Hirdetés

Első FileMaker Konferencia


Eljött az ideje, a FileMaker hangsúlyosabban szeretne jelen lenni a magyar piacon - állította a cég Dél-Európai Technikai Menedzsere, Thomas Kunetz, aki a hangzatos nevű Első FileMaker Konferencián tartott előadást. A feladat nem nehéz, hiszen a FileMaker, mint cég, eddig nem sokat tett a hazai felhasználóiért, noha FileMaker alapú fejlesztések és alkalmazások szinte azóta léteznek itthon, amióta kaphatók a Macintosh számítógépek. A Macintosh és a FileMaker közti összefüggés magyarázata az, hogy a FileMaker az Apple leányvállalata - néha igen mostohán kezelt leányvállalata. Ahogy a hazai Apple képviselet (hivatalos besorolása szerint független forgalmazással kapcsolatos tevékenységet végző cég - independent marketing company, IMC) sem fordított sok figyelmet a FileMakerre, mint hazai képviselője. Az Adobe képviseletét is ellátó Trans-Europe Kft. úgy tűnik nagyobb lehetőséget lát a File- Makerben, ezért felvállalta a képviseletet és megrendezte az említett FileMaker Konferenciát.

Az Almalap előfizetőit a kezdetekben Excelben tartotta nyilván, majd 1998 körül váltott FileMakerre, de inkább elvből, mint gyakorlati megfontolásból. A hazai Apple felhasználók körében a kezdeti daliás időkben, 1991 körül, ha nem csal emlékezetünk, örökléssel terjedt el az első FileMaker adatbázis. Ezzel lehetett árajánlatot készíteni az ügyfelek részére - néha még ma is felfelbukkan a FileMaker alapú alkalmazás. (Felismerni onnan lehet, hogy a címzésben a "Tisztelt Akárki!" szövegben az Akárki a "Tisztelt" szótól épp olyan messze esik - centikre -, mint a felkiáltójeltől.


ADATBÁZIS- ÉS TÁBLÁZATKEZELő
A FileMakerrel kapcsolatban az első dolog, amit tisztázni kell, az az adatbázis kezelő és a táblázat kezelő programok közti különbséget. Az előbbire a File- Maker, az utóbbira a Numbers - na jó, az Excel - az alap példa. A táblázatkezelő inkább összetett matematikai, számolási feladatok elvégzésére alkalmas, az adatbázis kezelő pedig - ahogy a neve is mutatja - adatok, adatbázisok kezelésére. Természetesen lehet FileMakerben is számítási feladatokat végezni, Numbersben adatokat nyilvántartani. Egy bizonyos méret felett azonban nem érdemes.

Az adatbázis kapcsán még pár fogalmat érdemes ismerni - a következő meghatározások nem túl szabatosak, de értésük nélkül a FileMaker kicsit kaotikusnak, érthetetlennek tűnne. Az adatbázis legkisebb eleme a mező - angolul field. Egy mező egyetlen információt tárol, például a vezetéknevet, vagy a keresztnevet, a születés hónapját.

A mezőkből épülnek fel a rekordok. Egy rekord tárolja például egy Almalap előfizető adatait, egy árajánlat tételeit vagy egy választási lista elemeit - például az Alma menü parancsait. A rekordokat táblázatok tárolják. A táblázatok között kapcsolatok alakíthatók ki. Van egy táblázatunk, amely a budapesti címeket tárolja, az egyes rekordok mezői tárolják az irányítószámot, az utcát, és a házszámot.

Egy másik táblázatunk tárolja a budapestiek neveit. Ha a két adatbázist megfelelően összekötjük - relációt hozunk köztük létre -, akkor kaphatunk egy olyan adatbázist, amelyben minden budapestit címmel együtt tartunk nyilván, de olyan adatbázist is, amelyben tudjuk, hogy adott budapesti címen kik laknak.

Az említett két adathalmazt - emberek és címek - ugye senki sem szeretné Excelben kezelni? Nem is lenne sikeres, mert az Excel csak 65 536 sort - kvázi rekordot - képes kezelni.


