Hirdetés

FORKLIFT 1.5


Ismét meglátogattam a Forklift fejlesztőit, mert a napokban jönnek ki az új verzióval. Mivel a Forkliftet kizárólag az OS X DVD-n mellékelt fejlesztői kütyükkel készítik, természetes, hogy belekerül az összes új OS X stuff. Ebből adódik, hogy a Tiger felhasználók meg kell elégedjenek az 1.2-es verzióval, melyhez kizárólag bugfixek készülnek majd, a fejlesztését végleg lezárták. A korábbi Forkliftek is figyelemreméltó fegyvertárral rendelkeztek, gondoljunk az egyedülálló ftp képességekre, a beépített alkalmazás eltávolítóra és a Bluetooth megoldásokra. Az új verzió regisztrált felhasználók számára ingyenes lesz, bár egy ilyen kvalitású szoftverért a 29,95 USD (kb. 5 200 forint) nem összeg. A fejlesztők eddig sem bántak szűkmarkúan az okos fícsörökkel, de az új verzió rádob az eddigiekre is még néhány lapáttal.

Egy, az 1.2-ben bevezetett újdonsággal kezdem, a droplettel. Ez egy doboz az asztalon, melybe csak bedobjuk a tartalmat, az máris automatikusan feltöltődik a kívánt helyre. Elég csak kiválasztani egy hálózati könyvtárat, jobb egérgombbal előhívni a legördülő menüt és "Save as Droplet". Ha már nincs szükségünk a feltöltő dobozra, egyszerűen dobjuk ki a kukába.

Az 1.5-ben új, a Finderhez hasonlatos felhasználói felület fogad bennünket. Az új külső véglegesen eltávolodik a hagyományos kétpaneles fájlkezelők "Commander like" vonalától, bár a kétablakos használat megmaradt. A Leopardban megjelent Quick Look funkciói is bekerültek a programba. A főablak alján jeleníti meg a képeket, dokumentumokat, html oldalakat és a PDF fájlokat is, így nem kell külső programokat használnunk. Az új oldalmenüvel a FL igazi mindenessé nőtte ki magát. A Finderben megszokott eszközlista után felvehetjük kedvenceinket is. Lehet helyi hálózati, vagy távoli ftp kapcsolat, de leggyakrabban használt alkalmazásainkat is elérhetjük innen. Az alkalmazás eltávolító mellé így kaptunk egy profi alkalmazásindítót is. Újdonság még a path bar (a kiválasztott fájl/könyvtár teljes elérési útját megmutatja) és az activity panel (több fájlművelet esetén az összes műveletet egy ablakban mutatja)is.

Kíváncsi leszek lehet-e ezt még fokozni, de gyanítom nem utoljára kellett az államat a padlón keresgetni.

rathma
 

A lap tetejére


Alkalmazós írásaink