárolták meg, hogy a Fox 2005-ben feltámasztotta azt - ez volt az elsô sorozat, amelyet a DVD eladások hoztak vissza az életbe.
Kösz, Jim!
Az iTunes Movie Rentals volt a harmadik dolog, amiről ma beszélni szerettem volna. (taps, izgatott közbe kiabálások) Így jutottunk el a négyes számhoz.
Valami van a levegőben.
De mi?

Ahogy tudjátok, az Apple készíti a legjobb hordozható gépeket a Földön - a MacBookot és a MacBook Pro-t. Ezek a teljesítmény alapján legjobbnak ítélt gépek az iparágban.Ma bemutatunk egy új hordozható gépet.


0:55:00
Ez a MacBook Air. (taps, ováció)

MI AZ A MACBOOK AIR?
Egy mondatban? Ez a Föld legvékonyabb notebookja.
Mit jelent ez?
Megnéztük, milyen notebookok kaphatók.
Sokan úgy vélik, a Sony TZ sorozata nagyon jó. És vékony. Így néz ki, oldalról is megmutatom. Lássuk a technikai adatait! Nagyjából 1,3kg, két-három centi vastag - ez nagyon szép teljesítmény. A súly és a vastagság miatt kompromisszumot kellett kötniük, ezért 11-12 inches a kijelző. A billentyűzet is kompromisszum áldozata, kisebb a szokásosnál. És a melegedés miatt csak 1,2GHz-es Core 2 Duo processzort tettek bele.


0:56:00
Mi is végignéztük a listát, mi az, amiben mi is gondolkodhatunk? A súly az rendben van, ezt érdemes nekünk is megcélozni. De számunkra a gép túl vastag, túl kicsi a kijelzője, nem jó a redukált méretű billentyűzet és mi úgy gondoltuk, egy ilyen gépbe erősebb processzor való.

Nézzük sorra, kezdjük a vastagsággal! A kivetítőn látjátok a Sony vastagságát, ez az egyik legvékonyabb kapható gépé. Hátul három, a billentyűzetnél csak két centi vastag. Ehhez képest a MacBook Air elől csak 4,1 milliméter, hátul 19,3 milliméter vastag.


0:57:00
(taps, ováció) Hadd mutassak valamit. A MacBook Air legvastagabb pontja is keskenyebb, mint a TZ sorozat legvékonyabb pontja (0,8 inch vs. 0,76 inch). (taps, nevetés).

De miért beszélünk itt a vékonyságról? Mert ez olyan vékonyságot jelent, amely belefér az irodában használatos borítékba. Hadd mutassam meg ezt nektek!


0:58:00
(Jobs kezében egy sárga borítékkal - lásd címlapunk - sétál a színpadon, a közönség tapsol, fütyül, a lábával dobog és kiabál.)
Ez az új MacBook Air - veszi ki Jobs a gépet a borítékból. Nézzétek, milyen vékony! Fantasztikus gép, teljes billentyűzet, teljes kijelző!

És így néz ki, hát nem lenyűgöző?
(taps, örömködés) Nézzük meg jobban, jöjjenek a részletek!


0:59:00
Ez a Föld legvékonyabb notebookja. A kijelzőt mágnes rögzíti lezárt állapotban, nincs karmantyú sem más mechanikus megoldás. A kijelző 13,3 inches HD kijelző. (taps) A kijelző káprázatos (Gonosz Almalap: káprázat mentes is, tehát Mátyás királynak is tetszene), hátulról megvilágított LED kijelző. Ami nem csak keveset fogyaszt, nem csak éles képet ad, de abban a pillanatban üzemkész, amint elkezdjük kinyitni az Airt!

A kijelző fölött ott az iSight kamera, hogy a gépet kicsomagolva azonnal bekapcsolódhassunk egy videokonferenciába. A teljes billentyűzet az eddig általunk valaha készített legjobb billentyűzet.