ADATCSERE
A FileMaker és más adatbázisés táblázatkezelő programok között egyszerű az adatcsere. A FileMaker minden mezőnek egyedi nevet ad. A FileMakerből történő adatmentéskor - exportálás - megválaszthatjuk, hogy melyik táblázat mely mezőit mentse ki a FileMaker. A mentés számtalan adatformátumba történhet, beleértve az Excelét, és az általánosan használt CSV-t. A CSV a comma separeted value rövidítése, a mentett adatok egyszerű szövegfájlba kerülnek, minden sorba egy rekord jut, a rekord mezői pedig vessző választja el egymástól.

A FileMakerbe történő adatbevitelnél - importáláskor - a FileMaker maga siet a segítségünkre. Leggyakoribb eset, hogy a beolvasandó adatok első sora tartalmazza a leendő mező elnevezéseket. Ha már létező adatbázis adatokhoz adjuk hozzá az új adatokat - mert ez is lehetséges -, akkor a File- Maker segít összepasszítani a FileMakeres és beolvasott adatok mezőneveit.

A FileMaker egyetlen jelentős hátránya - az Almalap önálló véleménye szerint -, hogy felhasználó használata során nincs benne Undo, visszalépési lehetőség. Ha egy adatot egyszer átírtunk, akkor az át van írva, nincs visszaút - ha csak külön munkával nem gondoskodtunk róla. A legtöbb File- Maker alatt fejlesztett alkalmazásra is igaz ez - ha ilyen vásárlásán, fejlesztetésén gondolkodunk, az akaratlan adatvesztés meggátlására mindenképp gondoljunk.

ALKALMAZÁS FEJLESZTÉS
Mielőtt beszámolnánk az Első FileMaker Konferenciáról, még egy fogalom-csokrot tisztázunk. A FileMaker használható önmagában, ekkor nem válik külön a felhasználó felület fejlesztése és maga, a használat. Ilyen az Almalap előfizetőit nyilvántartó FileMaker adatbázis is. Ha elindítom, akkor egyrészt kereshetek az adatok közt, vehetek fel új előfizetőt, bejelölhetem, kinek számláztam és ki fizetett.

Ha megjelenik a lap, akkor innen, a FileMaker alól nyomtatunk etikettet is a postázáshoz. Ez a használat. Ha viszont változik az etikett mérete, vagy a felhasználó felületet szeretném módosítani, akkor ezt is meg tudom tenni - ekkor fejlesztek a FileMakeren belül anélkül, hogy kilépnék az előfizetői adatbázisból.

Az Almalap előfizető nyilvántartása "komolytalan" FileMaker megoldás. A több tízezer ügyfelet kezelő, számos relációs táblázatot tartalmazó, több felhasználós módban futó megoldás esetén nem lenne jó, ha felhasználó belekotorna a FileMaker alkalmazás működésébe - hogy generáljon kimutatást, etikettet... -, ezért a FileMaker megfelelő verziójával generálható olyan program, amelynek futtatásához nincs szükség a FileMaker programra, a generált alkalmazás önállóan fut. Megjelenésében, lehetőségeiben természetesen magán viseli majd a FileMaker jegyeit.


ELSő FILEMAKER KONFERENCIA
Közel ötven érdeklődő nevezett be az Első FileMaker Konferenciára, amelyet a Tran-Europe Kft. szervezett meg - korábbról csupán egy, a Mac Informatika szervezte FileMaker napról tudunk. A konferencia hallatán sokan egész napos, esetleg kéthárom napig is tartó előadás és workshop áradatra gondolnak. Nos, ez olyan Pelikán elvtársas magyar megoldás volt, a konferencia három órán át tartott.

Volt előadás, ahol a FileMaker egyik technikai menedzsere mutatta be az új FileMaker 9- et, megpróbálva másfél órába szorítani mondandóját, ami igazi kihívás volt, mert szinte az alapoknál kezdte. A második előadás teljesítette a "megoldás" felmutatást, az Ügyfélgyár kereskedelmi igazgatója, Marozsák Szabolcs lehengerlő előadást tartott FileMaker alkalmazásukról, a CRM rendszerről.

A két előadás közti kávészünetben a pont kezdésre érkezettek még részesülhettek a gáláns vendéglátásból, három féle saláta, szendvicsek mellett ritka finom csokoládé-tortából is fogyaszthattunk. A konferencia helyszíne a Kinnarps dizájn irodabútor bolt előadóterme volt a Váci út 92-ben - gondolták, hogy itt a környék kis utcáiban még nem kell parkolási díjat sem fizetni?


