Hirdetés

iPhoto: nekünk 8, 08!


In medias res, mondjuk ki, az új iPhoto az eddigiek közül a legjobb, legbarátibb - kicsit már most félünk a következő változattól, mert a mostani tökéletesnek tűnik. A 06-hoz képest megjelentek az Események, amely igazi nagy dobás, noha közkeletű ötletet valósítottak meg, de megvalósították. A Web Gallery az az újdonság, amelynek talán még forrnia kell, mert jelenleg ici-picit elitista. Roppant szemtelen módon az iPhoto 08-t nem mutatnánk be most részletesen az Almalapban, hiszen remek szakkönyv szól róla, amelyet a lap kedves tartalom menedzsere írt - Ferenczy Gábor: iLife kézikönyvéről áradoztunk el nem ítélhető módon. A könyv ugyan a 06-os iPhotoról szól, de a program alapjaiban, tudásában és képességében nem változott, csupán fejlődött. Ezért aki a könyvvel vág neki a 08 megértésének - bátran állítjuk -, boldogulni fog.


KÉPEK BEOLVASÁSA
Maces életünk öröme, hogy a géppel együtt megkapjuk az iPhoto legfrissebb változatát. Ez a program tökéletesen alkalmas 5-8000 fénykép kezelésére, tárolására, ha a ma jellemző 5- 8 megapixeles kamerákat használjuk. Aki profi fotósnak érzi magát, az is bátran belevághat az iPhoto megismerésébe, de tudjon róla, hogy az Apple az Aperture programját írta a részére, az Adobe pedig a Lightroomot - előbb-utóbb érdemes lesz váltani.

Gondolom, többen felszisszentek az 5-8000 szám láttán. A Maces berkekben keringenek történetek összeomlott fényképtárakról, az iPhoto-nál olcsóbb, szebb és természetesen sokkal többet tudó programokról. Semmi sem lehetetlen.

Mi azonban úgy véljük, hogy az iPhoto értelmes használat mellett nem omlik össze, nem temeti maga alá a fényképeinket - velünk ez öt év és 12 764 fényképpel még nem történt meg - és igény sincs rá.

Mit nevezünk értelmes használatnak?
A rendszeres fényképgondozást. Nem igaz, hogy 2004-ről is még 2 000 olyan fényképünk lenne - amatőr fotósként -, amit feltétlenül a Macen az iPhotoban kellene tartanunk. Ezért a képeket nem kidobjuk, hanem az iPhotoból kimentjük CD-re vagy DVD-re. Az igazi felhasználó-felhasználó a rossz képeket nem őrzi a "majd egyszer még jó lesz valamire" felkiáltással, hanem kegyetlenül kidobálja. Vagy bejelöli elrejtendőnek - de erről később.

Az értelmes felhasználó nem kotor bele az iPhoto könyvtár szerkezetébe, ahol valóban soksok redundáns elem található, gigantikus adatbázis maradványok és előre legenerált nézőképek garmadája. Ezek törlése, szerkesztése, bizgetése előbbutóbb az iPhoto elszállását okozza. Ha nincs elég hely a merevlemezünkön, akkor tegyünk rendet a képek között, a régieket írjuk ki optikai adathordozóra, a rosszakat töröljük, és nem ér minket meglepetés.


KÉPEK BEVITELE
Képet az iPhoto-ba sok úton vihetünk be. A legegyszerűbb és a leggyakoribb, hogy ellőttünk 1-2-4GB-nyi fotót. Csatlakoztatjuk a digitális fényképezőgépet a Macintosh-hoz, legtöbbször az USB 2.0 portjához. Az ehhez szükséges kábel szinte biztos a fényképező gép tartozéka - általában miniUSB-USB kábelnek nevezik. Amint csatlakoztattuk a kamerát a Machez, elindul az iPhoto. Ez a Mac alapbeállítása, ami megváltoztatható az első iPhoto indításkor, később az iPhoto Preferenciájában vagy a szintén képek beolvasását támogató Image Capture program Preferenciájában.

Az iPhoto 08 bal oldali hasábja, a különböző Gyűjtemények oszlopa, kicsit megváltozott. Az iTuneshoz és a Leopárd Finderéhez hasonlóan ez is tagolt. A digitkamerát bekapcsolva és lejátszás módba téve az megjelenik az Eszközök (Devices) között. Kiválasztva a kameránkat - egyszerre több kamerát is ráköthetünk a Macre - kis nézőképeket kapunk a memória kártyán tárolt képekről. Beolvashatjuk az iPhoto-ba mindet, vagy kiválaszthatjuk a valóban jól sikerülteket. Érdemes kitölteni az Event name sort is. Ide írjuk be az esemény nevét, például "Wozniak Pesten" vagy "Szörfölés Jobs-szal". Ha jók vagyunk magunkkal, a Description részbe rövid, egy mondatos leírását is adjuk az eseménynek.