1:00:00
És természetesen automatikusan hátulról megvilágított, ha a gép sötétbe kerül. (taps) Sokat érzékelő trackpadet építettünk be. Nem csak nagy felületű, de érti a több ujjas műveleteket is! Tudjátok, a MacBookok is érzékelnek több ujjas érintést, de tovább mentünk. A Preferencesben kapcsolhatók ki- és be ezek az érintések értelmezései, nézzük, melyek is ezek!

Ha duplán kattintunk a padre, akkor utána egy ujjunkat mozgatva a felületen tudjuk az aktív ablakot áthelyezni. Ha az ablakba nem fér bele a kép, mert túl nagy, akkor két ujjal mozogva a pad felületén, a képet mozgatjuk az ablakban. Ha el szeretnénk forgatni egy fényképet, akkor ezt két ujjal megtehetjük - ez nem csak az iPhotoban, hanem más fotó-alkalmazásokban is működik.



1:01:00
Amit megtanultunk az iPhone kapcsán, azt most felhasználtuk a notebooknál.
És itt van még egy, három ujjal jobbra vagy balra mozogva az előző vagy következő elemre lépünk (például Preview mutatta elemeknél). Két ujjunkat használva ránagyíthatunk egy képre és vissza is kicsinyíthetjük. (taps) Ezek a több ujjas műveletek, nem csodás?


1:02:00
De hogy voltunk képesek egy Macet ilyen kis helyre összenyomni? (nevetés) Hogyan tettük? Csodálatom a tervezőinké. Nézzük a gép alját! Levéve a burkolatot, három fő részegységet látunk, a merevlemezt, az elektronikát és az akkumulátort.

A merevlemez 1,8 inches merevlemez, amely iPodok millióiban bizonyított. Jól ismerjük, nagyon megbízhatóak. A Mac- Book Air alapszerelésben 80GBos merevlemezű, de választható 64GB SSD (Solid-state Disk, flash-disk, flash-ram) is. (taps)

Kicsit drágább, de gyorsabb. Ám az igazi varázslat az elektronika. Ez a teljes Mac alaplap. Vegyük le a hűtő-rendszert, ennyi az egész Mac. Oké, kérdezhetitek, mi ebben a nagy durranás? Az, hogy mekkora! És az, hogy ekkora méretre sikerült egy Macet redukálni, fantasztikus mérnöki teljesítmény.


1:03:00
A méret eléréséhez nem kötöttünk kompromisszumot a teljesítmény rovására. A Mac- Book Air is az Intel Core 2 Duo processzorát használja, ez nagyon gyors és erős processzor. Ezt használják a MacBookjaink, a MacBook Pro-ink és az iMacek is. Az 1,6GHz az alap értelmezett, de lehet gyorsabb, 1,8GHz változattal is rendelni.

Az Intellel nagyon jó a kapcsolatunk. Mindkét cég mérnöki szemléletű és imádunk egymás számára megoldandó problémákat felvetni. Az Intel hihetetlen technikai tudású. Amikor ezt a gépet terveztük, megkerestük őket.

Itt látjátok a Core 2 Duo chipet. Azt mondtuk neki, mi ezt a chipet szeretnénk ebbe a gépbe, de kisebb méretben. Ugyan azt a magot szeretnénk, de kisebb tokban. Nem azt mondták, hogy lehetetlen, hanem rengeteg munkát beleölve dolgoztak a megoldáson.


1:04:00
Így készült el az eredeti toknál 60 százalékkal kisebb tokozású chip, ez az egyik szükséges lépés volt a MacBook Air megépítéséhez. (taps) Köszönöm, Intel! (taps) Hadd hívjam fel a színpadra az Intel igazgatóját, Paul Otellini-t.

Otellini: - Tudod Steve, amikor egy éve (!) arra kértetek, hogy ebbe a hihetetlenül vékony gépbe tervezzük át a mikroprocesszorunkat, voltak kétségeim.

De íme, itt is van egy a kezemben. A kezdetben ez megoldhatatlan feladatnak tűnt. Ebben a kis dobozban 400 millió nagyon gyors tranzisztor lapul. Kihívás volt veletek együtt dolgozni ezen a csodás gépen.