FILEMAKER 9
Kunetz is meghatározta, hogy mi a FileMaker. Adatbázis-kezelő, amely azonban nem helyettesíti az Oracle-t, a Sybase-t (szintén Apple leányvállalat) vagy az SAP-t. A program használható asztali, önálló változatban és szerveres megoldásban is, de ez utóbbi nem jelenti azt, hogy mainframe-en is futtatható lenne. A szakember szerint a Macen és Windowson is futó FileMaker könnyű kezelhetőségéről és grafikus felületéről híres.

(Az Almalap viszont - amely kipróbálta a kilencest - úgy véli, hogy nagyon itt lenne az ideje a felület újratervezésének. Tegyük fel, hogy szeretnénk egy gombot létrehozni az Almalap előfizetőket mutató layouton - ahol az előfizetők adatai láthatók egyenként -, amire kattintva az előfizetők név szerint abc sorrendbe rendeződnek. A könnyű kezelhetőség jegyében, kicsi elnagyolva a folyamatot, felveszek egy új gombot. Majd a szkript író menüben írok egy, a gombhoz rendelt szkriptet. A szkript szövege nem írható szabadon, hanem az utasítás készletből válogatok. A "Sort" parancs kiválasztása után viszont nem tudom megadni, hogy mely mezőkre rendezzen a program. Lecsillapodva a help segít. Először az előfizetők normál nézése közben kell a megfelelő rendezést elvégeznem, majd azonnal a szkriptelésbe menve kiválasztani a "Sort" utasítást, amely úgy rendez sorba, ahogy én utoljára rendeztem... Mert könnyen kezelhető.)

Az előző zárójeles gondolat után idézzük fel az előadó állítását, mely szerint a FileMaker sokkal könnyebben kezelhető, mint az Office adatbázis kezelője, az Access.

Ki vesz ilyen programot? Jogos a kérdés, a válasz kicsit meglepő, senki sem gondolná, hogy a száz legnagyobb amerikai vállalat közül hetven használ jelentős FileMaker adatbázist. Az amerikai kisvállalkozások - ez itthon inkább közép méretet jelent 40 százaléka FileMaker felhasználó. De a felhasználók között megtalálható számos egyetem, fő- és középiskola. Sok helyen File- Makerben tartják nyilván a tanulók adatait, FileMakerrel generálják az órarendet. És negyvenezer szoftvermérnök fejleszt FileMaker alkalmazásokat.

A FileMakerre rábeszélés során megemlítődött, hogy a FileMakert a kezdő számítógép használó is képes elsajátítani, ellentétben az Access-szel, a 4D-vel vagy a MySQL-lel, mert a FileMaker nem más , mint űrlapok tervezése.

A "beszél-e a program magyarul?" slágerkérdésre áttérve elhangzott, hogy a FileMaker létezik angol, francia, olasz, német, spanyol, japán, kínai, svéd nyelveken, amelyhez a kilencessel csatlakozott a lengyel, a cseh és a török is. A magyar nem. "Döntenünk kellett, hogy a program felületét - menüit, parancsait... - magyarítjuk, vagy a Helpet magyarítjuk, mert csak az egyikre volt pénz" - avatott be a nehéz döntési helyzetbe Kunetz. A cég a help magyarítása mellett döntött, a honosítás az ezzel foglalkozó WinSoft műve, amely számos program magyarítását végzi - Franciaországban. A magyarítás kiterjedt az Instant Web Publishing-re is - erről kicsit lentebb olvashatsz.

A FileMaker erősségeit taglaló tíz percben ismét elhangzott, hogy a FileMakert egyszerű telepíteni - valóban nem bűvészmutatvány, pláne nem Macen -, könnyen elsajátítható és használható. Nem kell programozóvá sem válni ahhoz, hogy a File- Makert cselekvésre bírjuk - a Gonosz Almalap szerint ez kimondottan hátrány.