DE MI IS AZ AZ ESEMÉNY?
Épp az, aminek nevezzük. Egy kirándulás, egy nyaralás, egy buli, egy sajtótájékoztató. Ahogy említettem, eddig tízezernél is több képet készítettem, amit az iPhoto 06-ban tároltam. Az egyes nyaralásokat, céges fényképeket külön Gyűjteményekbe soroltam be. Ehhez kialakítottam - az idővel karöltve - egy kulcsszó- rendszert, majd a kulcsszavak alapján Okos Gyűjteményeket hoztam létre. Attól okos egy gyűjtemény, hogy nem kézzel kell behajigálni a képeket, hanem ezt megteszi az iPhoto automatikusan, ha egy képhez adott kulcsszót adtam. Ez azért macerás dolog, meg odafigyelést, és nem kevés kézimunkát kívánt. Ráadásul, ha kerestem egy szép tengerparti képet, akkor 3-4-sok gyűjteményt kellett végignéznem, vagy böngészhettem az összes képemet.A 08-as iPhoto az összes képet képes Eseményekbe csoportosítani automatikusan - ez persze nem végeredmény, szabadon átszabhatjuk az egyes eseményeket.

Az alapgondolat, hogy egy nap egy amatőr egyetlen eseményen jár, egyetlen alkalomból készít fényképet, tehát a képek beolvasásakor az egy nap készült képek egy eseményhez tartoznak. Így az iPhoto váltás után az addig 12 ezer fényképem 118 eseménnyé zsugorodott, ami némi rendezés után 86 eseménnyé vált - összevontam a több napos nyaralásokat egyetlen eseménnyé.


MIÉRT JÓ EZ?
Mert szkimelhetjük. Mi az a szkimelés? Az Esemény nézetben áthúzva az egerünket egy eseményt jelképező fénykép felett, az iPhoto végigpörgeti az esemény összes fényképét - így nagyon gyorsan átfuthatunk egy pár tíz pixeles egér mozdulattal egy-egy esemény képein. Nem tízezer képet kell végigpörgetni a szemünk előtt, elég 100 esemény képen végigmenni az egérrel. Ezt a végigmenést nevezi az Apple szkimelésnek az angol skim ige után.Nálam százszoros az esemény tömörítés, az Apple felmérése szerint egy esemény átlagosan 50-55 képet jelent.

Miután befejeztük a képek áttöltését, lehúzhatjuk a kábelt a Macről. Figyeljünk arra, hogy a képek betöltése befejeződjön. A Mac egyébként a legtöbb digitális fényképezőgépet felismeri.

Az iPhoto-ba a Finderből vagy az Asztalról is húzhatunk be képet. Az iPhoto ikonra vagy a megnyitott iPhoto-ba húzott képeket akkor engedjük el, amikor a cursor nyíl mellett megjelent a kis zöld alapon plusz jel is.


KÉPEK ALAKÍTÁSA, RENDEZÉSE
Az iPhoto 08-ban úgy vélem, előbb-utóbb mindenki az Esemény nézetet fogja használni a gyors áttekintéshez. Szinte biztos viszont, hogy egy-egy Eseményt nem az első fénykép jellemez legjobban, márpedig az iPhoto automatikusan ezt teszi meg az Eseményt jellemzővé.

Cseréljük le! Szkimeljünk addig az esemény felületén, amíg láthatóvá nem válik a megfelelőnek tartott, jellemző fénykép, ekkor üssük le a szóköz billentyűt, máris megoldottuk ezt a feladatot.

A jobb alsó csúszkával változtathatjuk az esemény képek méretét is. Ha sok kép tartozik egy eseményhez, akkor meglehet, hogy egy esemény felületén nincs annyi pixel, ahány képből áll az esemény. Ekkor érdemes még nagyobbra venni az eseményt a lenti csúszkával. Bármelyik esemény is súroljuk az egérrel, az esemény alatt látható nem csak az esemény neve, de a dátuma és a tárolt fényképek száma is.

Duplán rákattintva az eseményre, az iPhoto megmutatja az eseményhez tartozó fényképeket. Ennek a nézetnek a tetején is látjuk az esemény adatait, illetve egy visszalépési lehetőséget az esemény nézetbe.

