Hirdetés

CIPO 4

"Kis kutya, nagy kutya, nem ugat hiába!"

A kutya az ember legjobb barátja - ki ne ismerné ezt a közhelyt? A Mac használattal szemben felhozott leggyakoribb érvek egyike a számlázó program hiánya volt - sok tisztán Maces cégnél csak a számlázás miatt tartanak, tartottak egy pécét. A CIPO-val ez megváltozott. Az évekkel ezelőtt még pixeles ikonú kiskutya már akkor megmutatta, van számlázó program Macre. A CIPO mostani négyes verziója már igazi nagykutya, de ez már nem is számlázó, hanem ügyviteli program.

Az Almalap is letöltötte a programot egy próbára. A saját adatbázis létrehozása és az ingyenes ideiglenes kulcs beírása után, a követő hónap végéig tartó próbaidőszakban, minden modult éles üzemmódban használhatunk, azaz a telepítés után szinte azonnal számlázhatunk.A programot 4D (Negyedik Dimenzió) adatbázis kezelő programban fejlesztették. A 4D a FileMaker egyik nagy vetélytársa - a sors különös szeszélye, hogy egy Almalap számba került e két adatbázis fejlesztő segítségével vállalkozások számára írt szoftverek ismertetése (keresd az Ügyfélgyárat bemutató cikkünket!).

Az talán kevésbé véletlen, hogy szaporodnak a Maces vagy a Macen is futtatható vállalkozásokat támogató alkalmazások, ez egyenes következménye a Macek itthoni rohamos terjedésének. Nem hivatalod adatok szerint 2007-ben a gépeladásokkal sikerült túlteljesíteni a tervet, Magyarországon az Apple értékesítési növekedése jóval meghaladja a többi számítógépgyártóét - oké, van honnan feljönni. De működik az iPod-iPhone hatás, és az Apple MacBook Pro-ját minősítette a PCWorld a legjobb Vista futtató vasnak is.

A CIPO futtatásához - milyen szép ez, a kutya futtatásához - nincs szükség erős gépre, a teszteléshez a lassan ős öreg, de nagyon szeretett PowerBook 12", 867MHz-t használtam 640MB memóriával és Párduccal (a Tigris apjával, a Leopárd nagyapjával). A programot át kell húzni az Applications mappába - ezzel el is végeztük a telepítést. A CIPO alaptudása változatlanul a számlázás - igen, a kutya hűséges, de ezzel be is fejeztük ezt a kutyázást. A számlák kilistázhatók, kereshetők. A számlával mindazt megtehetjük - helyesbítés, stornozás -, amire hasonló programok képesek.

A program kilenc modullal bővíthető. Ezek rendre árajánlat és szállítólevél, értékesítési kimutatások, bejövő számlák, szállítói rendelések, házipénztár, bank és kimutatások, termék, valuta és kétnyelvű számlák valamint a számlaminta és logo modul. Természetesen minél több modult vásárolunk meg, annál egyszerűbbé lesz életünk, mert az adatok a modulok közt megosztódnak. A termék modulba felvett áruk például kiválasztással illeszthetők be a számlába, árajánlatba vagy szállítólevélbe.

A próbaidőszakban megadhatjuk, hogy melyik modulokat kívánunk használni, élesíteni vagy lekapcsolni - így állapíthatjuk meg, hogy cégünknek mire van szüksége és mire nincs.

Ez egy nagyon becsületes, nagyon dicséretes eljárás, a vevő nincs rákényszerítve a számára felesleges modulok megvételére. Reméljük, a Microsoft, az Adobe és más szoftverfejlesztők is bekopognak a CIPO csapatához, hogy tanulmányozzák ezt a felhasználóbarát megoldást.

De nézzük a többi modult gyorsan, bár neveik magukért beszélnek. A termék modult már említettük, az ajánlatíró és szállítólevél modul azok számára segítség, aki értékesítéssel foglalkoznak - például Apple viszonteladók. Azt hiba lenne titkolni, hogy a CIPO fejlesztő csapata erős személyi átfedésben van az egyik legnagyobb és legrégebbi hazai viszonteladóval, a Starkinggal. Ez persze azt is biztosítja, hogy a fejlesztés folyamatos, napi, intenzív tesztelésnek vetődik alá és annak néha bizony irányt is szab.

A próba változat például ezért tárol rengeteg Apple terméket. Az értékesítési kimutatás igazi vezetői eszköz - ez persze új-magyarul értendő. A lényeg az, hogy nem kell a könyvelőt nyúzni a kisvállalkozásban, hogy gyűjtse már ki, mennyi bevételünk volt gépeladásból, hogy maradjunk az Apple-ös példánál, és mennyi rendszergazdaságból és szervizelésből - ezt mi magunk is meg tudjuk tenni anélkül, hogy megszeretnénk érteni az 5-6-7-es számlaosztályok mibenlétét és kísérletet tennénk a könyvelői agytekervények megértésére.