(Ez a kód a maga ömlesztett, tördeletlen, tagolatlan megjelenésével vajon mennyire jól olvasható vagy áttekinthető?
Case(mi_van_mezo = "mailen megrendelte";
Today; mi_van_mezo = "faxon megrendelte";
Today; mi_van_mezo = "más módon megrendelte";
Today;mi_van_mezo = "kifizetetlen számlája/csekkje van";
Today+14;mi_van_mezo = "rendezte számláját/befizette a csekket";
Today+ 330;mi_van_mezo = "Almalap barátja";
Today+ 180;mi_van_mezo = "valami teljesen más";
Today;mi_van_mezo = "új gép - 3 szám";
Today+ 90;mi_van_mezo = "lemondta, nem kéri";
Today+ 365)

A FileMaker erőssége még az adatok megosztása, keresése és szerkesztése, az Excel fájlok hibátlan beolvasása. Büszke a FileMaker arra, hogy geometria formákkal tehetjük az űrlapjainkat áttekinthetőbbé - ezek szerkesztése sem nőtt a szívünkhöz.

Azzal viszont teljesen egyetértünk, hogy a FileMaker alkalmas nagy mennyiségű adat tárolására, a mezők akár képeket, hangokat vagy mozikat is tárolhatnak.

Külön kiemeljük, mert a kisvállalkozások számára fontos lehet, hogy a FileMaker képes webes adat-megosztásra is (Instant Web Publishing). A File- Maker elég régen képes arra, hogy adatlapjait - űrlapok, listák - böngészőn át is megtekinthetővé tegye. Maradva egyszerű példánknál, az Almalap előfizetőit egy PowerBook 12-es gépen futó FileMaker adatbázissal tartjuk nyilván. A megfelelő beállítás után a lokális hálózaton megadva a PB IP címét a böngészőben a 81-es porton (módosítható) elérhető az Almalap előfizetőinek FileMakeres adatbázisa. A látvány - ha nem definiáltunk külön webes megjelenési felületet az egyes űrlapokhoz, lekérdezésekhez, megegyezik a direkt FileMakerben nézettel. Egyszerre tíz netes (lokális hálózati) felhasználó kapcsolódhat az adatbázishoz - és korlátozott az is, hogy egyszerre hány adatbázist lehet így elérni.Fontos, hogy a böngészős elérés csak akkor lehetséges, ha a megosztó gépen fut a FileMaker és megnyitottuk az adatbázist. Ezért szokás kisvállalkozásoknál a FileMakert a szerveren futtatni megnyitott adatbázisokkal. Ekkor a lokális hálózaton át mindenki a saját böngészőjével - Macen, Windowson, Explorerrel, Firefoxszal vagy Safarival - eléri az adatokat, és a kiszabott jogosultság szerint nézheti, keresheti, módosíthatja és kiegészítheti azokat. A FileMaker jellegéből adódóan mindig mindenki ugyanazt látja, a változások azonnaliak - és mint tudjuk, visszavonhatatlanok. Ezt a böngészős megosztási képességet tartjuk a FileMaker egyik jelentős erősségének, így nem kell a programot annyi gépre megvenni, ahányan használni kívánják - persze az off-line-ság rovására.

A kilences család négy tagú. A legkisebb a FileMaker Pro 9, haladóké a FileMaker Pro 9 Advanced. A szerverre szánt FileMaker Pro 9-ből is kettő van, az alap és az Advanced. Mennyivel tud többet az Advanced? Az elhangzottak alapján az Advanced változatot a fejlesztőknek szánja a cég, a változat kínálta többlet tudás kizárólag a hatékonyabb fejlesztést szolgálja. A szimpla szerver szoftver teljes mértékben támogatja az XML-t és PHP-t, egyszerre 250 FileMaker kliens kiszolgálására alkalmas. (Az egyszerre azt jelenti, hogy a cég mind az ezer számítógépe képes lehet a FileMaker szerverhez kapcsolódni, ám a szerver csak az első 250-t fogadja. Amint valaki "lelép" a szerverről, egy hely felszabadul a várakozó 750 kliens részére. Felmérések szerint egyébként egy általános irodai környezetben, ahol intenzív a FileMaker elérés, de nem kizárólagos munkaeszköz, a 250-es szerver épp 1000 felhasználó kiszolgálására képes. Jó programozás esetén.)

A kilencesről szólva csupán felsorolódott, mit tart a cég ennek a verzió erősségének. Elsősorban gyorsabb lett a FileMaker Pro 9, gyorsabban keres, rendez. Jobban kezeli a képeket, zenéket, mozikat, PDF-eket - kielégítőbben működik együtt a Worddel, Excellel. Az adatmegosztáson is sokat javítottak.

