Hirdetés

iDVD


Az előző Almalapban bemutattuk az iMovie-t, a mostaniban felületesen ismertettük az iPhoto-t. Mit kezdjünk az összevágott mozinkkal vagy az iPhoto-ban rendbe tett fényképeinkkel? Írjuk ki őket DVD-re! De ne adat-archiválás miatt, arra amúgy is ott a Time Machine, ugye? Alkossunk műsoros DVD-t! A legtöbb Mac alkalmas DVD írásra, amelyik nem, azon is összeállíthatunk - némi korlátozás mellett - DVD-t, csak kiíráshoz kell majd DVD-írót kerítenünk. A DVD összeállítása, menüvel történő megspékelése az iDVD programmal nem feladat. Az iDVD minden újonnan vett Macen ott figyel, akinek régebbi verziója van - most a 08 jelű a legfrissebb -, az alig húsz ezer forintért megveheti a legújabbat. Az Apple és hazai viszonteladói önállóan nem forgalmazzák az iDVD alkalmazást, az iDVD program az iLife csomag része.

Az iLife 08-t jelenleg az iPhoto, az iMovie, az iDVD, a GarageBand és az iWeb alkotja. Az említett árért mind az öt programot megkapjuk. Azért érdemes az iLife alkotóeleminek azonos verzióját használni, mert a programok gyakran hivatkoznak egymásra, ahogy ezt az iDVD használata során is látni fogjuk. Aki a 08-as csomagot bírja a Macjén, az időről-időre adja ki az alma menü alól a Software Update parancsot. Ez az Apple szoftver frissítését indítja el. Nem válik hátrányunkra, ha mindig a legújabb verziókat használjuk.


VARÁZSLAT
Az iDVD indítása után négy lehetőség közül kell választanunk. Létrehozhatunk új projektet, ekkor minden segítség nélkül rakhatunk össze DVD-t. Természetesen módunk van már elkezdett munka folytatására is. Amikor ici-picit lábunkat lógatva ülünk a Mac előtt, érdemes elkezdeni a fényképek, mozik DVD-re rendezését konkrét DVD írási szándék nélkül. A félbeszakított munkához visszatérve az új fényképeket is behúzhatjuk az iDVD-be. Időközben ráébredünk, hogy a kitalált menürendszer nem az igazi, akkor pár húzással átrendezhetjük azt. És mire megtelik a DVD, eljön a kiírás ideje is. A negyedik lehetőséget - One Step DVD - akkor érdemes választani, ha a videokamera anyagát egy az egyben DVD-re szeretnénk írni. A harmadik opció a miénk, ha gyorsan és hatékonyan szeretnénk dolgozni, ez a Magic iDVD, a varázsló mód.


ELSő SUHINTÁS
"My way is to begin with the beginning" - szokásom a kezdetén kezdeni - mondta Lord Byron, legalábbis Szerb Antal Pendragon legendája kezdősorai szerint, és ha egy előkelő angol tudta, akkor mi sem hibázhatunk. A DVD Title - DVD neve - mellé írjuk gyorsan be a DVD-nk címét.

Második lépés, hogy kiválasszunk egy sablont. A sablon - saját képeinkkel, moziinkkal módosítva - adja a fő- és almenük megjelenését, dizájnját, látszatát.A harmadik lépés a képek, filmek hozzáadása. Ebben segítségünkre lesz az iLife Media Browser, az iLife Média Böngészője. A mozikat a Movies gombra kattintva találhatjuk meg. Itt látjuk az iMovie-ban szerkesztetteket projektenként, eseményenként. De innen közvetlenül elérjük az iMovie mappánkat is, amelyet a közvetlenül a saját mappánk alá hoz létre a Mac - illendő ide gyűjteni a filmeket, mozikat és, mint látható, ajánlatos is.

De szintén az iDVD Média Böngésző Movies füle alól érhetők el az iPhoto-ba került mozik - ide leggyakrabban akkor kerül mozgókép, de digitális kamránkkal fényképezés helyett mozgóképet rögzítettünk. Az iPhoto a képek beolvasása közben a mozikat is beolvassa és eltárolja.

Lehetne persze a Mac annyira okos, hogy a mozikat nem teszi be az iPhoto-ba, hanem átmásolja a Saját > Movies mappába, de erre még nem képes.

Végül a Movies alatt még az iTunes ikonja is feltűnik, hiszen már az iTunes is képes mozik kezelésére. Az iTunes számos módon válhat mozik, sorozatok, videoklipek tárolójává - a legvalószínűbb, hogy podcast tartalom vagy iTMS vásárlás generál ilyen tartalmat. De a Garage- Bandben szerzett zene is szívesen kerül át az iTunesba lejátszás céljából. Sőt! Az iTunes már nem csak digitális zenetárunk, videotárunk kezelője és lejátszója, de a kommunikációs alkalmazás az iPodok és az iPhone felé is, az AppleTV-ről sem megfeledkezve.