Adott tevékenységnél vagy cégméretnél érezni, hogy a szállítói rendelések és a bejövő számlák kezelése szükségessé lesz. remek, ha egyetlen alkalmazást használva tudjuk meg, hogy kitől mit vettünk, azt mennyiért adtuk el. Nincs cég pénztár nélkül - vagy legalábbis az APEH ilyenről nem akar tudni. A CIPO ugyan nem ad pénztárkezelési szabályzatot, aminek - ugye - ott kell lógni a pénztár mellett, viszont ad több pénztár kezelésére is alkalmas modult, amivel címlet szerinti elszámolás is megoldható, boltok előnyben! A bank modul segítségével tehető teljessé és bizonyos szempontból zárttá a rendszer, ekkor a bankbizonylatok rendes átgépelésével vezethetjük össze a számlákat a befizetésekkel. Az még álom - és gyaníthatóan nem a fejlesztőkön múlik -, hogy a bank adatai direktbe, humán-kopi-péjszt nélkül kerüljenek a rendszerbe.

A program tesztelése során akadt néhány észrevételünk, amivel megkerestük a program menedzserét, Flórea Györgyöt.

Almalap: Mennyire sikeres a CIPO?
Flórea György: A CIPO igazán sikeres terméknek nevezhető.
A második verzió, a CIPO 2006 megjelenésével ugrottak meg igazán az eladások.
Ez már modulos szerkezetű volt, az előfizetéses rendszert is ekkor vezettük be, és ezt a változatot már viszonteladók is értékesíthették saját weboldalukon. Jelenleg néhány száz felhasználója van a CIPO-nak, ezeknek nagyjából negyedrésze előfizetéses felhasználó. A legnagyobb felhasználók három céggel és az összes modullal használják a programot.

A: Lenne pár kekeckedő észrevételem is. Az első, hogy a program Preferences-e üres. ez a teszt verzió miatt ilyen?
FGy: A Beállítások menüpont alatt intézhető el az összes beállítás, ezért nincs Preferences. Egyébként is az a filozófia, hogy minden a CIPO egyetlen ablakán belül legyen megoldható, ezért igazán pl. még menürendszer sincs.

A: Nekem a betűk mérete kicsinek tűnt, nem találtam, hol állíthatnám nagyobbra.
FGy: Betűméret állítgatásra jelenleg nincs lehetőség. A rögzítő képek feliratozása a választásnak megfelelően különböző nyelven (magyar, angol, német) változó hosszúságú szavakkal jelenhet meg, így a betűméret állítgatása a felületi dizájn széteséséhez vezethetne. De minden jogos észrevétel idővel orvoslásra kerül.

A: Mire vagytok igazán büszkék a programmal kapcsolatban?
FGy: Büszkék vagyunk a CIPO szolgáltatásainak lényegre törő megválogatására, azoknak kézre álló megvalósítására és a CIPO - különösen a pénzügyi csomaggal megjelenő - integrált megoldásaira. De a legbüszkébbek arra vagyunk, hogy a felhasználói bázis méretéhez képest, nagyon ritkán hívnak fel az ügyfelek kérdésekkel, problémákkal, azaz a programban könnyű eligazodni, nem igényel különösebb szupportot. És ha mégis felhívnak ezzel, azzal, akkor is mindig elismerő szavakkal beszélnek a programról mielőtt feltennék kérdésüket. Végül, de nem utolsó sorban nagyon örülünk az új arculatnak, hálás köszönet érte Szántai Karesznek (Martin & Charles Webstandards Consulting).

A: Rendesen felnőtt a számlázó megoldásként indult alkalmazás. Sok fejlődési irányt tudok elképzelni, gondolom, ti sem álltok meg itt. Mit terveztek, merre fejlesztitek a CIPO-t?
FGy: Jövő évi legfontosabb célkitűzésünk a készletnyilvántartás, raktárkezelés beépítése a programba, és a hálózatos környezetbe történő használat lehetővé tétele. Ez utóbbi nem elsősorban fejlesztési kérdés, hanem inkább gazdasági. Megoldást kell találnunk a 4D céggel közösen arra, hogy a jelenleginél sokkal olcsóbb, a CIPO árához igazított és a CIPO-hoz kötött 4D Server licenccel terjeszthessük a programot.
 

A lap tetejére


Alkalmazós írásaink