Szintén futólépésben tekintettük át a FileMaker kiépítési lehetőségeit. A szépen egymásra épülő diákon megtekintettük, hogy lesz egyetlen FileMaker Pro kilencet megvásárló kisvállalkozásból FileMaker Pro 9 Advanced Servert üzemeltető világvállalattá. Az üzenet: a FileMaker skálázható, a fejlődés során a megvett programokat nem kell a fejlődés miatt lecserélni.

Az előadás végén Kunetz visszakanyarodott a lokalizációhoz. Ahogy írtuk, a FileMaker Pro 9 magyar helppel - helyesebben Súgóval - érkezik, és magyar a felülete az Instant Web Publishing résznek is. Ezen felül a FileMaker büszkén mutatta be, hogy magyar helyesírás ellenőrző is működik a FileMakerben. Ami jó és dicséretes.

Némi fenntartást csupán az okoz - bár tesztelésre még nem volt időnk -, hogy ezt is a Win- Soft készítette, amelynek hasonló produktumai már okoztak csalódást.


FILEMAKER TERVEK HAZÁNKKAL
Thomas Kunetz második keresztneve egyénként Géza - igen, ő is magyar gyökerű, szülei a délalföldről származtak. A csak pár éves koráig élt Magyarországon, így a "Köszönöm" és a "Jó napot kívánok!" mondatokat újra kellett tanulnia - ám akad pár gyerekdal, amelyet máig el tud dúdolni, de a szövegére már nem emlékszik, csak hangképei vannak.

A FileMaker Konferencia előtt is járt már nálunk, tipikus képviselője a második-harmadik generációs magyaroknak, akik nem beszélik ugyan a magyar nyelvet, de szüleik, nagyszüleik földje iránti kíváncsiság irányítja léptüket.

A szünetben gyorsan meg is kérdeztük, hogy milyen eladási tervekkel érkezett a FileMaker most Magyarországra, miként kívánja támogatni a hazai File- Maker fejlesztőket, milyen módon kívánja a FileMaker elterjedtségét, ismertségét növelni. A FileMaker számára a keleteurópai piac most vált olyan mértékűvé, hogy ott a cég az eddiginél hangsúlyosabban kíván megjelenni. Ezért kapta meg a képviselet jogát a Trans- Europe is. A hazai elterjedést és használatot Kunetz szerint nagyban segíti, hogy a File- Maker Helpje magyar nyelvűvé lett - ezt az Almalap megnézte és valóban használhatónak tartja.

A program magyarítása - menük, párbeszédablakok - nincs tervben, a magyar helyesírás ellenőrzőre viszont nagyon büszkék. A számos szoftver, így a FileMaker Helpjének magyarítását is végző francia Winsoft képviselője nyilvánvalóvá tette, a FileMaker annyi pénzt biztosított csak a magyarításra, hogy abból vagy a programot, vagy a Helpet magyarítják. Közösen döntöttek a Help mellett. Az érv érthető. A másik oldal véleménye, hogy egy-egy program magyarítása lendületet ad az elterjedésének.A hazai fejlesztéseket, fejlesztőket a FileMaker nem kívánja kiemeltebben támogatni, mint a világ többi részén élő fejlesztőket. Közbevetettük, hogy a nem nagyon alapszintű FileMaker alkalmazás elkészítéséhez némi rutin, ismeret, tanácsadás is kellene. A FileMaker fejlesztési tudás görbéje laposan indul, azaz aránylag sok ismeret kell ahhoz, hogy alapvető dolgokat "le tudjon programozni" a felhasználó, aki nem fejlesztő. A tudás görbe adott pontnál meredek emelkedésbe csap, kitárul a FileMaker alkalmazásfejlesztő világa - erre viszont nincs feltétlenül szüksége annak, akinek segítené az életét az alapfokú adatbázis kezelés. A FileMaker abban bízik, hogy ezt a feladatot, a felhasználók alapfokú képzését a helyi képviselők vagy független cégek végzik majd el.

A professzionális FileMaker oktatások elérhetők a neten - itthon ilyen nincs. Az értékesítési adatokról Kunetz nem tudott számot adni, mivel ő technikai szakember, de annyi kiderült, hogy még megközelítő számadataik sincsenek a magyar piacról. Az itthon használt FileMaker verziók is jelentősen szórnak, a legtöbben - a konferencia résztvevőinek szóbeli szondáztatása alapján - az 5-6-7-es verziókat használják, az új a 9-es számot viseli. Az upgrade szándék kapcsán inkább csak reményeket fogalmaztak meg, a felhasználók számára nem kínálnak kedvezményes upgrade lehetőséget.