Mozgóképet tehát a merevlemezünk négy különböző helyéről is behúzhatunk az iDVD-be anélkül, hogy a Finderben kellene kotorásznunk, a Spotlighttal kellene keresgélnünk. Ha olyan filmet szeretnénk az iDVD-vel kezelni, ami egyik említett, kiemelt helyen sem található meg, akkor viszont irány a Finder, onnan is fogd-és-vidd módszerrel adhatunk filmet az iDVD-hez.

A fényképek esetén egyszerűbb a helyzet. A fényképeket - ha csak másként nem döntöttél -, az iPhoto kezeli a Macen. Innen is láthatóak az események, az albumok és a speciális gyűjtemények. A másik lehetőség a Photo Both. A Photo Both a MacBookok, MacBook Pro-k és iMacekbe épített iSight kamerát használó program. Nem csak lefényképezhetjük magunkat a Mac előtt - igazi narcisztikus használat -, de a fényképet el is torzíthatjuk.

Végül a Média Böngészővel elérjük a zenéket, hangeffekteket is. Két alkalmazás zenéit látja a Média Böngészőn át az iDVD, az iTunesét és a GarageBandét.


MÁSODIK SUHINTÁS
Varázspálcánknak erősen egér alakja van - a Mighty Mouse egyébként Csoda Egeret (is) jelenthet. Az iDVD felületén a "Drop movies here" sorban üres kockák várják, hogy mozikkal töltsük fel őket. A feltöltés a bevált fogd-és-vidd módon történik. A mozikat behúzhatjuk ide egyesével, de akár csoportosan is.

A "Drop photos here" várja a fényképeket. Itt némi ésszel kell eljárnunk. Az iDVD képes diavetítés készítésére is. Minden üres kocka egy-egy diavetítés elemeit tárolhatja. Ha csak egy képet húzunk rá egy kockára, akkor az egyetlen képből álló diavetítést jelent majd. Több képet számos módon foghatunk össze, hogy egyszerre húzzuk ár egy üres diavetítés kockára.

Legegyszerűbb, ha a Média Böngésző > Photos > iPhoto alól valamelyik Eseményt vagy valamelyik Albumot húzzuk át diavetítésre. Ha ez így nem lenne jó megoldás, mert több vagy kevesebb kép van az iPhoto gyűjteményben, mint amennyit a DVD-re szeretnénk kiírni, akkor két lehetőségünk van. Az egyik, hogy az iDVD segítségével módosítjuk a diavetítésre kerülő képeket - erről majd később, a haladóknak szóló részben írunk.

A másik lehetőség az iPhoto megnyitása - ehhez nem kell az iDVD-t bezárni. az iPhotoban hozzunk létre új albumokat, annyit, ahány diavetítést szeretnénk majd az iDVD-ben. Ezeket az iPhoto albumokat töltsük fel az iPhoto-ban a vágyott képekkel, ügyeljünk a képek sorrendjére. Érdemes az albumoknak nevet is adni. Ha végeztünk az iPhoto-ban, lépjünk vissza az iDVD-be. Néhány másodperc után a Média Böngésző észleli az iPhoto-ban bekövetkezett változást, ha nem, kattintsunk az Audio, majd ismét a Photos gombra.

Ha ügyesebbek vagyunk, mint a teljesen kezdő felhasználók, akkor Leopárd alatt akár külön Space-re tehetjük az iDVD-t, egy másikra az iPhotot. Ha még Tigris alatt dolgoznánk, akkor is ott az Exposé - F9 - a programok közti gyors váltáshoz.


HARMADIK SUHINTÁS
Végül a fényképekből összerakott diavetítésekhez adhatunk zenét is. Értelemszerűen a Média Böngésző > Audio paneljén válasszuk ki a kívánt zenét és húzzuk azt rá a kiszemelt diavetítésre. Minden diavetítéshez rendelhetünk zenét, tetszés szerintit. Ha már adtunk egy diavetítéshez zenét, akkor azt kis hangszóró ikon jelzi a diavetítés ikonján, a diák száma látható az ikon alatt.Figyeljünk oda, hogy a nagyon rövid zenék a nagyon sok diából álló vetítések alatt ismételten kerülnek lejátszásra. Ez a varázslás ilyen apróságokra nincs tekintettel, de semmi sem megoldhatatlan, ahogy azt majd látni fogjuk.