Két eseményt nagyon egyszerű eggyé tenni. Fogjuk meg az esemény nézetben az egyiket, és húzzuk rá a másikra! Voilá! A szétvágás sem nehezebb. Nyissuk meg dupla kattintással az adott eseményt, majd jelöljük ki a másik eseményhez tartozó fényképeket. Az alsó ikonsor bal első ikonja a Split, rákattintva máris létrehoztunk egy új eseményt, amelynek ott helyben nevet is adhatunk. A Split ikon néha Merge-nek látszik, azaz az iPhoto úgy érzékeli, hogy a kiválasztással két eseményt tudunk összefésülni.

A képek neve, bővebb leírása, kulcsszavazása és csillagokkal való ellátása nem különbözik lényegesen a 06-os verzióétól, így ismét ajánljuk az iLife kézikönyvelolvasását - persze a felfedezéstől sem tántorítanánk el senkit, az Apple logikája felhasználói. Hatékonyabbá lett a képek keresése. Az iPhoto ablak alján látható kereső mezőbe bírt szó vagy szótöredék vonatkozik a kép nevekre (title), a kulcsszavakra (keywords) és a hosszabb leírásokra (description). Ha a nagyító ikonra kattintunk, akkor módosíthatjuk a keresés területét - kereshetünk dátumra, direkt kulcsszóra vagy csillagozásra.

A dátumra keresés váltotta fel az adott napon, héten vagy hónapban készített fényképek kijelzésére szolgált opciót. Ha szeretnénk két fényképet összehasonlítani - akkor erre is alkalmas az iPhoto. Jelöljük ki a két összevetendő fényképet, majd kattintsunk a teljes képernyős üzemmód ikonjára! Ez az alsó ikonsorban balról a harmadik - kicsit hasonlít a Leopárd Quick Look ikonjára. A teljes képernyős módban máris egymás mellett látjuk a két képet. További képet a kontroll lenyomása és a kép kiválasztásával adhatunk e kettőhöz.

A piros szem korrekció ma már kötelező tudáseleme egy fényképkezelő programnak - az iPhoto-val már régóta eltüntethetjük az egészséges szemfeneket mutató látványt. Most a fejlesztők kicsit csiszoltak az eszközön, megadhatjuk a klikkelés hatósugarát, kis csúszkán lőhetjük be a delikvens szembogarának méretét.

Eddig is megvághattuk a képünket iPhoto-ban, nincs ez másképp most sem. Viszont kaptunk egy segédeszközt, amely a profi fényképészek számára biztos ismert, ez pedig a "harmadolási szabály" (ha nem ez a bevett név, elnézést - így igazoltuk amatőr voltunk). A kép vágásakor a megmaradó területet az iPhoto vékony fehér ráccsal 3x3-as területre osztja fel. A szakma szerint akkor jó a képkompozíció, ha a képen kiemelendő rész valamelyik harmadoló vonalra esik. Ehhez adott az iPhoto 08-ban az Apple segédeszközt.


WEB GALLERY
(Idősebb korosztály számára eláruljuk, erről a címről a Nagyfa-galeri ugrott be, de az teljesen más történet.) Az iPhoto 08 Események melletti másik legfontosabb újdonsága a Web Gallery. Web Gallery a .Mac tárhelyre feltöltött képtárat jelenti. Ilyenből több féle is létezik - készíthetünk például az iWebbel is, de akár a netes .Mac felületen is létrehozhatunk. A Web Gallery valóban egy új minőséget jelent.

Létrehozásához élő .Mac előfizetés kell. A .Macről egyre gyakrabban és egyre többször szólunk, így most röviden. A .Mac az Apple tárhely és e-mail szolgáltatása. A tárhely nem csupán a hagyományos értelemben tárhely, hanem számos Apple alkalmazás számára publikációs felület - erre példa az iPhoto Web Gallery is. Igaz, hogy van olcsóbb tárhely, van kedvezőbb e-mail szolgáltatás is. Ám a .Mac összes lehetőségével élve nem találunk olcsóbb és kényelmesebb megoldást, amely hasonló tudással bírna.

Mivel a .Mac szolgáltatás is az Apple-é, így nem meglepő, hogy minden erejével támogatja azt - és a többi lehetőséget inkább csak megtűri, létüket elfogadja.Hogyan hozhatunk létre csilivili netes képtárat?
Jelöljünk ki pár odaszánt képet vagy akár egy egész eseményt! Kattintsunk az alsó ikonsor Web Gallery ikonjára! A megjelenő párbeszédablakot töltsük ki figyelmesen. Adjuk meg a képtár nevét, amellyel az a neten majd látható lesz. Eldönthetjük, hogy a képtár mindenki számára hozzáférhető, vagy jelszóval védett lesz-e. Öt lehetőség közül választhatunk. Az első "Show photo tilte" engedélyezése esetén a képek alatt az a képaláírás lesz látható, amelyet az iPhoto-ban adtunk meg.