ÜGYFÉLGYÁR
Az első előadás angol nyelvű volt - árnyalatnyi franciás kiejtéssel, számos megengedhető és mosolyt csaló frankofon villanással -, informatív, csendes és szolid. A másodikat Marozsák Szabolcs természetesen magyarul tartotta mindent lehengerlő módon - aki nem kedveli az enyhén agresszív, amerikai marketinges stílust, annak nem ajánljuk, hogy az illető urat meghallgassa, aki számára viszont ez bejön, ez szórakoztatja, akkor látogasson el az Ügyfélgyár honlapjára.

A bemutatott szoftvert demo változatban minden résztvevő megkapta, így a következő oldalakon megtaláljátok rövid ismertetését. A szoftver a CRM elméletét (erről is röviden a programismertetőben olvashattok) kívánja a gyakorlatba átültetni. A CRM is napjaink egyik fejlődő tudománya, így a CRMre hivatkozó programok, tanfolyamok, ismertetők, bibliák sem értenek mindenben egyet. A bemutatott CRM alkalmazás is túlmutat az alapvető CRM feladaton, képes egy vállalkozás teljes működését lefedni az első kapcsolatfelvételtől a számla összegének behajtásáig - a számlázást is felvállalja a program, ennek APEH megfeleltségéről tanúsítványt is ad.

A bemutató végén a szokásos kérdezz-felelek parázs vitává vált, amely nem jellemző a hazai rendezvényekre, bár egy workshopba nagyon is beleillik. A kérdések csak eleinte vonatkoztak a programra, később az Ügyfélgyár által képviselt CRM koncepció mibenlétét vitatták, illetve a jelenlévők egy része kifogásolta a program alkalmazott- hajcsárságát. Marozsák remekül állta a rohamokat - láthatóan nem először esett meg vele ez. Az Almalap kedvenc válaszát arra a kérdésre adta, mennyivel jobb az ő CRM programja, mint a Microsoft megfelelő alkalmazása - a válasz határozottan és azonnal érkezett: 4,6-szer.


MÁSODIK FILEMAKER KONFERENCIA
A második FileMaker konferencia megrendezése kívánatos volna talán már jövő tavasszal, mert a FileMakernek tényleg szezonja van. Mi azt javasolnánk, hogy legyen előre nyilvánvaló, hogy a felvezető előadások kiknek szólnak.

Egy FileMakerről még soha sem hallott számára a Kunetz tartotta remek volt - aki viszont ilyen-olyan szinten File- Maker felhasználó, az igencsak unta magát. Az ilyen-olyan is szétválasztandó, mert mi magunk, az Almalap, kíváncsi lett volna, hogy mit tud a 9-es verzió, hátha kedvünk támad az 5- ről frissíteni, hátha akad olyasmi, ami kell, és az ötös nem tudja - mert jelenleg az ötös mindent tud, amire szükségünk van. Valószínű, hogy egy fejlesztő számára a "mit tud a 9?" előadás is kihagyható volna. Az alkalmazás bemutatás több szempontból is hasznos - szerintünk. Egyrészt látható, mi minden oldható meg a File- Makerrel, ez inspirálhatja a fejlesztőket, a fejlesztők File- Makerre váltását. Másfelől előbukkanhatnak olyan alkalmazások, amelyek jók, de nem hallottunk róluk - mint most számunkra az Ügyfélgyár. Igaz, nem éltünk-haltunk azért, hogy hazai CRM megoldást keressünk. Az Almalap ismeretei szerint két hazai Apple viszonteladó - iStyle és Starking - környékén folynak számottevő FileMaker fejlesztések, tudunk ingatlanos és PR-sajtó kezelő megoldásokról.

Egy komolyabb konferencia azért is hasznos lenne, mert a fejlesztők egymást is jobban megismerhetik - a legtöbb rendezvénynek ez a burkolt célja. Az Almalap szerény képességeit ezúton is felajánlja.


Ferenczy Gábor

 

A lap tetejére


Alkalmazós írásaink