1:05:00
De a végére közös erővel megalkottuk azt, amit célul tűztünk ki magunk elé. Szeretném megköszönni neked és a csapatodnak, hogy közösen fejleszthettük ezt ki. Ezt meg - adja át a kezében lévő chipet Otellini Jobsnak - fogadd el ajándékként. (hosszú taps) Ez kegyetlen technológiai tudás - marad a színpadon Jobs. Köszönöm, Paul! Köszönöm Intel! Ez tehát az elektronika, ez az igaz történet arról, ként sikerült mindent belegyömöszölnünk az Airbe, a világ legkeskenyebb notebookjába.


1:06:00
Nézzük, mire képes a gép! Az egyik oldalán találjuk a MagSafe tápcsatlakozót. Egy szintén kisebb méretű, 45 wattos táp tartozik a MacBook Airhez. A gép másik oldalán egy kis lenyitható ajtó mögött találunk egy USB 2, egy micro-DVI - ez analóg és digitál ki- és bemenet -, és egy fejhallgató csatlakozást. Ezeknél fontosabb, hogy beépítettük a 802.11n wi-fi képességet és a Bluetooth 2.1 + EDR-t. E kettő a legújabb és legjobb vezeték nélküli technológia, a MacBook Airt kimondottan vezeték nélkül használandó gépnek képzeltük. Egy dolgot, akármennyire is keresitek, nem találtok meg a MacBook Airben, ez az optikai meghajtó. De ha agyon szeretnétek egyet, íme itt van, építettünk egyet!


1:07:00
Ezt a kiegészítőt (külső házba tett SuperDrive) megvásárolhatjátok, ezt a MacBook Airhez fejlesztettük ki, USB kábelen át kap tápot. Az ára csak 22,4eFt + áfa, és épp úgy viheted magaddal, ha akarod, mint a Mac- Book Airt.

De mi úgy véljük, a felhasználók többségének nincs szüksége optikai meghajtóra. Miért? Mert a MacBook Airt vezeték nélküli használatra terveztük. Mire használjuk az optikai lemezeket? Mozikat nézünk, szoftvereket telepítünk, elmentjük az adatainkat vagy zenét írunk ki.

Most figyelj!
Sokkal jobb módot kínálunk a mozik elérésére, kikölcsönözhetjük őket - vezeték nélkül. Erre van az iTunes Movie Rentals, az iTunest előre telepítjük a MacBook Airre.

Ma már nem szokás zenét CDre írni, hiszen sokkal jobb eszközünk van arra, hogy a zenénket magunkkal vigyük, ez az iPod. Adataink mentésére is van jobb megoldás a CD-re, DVD-re írásnál, ez a Time Machine és a Time Capsule. Vezeték csatlakoztatása nélkül menthetjük a notebookok adatait.


1:08:00
Mi a helyzet a szoftver-telepítéssel? Ezt is megtehetjük vezeték nélkül! Úgy kínálunk erre megoldást, ahogy arra csak az Apple képes, egy versenyképes javaslattal álltunk elő. A Mac- Book Air operációs rendszerébe elhelyeztünk egy új eszközt, amelynek neve Remote Disc (távoli lemez). Ha egy MacBook Air Finderében megnézed az eszközök listáját, ott találod a Remote Disc-et. Ha ezt az eszközt választod ki, akkor látod az összes olyan eszközt, Macet és pécét, amelynek van optikai lemezolvasója.

A távoli lemez eléréshez szükséges szoftver Maces és Windowsos verziója is rajta van azon a lemezen, amelyet a MacBook Airhez kaptok. Tehát kiválaszthatjátok bármelyik gépet kérve, hogy adja kölcsön az optikai meghajtóját. Az erre kért gépen ezt engedélyezni kell, kattintsunk az Acceptre. Amint engedélyezik, látjuk, hogy mi van az optikai meghajtóban.