A második lehetőség engedélyezése után a képeket bárki letöltheti a honlapról, akinek engedélyeztük a képtár megtekintését. Ennek a szabályozása is örömteli, ha csak "mutizni" szeretnék a képünket, de nem szétosztogatni.

A harmadik opció teszi a Web Gallery-t igazán izgalmassá és jóval többé, mint egy átlagos netes képtár. Az "Allow visitors to upload photos"-t megengedve bárki, aki hozzáfér a kép-tárhoz, feltölthet képet a tieid közé.

Ma már szinte mindenki digitkamerával rohangál, egy-egy eseményen - buli, baráti tali, kirándulás - számos kép készül. Ritka nagy küzdelem, hogy a képek összejöjjenek. Van, aki a tar.hu-ra tölti fel, más a Flickr-t pártolja. Így előbb-utóbb minden kép megtekinthető - de nem egy helyen. Ha engedjük a feltöltést, akkor ez a gond megszűnt. Ennek profi felhasználása is elképzelhető, amikor egy kis szerkesztőség, blogközösség így közösíti a képeit akár eseményhez kötötten is. Az imént azt vélelmeztük, hogy mindenki digitkamerával rohangál, pedig nem. Mindenki iPhone-nal rohangál - írná a Gonosz Almalap, mivel azt itthon még hivatalosan nem forgalmazzák.

Mi ehelyett azt írjuk, hogy mobil telefonja mindenkinek van, és a mobilok jó részével lehet fényképet készíteni. Macerás lenne a képet átjátszani gépre és onnan feltölteni. Így akár e-mailen is beküldhetjük azt a Web Gallery-be! Ehhez persze ismerni kell a galéria egyedi e-mail címét. Ezt a galéria létrehozásakor megadja az iPhoto - ha több galériát hozunk létre, akkor minden galériához egyedi e-mail cím tartozik. Az e-mail címet egyébként az ötödik opció engedélyezésével nyilvánossá is tehetjük.

Az Almalap úgy véli, hogy ez a feltöltéses és e-mailes lehetőség az Apple képtárát kiemeli a többi kép mutogató szolgáltatás közül. Ha nagyon trendiek lennénk, akkor közösségi meg web 2-es szavakat használnánk, ehelyett inkább csak dicsérjük a megoldást.Az e-mailes megoldás jól használható akkor, ha valóban mobil tudósítunk egy helyszínről. Mielőtt elindulnánk, létrehozunk egy web galleryt, jól megjegyezzük az e-mail címét. Aztán ahogy netrekész egy kép, azonnal el-e-mailezzük.

Megtéve a beállításokat a Publish gombbal megkezdhetjük a feltöltést. Ennek ideje a sávszélességtől és a feltöltendő képek számától és méretétől függ. A feltöltés ideje alatt a Mac használható, tapasztalat alapján viszont az iPhoto-t érdemes békén hagyni.

A feltöltést az iPhoto ablak tetejénél kis csík mutatja, a képek sarkában pedig a "pending" - vár a sorára - felirat látható. Amint kész a feltöltés, az iPhoto kész erről e-mail értesítést küldeni, vagy azonnal megmutatni a képtárat.


WEB GALLERY NÉZÉS
Igen, ez a megoldás egyik gyenge pontja. Egyrészt a Web Gallery-t nem lehet bármilyen böngészővel megjeleníteni, erről barátságos feliratban értesít majd az elavultnak tekintett és lesajnált böngészőnk.