LÁSSUK A NYUSZIT!
Nézzük meg, mit alkottunk! Az iDVD ablak bal alsó sarkában lévő kis lejátszás ikonra kattintva elindítjuk a DVD-t - a vezérléshez megjelenő eszközök kísértetiesen emlékeztetnek a Mac DVD Player távvezérlőjére. A távvezérlőt értelmesen használva végignézhetjük, miként néz ki most a DVD-nk. A megtekintést a távvezérlő Exit gombjára kattintva szakíthatjuk meg, ekkor visszajutunk a szerkesztési ablakhoz.

Ha valami nem nyerte el a tetszésünket, bátran változtassunk! Rondának találtuk a menüket, átvezetéseket? Cseréljük le a sablont egy kattintással! Más sorrendbe tennénk a mozikat? Nosza, ragadjuk meg egérrel az egyiket és vonszoljuk a vágyott helyére. Hasonlóan járhatunk el a diavetítésekkel is.


TAPS!
Ha minden elnyerte a tetszésünket, akkor tegyünk a Macbe egy üres DVD-t és kattintsunk az iDVD jobb alsó sarkában lévő Burn ikonra. A DVD megíratott. Aki rendesen karbantartja képeit iPhoto-ban, gondosan kezeli mozijait, az valóban fél óra alatt szép DVD-t képes készíteni. Remek karácsonyi ajándék.

(Nem is szólva arról a lehetőségről, hogy január-februári síelésre magunkkal vitt Macünkön - mert a géptől még a fekete-pálya lejtőjén sem szívesen válunk meg - egy hosszabb este alatt bedigitalizálhatjuk a tíz fős baráti társaság összes fényképét, megvághatunk egy rövid mozit és reggelre megírhatunk nyolc DVD-t - másoknak a DVD lesz az öröm, nekünk az, hogy a Mackel erre is képesek vagyunk.)


HALADÓKNAK
Aki a fent leírtaknál kicsit több időt szán a DVD készítésre, az válassza a Create project opciót a program indításakor. A projekt elnevezésekor azt is eldönthetjük, hogy maradunk konzervatívan a hagyományos 4:3-as kép oldalaránynál, vagy a széles képernyőt jellemző 16:9-re tervezzük a DVD-t. Az iDVD kínál eszközt arra, hogy megmutassa, mi esik le, ha mégsem a tervezett oldalaránnyal néznék a DVD-t.

Az iDVD jobb oldalán alul választhatjuk ki, hogy épp mivel szeretnénk foglalkozni. A legfontosabb döntés a sablon kiválasztás. Az iDVD 08 természetesen új sablonokat is hozott, de megtaláljuk a régieket is. Egy sablonhoz több elem is tartozik.

A Main a DVD indításakor, a Chapter az egyes almenüknél jelenik meg, az Extras pedig speciális esetekben játszódik le. A kiválasztott sablonnak van be- és kifutó része is, ezt a lejátszás alatt kis satírozás jelzi, ezek ki- és bekapcsolhatók, ahogy a végtelenített lejátszás is itt kapcsolható. A lejátszás megállítása az ablak alatti középső ikonnal lehetséges. A sablonokba beépíthetjük saját fényképeink és filmjeink. A beépítés a Drop Zone-on át lehetséges. A Drop Zone előhívásához kattintsunk a középső ikon hármas jobb oldali tagjára. A Drop Zone helyeire szabadon húzhatunk be képet, képcsoportot vagy videót. Zenét oly módon adhatunk egy menühöz, hogy a Média Böngésző > Audio paneljéről a vágyott muzsikát ráhúzzuk a sablonra (nem a Drop Zone-ban, hanem felette, a lejátszásra).


ELEMEK HOZZÁADÁSA
Új elemet - menüt, mozit vagy diavetítést - az iDVD ablak bal alsó ikonjára, a plusz jelre kattintva adhatunk a DVD-hez. A mozit kiválasztva az épp nézet menü animáción megjelenő "Add movie here" feliratra kell ráhúzni a hozzáadandó mozit. A felirat átveszi a ráhúzott mozi nevét. Ha ez nem felelne meg, egyszer a névre kattintva azt átnevezhetjük, de megváltoztathatjuk a betű típusát, méretét. Az alsó ikonsor lejátszás gombjára kattintva nézhetjük meg, hogy miként fest majd ez az egész DVD-re írtan.A diavetítés hozzáadása hasonló módon történik. A diavetítés kapcsán azonban jóval több dolgot határozhatunk meg, mint a filmnél (ott ugyanis semmit - tette hozzá konstruktívan a Gonosz Almalap). A diák sorrendje egérrel rángatva módosítható. A megmutatni nem kívánt diát a delete gomb lenyomásával törölhető. Új dia bárhonnan a vetítéshez adható.