1:09:00
Így akár Maces lemez is lehet egy pécében, amelyet lát a MacBook Air a speciális szoftverünk segítségével. A tartalmat az a gép átküldi a vezeték nélküli hálózaton és úgy látjuk a tartalmat, mintha a mi gépünkön lenne optikai meghajtó és abban lenne bent a lemez. Ez csodás. (taps)

Tehát a Remote Diskkel lehet szoftvert is telepíteni - vezeték nélkül.

De nem kötöttünk kompromisszumot az akkumulátoros működési idővel kapcsolatban sem. Öt órára elég energiát tárol az akkumulátor, ez alatt mailezhetsz, böngészhetsz, élnek a vezeték nélküli kapcsolatok. (taps) A legtöbb ultra-vékony notebook egy-másfél órás használatot kínál. A MacBook Air öt órára képes anélkül, hogy ormótlan nagy külső akkumulátort kellene hozzá csatolni, láttam már ilyet.


1:10:00
Foglaljuk hát össze!
Alig 1,3 kilogramm. A legvastagabb pontos sincs két centiméter. 13,3 inches teljes kijelző. Hátulról megvilágítható, teljes billentyűzet. Több ujjas műveleteket is ismerő nagy trackpad. Beépített iSight kamera. 1,6GHz-es Core 2 Duo processzor, alapkiépítésben 2GB memória, 80GB merevlemez - de rendelhető 64GB SDD-vel is. 802.11n-es wi-fi,Bluetooth 2.1 + EDR. És Mag- Safe tápcsatlakozás. Mindez a világ legvékonyabb notebookjában.


1:11:00
És mindez 1799 dollárba kerül. (taps, ováció) Két hét múlva már szállítjuk is. Aki akarja, már ma megrendelheti, az (amerikai) Store nyitva, előrendeléseket mostantól felveszünk.


1:12:00
(MacBook Air hirdetés levetítése - a hirdetés, kétszer is, megtalálható az Almalap utolsó videocastjában.)


1:13:00
Egy más szempontból is szeretnék beszélni a MacBook Airről, mert ennek a terméknek a gyártásánál messzemenően vettünk figyelembe környezetvédelmi szempontokat.
Először is, a MacBook Air teljes háza alumínium. Ez teljesen újra felhasználható, az ezzel foglalkozó cégek imádják az alut. Másodszor a kijelző higanymentes, a védő üvege pedig arzén mentes - ez az első ilyen az Apple-nél, ez fontos mérföldkő számunkra. (taps) Az Apple alaplapjai mind BFR (brómos égés késleltetés a szótárak szerint) és PVC (műanyag) mentesek. (taps) Erre mi büszkék vagyunk, ez számukra fontos.

A MacBook Air doboza és csomagolása fele olyan súlyú, mint a MacBooké, ami jelentős energia megtakarítást jelent a szállítás során, nem is szólva az erre a célra felhasznált anyagmennyiségről.

Nagyon örülünk a környezetvédelem területén elért eredményeinknek, és ígérem, hogy tovább folytatjuk ezeket, mert ez közös célunk. (nagy taps)


1:14:00
A MacBook Air, amely csatlakozott a Földön elismerten a legjobb MacBok és MacBook Pro családjainkhoz, a világ legvékonyabb számítógépe. Erről szerettem volna negyedikként szólni. (nagy taps) Már 2008 van! Alig telt el két hét, és már mennyi mindent mutattuk be!
A múlt héten jelentettük be az új, nyolcmagos Mac Pro-t, a valaha volt leggyorsabb Macet. Ma bemutattuk a Time Machine kiegészítő hardverjét, a Time Capsule-t.

Bővítettük az iPhone és az iPod touch szoftverét. Elindítottuk az iTunes Movie Rentalst.

Átírtuk az AppleTV teljes szoftverét a felhasználói igényeknek megfelelően.
És végül megismerhettétek a MacBook Airt.
Ez volt az első két hét. Még 50 van hátra. (nevetés, taps, ováció)


Köszönöm, hogy eljöttetek!

 

A lap tetejére


Hardver írásaink