Másodszor, a letöltés még 2GB/s sávszélesség mellett is nagyon- nagyon sok időt igényel. Igaz, ha egyszer letöltődik az oldal, akkor utána csili-vili, zizibambi- körhinta, szem-szájnak ingere meg minden. (Gonosz közbevetés: ez sem teljesen igaz. A képek megmutatásához szükséges png fájlokat az oldalt vezérlő javascriptek igény szerint töltik le - és a javasciptek sok letöltést igényelnek. Talán nem véletlenül, az Apple nemrég megnövelte az európai .Mac elérés sebességét. "Steve, még egy nagyságrend rendel!") A képeket megnézhetjük a hagyományos nézőképes elrendezésben. Választhatjuk a mozaik elrendezést, ekkor - állítható megosztásban! - jobb oldalon látjuk a képek bélyeg méretét és a kijelölt képet balra nagyban. És igen, van körhinta is! Ez a harmadik nézet, amikor olyan iTunes album-mutogatóan - Leopárd Finder negyedik nézetének megfelelően - látjuk a képeket (ennél a nézetnél érződik leginkább az utólagos, folyamatos letöltési gond). És persze itt a hagyományos diavetítés is.Ha a bal felső sarokban lévő .Maces nevünkre kattintunk, akkor visszajutunk az alap Web Gallery oldalunkra, ahol az összes ilyen módon - Web Gallery - megosztott képtárunk és mozijaink láthatók. Bosszantó, hogy ez az oldal az iWeb alól nem címezhető felhasználó barátságosan - a Gallery URLjét persze ismerve létrehozhatunk iWeb alól vagy máshonnan is linket erre az oldalra. Ha a fő Web Gallery oldalra nem is mutathatunk rá könnyedén iWeb alól, viszont nem jelent gondot az iWeben az egyes képtárakra hivatkozni. Az iWeben adott ikonra kattintva látjuk, milyen Web Galleryket publikáltunk. Ezeket behívhatjuk az iWeb oldalunkra, ahol működik a szkimelés, végig sodródhatunk a fényképeken! De az egy másik iLife program és a .Mac egy másik alkalmazása.

A Web Galleryk külön helyen szerepelnek az iPhoto gyűjtemények között. Törölni kijelölés után egyszerű delet billentyű lenyomással lehet. Új képet hozzáadni sem nehéz, rá kell húzni a képet az adott Web Gallery-re, törölni is logikus módon kell. A Web Gallery képes automatikusan frissülni! Ha valaki - mert engedélyeztük - képet tölt fel akár direkt, akár mailesen, akkor a feltöltött képek az iPhoto adott Gallery-jében meg fognak jelenni! Nem kell tehát állandóan újra meg újra letölteni az adott oldalt, elég időről- időre ránézni az iPhoto-ra. Azoknak sem kell állandóan az adott Web Galleryt újra és újra megnézniük, akik "csak" látogatók. Rákattintva a "Subscribe" ikonra az adott képtár oldalon, az iPhoto letölti a galéria képeit - ha engedték - a Macre, vagy megfelelő kép-RSS olvasó alkalmazással bármely pécére. Ha frissül az adott képtár, frissül az RSS, ha frissül az RSS, akkor frissít az iPhoto is. A Web Gallery nagyon jó eszköz, csupán meg kell tanulni élni vele és használni. És kell a .Mac előfizetés.

A .Mac-ről itt is elismételjük, hogy magáncélra szánják, a kapott tárhely tízszeresét lehet havonta letölteni - ha nagy képek vannak a galériákban és sokan töltik le, megeshet, hogy elfogy a letöltési keret, ilyenkor az Apple hó végéig zárolja az oldalakat. Persze lehet még tárhelyet venni, amihez jár a tízszer akkora letöltési kvóta.


NYOMTATÁS
Az iPhoto 06-t sokat ostoroztuk, hogy hiába állíthatunk vele látványos naptárakat, albumokat, azok nem, vagy csak körülményesen nyomtathatók ki. Az új iPhoto-ban az alsó ikonsoron megjelent nyomtató ikon sokat javít a helyzeten. Kijelölve egy vagy több képet, megválaszthatjuk a nyomtatási elrendezést, feliratozhatunk, formázhatjuk a szöveget.

A körülményes nyomtatás jelen esetben azt jelenti, hogy ami nem felel meg a nyomtató papírméretének, azt vagy kinyomtatjuk oldalanként majd méretre vágjuk ollóval vagy más gyerek kezébe nem való eszközzel, vagy PDF-be mentjük ki, és a PDF-et "rendezzük" nyomtatónk alá. Ez utóbbi megoldás sem életveszélyes, ha házi használatra készítünk egy-két albumot vagy naptárt - talán még emeli is az ajándék értékét, ha a meglepett látja, nem csak klikk és katt volt az összes munkánk az ajándékával.


SZERINTEM
Szerintem az iPhoto előnyére változott. Feltéve, hogy a legújabb böngészőt használják barátaink, akiknek a Web Gallerybe töltjük fel a képeinket, mert van .Mac előfizetésünk. Ez a pro- és kontra-érv az iPhoto 08 mellett és ellen. Az Események bevezetését már nagyon megdicsértük, nem áll szándékunkban Steve-t elbizakodottá tenni.


Ferenczy Gábor

 

A lap tetejére


Szoftver írásaink