A diavetítés általános beállításai, amelyek minden diára hatásosak, a diák alatti soron módosíthatók. Itt adhatjuk meg, hogy egy-egy diát hány másodpercig mutasson majd a DVD. A "Fit to Audio" megpróbálja a diavetítéshez rendelt zenehosszát elosztani a diák számával és az így kapott érték lesz az egyes diák láthatási ideje. Ez az opció nem mindig érhető el, és nem is mindig azt kapjuk, amit várunk - a visszanézés erősen ajánlott. A "Manual" választása esetén a távvezérlővel lehet majd léptetni a diát.

A Transition a diák közti áttűnést, váltást adja meg.

Zenét a már említett módon, a Média Böngésző > Audio alól húzhatunk a diavetítéshez, rántsuk be a zenét egyszerűen a képek alá. Az alsó ikonsor addig kis némított hangszórót ábrázoló ikonja helyén ekkor a zene ikonja jelenik majd meg - innen tudjuk majd, hogy rendeltünk- e zenét már egy diavetítéshez. A zenét ezt az ikont megragadva és kihúzva az iDVD felületéről törölhetjük ki. A zene hangerejét a szomszédos csúszkán adhatjuk meg.Jó tudni, hogy a zene hozzáadása automatikusan átállítja az imént megadott dia mutatási időt "Fit to Audio"-ra, ami nem egy elegáns megoldás. A diavetítés is megtekinthető, mielőtt a Return gombra kattintva visszatérnénk a fő DVD szerkesztő menühöz.


PROFIKNAK
Az épp nyüstölt projektről részletes képet kapunk a Project > Project Info parancs kiadásával. itt nevezhetjük át a DVD-t, választhatunk a PAL és az NTSC módok között, ahogy válthatunk 4:3 és 16:9 között is. Utasíthatjuk, hogy az iDVD milyen metódussal dolgozzon a DVD előállításán (Encoding), és választhatunk a DVD típusai közül is - már ha van választásunk.

A következő két csík a DVD minőségéről és telítettségéről ad számot. A telítettség színmagyarázata a csíkok alatt található. A minőség csíkja adott beállítás mellett zöldből pirosba hajló. A telítettség nyila mutatja, hogy ezen a zöld-piros skálán hol áll a munkánk.

Itt figyelmeztet az iDVD arra, ha túl sok adatot szeretnénk túl jó minőségben DVD-re írni. Ugyanakkor itt látjuk, hogy raktunk-e elég adatot a DVD-re, így megelőzhetjük pár száz megás DVD írását, ha csak erre nincs külön indok.Itt láthatók a DVD-hez rendelt fájlok állapota is. Ha hónapokon át készítünk egy DVDt, előfordulhat, hogy megváltoznak hivatkozott mappák, filmek, képek. A mód és oldalarány változás is erős átszámolásra készteti az iDVD-t, ennek haladványát is itt szemlélhetjük meg.


GIMBELEM-GOMBOLOM
A menük feliratának nem csak a szövege és nem csak a betűtípusa, -mérete cserélhető le. A Buttons gombra kattintva az iDVD alapnézetében lecserélhetjük a menü teljes megjelenését szövegesről akár videóra is. Azért a jó ízlés legyen velünk! A menük megtekintésekor a menüponttá lett videók is lejátszódnak. Ha diavetítés menüjét cseréltük le, akkor kiválaszthatjuk, hogy melyik kép jelenjen meg.


TÉRKÉP E DVD
Egy szép nagyra hizlalt DVD projekt előbb-utóbb eléri az áttekinthetetlenséget. Amikor már nem tudjuk fejben tartani, hogy melyik almenü fő menüjének az almenüje a ... Vagy annyira rég löktünk már egy dvd-munkánkon, hogy elfelejtettük, mi merre hány méter benne. Ekkor jó, ha a map, térkép nézetet választjuk. Hierarchikus, fa struktúrában felépítve látjuk a DVDnk szerkezetét - a látványhoz kattintsunk az iDVD fő nézetében a három középső ikonja közül a bal szélsőre.

A DVD-térképen fogd-és-viddel módosíthatjuk a DVD felépítését. Egyszerűen, a plusz gomb használatával adhatunk a projekthez új mozit, diavetítést vagy almenüt. Ebben a nézetben látható az is, ha valamelyik DVD elem hibás - ezt kis sárga háromszög jelzi, amelyre rákattintva megkapjuk a hiba okát is. Bármelyik elemre rákattintva a térkép nézetből az adott elem szerkesztési nézetébe jutunk. Összetett projekt szerkesztése esetén a térkép használata szinte elkerülhetetlen és kötelező.


Ferenczy Gábor

 

A lap tetejére


Szoftveres írásaink